De studierichting 'Gezondheids-en Welzijnswetenschappen' kan jongeren aanspreken die sociaal vloeiend zijn, graag met mensen omgaan,die intersse hebben voor wat de mens beweegt en wat henzelf beweegt. Het is ook een studierichting voor jongeren die interesse hebben voor natuurwetenschappelijke, sociale, psychologische-pedagogische onderwerpen en hun wetenschappelijke achtergrond. Deze studierichting richt zich op de studie van en de omgang van de mens als totale persoon, in al zijn aspecten: fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel. Het uitgangspunt van deze benadering is de gezonde mens.
Het theoretisch pakket is in deze richting wat kleiner dan in ASO of STW. Je hebt bijvoorbeeld één uur minder Nederlands, Frans en wiskunde. In specifieke vakken leer je om te gaan met de gezonde mens in al zijn aspecten ( fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel )
Tijdens de lessen psychologieenpedagogie benaderen we de gezonde mens vanuit de invalshoek 'het menselijk gedrag' . De helft van de lestijden gaat naar ontwikkelingspsychologie en het (ped)agogisch handelen bij elke levensfase.Verder wordt veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden.
In wetenschapsvakken (toegepaste biologie,chemie en fysica) willen de leerkrachten je een stevige basiskennis aanleren. Het belang van hygiëne en verschillende aspecten van microbiologie, anatomie en fysiologie komen hier aan bod. De theorie wordt concreet gemaakt in labo-oefeningen.
In het vak gezondheid en welzijn worden verschillende visies en modellen i.v.m 'zorg' en gezondheidsopvoeding bestudeerd. Je past ook gezondheids- en welzijnsgerichte vaardigheden toe, zoals EHBO. Je maakt kennis met gezondheidsopvoeding- en voorlichting en gezondheidspromotie.
De stages hebben nog geen beroepsgericht karakter, maar zijn eerder oriënterend. Ze hebben verder een explorerende, sensibiliserende, motiverende en bevragende functie. Deze stages vinden plaats in kinderdagverblijven, kleuterscholen, bejaardentehuizen, centra voor gehandicapte kinderen en volwassenen. Het seminariewerk wil je leren om doelgerichte informatie te verzamelen, ordenen en verwerken. Het geeft je bovendien de kans om subsectoren van gezondheids -en welzijnszorg te exploreren.