Longkanker is een kwaadaardig gezwel in de longen, dat zich snel kan verspreiden naar andere lichaamsdelen. Er zijn grosso modo twee grote soorten longkanker, afhankelijk van hoe de cellen er onder de microscoop uitzien: kleincellige en niet-kleincellige. De twee soorten groeien en zaaien zich op een andere manier uit, en worden vaak ook anders behandeld. Kleincellige longkanker wordt dikwijls ook oat cell cancer genoemd. Deze kanker groeit over het algemeen sneller dan niet-kleincellige longkanker en kan ook sneller uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen zoals de hersenen, de lever en de botten. Niet-kleincellige longkanker komt vaker voor dan kleincellige: ongeveer 10 à 20% van alle longkankers zijn van het kleincellige type.
De Stichting Kanker registreert in 2001 in Vlaanderen 3679 nieuwe gevallen van longkanker. Longkanker is daarmee de op een na meest voorkomende kanker bij mannen ( na prostaatkanker ), en de vijfde kanker bij vrouwen.Het aantal mannen dat aan de ziekte strerft, daalt de laatste jaren; het aantal vrouwen stijgt echter.
De prostaat is een klier van het mannelijk voortplantingsstelsel, die onder de blaas en voor het rectum ligt ( het rectum is het laatste deel van de dikke darm, dat eindigt in de anus). De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en ze omgeeft een deel van de urinebuis. Prostaatkanker is een ziekte waarbij zich kwaadaardige cellen vormen in het weefsel van de prostaat. Een kwaadaardige prostaattumor groeit over het algemeen erg traag en veroorzaakt in een vroeg stadium nauwelijks klachten. Prostaatkankercellen kunnen zich verspreiden via het lymfestelsel of via het bloed en zo uitzaaiingen vormen, bijvoorbeeld in de lymfeklieren en het bot.
Maagkanker begint in de maag. Maagkanker kan zich op verschillende manieren verspreiden. De tumor kan doorheen de maag in andere organen vloeien of hij kan zich verspreiden via de bloedsomloop of het lymfestelsel. Dat is een complex systeem in ons lichaam-vergelijkbaar met het bloedstelsel- dat een belangrijke rol speelt in de afweer tegen ziekteverwekkers. Kankercellen die zich zo verspreiden, kunnen elders(bv. in lever of longen) nieuwe tumoren vormen.
Tegenwoordig is maagkanker is België veeleer zeldzaam. Het Vlaams Kankerregistratienetwerk registreerde in 2000 in Vlaanderen 829 nieuwe gevallen van maagkanker. In het begin van de twintigste eeuw kwam maagkanker veel méér voor.
Pancreaskanker (kanker van de alvleesklier) kan ontstaan in de verschillende soorten cellen die samen dit orgaan vormen. In het merendeel van de gevallen ontstaat het gezwel in de kleine kanalen die de enzymes tot in de twaalfvingerige darm transporteren, maar het kan ook ontstaan in de cellen die de insuline aanmaken (de eilandjes van Langerhans). Het is doodelijk want je kan het niet wegsnijden
Baarmoederhalskanker (of cervixkanker) is in België de vijfde belangrijkste kanker bij de vrouw (na borst-, colon-, eileider- en rectumkanker). Elk jaar worden in België ongeveer 700 à 800 vrouwen getroffen door een invasieve baarmoederhalskanker die niet tijdig werd opgespoord. Er wordt geschat dat tijdens de jaren negentig van vorige eeuw ongeveer 300-350 vrouwen per jaar stierven aan baarmoederhalskanker. 90% daarvan zou kunnen worden vermeden door een regelmatige opsporing. Deze vorm van kanker ontwikkelt zich inderdaad geleidelijk op basis van zogenaamde prekankerletsels. In deze lange precancereuze fase zorgen systematische uitstrijkjes voor de ontdekking van verdachte letsels en de vroegtijdige behandeling ervan.
Bij kanker blijven cellen zich zonder noodzaak delen. Deze cellen vormen een kwaadaardig gezwel (tumor). Dat gebeurt ook bij huidkanker. Veel mensen denken dat huidkanker een onschuldige aandoening is . Toch sterven elk jaar circa 400 mensen aan huidkanker.