De IJzer en de Eerste Wereldoorlog zijn in hoge mate bepalend geweest in de moderne geschiedenis van Vlaanderen. De wereldbefaamde lakenstad dankt zijn naam aan 't Iepertje, een waterloop die de stad rechtstreeks met de zee verbond. Ieper heeft lange tijd een open verbinding met de zee gehad, waardoor er een enorme bloei ontstond. In de latere middeleeuwen bouwden de Spanjaarden bij Boezinge een vernuftige sluis ("Sas" in het West-Vlaams) waarbij in de loop der tijden heel wat activiteit ontstond. Er ontstond een levendige handelspost waar dus ook, traditiegetrouw, meerdere uitspanningen, met brouwerij en boerderij te vinden waren. Vooral brouwerij Het Sas van de familie Clarisse verwierf naam en faam tot in de verre omstreken. De zaken gingen zo goed dat de familie Clarisse al snel meer gerst en hop nodig had om aan de vraag te voldoen. Adolf Leroy, een brouwerszoon uit het nabijgelegen Zuidschote werd verliefd op de huwbare dochter van de familie en trouwde er mee. Toen de vader stierf werd Adolf eigenaar van de brouwerij. Tot 1914 ging het voorspoedig, maar toen kwam de Eerste Wereldoorlog en rondom Boezinge is zwaar gevochten. De hele omgeving, dus ook de brouwerij, werd volledig aan puin geschoten, er stond geen steen meer op zijn plaats. Eén van de nazaten van Adolf Leroy, Sylvère, kocht samen met zijn vrouw Rachel, na de oorlog een verlaten en verwoeste boerderij in de dorpskom van Boezinge. En omdat Sylvère de eigenaar van de naam was, bouwde hij opnieuw brouwerij Het Sas op. Langzaam maar zeker en met veel bloed, zweet en tranen krabbelde de brouwerij er weer bovenop. Ondanks het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft de brouwerij de deuren open kunnen houden. Daarna werd de brouwerij voortgest door zoon Karel die het brouwvak van haver tot gort kende. Vele speciale streekbieren vonden in de omgeving gretig aftrek. Zo ook de Yperman, een ale van hoge gisting, waarin 45% kleurmout is gebruikt. Het bier heeft een typerend moutkarakter, dat nog eens geaccentueerd wordt door de toevoeging van een aantal kruiden. Na de lagering van een maand wordt het bier nog iets aangezoet, waarna het gefilterd wordt. De kat op het etiket verwijst naar de Ieperse kattenstoet, een groot terugkerend evenement, waar vele tienduizenden mensen op af komen. Ieper, met zijn volledig nieuw herbouwde Lakenhallen, is een indrukwekkende stad waar de gevolgen van de twee wereldoorlogen nog steeds duidelijk merbaar zijn. De hele streek is zeker een bezoek waard.