Dinsdag
20 december 2022: Ruim 30 overdaggers bezochten de brouwerij Remise in Koersel.
Een zeer druilerige dag. Maar goed dat het bezoek binnen te doen was.
Vanwaar de naam remise?
Remise verwijst naar de vroegere functie van het gebouw.
Het was de stelplaats van de tramstellen rond de jaren 1907.
De tram was het eerste openbaar vervoer rond die tijd. Denk ook maar even aan
de tramlijn Maaseik-Leopoldsburg die door Wijchmaal liep.
De tram was er niet enkel om personen te vervoeren maar ook goederen.
De eerste trams werden met kolen gestookt. Zo kon men stoom maken en de stoom
deed de tram in beweging komen.
Zo een stelplaats noemden men remise.
Het gebouw op zich:
Sinds
1954 kwamen de buslijnen de tramlijnen vervangen. Men sprak toen van de
staatsbussen (Groene bussen van Melotte in Noord-Limburg) en de Rode bussen
( Genk-Overpelt).
Het gebouw raakte in verval. De stad Beringen kocht het maar wist niet goed
welke bestemming eraan te geven.
Het werd te koop aangeboden aan een persoon die er een mooi project in kon
uitvoeren. Sinds 2014 werd de huidige eigenaar definitief ook echt eigenaar
omdat zijn project door de stad weerhouden werd.
En dan begon de volledige renovatie. Een werk van lange adem. Maar in zijn
huidige vorm mag het gezien worden.
Een groot gedeelte is verbruikszaal en het andere gedeelte is brouwerij met
grote ketels, machines en stapelruimten.
Oud en nieuw werden heel esthetisch met elkaar verbonden.
Waar vroeger de wissels lagen is nu een grote parking voorzien voor bezoekers.
Welke bieren brouwt men er?
Momenteel
brouwt men er zes bieren:
1. Triple van 8,5% alcohol. Zeer vlot drinkbaar maar met mate(n).
2. Remise dubbel, caramelsmaak, heel donker omwille van de donkere mout.
3. Super pils: iets zwaarder dan de gewone pils 5,6 %
(5,6 verwijst ook naar het
huisnummer van de zaak: 56
4. Special Belge: ook 5,6%
5. Pippa: eerder een ietwat bittere nasmaak
6. Kriekenbier: is er pas sinds de voorbije zomer. Zoet en zuur in goede
combinatie.
Wij mochten onmiddellijk de daad bij het woord voegen en één van de bieren
proeven.
De brouwmeester aan het woord:
In de
brouwerij zelf nam hij het woord. Het eerste wat hij deed was een beetje bier
uit een grote tank nemen en in de afvoergoot gieten.
Hij noemde het een plengoffer. De bestanddelen om bier te maken komen van de
aarde en gaan terug naar de aarde.
Hij wist ons enorm te boeien met zijn uitleg hoe bier gemaakt werd.
Hij stelde voortdurend vragen over het prille proces tot het bier werd. Telkens
als iemand een goed antwoord gaf deelde hij een lotje uit. Wie op het einde het
meest goede antwoorden had gegeven kreeg een palet bier mee naar huis.
Hij
begon met de gerst waarvan mout werd gemaakt. Hij haalde enorm scheikundige
processen bij, te veel om dit allemaal in dit verslag op te nemen.
Hij sprak van koolhydraten, van eiwitten, van glucose, van aminozuren, van
enzymen,
Hij wist ons wel te vertellen dat de smaak van het bier afhangt van de kleur
van de mout.
Mout wordt geplet, verwarmd eerst naar 40°, daarna naar 90° in de beslagketel.
Van hieruit gaat het naar de filterkuip. Hier werd wort gevormd en de resten
waren het ons gekende draf dat dient als veevoeder.
Nu werd er nog hop, gist en kruiden aan toegevoegd.
Dit is juist de kunst van de brouwmeester: de juiste hoeveelheden toedienen.
Op het einde van zijn betoog kwam de aap uit de mouw: niet diegene die het
meest goede antwoorden had gegeven maar wel diegene die 56 op de achterzijde
van één van zijn lotjes had staan, kreeg een mini-palet mee naar huis.
De gelukkige was onze huisfotograaf Guido.
Nog enkele weetjes:
* De
flessen worden ter plaatse gevuld en voorzien van een kroonkurk.
* De etikettering gebeurt elders in een etikettenmagazijn.
* Men gebruikt hier leidingwater omdat het een zacht water is.
* Het afvalwater gaat naar de riolering.
* Men denkt er aan een miniwaterzuiveringsstation
te bouwen.
* Stroomvoorziening is een hoge kost bij het maken van bier.
Van
de brouwerij terug naar de verbruikszaal waar we een tweede bier mochten proeven.
Het was half vijf door eer we de Remise verlieten. Het was een boeiende
namiddag.
Veel bijgeleerd! Niet dat wij nu bier kunnen maken maar proeven alleszins.
En dat deden wij naderhand in Den Tichel. Een na-babbeltje kan toch interessant
zijn.
Voor De Mutterd vanuit
Koersel, Leo Vandervelden





|