Voor de lekkere zandkoekjes die we samen met Françoise maakten, heb je de volgende ingrediënten nodig:
120 g boter 75 g suiker 150 g bloem 1 snuifje zout.
Eerst meng je de droge ingrediënten, daarna doe je er de boter in blokjes bij en begin je te kneden. Rol het deeg in een rolletje en snijd er schijfjes van af. Je kan ze eventueel met rozijnen versieren. Je bakt ze ongeveer 20 minuten aan 150°C. Je kan uiteraard ook koekvormpjes gebruiken, maar dan moet je eerst het deeg uitrollen met een deegrol.
Ouders en grootouders maken hun handen vuil voor de kindsoldaten
21 november: ouders- en grootoudersdag op onze school, komt net na 20 november: Werelddag van het Kind. Daarom is deze dag, de dag waarop ouders en grootouders samenkomen met hun kinderen en kleinkinderen, een perfecte dag om het lot van sommige kinderen op onze wereld in de kijker te zetten. Namelijk het lot van de kindsoldaten. Reeds heel de week leerden we wie ze zijn, waarom ze kindsoldaat zijn en hoe wij hen kunnen helpen. Daarom startten wij op 21 november met de Rode Handen Campagne op onze school. Wat is nu deze campagne? De Rode Handen Campagne is een internationale campagne, ondersteund door de International Coalition to stop the use of child soldiers. Tussen 12 februari 2008 en 12 februari 2009 wil deze campagne wereldwijd minstens 1 miljoen rode handafdrukken inzamelen. Nadien worden deze handafdrukken overgemaakt aan de Verenigde Naties. De Rode Hand is het symbool voor de strijd tegen kindsoldaten. Met deze campagne wordt de internationale gemeenschap opgeroepen zich blijvend te engageren in de strijd tegen de rekrutering en het gebruik van kindsoldaten, en deze inspanningen nog verder op te voeren. Lees er meer over op http://www.kindsoldaat.be/.
In de klas bekeken we eerst een filmpje dat kort de situatie van kindsoldaten op onze wereld schetst (http://nl.youtube.com/watch?v=G4trmacBsiw), daarna vertelden we onze ouders en grootouders aan de hand van een powerpointvoorstelling wat kindsoldaten precies zijn. Nadien bekeken we nog een clipje van Oesie, een Nederlandse rapper, die het lied Kindsoldaat zingt (http://nl.youtube.com/watch?v=PG5QDejf4UI). We eindigden met een ganzenbordspel. We werden in groepjes verdeeld. We waren kindsoldaten en onderweg naar het einde moesten we opdrachten uitvoeren. Op een speelse manier kwamen we nog meer over deze kindsoldatenproblematiek te weten. Toen begaven we ons samen met onze ouders en grootouders naar ons standje in de inkomhal van onze school. Daar maakten ze de handen vuil voor deze kindsoldaten. Ook ouders en grootouders van andere kinderen kwamen hun handen vuil maken. Het verwarmt ons hart dat we zoveel succes hadden. In de loop van volgende week gaan we rond in de klassen om ook van onze medeleerlingen een rode hand te bekomen. Daarna sturen we ze op, hopend dat we wereldwijd aan onze 1 miljoen rode handen (en nog veel meer) komen, zodat zij aan de VN in New York kunnen overhandigd worden.
Bedankt aan alle personen die hun handen vuil maakten voor de kindsoldaten!
Vandaag was het de beurt aan Françoise (de mama van Malin) om met ons iets lekkers klaar te maken. Helaas was het niet voor eigen consumptie, maar voor de ouders en grootouders op vrijdag 21 november. We bakten zandkoekjes. Eerst wogen we samen de ingrediënten af, daarna mengden we alles in een grote kom. Het deeg werd goed gekneed en daar in worsten gerold. De deegworsten sneden we in schijfjes en hier en daar versierden we er met rozijnen. Daarna vlogen ze de oven in. Een klein halfuurtje bakken en hupsakee: zandkoekjes in overvloed! Het resultaat mag er zijn hoor! Superlekker!
Vandaag kregen we de opdracht om de tafels klaar te zetten voor het grote ontbijt van morgen. Eerst de tafels en stoelen verplaatsen. Daarna leuke placematjes, borden, bestek, kopjes, enz. Alles netjes op de juiste plaats. Messen rechts, vorken links, 'n kleurig servetje. Eten aan een mooi gedekte tafel is altijd leuker.
