belgië zou private (markt)bedrijven vanaf bvb. 175-200-225 miljoen euro toegevoegde waarde of meer dan 400-500-600 miljoen euro balanstotaal ( huidige waarde van de euro bvb. ), geconsolideerd ( dus voor het gehele bedrijf, inclusief dochterondernemingen-geassocieerde ondernemingen ), wettelijk kunnen VERPLICHTEN TOT EEN BEURSGANG OP DE BELGISCHE BEURS, BINNEN EEN BEPAALD TIJDSKADER.
bvb. ten bedrage/aantal van minimaal 30 tot 35 procent van de uitstaande aandelen. wel dienen de bestaande aandeelhouders bij een slechte markt uitstel van beursgang te krijgen.
ook bij slechte interne/externe toestanden toestanden dienen de bestaande aandeelhouders uitstel te krijgen van beursgang of is het bedrijf gewoon niet geschikt voor een beursgang i.v.m. onstentenis van duurzame winsten/winstgevendheid/te hoge schuldgraad.
bij een te goede markt dienen beursgangen eventueel uitgesteld te moeten worden ten bate van de nieuwe aandeelhouders. dan is het voorstel evenwichtig naar beide kanten toe ( kopers en verkopers van aandelen ).
voor burgerlijke vennootschappen/coöperatieve venootschappen ( dus niet-handelsvennotschappen en samenwerkende vennootschappen ) en voor bedrijven die niet voor de/een markt produceren, maar met publieke middelen gespijsd worden ( bvb. overheidsondernemingen of ondernemingen met een héél gering aantal klanten ) dient logischerwijze wel een uitzondering gemaakt te worden.
dat is evident. dat spreekt voor zich. die zijn daar niet of véél minder geschikt voor.
bovendien zou het enkel mogen gelden voor bedrijven die reeds minimaal 10-15-20 jaar ( echt ) bestaan en dus een BETEKENISVOLLE voorgeschiedenis hebben en die over een periode van minimaal 5-10?!? jaar bvb. duurzaam winstgevend en voldoende winstgevend zijn.
anders komt men in de sfeer van failissementskandidaten en schuldenvehikels en ( vaak voorbijgaande ) hypes die men toch niet wilt op een gereglementeerde beurs !!!!
ook voor bedrijven met teveel nettoschulden en ( teveel ) buitenbalansverplichtingen zou een logische uitzondering gemaakt moeten worden. die zijn niet geschikt voor een beursgang.
OOK VOOR BEDRIJVEN/ONDERDENINGEN DIE REEDS DEEL UITMAKEN VAN EEN BELGISCHE EN/OF BUITENLANDSE BEURSGENOTEERDE GROEP KAN HET NATUURLIJK LOGISCHERWIJZE NIET GELDEN.
EN DAT ZIJN ER HEEL VEEL EN VOORAL IS DAT EEN GROTE MASSA IN TOEGEVOEGDE WAARDE.
die zijn dus al beursgenoteerd, direct of indirect. maar men weet dat vaak niet.
VOOR KLEINERE BEDRIJVEN IS HET OOK NIET GESCHIKT, ZO'N VERPLICHTING; want een beursgang brengt ook zwaardere verplichtingen met zich mede.
het sop moet de kool ook nog waard zijn !!!!
18-02-2024, 03:19
Geschreven door Koen De Vriendt 
|