Achtergrondinformatie 'aubergine' De naam aubergine komt van de vrucht van de eierplant. Aubergine is de vrucht van een tropische plant, afkomstig uit Azië. Behalve tomaat, paprika en peper is het een van de populairste vruchtgewassen uit de nachtschadefamilie. De prachtige ovalen vorm doet een beetje denken aan eieren. In de volksmond heet de groente dan ook 'eierplant'. Britten, wiens constitutie het niet lijkt toe te laten om franse klanken te produceren, houden tot op vandaag vast aan de benaming 'egg plant'.
De typische auberginekleur
De courantste soort aubergine heeft behalve haar prachtige vorm ook nog een wonderlijke paarse kleur, bordeaux, om precies te zijn. Eén van de parameters die wordt gehanteerd bij het bepalen van de kwaliteit is niet toevallig de intensiteit van de kleur: een stevige schil met een diepe bordeaux-kleur wijst op versheid. Tenminste, voor zover er niet geknoeid werd met allerlei sproeimiddelen. Schijn bedriegt dus eens te meer... Een hoogglanzende schil is trouwens sowieso een slecht teken. Alleen onrijpe vruchten zijn zo glansrijk als een nagelnieuwe décapotable. Rijpe vruchten vertonen eerder een zachte glans, satiné, zoals dat in vaktermen heet.
halfedelsteen amethist, met donkere paarse kleur.
De steentjes zijn geregen op een 'beschermde' staaldraad. Doordat een fijn laagje op de staalsraad ligt, kan men zich niet kwetsen en blijft de draad mooi.
Het slotje is van zilver.