Voor Saskia's brownie of chocoladecake heb je volgende ingrediënten nodig:
250 g braadboter 165 g bloem 275 g fijne suiker 90 g cacaopoeder 4 eieren
Laat de boter smelten op het vuur. Meng eerst de droge ingrediënten, voeg nadien de 4 eieren toe. Als laatste volgt de gesmolten boter. Meng alles tot je een glad deeg bekomt. Giet het deeg in een bakvorm en plaats in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 45 minuten.
Hier volgt het recept voor de chocoladesnoepjes die we maakten met meneer Declercq:
Stap 1 : Het voorkristalliseren van chocolade
Smelt de chocolade op 45°C. Voeg niet gesmolten stukjes chocolade toe en roer krachtig. Indien de chocoladestukjes moeilijker wegsmelten, niets meer toevoegen. Blijf goed roeren tot alle stukjes gesmolten zijn. Controleer of de chocolade goed is door een weinig chocolade op een stukje papier aan te brengen. Wacht enkele minuten. Voorgekristalliseerde chocolade heeft volgende drie eigenschappen: hij glanst, hij breekt en hij krimpt (komt los van het papier of uit de vorm).
Stap 2 : Het verwerken tot chocoladesnoepjes
Gepofte rijst met honing en chocolade
Je hebt nodig: 100 g gepofte rijst, 80 g vloeibare honing, 300 g voorgekristalliseerde chocolade
Meng de rijstpoppers met de vloeibare honing. Meng er de voorgekristalliseerde chocolade onder. Maak met behulp van een lepel rotsjes op bakpapier. Laat de rotsjes opstijven in de koelkast.
Studentenhaver
Spuit met behulp van een spuitzak dopjes gesmolten voorgekristalliseerde chocolade op het bakpapier. Plaats hazelnoten, amandelnoten, walnoten en rozijnen op de dopjes. Laat de dopjes opstijven in de koelkast.
We speelden een educatief spel in de klas: Snap je hapje. Het spel is gebaseerd op de voedingsdriehoek. Elk groepje kreeg een blanco voedingsdriehoek die we zo snel mogelijk moesten opvullen via vragen en raadsels. Dobbelstenen bepaalden welke en hoeveel etenswaren we verdienden. De opdrachten handelden over voeding, tafelmanieren, goed eetgedrag, cultuurverschillen, wetenschappelijke kennis We leerden heel wat bij! O.a. dat je madeliefjes kunt eten en dat shii-take eetbare paddenstoelen zijn, dat de bladeren van een bloemkool eetbaar zijn en als je stronkjes broccoli in het water zet, groeien er gele bloemetjes uit.
Na al dat gesmul van gisteren, vandaag ook weer een chocoladerecept op het menu. Deze keer komt Saskia, de mama van Kenji, om wat lekkers in ons gulzige mondje te toveren. We mengen samen de bloem, de suiker, het cacaopoeder, de eieren en de gesmolten boter in een grote kom. Nadien gieten we alles uit in een hartvormige bakvorm en na een uurtje is de chocoladecake lekker bruin gebakken. Na de middag eten we ze nog warm op in de klas. Om je vingers bij af te likken! Er bleef geen kruimeltje over!
Donderdagnamiddag, een echte chocolatier - namelijk dhr. Christophe Declercq - kwam ons even leren welke lekkere hapjes je zoal kan maken met chocolade. Helaas was de tijd véél te kort, we hadden graag véél méér gedaan, hoor! Hij leerde ons lekkere pralines maken met chocolade, honing en gepofte rijstkorrels. Hij demonstreerde ons eveneens hoe je zelf studentenhaver kunt maken. Mmmm! Toen de keilekkere namiddag om was, kregen we elk een zakje met onze eigengemaakte "pralines" mee naar huis. Zulke namiddagen zijn meer dan eens voor herhaling vatbaar.
Vandaag - donderdag 13 november - gingen we samen met de leerkrachten godsdienst en zedenleer in Heule het interreligieus ontmoetingscentrum Leiaarde bezoeken. Je kan er horen, zien en proeven van de drie traditionele godsdiensten: het christendom, het jodendom en de islam. Leiaarde is een initiatief van priester Henk Gevaert die hierin samenwerkt met vzw Buurt Initiatieven Kuurne (BIK). De bedoeling is een ontmoetingsplaats te bieden aan mensen uit verschillende landen, culturen en religies. Verschillende personen vertelden ons over de bovenstaande religies, namelijk het christendom, het jodendom en de islam. We mochten eveneens verschillende dingen proeven.