Inhoud blog
  • Kerst- & Nieuwjaarswensen
  • DROPPING 2024
  • DIGITALE MUTTERDS 2024 - 2025
  • KWB: een beetje geschiedenis
  • MTB - TOERTOCHT - KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Het enige echte Logo
  • Kwb-Wijchmaal bestaat 70 jaar.
  • Ledenmis Kwb-Wijchmaal in het teken van 70 jaar Kwb in Wijchmaal
  • FFZT KWB-WIJCHMAAL 2024
  • KOOKLESSEN KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Fijne Feestdagen
  • DROPPING 2023
  • Digitale Mutterds 2023 - 2024
  • BBQ met Prijsuitreiking FFZT 2023
  • Digitale Mutterds 2022 - 2023
  • Bowling van 24 januari 2023
  • Kooklessen maart 2023
  • Kwb Overdag bestaat 30 jaar & Driekoningen feest
  • KWB-Overdag op bezoek in brouwerij Remise in Koersel
  • Sinterklaas en Zwarte Piet op bezoek in Den Tichel na het bowlen
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    KWB WIJCHMAAL
    Blog voor Kwb Wijchmaal
    KWB EENSGEZIND
    09-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. KWB-Overdag op bezoek in brouwerij Remise in Koersel

    Dinsdag 20 december 2022: Ruim 30 overdaggers bezochten de brouwerij Remise in Koersel. Een zeer druilerige dag. Maar goed dat het bezoek binnen te doen was.
    Vanwaar de naam remise?
    Remise verwijst naar de vroegere functie van het gebouw.
    Het was de stelplaats van de tramstellen rond de jaren 1907.
    De tram was het eerste openbaar vervoer rond die tijd. Denk ook maar even aan de tramlijn Maaseik-Leopoldsburg die door Wijchmaal liep.
    De tram was er niet enkel om personen te vervoeren maar ook goederen.
    De eerste trams werden met kolen gestookt. Zo kon men stoom maken en de stoom deed de tram in beweging komen.
    Zo een stelplaats noemden men ‘remise’.

    Het gebouw op zich:
    Sinds 1954 kwamen de buslijnen de tramlijnen vervangen. Men sprak toen van de staatsbussen (Groene bussen van Melotte in Noord-Limburg) en de “Rode bussen”
    ( Genk-Overpelt).
    Het gebouw raakte in verval. De stad Beringen kocht het maar wist niet goed welke bestemming eraan te geven.
    Het werd te koop aangeboden aan een persoon die er een mooi project in kon uitvoeren. Sinds 2014 werd de huidige eigenaar definitief ook echt eigenaar
    omdat zijn project door de stad weerhouden werd.
    En dan begon de volledige renovatie. Een werk van lange adem. Maar in zijn huidige vorm mag het gezien worden.
    Een groot gedeelte is verbruikszaal en het andere gedeelte is brouwerij met grote ketels, machines en stapelruimten.
    Oud en nieuw werden heel esthetisch met elkaar verbonden.
    Waar vroeger de wissels lagen is nu een grote parking voorzien voor bezoekers.

    Welke bieren brouwt men er?
    Momenteel brouwt men er zes bieren:
    1. Triple van 8,5% alcohol. Zeer vlot drinkbaar maar met mate(n).
    2. Remise dubbel, caramelsmaak, heel donker omwille van de donkere mout.
    3. Super pils: iets zwaarder dan de gewone pils 5,6 %
                (5,6 verwijst ook naar het huisnummer van de zaak: 56
    4. Special Belge: ook 5,6%
    5. Pippa: eerder een ietwat bittere nasmaak
    6. Kriekenbier: is er pas sinds de voorbije zomer. Zoet en zuur in goede combinatie.
    Wij mochten onmiddellijk de daad bij het woord voegen en één van de bieren proeven.

    De brouwmeester aan het woord:
    In de brouwerij zelf nam hij het woord. Het eerste wat hij deed was een beetje bier uit een grote tank nemen en in de afvoergoot gieten.
    Hij noemde het een plengoffer. De bestanddelen om bier te maken komen van de aarde en gaan terug naar de aarde.
    Hij wist ons enorm te boeien met zijn uitleg hoe bier gemaakt werd.
    Hij stelde voortdurend vragen over het prille proces tot het bier werd. Telkens als iemand een goed antwoord gaf deelde hij een lotje uit. Wie op het einde het meest goede antwoorden had gegeven kreeg een palet bier mee naar huis.

    Hij begon met de gerst waarvan mout werd gemaakt. Hij haalde enorm scheikundige processen bij, te veel om dit allemaal in dit verslag op te nemen.
    Hij sprak van koolhydraten, van eiwitten, van glucose, van aminozuren, van enzymen, …
    Hij wist ons wel te vertellen dat de smaak van het bier afhangt van de kleur van de mout.
    Mout wordt geplet, verwarmd eerst naar 40°, daarna naar 90° in de beslagketel. Van hieruit gaat het naar de filterkuip. Hier werd wort gevormd en de resten waren het ons gekende draf dat dient als veevoeder.
    Nu werd er nog hop, gist en kruiden aan toegevoegd.
    Dit is juist de kunst van de brouwmeester: de juiste hoeveelheden toedienen.
    Op het einde van zijn betoog kwam de aap uit de mouw: niet diegene die het meest goede antwoorden had gegeven maar wel diegene die “56“ op de achterzijde van één van zijn lotjes had staan, kreeg een mini-palet mee naar huis.
    De gelukkige was onze huisfotograaf Guido.

    Nog enkele weetjes:
    * De flessen worden ter plaatse gevuld en voorzien van een kroonkurk.
    * De etikettering gebeurt elders in een etikettenmagazijn.
    * Men gebruikt hier leidingwater omdat het een zacht water is.
    * Het afvalwater gaat naar de riolering.

    * Men denkt er aan een miniwaterzuiveringsstation te bouwen.
    * Stroomvoorziening is een hoge kost bij het maken van bier.

    Van de brouwerij terug naar de verbruikszaal waar we een tweede bier mochten proeven.
    Het was half vijf door eer we de Remise verlieten. Het was een boeiende namiddag.
    Veel bijgeleerd! Niet dat wij nu bier kunnen maken maar proeven alleszins.
    En dat deden wij naderhand in Den Tichel. Een na-babbeltje kan toch interessant zijn.

                                                                                                                                                                         Voor De Mutterd vanuit Koersel, Leo Vandervelden















    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs