Ook kwamen de Pieten een kijkje in onze klas nemen. Met de computer werken is voor hen geen probleem. Ook rekenen kunnen ze als de beste want volgens hen is 8 x 9 = 80. Fouten schrijven kunnen ze als de beste !!!!
De twee hulppieten riepen om hulp. Gelukkig kwamen er 4 andere Pieten helpen . Ze zochten allerlei manier om de hulppieten van het dak te krijgen. Met een trapladdertje, een kussentje, een bol wol, een elastiekje ( benji - sprong ) maar helaas ... de 2 hulppieten bleven op het dak zitten.
Toen we op de speelplaats kwamen zaten er 2 Zwarte Pieten op het dak. ze zochten de schouw maar nu durfden ze niet meer van het dak. Eigenlijk waren het nog twee hulppieten.
Dan moest het deeg een klein halfuurtje rusten in de ijskast. Nadien namen we onze vormpjes en daarmee maakten we lekkere speculooskoekjes. Deze namiddag werd alles gebakken en morgen kunnen we er dan van proeven. Uiteraard maakten we ook een beetje speculoos voor Sinterklaas en Zwarte Piet. Dat zal smullen worden.
Vandaag ( 3 december ) maakten we lekkere speculoos. Hiervoor hadden we het volgende nodig: speculoosmix, eieren en boter. We brachten allemaal onze schort, snijplank en deegrol mee en we konden onmiddellijk aan het werk. In groepjes maakten we het deeg klaar.
Deze nacht ( van 2 op 3 december ) kwamen er al enkele Zwarte Pieten langs in onze klas. Gelukkig was onze klas al mooi versierd met knutselwerkjes. De Pieten lieten koekjes en lekkere chocolade achter. Smullen maar
De kleiwerkjes moesten zo'n drie weken drogen. Dan mochten we er een speciale bruine vernislaag opzetten. Nadien blonken we onze werkjes op met een plastiek zakje. Deze keer kregen we hulp van mama Stan ( kleutertje ) . Bedankt voor alle hulp mama 's .
Wij ( het derde leerjaar ) maakten met speciale klei molletjes om een theelichtje in te zetten en parels om indianenpoppetjes mee te maken. Het was een zware klus want de klei moest heel goed gekneed worden en dit was lang werk. Gelukkig kregen we hulp van enkele mama's ( mama van Louka, mama van Coralie en mama van Lore uit het vijfde leerjaar ).
Met alle klassen van de kleuter - en lagere school knutselden we al twee woensdagen voor de indianenmarkt. Deze indianenmarkt kadert in ons jaarthema rond de vier elementen: WATER - VUUR - LUCHT en AARDE. Deze markt vindt plaats op donderdag 18 december vanaf 16 uur in de refter ( samen met het oudercontact ). Hier kunnen jullie al onze knutselwerkjes komen bewonderen.
Deze les sloot aan bij het W.O. - thema: ' Kriebelbeestjes ' en ' De herfst '. We leerden via google allerlei afbeedingen zoeken van kriebelbeestjes. Deze brachten wij samen in een word - document. Nadien werd alles afgeprint. We maakten ook enkele oefeningen over de herfst en kwamen nieuwe dingen te weten.
In de klas gingen we aan het werk met onze aardeschatten. We kregen allemaal een houten doosje waarin we alles mochten opbergen. Met een steentje knutselden we een kriebelbeestje.
Op dinsdag 14 oktober maakten we een aardige boswandeling met een gids van Natuurpunt. Dit werd betaald door de gemeente Dilbeek. We onderzochten paddenstoelen, blaadjes en herfstvruchten. Onderweg zochten we ook naar aardeschatten en verzamelden we twee soorten aarde in kleine buisjes. Het was een zeer leerrijke uitstap. Bedankt André !!!
In de namiddag waren er allerlei ateliers rond aarde. In het derde leerjaar kon je zand of zout kleuren met krijt. Hiermee maakten we dan zand - of zoutpotjes.
We kregen ook allemaal een elementenschriftje. Hierin verzamelen we allerlei informatie over aarde - vuur - lucht en water. Alles wat we leren komt ook hierin terecht.
Dit alles sluit aan bij ons project over de aarde. In de klas leerden we vooral over spinnen, mieren, pissebedden, slakken en regenwormen. We kwamen ook heel wat meer te weten over het plantje ' Het herderstasje '
En dan ............ hop met de beentjes ! Het beste resultaat was bij de jongens 5000 m en bij de meisjes 3800 m. We deden allemaal ons best. Nadien kregen we een lekkere appel en in de klas kregen we van de juf allemaal een punt en een sportbrevet.
Toen we ginder aankwamen, mochten we eerst nog even supporteren voor het eerste - en tweede leerjaar. Daarna was het onze beurt. We waren er helemaal klaar voor .
Momenteel zijn we in de klas een kabouter aan het maken. De baard van de kabouter haken we met wol. De mama's en papa's mogen thuis gerust een handje helpen want het is een hele karwei.
De andere juf geeft fluitles in de muziekschool. Zij speelde het liedje " 'k Zag twee beren ". Dwarsfluit kan je een beetje leren door te blazen op een flesje. We mochten dit allemaal eventjes proberen en bij de meeste kinderen ging dat al heel goed.
Terwijl één van de juffen op haar cello speelde, zongen wij het liedje " 'k Heb de zon zien zakken in de zee " mee met de bijhorende bewegingen. Enkele kinderen mochten ook eens proberen om cello te spelen.
Dit schooljaar staat er heel wat op het programma. We hebben al hard gewerkt en ook het eerste leerjaar kwam eens een kijkje nemen in onze klas. Zo weten ze wat hen binnen enkele jaren te wachten staat.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!