Dinsdag 18
april 2017: 35 KWB-Overdaggers verzamelen aan Den Tichel voor een uitstap naar
Lauw-Tongeren. We gaan op bezoek op een
waterkersbedrijf.
Een beetje geschiedenis
Het bedrijf is een echt familiebedrijf. Momenteel is de derde generatie
uitbater van het bedrijf. Van de vier kinderen zijn één dochter en één zoon de
bedrijfsleiders. Onze gids was vader Vansimpsen.
Waarom Sint-Lucie? Heel eenvoudig! Vroeger was op deze plaats een melkerij die
de naam Sint-Lucie droeg.
De kweek van waterkers
Er bestaan twee soorten waterkers: de klein-en grootbladige waterkers.
Per jaar heeft dit bedrijf ongeveer 250 kg zaaigoed nodig.
Het zaaigoed wordt voor het merendeel zelf gewonnen.
Men laat een aantal bedden doorschieten, de stengels worden gedroogd en dan kan
het zaaigoed geoogst worden.
Waterkers wordt geteeld in open lucht.
Men zaait zeer dik in bedden vanaf begin maart tot eind augustus.
Nu kan het kiemen beginnen. Na een drietal weken worden de bedden gedund.
Ongeveer ¾ van de plantjes wordt verwijderd uit het zaaibed en overgebracht
naar de oogstbedden.
Eens dat de plantjes krachtig genoeg zijn worden ze bevloeid door stromend
water (PH van 7 ) dat afkomstig is gedeeltelijk van bronwater ( 12° C ) en van
water opgepompt uit de grond. Voor de bevloeiïng is 3000 l water per uur nodig.
Gedeeltelijk wordt dit water gerecupereerd.
De planten halen gedeeltelijk hun voedingsstoffen uit het water zelf en
gedeeltelijk van de groene korrel die gestrooid wordt.
In de koude perioden duurt heel het proces 8 weken, in de warmere slechts 4 à 5
weken.
Het oogsten van de waterkers
De waterkers wordt geoogst in busseltjes van ongeveer 150 g.
De plukkers met laarzen aan - plukken ongeveer 100 busseltjes per uur. Ze
worden in plastic bakken gelegd en gaan naar de inpakafdeling.
Per week gaan er om en bij de 18000 bosjes weg.
De afzet
van de waterkers
s Nachts bevoorraadt
men de vroegmarkt in Brussel. Daarnaast levert men nog aan Delhaize, Colruyt en
Hello Fresh.
De voedingswaarde
van waterkers
In Amerika is de
waterkers uitgeroepen als superfood.
Waterkers is erkend als streekproduct.
Het is een caloriearme groente die heel wat vitamines bevat zoals ijzer,
calcium, jodium, kalium, boor, magnesium, vitaminen A en C.
Daarnaast is waterkers bloedzuiverend, vochtafdrijvend en eetlustopwekkend.
Waar kan
waterkers in gebruikt worden?
Je kan pesto,
sabayon en soep maken van waterkers.
De blaadjes van de waterkers kunnen als sla gebruikt worden. De steeltjes kan
men in de soep gebruiken.
Van de zaadjes wordt er bier gebrouwen: La Cress.
Het is een smaakvolle, duurzame, gezonde en veilige groente. Er worden geen
producten gebruikt die schadelijk zijn voor de mens.
Personeel
Vijf arbeiders zijn
tewerkgesteld in de kwekerij, 2 bij het inpakken en 2 vrachtwagenbestuurders om
alles op de juiste bestemming te bezorgen.
Daarnaast wordt de familie ook ingeschakeld.
Wat
vinden wij van dit bedrijf?
*Het is een
arbeidsintensieve teelt waar nog veel manueel werk aan te pas komt. Er is enkel
een gedeeltelijke automatisatie bij het inpakken van het bosje waterkers.
*Men wil wel moderniseren maar de nodige vergunningen lopen niet van een leien
dakje. In het verleden is er weinig geïnvesteerd zowel voor de arbeiders als
het kweken van waterkers. De plukkers staan constant met de voeten in het water
en dat bij guur weer!
*In een grote garage werd met een machine alles ingepakt. Weinig werkruimte.
Na de
rondleiding werd naar believen waterkerssoep aangeboden. Heerlijk warm want het
was vrij koud die namiddag. De Overdaggers kregen de gelegenheid om bosjes
waterkers aan te kopen of zich te voorzien van enkele flesjes waterkersbier.
Heel wat
mensen kenden deze groente zeer oppervlakkig. Het was een duidelijke
infonamiddag. Velen verwisselden tuinkers met waterkers.
Na deze namiddag weten wij er bijna alles van.
In Den Tichel werd er nog druk nagepraat over het bezoek.
voor De Mutterd vanuit Lauw-Tongeren
reporter Leo
Zie ook voor
meer info: info@sint-lucie.be


|