A.d.h. van info uit mijn artikel 'autisme en bioresonantie' en van nieuwe informatie maak ik hier een nieuw artikel met alles wat bekend is over de biomedische invalshoek van autisme. De items die ik bespreek zijn niet dé oorzaken van autisme, maar ze vormen puzzelstukjes om het geheel van autismespectrumstoornissen te begrijpen. Heb je zelf autisme, of werk je met mensen met Ass, zou ik het fijn vinden mocht je ervaringen willen delen door me een mailtje te sturen : ngp.anndc@gmail.com. Ik ben gezondheidstherapeut en wil me specialiseren in de problematiek van Ass. Meer info vind je op mijn website : www.lentestroom.be
1. MTHFR : Het MTHFR gen bevat instructies voor de productie van het methylenetetrahydrofolaat reductie enzym. een verminderde MTHFr functie heeft meerdere negatieve effecten op de DNA-synthese en reparatie, embryonale ontwikkeling, neurotransmitters en cardiovasculaire problemen. Dit wordt ook gezien als een grote oorzaak van Autisme. Indirect heeft het gevolgen voor de activiteit en productie van serotonine, en dopamine en op die manier ontstaat ook slapeloosheid en prikkelbaarheid bij deze mensen. MTHFR is belangrijk in het methyleringsproces. De lever is afhankelijk van een goede methylering om zo de enzymatische reacties bij de ontgifting goed te laten verlopen. als de ontgifting niet goed verloopt, is er een verhoogde homocysteïne. Het homocysteïne gehalte kan onder controle gehouden worden door vit B6, B12 en Foliumzuur. De combinatie verhoogd homocysteïne en verlaagd foliumzuur is gevaarlijk. Homocysteïne is nodig voor de huishouding van de eiwitten, maar een té hoog gehalte is gevaarlijk.
We hebben een goede methylering nodig om foliumzuur om te zetten naar een actieve folium. Daarom is het beter voor mensen met autisme die een tekort hebben, om folaat te geven. Bij foliumzuur is er een risico op : gejaagdheid, zelfmoordneigingen, het immunsysteem dat vermindert enz... Folaat is de actieve vorm. Door deze genmutatie is er ook een probleem voor de activering van vit B12. De beste vorm is hydrocobalumine. Het is interessants om inspuitingen te geven omdat er dan een betere opname is.
Folaat geraakt alleen in de hersenen met behulp van een speciale foliumreceptor FRa. Mensen met een auto-immunblokkering van FRa hebben een gebrek aan foliumzuur in de hersenen. Dit noemt men cerebrale folaat-deficiëntie (CFD). Dit zou gelinkt zijn met neurologische en psychiatrische problemen, zoals autisme. Kinderen met autisme en CFD die folaat krijgen, verbeteren sterk neurologisch, verstandelijk, gedragsmatig en in communicatie. Dr Ben Lynch is Dr in de cel en moleculaire biologie en is methylerings expert. Naar het MTHFR wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan. In 2013 is hierover in het tijdschrift "Molecular psychiatry" een artikel verschenen. Maar Dr Ramaekers uit België deed al onderzoek naar foliumreceptoren in 2007. Auto-immun blokkering van FRa wordt ook gelinkt aan melkconsumptie. Ook dit is een bevinding van prof. Ramaekers. De structuur van foliumreceptoren in ons lichaam lijkt sterk op koe- en geitenmelk. Antilichamen die aangemaakt worden tegen FR in melk, blokkeren de receptor zodat foliumzuur niet meer in de hersenen geraakt. Bij kinderen met CFD ziet men vaak dat het syndroom zich manifesteert als er wordt overgeschakeld van borstvoeding naar melk. Een melkvrij dieet doet het aantal FR-blokkerende antilichamen spectaculair dalen.
2. Metallothioneïne : Onderzoek van Dr William J. Walsch, biomedisch onderzoeker van het Pfeiffer Treatment Center, Illinoïs, USA, suggereert dat een aangeboren defect in de metallothioneïne functie, de oorzaak zou kunnen zijn van autisme. Volgens hem kunnen alle problemen van autisme, zowel, immunologisch, als de hersen-, maag- en darmproblematiek te verklaren zijn vanuit een slecht functionerend metallothioneïne. Het is een eiwit dat is opgebouwd uit o.a. cysteïne en zink en dat zeer virale functies in ons lichaam vervult. Het komt in hoge concentraties voor in het slijmvlies van de darm. De belangrijkste functie is om ons te beschermen tegen vergiftiging door zware metalen. Ze doet dit door zink uit te wisselen tegen kwik, lood, aluminium enz... Daarnaast komt het voor in de lever, alvleesklier, mond, maag en hersenen. Verder speelt het een belangrijke rol in de verschillende processen in het lichaam :
* Regelt zink en koper in het lichaam.
* Essentieel voor de ontwikkeling en de werking van het immunsysteem.
* Noodzakelijk samen met omega 3 voor de ontwikkeling van zenuwcellen in de hersenen.
* Beschermt tegen overmatige groei van gist in de darmen.
* Voorkomt darmontstekingen.
* Is betrokken bij de maagzuurproductie.
