Inhoud blog
  • Kerst- & Nieuwjaarswensen
  • DROPPING 2024
  • DIGITALE MUTTERDS 2024 - 2025
  • KWB: een beetje geschiedenis
  • MTB - TOERTOCHT - KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Het enige echte Logo
  • Kwb-Wijchmaal bestaat 70 jaar.
  • Ledenmis Kwb-Wijchmaal in het teken van 70 jaar Kwb in Wijchmaal
  • FFZT KWB-WIJCHMAAL 2024
  • KOOKLESSEN KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Fijne Feestdagen
  • DROPPING 2023
  • Digitale Mutterds 2023 - 2024
  • BBQ met Prijsuitreiking FFZT 2023
  • Digitale Mutterds 2022 - 2023
  • Bowling van 24 januari 2023
  • Kooklessen maart 2023
  • Kwb Overdag bestaat 30 jaar & Driekoningen feest
  • KWB-Overdag op bezoek in brouwerij Remise in Koersel
  • Sinterklaas en Zwarte Piet op bezoek in Den Tichel na het bowlen
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    KWB WIJCHMAAL
    Blog voor Kwb Wijchmaal
    KWB EENSGEZIND
    24-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. KWB-Overdag op bezoek op een waterkersbedrijf

    Dinsdag 18 april 2017: 35 KWB-Overdaggers verzamelen aan Den Tichel voor een uitstap naar Lauw-Tongeren. We gaan op bezoek  op een waterkersbedrijf.

    Een beetje geschiedenis
    Het bedrijf is een echt familiebedrijf. Momenteel is de derde generatie uitbater van het bedrijf. Van de vier kinderen zijn één dochter en één zoon de bedrijfsleiders. Onze gids was vader Vansimpsen.
    Waarom Sint-Lucie? Heel eenvoudig! Vroeger was op deze plaats een melkerij die de naam Sint-Lucie droeg.

    De kweek van waterkers
    Er bestaan twee soorten waterkers: de klein-en grootbladige waterkers.
    Per jaar heeft dit bedrijf ongeveer 250 kg zaaigoed nodig.
    Het zaaigoed wordt voor het merendeel zelf gewonnen.
    Men laat een aantal bedden doorschieten, de stengels worden gedroogd en dan kan het zaaigoed geoogst worden.
    Waterkers wordt geteeld in open lucht.
    Men zaait zeer dik in bedden vanaf begin maart tot eind augustus.
    Nu kan het kiemen beginnen. Na een drietal weken worden de bedden gedund. Ongeveer ¾ van de plantjes wordt verwijderd uit het zaaibed en overgebracht naar de oogstbedden.
    Eens dat de plantjes krachtig genoeg zijn worden ze bevloeid door stromend water (PH van 7 ) dat afkomstig is gedeeltelijk van bronwater ( 12° C ) en van water opgepompt uit de grond. Voor de bevloeiïng is 3000 l water per uur nodig. Gedeeltelijk wordt dit water gerecupereerd.
    De planten halen gedeeltelijk hun voedingsstoffen uit het water zelf en gedeeltelijk van de groene korrel die gestrooid wordt.
    In de koude perioden duurt heel het proces 8 weken, in de warmere slechts 4 à 5 weken.


    Het oogsten van de waterkers
    De waterkers wordt geoogst in busseltjes van ongeveer 150 g.
    De plukkers – met laarzen aan - plukken ongeveer 100 busseltjes per uur. Ze worden in plastic bakken gelegd en gaan naar de inpakafdeling.
    Per week gaan er om en bij de 18000 bosjes weg.

    De afzet van de waterkers
    ’s Nachts bevoorraadt men de vroegmarkt in Brussel. Daarnaast levert men nog aan Delhaize, Colruyt en Hello Fresh.


    De voedingswaarde van waterkers
    In Amerika is de waterkers uitgeroepen als ‘  superfood’.
    Waterkers is erkend als streekproduct.
    Het is een caloriearme groente die heel wat vitamines bevat zoals ijzer, calcium, jodium, kalium, boor, magnesium, vitaminen A en C.
    Daarnaast is waterkers bloedzuiverend, vochtafdrijvend en eetlustopwekkend.

    Waar kan waterkers in gebruikt worden?
    Je kan pesto, sabayon en soep maken van waterkers.
    De blaadjes van de waterkers kunnen als sla gebruikt worden. De steeltjes kan men in de soep gebruiken.
    Van de zaadjes wordt er bier gebrouwen: La Cress.
    Het is een smaakvolle, duurzame, gezonde en veilige groente. Er worden geen producten gebruikt die schadelijk zijn voor de mens.

    Personeel
    Vijf arbeiders zijn tewerkgesteld in de kwekerij, 2 bij het inpakken en 2 vrachtwagenbestuurders om alles op de juiste bestemming te bezorgen.
    Daarnaast wordt de familie ook ingeschakeld.

    Wat vinden wij van dit bedrijf?
    *Het is een arbeidsintensieve teelt waar nog veel manueel werk aan te pas komt. Er is enkel een gedeeltelijke automatisatie bij het inpakken van het bosje waterkers.
    *Men wil wel moderniseren maar de nodige vergunningen lopen niet van een leien dakje. In het verleden is er weinig geïnvesteerd zowel voor de arbeiders als het kweken van waterkers. De plukkers staan constant met de voeten in het water en dat bij guur weer!
    *In een grote garage werd met een machine alles ingepakt. Weinig werkruimte.

    Na de rondleiding werd naar believen waterkerssoep aangeboden. Heerlijk warm want het was vrij koud die namiddag. De Overdaggers kregen de gelegenheid om bosjes waterkers aan te kopen of zich te voorzien van enkele flesjes waterkersbier.

    Heel wat mensen kenden deze groente zeer oppervlakkig. Het was een duidelijke infonamiddag. Velen verwisselden tuinkers met waterkers.
    Na deze namiddag weten wij er bijna alles van.
    In Den Tichel werd er nog druk nagepraat over het bezoek.
                                                                          
    voor De Mutterd vanuit Lauw-Tongeren reporter Leo

    Zie ook voor meer info: info@sint-lucie.be









    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs