Halfedelstenen worden vaak in facetvorm geslepen om de schittering ten goede te laten komen en zijn in deze vorm erg waardevol en worden veelal gebruikt in juwelen. De prijs van een halfedelsteen hangt af van o.a. de grootte, helderheid en slijpvorm.
Agaat Van oudsher gedragen als gelukssteen of ter genezing. Er werden ook gebruiksartikelen van Agaat gemaakt zoals bijvoorbeeld knoopjes.
Er wordt een aantal geneeskrachtige werkingen aan agaat toegekend, nl. bescherming tijdens zwangerschap, tegen hoofdpijn, huidaandoeningen, evenwichtsstoornissen.
De kleur oranje komt vrij weinig in de natuur voor en kent dan ook niet zo veel symboliek als de meeste andere kleuren. Een uitzondering is dat het symbool staat voor het Nederlandse koningshuis. Het oranje staat in Nederland voor alle nationale sportteams, vooral het nationale voetbalteam, en pars pro toto veelal voor geheel Nederland. Ook op Koninginnedag wordt veel oranje gedragen.
Een variant van de Nederlandse vlag is het Oranje Blanje Bleu, die voorzien met een VOC-symbool de vlag van deze organisatie was. Zo is de kleur ook in Zuid-Afrika beland. De huidige Zuid-Afrikaanse vlag heeft geen oranje meer.
De grootste rivier van het Zuid-Afrika heet de Oranjerivier en deze naam is toepasselijk gekozen omdat de kleur van de aarde vaak naar het oranje zweemt. Een van de twee Boerenrepublieken lag tussen de Oranje en de Vaal en heette oorspronkelijk Oranje Vrijstaat. Ook de vlag van de apartheidstaat was gebaseerd op Oranje-blanje-bleu.
Achtergrondinformatie 'aubergine' De naam aubergine komt van de vrucht van de eierplant. Aubergine is de vrucht van een tropische plant, afkomstig uit Azië. Behalve tomaat, paprika en peper is het een van de populairste vruchtgewassen uit de nachtschadefamilie. De prachtige ovalen vorm doet een beetje denken aan eieren. In de volksmond heet de groente dan ook 'eierplant'. Britten, wiens constitutie het niet lijkt toe te laten om franse klanken te produceren, houden tot op vandaag vast aan de benaming 'egg plant'.
De typische auberginekleur
De courantste soort aubergine heeft behalve haar prachtige vorm ook nog een wonderlijke paarse kleur, bordeaux, om precies te zijn. Eén van de parameters die wordt gehanteerd bij het bepalen van de kwaliteit is niet toevallig de intensiteit van de kleur: een stevige schil met een diepe bordeaux-kleur wijst op versheid. Tenminste, voor zover er niet geknoeid werd met allerlei sproeimiddelen. Schijn bedriegt dus eens te meer... Een hoogglanzende schil is trouwens sowieso een slecht teken. Alleen onrijpe vruchten zijn zo glansrijk als een nagelnieuwe décapotable. Rijpe vruchten vertonen eerder een zachte glans, satiné, zoals dat in vaktermen heet.
halfedelsteen amethist, met donkere paarse kleur.
De steentjes zijn geregen op een 'beschermde' staaldraad. Doordat een fijn laagje op de staalsraad ligt, kan men zich niet kwetsen en blijft de draad mooi.
Het slotje is van zilver.