Omdat Je-Weet-Wel de Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus is binnengedrongen, werden de lessen voor één dag in onze dreuzelschool gegeven. De sorteerhoed verdeelde iedereen van de klas netjes bij een afdeling: Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw of Zwadderich. In de voormiddag kregen we o.a. les over trollen, leerden we toverspreuken, maakten we een toverdrank en sorteerden we smekkies. In de namiddag namen de afdelingen het tegen elkaar op tijdens enkele spannende proeven en opdrachten (skeletten puzzelen, de steen der wijzen zoeken, dreuzeltest, ...). Nadien was het tijd voor het griezelbuffet: levende wormen, afgeknakte vingers, een spokenlijk, vleermuiskeutels, trollenhersens, slakkensnot, heksenspeeksel,... niets was ons te vies om te proeven. Lander en zijn papa zorgden voor een lekkere kom pompoensoep mét spinnen! Bedankt!!! Als dank voor onze gastvrijheid vonden de winnaars in de kelder van de school voor iedereen een potje met geluksbrengers. Ons wacht dus zeker een toffe vakantie!
Woensdag 22 oktober bezochten we in Groot-Bijgaarden de redacties en drukkerij van o.a. Het Nieuwsblad en De Standaard. Na het bekijken van een filmpje, trokken we met een gids door de gebouwen. Het werd een heel leerrijk en verrassend bezoek! Wist je dat: - er van 's morgens tot 's nachts aan de krant wordt gewerkt? - de journalisten per redactie werken en elkaar in ploegen aflossen? - je als journalist soms uren aan één artikel werkt, dat dan nog in de vuilnisbak verdwijnt omdat op de redactievergadering wordt beslist het toch niet te gebruiken...? - er in de drukkerij rollen papier staan waarop 16 km (!!) papier zit? - de machines in de drukkerij héééél indrukewekkend zijn (de kranten vliegen boven je hoofd voorbij!)? - de eerste krant maar 10 cent (Belgische Frank) kostte? - er ook een braillekrant is? - alle kranten op microfilm worden bijgehouden en niet enkel op cd-rom (omdat na een tiental jaar een cd-rom niet meer leesbaar is)? - er dus heel wat lege werkplaatsen waren tijdens ons bezoek omdat de meeste journalisten en redacteurs pas later op de dag beginnen? - er tot op het laatste moment wijzigingen worden aangebracht en er dus drie à vier versies van de krant worden verspreid (afhankelijk van om hoe laat je krant gedrukt is)?
De kinderen van het eerste leerjaar kennen al heel wat letters en woorden! Tijd dus om de letterdozen boven te halen en samen met de meters en peters te oefenen!
Dinsdagvoormiddag stapten we naar het Castelhof voor een 'aardige boswandeling'. We kregen er uitleg van een gids van Natuurpunt die met ons ook enkele proefjes, doe-opdrachten en bosspelletjes deed. Kan jij een schilderspalet met de kleuren van blaadjes maken, je eigen parfum samenstellen met bosgeuren, een boom herkennen door enkel te voelen? Wij nu wel! Het was dus niet alleen leerrijk, maar ook heel aard-leuk. Nadien gingen we zelf nog op zoek naar heel wat natuurmateriaal, dat we in de namiddag gebruikten om een houten doosje met aarde- en bosschatten te vullen. We maakten o.a. van een steentje een kriebelbeestje en knutselden ons eigen wereldje met natuurmateriaal in een luciferdoosje. Het werden prachtige schattendoosjes!
Maandagnamiddag nam Bruno de postbode ons mee naar de hut van de familie Porselein in het bos. De familie Porselein staat via telefoon en webcam in verbinding met alle dieren van het bos. Zieke dieren, depressieve dieren, abdijdieren, té dikke of té dunne dieren, streekdieren,... ze zorgen voor iedereen. Bruno wil ons voorstellen aan Robbie de mol, zijn beste vriend. We leren alvast 'The Robbie-move' om hem te begroeten. Maar dan loopt het mis... Robbie sterft en onze tocht gaat niet door. We nemen samen met Bruno en de familie Porselein afscheid: we maken een hemelbed, er wordt een tekst voorgelezen, lanceren Robbie met een raket tussen de sterren, drinken samen tingelthee en tekenen het rouwregister. Een superorigineel toneelstuk, vol humor en fantasie, over afscheid nemen. We hebben er allemaal van genoten!
Maya beet de spits af en verzorgde de eerste leeskring van dit schooljaar! Ze stelde ons het boek 'De vloek van Cornelia' voor, geschreven door Martha Heesen. Tijdens de doe-opdracht moesten we aan het puzzelen (wat niet in elk groepje even makkelijk ging). Maya zorgde ook voor prenten en uitleg over het boek. Aan het lezen nu allemaal!
Vrijdag 10 oktober, wat een dag! Strap-dag en dus kwamen heel wat kinderen met de fiets of te voet naar school. En wie toch te ver woonde, parkeerde de auto enkele straten verder. Het is bijna iedereen uit onze klas gelukt! En natuurlijk: AARDE-dag! In de voormiddag brachten we in de klas 5 aardleuke uitdagingen tot een (soms ongeveer) goed einde: - de wereldkaart in kroonkurkjes namaken - een aarde-muur maken met het woord AARDE in zovele mogelijk talen - zoveel mogelijk verschillende kleuren en met zoveel mogelijk verschillende materialen - contractspelletjes rond 'allemaal beestjes' - illustraties maken bij ons zelfgemaakte boekje 'Scheppingsverhalen uit de hele wereld' - 3D-puzzel van de aardbol in elkaar steken Er werd hard gewerkt!