* Beïnvloedt smaak en structuurwaarnemingen van voedsel in de mond.
* Reguleert de werking van het gedrag in de hippocampus.
* Is betrokken bij de emotionele ontwikkeling van socialisatie in de amygdala.
Vermoedelijk gaat het om een genetische stoornis die veelal pas tot uiting komt als er sterke overbelasting optreedt van zware metalen en als de stresslimiet van de hersenen overschreden wordt. Autisme is enorm toegenomen in Amerika, van 1:18000 naar 1:180 !
Metallotheïmine is de hofleverancier van zink. Dus is het noodzakelijk om bij autisme ofwel in een bloedonderzoek, ofwel via bioresonantie te kijken naar verstoringen in de zink-status. Men heeft ook ontdekt dat muizen waarbij men de metallotheïmine functie had geblokkeerd, dat er meer epileptische insulten zijn en dat het immunsysteem ernstig verstoord is. Beide verschijnselen worden ook waargenomen bij autisme. Onderzoekers hebben bevestigd dat metallotheïmine en zink epilepsie kunnen voorkomen. Een slecht functioneren metallotheïmine als oorzaak van autisme, verklaart ook waarom er 4x zoveel jongens dan meisjes autisme hebben. Oestrogeen en progesteron, vrouwelijke hormonen stimuleren namelijk de productie van metallotheïmine en daarom zijn meisjes beter beschermd tegen giftige stoffen van buitenaf.
3. DPP-IV enzym :
Onderzoek heeft aangetoond dat de DPP-IV activiteit bij mensen met autisme laag is en dat er een groot onvermogen is om eiwitten voldoende af te breken na het eten van een gluten- en caseïne rijke voeding. Het enzym heeft meer dan 70 functies en staat voor de afbraak van exorfinen, endomorfine. Exorfinen zijn morfine-achtige stoffen uit voeding (gluten, caseïne, soja, spinazie). Door exordinen af te breken beschermt het enzyme de endorfine receptoren tegen een opioïde belasting uit voeding. Dus wanneer er een afname is van het DPP-IV enzym komen er té hoge exordinen concentraties. Bij mensen met een verlaagde activiteit van het enzym, stapelen exorfines zich op in de hersenen waarbij ze serotonine receptoren blokkeren en het beïnvloedt ook dopamine. Koffie en thee kunnen bij deze mensen extra biologische stress veroorzaken. Men heeft een klinische studie gedaan in een groep van 22 kinderen en jongvolwassenen die 12 weken lang een enzympreparaat kregen met DPP-IV activiteit. Dit heeft verbetering gebracht in de volgende parameters : aandacht, begrip, spijsvertering, slaap, spraak, hyperactiviteit, socialisatie, oogcontact en stemmingswisselingen.
4. Vitaminen en mineralen :
Vitamine C : - bevordert de uitscheiding van koper en op die manier helpt het bij het ontstressen van hersenen en lichaam
- beschermt tegen zware metalen
- is nodig voor de vorming van L-carnitine (belangrijk voor de energie)
- helpt foliumzuur om te zetten naar een goed opneembare folium
- maakt ontlasting minder vast bij constipatie.
Vitamine C speelt een essentiële rol bij bescherming van het kind tegen bijwerkingen van vaccinatie en andere stress. Dr Tinus Smits raadt aan om de vetoplosbare vorm van vit C (ascorbylpalmitaat) te gebruiken. De eerste keer dat hij dit gaf aan een 4-jarig autistisch kind, verbeterde zowel de spraak als het begripsvermogen op spectaculaire wijze. Ascorbylpalmitaat kan gemakkelijker binnendringen in de lipofiele weefsels zoals de hersenen. Het is een ideale vorm van vitamine C omdat het intact vanuit de darmen kan worden opgenomen. Het passeert ook gemakkelijk de biologische barrières zoals de bloed-hersenbarrière. Daarom is het ideaal voor neurale weefsels en zenuwcellen.
Omega 3-vetzuren : Omega 3-vetzuren spelen een cruciale rol bij de vorming en het functioneren van de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren heeft aangetoond dat een tekort of een verstoord evenwicht een rol kan spelen bij gedragsstoornissen en aandoeningen in het autismespectrum. DHA is vooral belangrijk voor structuren van het hersencelmembraan. 20 % van de hersenen bestaan uit omega 3 vetzuren. EPA speelt een essentiële rol bij de regulatie van ontstekingen. Beiden zijn onmisbaar bij het functioneren van neurotransmitters (dit zijn stoffen die nodig zijn voor de prikkeloverdracht van zenuwcel naar zenuwcel).
5. Darmstoornissen :
Ongeveer 85 % van de autistische kinderen hebben spijsverteringsproblemen en absorptieproblemen. De meeste problemen die zich voordoen zijn candidiasis, voedselallergieën en overgevoeligheden. Door een minder goede werking van metallotioneïne hebben mensen met Ass vaak ook een gluten- en caseïne allergie. Een lekkende darm (leakygut) betekent ook een falende metallothioneïne functie waardoor kwik, lood en andere toxines in de portader terecht komen.
