groepswerk van leerjaar 1 en 2 ( gedachtengang achter dit werk)
Dit drieluik stelt de opwarming van de aarde voor. De AARDE is een groot ijsje. Het grootste gevaar is dat ons ijsje zou smelten. Dit willen we echt niet!! Gelukkig zijn onze 3 marsmannetjes er om onze planeet te redden.
marsmannetje LUISTEREN zette zijn oren goed open en hoorde dat er iets met de aarde aan de hand was. marsmannetje VOELEN heeft een groot hart voor natuur en milieu. marsmannetje HANDELEN zal met handen en via zijn stem actie ondernemen.
Oproep; Alle leerlingen die zaterdag 24 april meedansen op het vredeplein doen hun turn T-shirt aan en verzamelen er rond 14u50. Zo zijn we goed herkenbaar en maken we nog eens extra reclame voor onze school. Ik zal jullie daar opwachten in de dichte omgeving van de kiosk.
De laatste 2 dagen zijn de kindjes van het tweede leerjaar komen knutselen en lezen in onze klas. Het thema van onze knutselactiviteit; opwarming van de aarde, het milieu. Toevallig ook de reden waarom juf Cindy er al 2 dagen niet is! Door de stofwolk uit de Ijslandse vulkaan zit ze nog in het buitenland. Geen paniek ze is bijna terug in ons land. Door de hulp van juf Mieke kregen de leerlingen van het tweede leerjaar ook wiskundeoefeningen en oefenden ze hun schrijven.
De jeugdboekenweek ging op 13 maart van start. De ideale aanleiding dus om de aandacht van de kinderen nog eens naar onze gezellige bib te trekken. Als bibverantwoordelijke dompel ik al onze leerlingen de komende 2 weken onder in de wondere wereld van letters, zinnen en woorden. Samen met hun juf of meester komen ze naar de bib om een leuke namiddag te beleven. Ik lees er niet alleen verhalen voor, maar vanuit die verhalen en gedichten wordt er ook gefantaseerd, toneel gespeeld, getekend... . Als juf van het eerste leerjaar doet het me telkens plezier om mijn grote leerlingen die ik de eerste moeilijke, soms verfoeilijke lettertjes aanleerde te zien genieten van de verhalen en de boeken.
Lezen is natuurlijk veel meer dan dat.
Ik probeer hun aandacht te trekken naar de prentjes die er niet staan, de gezichten van de personages die zich even verstopten, de zinnen die de auteur er vergat bij te schrijven, maar die ik samen met hen zoek en hopelijk ook vind!
JUF HEIDI
Benieuwd? Bekijk alvast de blog van het vierde leerjaar en binnenkort ook die van de andere klasjes.
Ik bewaar in mij ♥ een houten doosje daar zit vanalles in ♥ ♥ wuivende handjes om hello te zwaaien iedere keer ik je zie ♥ voetstappen ♥ om van mijn huis naar dat van jou te stappen ♥ ♥ ♥ rinkelende woordjes om je te vertellen hoe blij ik met je ben
We nemen af en toe de tijd om even uit te blazen en plezier te beleven! Hier dansen en zingen we op de WAGGELKONTENBOOGIE! Ideaal om ons voor te bereiden op carnaval.
In kleine groepjes keken de leerlingen naar een filmpje over carnaval in Maastricht en Bergen-op-Zoom in het jaar 1934. Het viel één van hen meteen op dat er geen 'kleur' was in het filmpje (zwart-wit beelden). Nadien hadden we een kort kringgesprek over dit filmpje. Zelfs in het jaar 1934 werd er reeds carnaval gevierd op bijna dezelfde wijze als wij nu doen. We hoorden muziek, zagen praalwagens en groepjes met mooie kostuums, verkleed in hetzelfde thema.
De leerlingen blikten zo even in de tijd terug en zagen hoe hun grootouders en overgrootouders carnaval beleefden.
We kregen van de overgrootvader van Max en Manon Van Dromme ( leerj 4 en kindert 3) een zak vol stukjes leder. Deze man was vroeger schoenenontwerper! Een creatief beroep. Dankzij mijn leerlingen worden de stukken leder opnieuw creatief en vol enthousiasme gebruikt. Zij ontwierpen hiermee strikjes en kleine details om hun clown te versieren.
De leerlingen kozen uit een hoopje attributen enkele leuke verkleedspullen.We namen van elkaar een gekke foto. Met deze foto maakten we een tof kunstwerkje!