Ik vrees dat er deze keer geen Nobelprijs voor Literatuur in zit zoals voor Gabriel Garcia Marquez in 1982. De aankondiging van de sluiting van de Ford fabriek in Genk is een sociaal drama, maar een verrassing
nee, dat zeker niet. Althans voor mij niet.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Alle autoproducenten kampen momenteel met overproductie, dalende verkoopcijfers en stijgende kosten. Bij ieder van hen worden plannen gemaakt om de productie te beperken, om te besparen. Peugeot-Citroën wil in Parijs een fabriek sluiten, Opel in 2016 een fabriek in Bochum. Dat is voor Ford niet anders. En daarbij spelen echt niet alleen efficiëntie en een lage productiekosten een rol. Anders had Genk heel zeker wel een kans gemaakt.
Wat speelt dan wel een rol ? Ten eerste de lokale markt zelf. Op Europees vlak vertegenwoordigt België zeker geen leeuwenaandeel in de verkoop van de Mondeo bijvoorbeeld. De Duitse markt is veel en veel groter. Een terugval van de verkoop in België door een slechte reputatie is voor de heren van Ford makkelijker verteerbaar dan een dalende verkoop bij onze oosterburen. De vraag is natuurlijk in hoeverre Jan Modaal zich bedenkingen zal maken als hij verlekkerd is op een van hun modellen. Dan wordt solidariteit heel snel aan de kant geschoven bij ons Belgen. In het jaar dat de heer Schweizer zijn fabriek in Vilvoorde sloot was de Renault Megane immers de best verkochte wagen in België.
Anderzijds kan je vanuit PR standpunt ook geen fabriek in Spanje gaan sluiten waar 7.000 mensen werken, wanneer dat land in volle crisis zit. Dat de loonkost daar beduidend lager ligt dan in België is mooi meegenomen en de Spaanse regering zal ook wel de nodige steun beloofd hebben om hen in Valencia te houden.
Nu ja, hierover maak ik me allemaal niet echt druk. Dat zijn factoren waar we geen vat op hebben. Waarover erger ik me dan wel blauw ? Over de verbazing van onze politici en vakbonden. Blijkbaar hebben deze heren na de afslanking Volkswagen in Vorst en de sluiting van Opel in 2010 niets geleerd. Zij die toen met hun handen in de lucht stonden, staan daar ook nu weer hoog van de toren te blazen. En wat is er veranderd sinds dat sociale bloedbad van 2010 ? Men zou toen de fabriek van Opel overnemen om er zelf milieuvriendelijke autos te gaan produceren, we zouden nieuwe en baanbrekende technologieën ontwerpen en zelf een Vlaamse auto gaan bouwen. Maar wat is er gebeurd ? Niets !!!
Enerzijds omdat Vlaanderen, België nu eenmaal geen grip hebben op de internationale conjunctuur waardoor de autoverkoop dit jaar in Europa is ingestort. Anderzijds omdat de politici in de afgelopen decennia België zo verdeeld en opgesplitst hebben dat er geen plaats meer is voor efficiëntie, soepelheid en snelle doortastende maatregelen. Alle bevoegdheden zijn zo verdeeld en opgesplitst dat nauwelijks nog iets kan beslist worden. Maar dat wil ook zeggen dat al die hooggeplaatste heren en dames van al onze regeringen nu niet uit de lucht moeten komen vallen.
U hebt gelijk, meneer Vandelanotte. Ford heeft niet pas vrijdag beslist dat ze Genk gingen sluiten. Maar u en uw collegas weten en beseffen ook al langer dan vandaag dat België een competitieve achterstand heeft. Maar dat willen de politici nu snel even oplossen met een Task Force voor Limburg. Dat is de brandweer met een paar emmertjes water naar een bosbrand sturen terwijl iedereen door de droogte wist dat die brand er zat aan te komen en voorkomen had moeten worden.
Wat gaan ze binnen korte tijd zeggen als ook Volvo in Gent zijn deuren zou sluiten ? Dat hadden we niet zien aankomen ?
De prijs voor de origineelste tussenkomst is echter wel voor de vakbondsman die ik deze morgen op Radio 1 hoorde. Die verklaarde daar zonder blozen dat hij al maanden zegt dat de loonkost in België veel te hoog is maar dat de werkgevers daarnaar niet willen luisteren en hem niet geloven. Is dat niet de omgekeerde wereld ? Klagen werkgevers niet al jaren over te hoge loonkosten ? Een werkgever vertelde me onlangs dat hij 15.000 eindejaarspremies aan zijn personeel uitbetaald had en daarbovenop 30.000 aan vaderke staat aan belastingen en bijdragen voor de sociale zekerheid, iets waar zijn personeel zich nauwelijks van bewust is.
Nu ja, een eenvoudige oplossing is er niet. Maar mochten de heren politici nu eens beginnen beslissen en effectief met een herlanceplan op de proppen komen in plaats van er enkel over te praten en verdeeld te zijn, dan zijn we alweer een stap vooruit. Dan hoeven ze binnenkort niet te spelen dat ze verbaasd zijn want wie gisteren echt verbaasd was, die heeft alle voeling met de realiteit verloren en zit zeker niet op zijn plaats ! Ja , voor mij is de sluiting van Ford de kroniek van een aangekondigde dood.
|