In de namiddag vertrok iedereen naar zijn aardige keuze-activiteit: spelletjes, een poëziepad maken met aarde-gedichten, werken in de tuin, aardschilderijen op de ruiten, kleien, zandpotjes maken, werken met natuurmaterialen,...
Eind deze week was het prachtig weer! Tijd dus om tijdens de speeltijd volop te spelen in de zandbak en dat met een hele nieuwe lading zand. En kijk maar eens op de foto... op spelen met zand staat geen leeftijd en gelukkig beperken we ook het aantal kinderen per cm² niet... Toch mooi om te zien, al dat speelplezier! Genieten maar
Help! De juf is (was ) verdwenen! Gelukkig maakten alle kinderen uit onze vijfde klas een opsporingsbericht bij juf Karen: foto invoegen, bericht met gegevens opstellen en de lay-out verzorgen. En jawel hoor... de verdwijning was al snel opgelost! In de gangen van 't Klavertje Vier liep de juf wat later al opnieuw rond. Oef, eind goed, al goed!
Happy birthday! Fijne verjaardag! Wel gefeliciteerd!
We zijn er ondertussen echte experts in geworden, in het vieren van VERJAARDAGEN! De feesthoed op, zingen, een verjaardagsverhaal voorlezen, het verjaardagsspel spelen en natuurlijk de verjaardagskoffer (verteltas) mee naar huis... Mmmm, en dan vergeten we nog die lekkere en leuke traktaties! Wie is onze volgende jarige?
Vrijdag 10 oktober komt eraan... onze eerste 'elementendag'! De hele dag zal het element 'aarde' centraal staan. Kan Blinde Mol bewijzen dat zijn familie het sterkste, beste,... element heeft? Mag de aarde bovenaan de totempaal komen van Bezige Bizon en Wijze Uil?
'Het is een boodschap uit de hemel,' dat zegt mama,en dan giechelt ze maar wat. Papa zegt: nee,een medaille. Die moet nog drogen.Want hij is een beetje nat. 'Het is eigenlijk een wonder,' zeggen ze,'echt heel bijzonder.' Maar ondertussen zit ik onder. Het was raak, hier, op mij kop. En er valt dus niks te lachen. het was een duif en het was plop.
Edward Van de Vendel.
Door onze klas gekozen tot leukste gedicht over ouders! Getypt door onze poëziebodes Simon en Jente.
1, 2, 3, 4, 5, 6,7 komaan vijfde, alles geven !!!!!!!!!!! Deze kreet kon je daarstraks tot ver buiten ons Klavertje Vier horen. De kinderen van de sportraad zijn nog maar een weekje geleden verkozen, maar ze organiseerden vanmiddag al hun eerste activiteit: een wedstrijdje trefbal tussen het vijfde leerjaar en de juffen! De eerste partij werd (met grote overmacht ) gewonnen door het vijfde leerjaar. Maar ondertussen waren de juffen helemaal opgewarmd en gesteund door alle supporters wonnen zij de tweede match. De punten werden dus mooi verdeeld. Op naar volgende week, dan nemen de juffen het tegen het zesde leerjaar op tijdens een wedstrijd netbal.
Na wat supporteren voor het zesde leerjaar, kwamen we zelf in actie tijdens de bosloop. En we hadden geluk met het weer! Bos, straat en weide, we liepen overal door. De meisjes en jongens van onze klas liepen allemaal tussen de 3 en de 5 km. Enkel om een stempel te krijgen werd er even gestopt. Proficiat aan iedereen, het is een prachtprestatie!
Hebben jullie het ook al gezien? De 'graffitispuiters' van het vijfde leerjaar kwamen in actie en 'spoten' elk hun voornaam op de bakstenen muur in de gang aan onze klas. Natuurlijk weet je zo wel direct wie er allemaal in onze klas zit. Voor één keer kunnen we dit 'wild spuiten' dus door de vingers zien... Het werd een knap kunstwerk!
We speelden vandaag met de blokken!!! Neen, niet zomaar... We kregen een opdracht (en de nodige blokken) van juf Katelijne en juf Vanessa! Voor hun hoekenwerk bedachten we blokkenbouwsels, maakten er een foto van en tekenden dan zelf een plattegrond van ons bouwsel. De kleuters zullen onze foto's en plattegronden dan gebruiken om na te bouwen. En voor ons was dit een leuke opdracht, die perfect bij de les meetkunde rond ruimtelijke oriëntatie paste.
Vrijdagnamiddag gingen alle peters en meters 'hun kindjes' ophalen in het eerste leerjaar. Het echte leeswerk komt eraan, maar eerst werd er nog samen geknutseld: een stoffen zakje werd versierd met textielstiften. Daarna werd er een echte gelukssteen in gestopt! Een heel schooljaar vol geluk...meer moet dat voor ons echt niet zijn! Het werd een leuke en gezellige namiddag. We leerden elkaar ook heel wat beter kennen!
Juf Katrijn en juf Els wilden wel eens weten hoe goed hun leerlingen hen kennen... Daarom speelden we het grote 'Ken jij je juffen'-spel. Alle groepjes vertrokken vanuit hun 'kamp' met een kwartetkaart om iemand van een andere groep te tikken. Wie de uitdaging won, kreeg de kwartetkaart van de andere. Een volledig kwartet kon je omruilen voor een kaartje met informatie over de juffen. Dan moest het kaartje natuurlijk nog in de juiste brievenbus gepost worden! Uiteindelijk werden de brievenbussen leeggemaakt en...kwam iedereen hééééél wat te weten over de juffen! Proficiat aan de meisjes van de rode ploeg: zij kennen hun juffen het beste!