John Rodakis is moleculair bioloog. Hij zag dat een verbetering plaatsvond in het autisme van zijn zoon door gebruik van antibiotica. De jongen maakte beter oogcontact, sprak beter, had meer energie en was meer gemotiveerd. De connectie tussen darmbacterieën en Ass wordt al beter begrepen dankzij toenemend onderzoek op dit gebied. Hij schreef een rapport over zijn ervaringen in "Microbial Ecology in Health and Disease". Rodakin zegt niet dat antibiotica moet worden gebruikt om autisme te behandelen, want ook goede darmbacteriën worden dan aangetast. Wel pleit hij voor verder onderzoek hierover. Ook een recente studie van de Arizona State University (2014) beschreef dat kinderen met autisme minder diversiteit hebben in de samenstelling van de darmbacteriën. Met andere woorden : het microbioom was niet divers. Verschillende andere onderzoeken bij mensen met Ass hebben uitgewezen dat er vaak een overgroei is aan slechte darmbacteriën, zoals clostridium.
Het geven van antibiotica om de slechte darmbacteriën te doden heeft in verschillende studies een goed effect gehad, maar het is beter om te werken met probiotica, zodat het lichaam beter in staat is om zelf de strijd aan te gaan met deze overgroei.
Naast een gevoeligheid voor gluten en caseïne, zijn personen met autisme ook nog voor andere stoffen gevoelig, zoals bvb. glutamaat, vanille enz...
6. Ontgiften van zware metalen :
Door het minder goed functioneren van metallothioneïne bij mensen met autisme, kunnen zware metalen moeilijk worden afgevoerd. Hierin is de link te vinden tussen autisme en vaccinatie. De metalen die terug te vinden zijn in vaccinatie, zoals aluminium en kwik blijven hierdoor aanwezig bij mensen die hier gevoelig aan zijn. Daarom is het belangrijk dat zware metalen worden afgevoerd via chelatie (= verwijdering van schadelijke stoffen). Dit is een proces dat met zeer grote voorzichtigheid moet worden toegepast.
Op de volgende website is een goed overzicht te vinden van welke chelatievormen meest effect hebben : http://www.patrikpeters.amalgaam.be/ontgiftiging-van-kwik.htm
Nogal wat kwikbelaste mensen hebben ook vaak een tekort aan magnesium. Het aanvullen van magnesium is niet zo evident, omdat kwik de biochemie van het lichaam op verschillende plaatsen ontregelt, kan ook de magnesiumbalans sterk worden verstoord. Zo zijn kwikbelaste mensen doorgaans erg stressgevoelig en in geval van stress kan er een groot verlies van magnesium ontstaan.
BESLUIT :
De problematiek van autisme is zeer complex en moet multifuncioneel worden bekeken. Omdat er heel veel invalshoeken een rol spelen, moet de persoon op verschillende domeinen kunnen worden getest (tekorten, voedingsgevoeligheden, darmflora, darmvlokken enz...). Onlangs las ik in een boek : "In de meeste medische problematieken probeert men veel te achterhalen via een bloedonderzoek, alleen is dit in de psychische/psychiatrische problematiek nog niet het geval". Dit klopt inderdaad, maar in de meeste standaard bloedonderzoeken zitten vitaminen/mineralen nog niet vervat en als dit wordt aangevraagd, kost het ook zeer veel geld. Anderzijds zou men bij een grondig onderzoek ook de staat van de darmen (flora en vlokken) moeten kunnen testen en een aparte test voor voedselintoleranties.
Daarom vind ik de bioresonantie een zeer interessante test, omdat dit een tipje van de sluier kan oplichten zowel over de vitaminen/mineralen status, als van de darmflora, de darmvlokken, de ATP (=energie), zware metalen belasting en voedselintoleranties. Dit is volgens mij de test van de toekomst voor mensen met autisme.
Tot nu toe is autisme vooral bekeken vanuit psychisch/psychiatrische of orthopedagogische hoek. Het zou fijn zijn mochten beide disciplines in de toekomst multidisciplinair willen samenwerken met de biomedische invalshoek om zo een holistisch mogelijk kader te creëren voor de ondersteuning van deze mensen.
Disclaimer : de info in dit overzicht is enkel bedoeld voor informatieve doeleinden. Consulteer uw arts voor gebruik van deze producten indien u zwanger bent, borstvoeding geeft of wanneer u medicatie gebruikt. De producten, uitingen en beschrijvingen in deze publicatie zijn niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies.
Bronnen :
www.holisticprimarycare.net
www.circadian.nl
http://b12vitaminetekortpodium.blogspot.be
www.placebonocebo.be
www.cease-therapie.nl
www.de-poort.be
www.autismesensortir.org
http://goedgezond.info/2015/04/over-de-link-tussen-darmflora-en-ass-autismesymptomen-verbeterd-bij-jongen-door-antibiotica/
www.natuurdietisten.nl
www.exendo.nl
www.santelife.nl
www.mthfr.net
https://www.youtube.com/watch?v=kKON6f3dqA4 (hierop kan je een interview zien met Dr Lynch, waarin hij het proces van MTHFR uitlegt)
|