Deze haarspoeling is bijzonder snel te maken. Zorg ervoor
dat u altijd een fles bij de hand hebt om uw haar na het wassen mee te spoelen.
Een spoeling met rozemarijn geeft glans aan donker haar. Voor een spoeling voor
blond haar vervang je de rozemarijn door kamillebloemen. Laat een paar takjes
rozemarijn gedurende een paar minuten in heet water trekken. Zeef de vloeistof,
laat hem afkoelen en giet hem in een fles.
Dit kruid gedijt het best in lichte, droge grond en
prefereert een beschut plekje. De geur is sterker als ze op kalkrijke grond
groeit.
Voor culinaire toepassingen worden de blaadjes voor gebruik
fijn gehakt. Je kan rozemarijn ook toevoegen aan soepen en stoofschotels of leg
enkele takjes op vlees dat je gaat braden of grillen. Verwijder de takjes wel
voor het opdienen.
Citroenen ingelegd met rozemarijn en laurier
Ingrediƫnten:
1 kilo
citroenen
Zout
Laurierblaadjes
Een takje rozemarijn
600 ml olijfolie
Bereidingswijze:
Snij de citroenen in dunne schijfjes en verwijder eventuele
pitjes. Leg de schijfjes met flink wat zout in een vergiet. Zet er een bord
onder om lekvocht op te vangen. Bedek
het vergiet met een theedoek en zet het 24 uur lang op een koele plaats.
Spoel de citroenschijfjes af en droog ze op keukenpapier.
Doe ze met de kruiden in een weckpot. Giet de olie erover en let erop dat de
citroenschijfjes goed bedekt zijn met olie, zodat ze niet gaan schimmelen .
Sluit de weckpot af en bewaar ze een maand in de koelkast om de smaak tot
ontwikkeling te laten komen.
Deze citroenschijfjes zijn heerlijk bij koud of geroosterd
vlees. De olie kunt u gebruiken in sladressings en marinades.