Wij zijn Tim, Thomas en Ben, en zitten in het 6de middelbaar Elektriciteit Electronica. Als eindwerk hebben we gekozen voor de Led cube. Op deze blog kan je ons volgen in het productie proces. In onderstaande link kan je zien wat het resultaat zou moeten zijn.
Als eerste stap gaan we een soldeer-mal maken. Dit maakt het eenvoudiger om de LED's aan elkaar te solderen. De soldeer-mal bestaat uit een houten plank met volgende afmetingen: 500 mm x 500 mm x 15 mm. Ook hebben we 8 gelijke latjes nodig van 500 mm x 20 mm x 12 mm. vervolgens gaan we de latjes voorboren om deze dan later op de houten plank te bevestigen. Het aftekenen van de latjes op de plank moet zeer nauwkeurig gebeuren, de afstand tussen twee latjes moet namelijk precies 30 mm bedragen. In bijlage vinden jullie enkele foto's en een 3D schema van de soldeer-mal.
Als tweede stap gaan we rijen van 8 LED's aan elkaar solderen. Hiervoor moeten we de beentjes van de LED's eerst plooien. De anode moet naar rechts geplooid worden en de 3 kathode's eerst naar boven en dan naar voren.Om te verduidelijken hebben we enkele foto's bijgevoegd. Na het plooien van de LED's kunnen we beginnen met het solderen. Hiervoor gaan we onze soldeer-mal zo draaien dat de latjes horizontaal voor ons liggen. Vervolgens gaan we 8 LED's op de soldeer-mal bevestigen met een kneedbare lijm (Pritt) zodat deze mooi op hun plaats blijven liggen. Hiervan vinden jullie ook een foto in bijlage. Als de LED's op hun plaats liggen kunnen we 3 gelijke stukken draad van 500 mm afknippen en rechten met behulp van een bankschroef en een tang. Nu kunnen we de LED's aan elkaar solderen. Hiervan vinden jullie ook enkel foto's in bijlage.
Als derde stap gaan we na het solderen van een rij met 8 LED's elke LED testen. Hiervoor moeten er eerst enkele berekeningen gemaakt worden: voor het bepalen van de aangelegde spanning, aangelegde stroom, de voorschakelweerstand en het vermogen. In bijlage vinden jullie een foto van de berekeningen. Na het maken van de berekeningen kunnen we de juiste voorschakelweerstanden aan de juiste kathode's verbinden en de juiste voedingsspanningen instellen. De voorschakelweerstand voor rood is 180 ohm en de bronspanning bedraagt 1.9 V. De voorschakelweerstand voor groen is 100 ohm en de bronspanning bedraagt 3 V. De voorschakelweerstand voor blauw is 100 ohm en de bronspanning bedraagt 3 V. Hiervan vinden jullie in bijlage enkele foto's. Vervolgens gaan we bij elke LED testen of de 3 kleuren ( rood, groen en blauw ) werken. Ter illustratie vinden jullie enkele foto's in bijlage.
Als vierde stap gaan we 1 laag LED's aan elkaar solderen. Dit kunnen we als we 8 rijen LED's gesoldeerd en getest hebben. Om 1 laag LED's aan elkaar te solderen gaan we de 8 rijen horizontaal in onze soldeer-mal leggen met de anode's op de houten latjes. Dit is tot nu toe het moeilijkste om aan elkaar te solderen. Om het ons gemakkelijk te maken tekenen we een lijn op de 8 verschillende latjes. Zo kunnen we de anodes mooi recht leggen en met een draad van 500 mm lang aan elkaar solderen. Ook hier gaan we gebruik maken van kneedbare lijm (Pritt) om de LED's vast te leggen. In bijlage vinden jullie enkele foto's ter illustratie. Na het solderen van de anodes hebben we 1 laag van de LED kubus gemaakt en deze kunnen we nu ook gaan testen. Hiervoor moeten we alle anodes en alle kathodes van 1 kleur met elkaar verbinden. We moeten nu stroom voor 64 LED's voorzien. Eén LED verbruikt 20 mA dus 20 mA X 64 = 1.28 A met een spanning van 1.9 V bij rood en 3 V bij blauw en groen. In bijlage vinden jullie nog enkele foto's.