Wist je dat... onze school dit schooljaar 100 jaar bestaat?
't Vijfde blogt...
en jullie lezen mee!
21-11-2010
Kom op voor je rechten (en denk aan je plichten!)
20 november = kinderrechtendag! In de klas werkten we een hele namiddag rond kinderrechten. We bespraken de belangrijkste rechten (en je plichten) en zongen het kinderrechtenlied. We ontdekten ook dat de kinderrechten nog lang niet voor alle kinderen en overal in de wereld gelden. Door het uitvoeren van opdrachten, probeerden wij die kinderen wat dichter bij hun rechten te brengen: werken met de kinderrechtenkrant, een rechten-thuis-boekje aanvullen, spelletjes (memory, rebus, bingo) rond de kinderrechten en 'computeren' naar websites vol interessante info!
Dinsdag werden we in het Castelhof verwacht voor de startdag van Supervlieg. Na een spannend startspel, konden we allemaal kiezen uit 2 workshops: dans, zang, improvisatie, decor, video, knutselen. Onder leiding van ervaren lesgevers gingen we aan het werk. Aan het einde van de dag was er nog een toonmoment voor de ouders. En, Supervlieg, die zien we (samen met de Sint) terug op zondag 5 december in Westrand. Tot dan!
Sien en Maria zijn het beu! In de toiletten hebben ze elke dag superveel werk! Nochtans wil iedereen toch een proper toilet?? Dus, als iedereen doorspoelt, het toilet netjes achterlaat, de kraan dichtdraait, geen papier op de grond gooit, ...: dan is ons probleem opgelost. Niet moeilijk, toch? Het eerste leerjaar kreeg de plumeau en zorgt deze maand voor de orde van de speelplaats!
Tijdens de computerles met juf Lien, losten we een webkwestie over Pierre Alechinsky op. We leerden heel wat over het leven en werk van de kunstenaar. We bestudeerden ook één van zijn kunstwerken, waar hij werkte met één centrale tekening en daarrond heel wat kanttekeningen in zwart en wit. Al dat voorbereidend werk was echt wel nodig, want Karel Kunst daagde ons uit om zelf één kunstwerk in de stijl van Alechinsky te maken, zodat dat op een lege plek in de tentoonstelling kon hangen. En natuurlijk gingen wij onmiddellijk aan het werk... Benieuwd of de bezoekers van het museum merkten dat er een schilderij uit onze vijfde klas tussen het werk van Alechinsky hing? Als onze werken klaar zijn, dan zien jullie het resultaat op onze blog!!
Net voor de herfstvakantie doken er heel wat griezels op in 't Klavertje Vier! Ze maakten lekkere pompoensoep (bedankt Jasper en Robbe!!), aten van het griezelbuffet, speelden spelletjes, maakten muziek, deden griezelige goocheltrucs en nog zoveel meer! En denk je dat ze hun neus optrokken voor slakkensnot, vleermuiskeutels, spokenlijkjes, afgehakte vingers, heksenspeeksel,...? Neen, hoor, dat ging allemaal vlot de griezelmonden in
Kledij uit de tijd van toen, rekenles met de negenproef, voordragen, oude liedjes en dansjes op de speelplaats,...: we sloten ons project '100 jaar school' passend af!
Deze voormiddag bezochten we in het Solleveld de tentoonstelling 'Een bank vooruit', die de heemkring speciaal maakte voor het honderjarig bestaan van onze school. We kregen er heel wat uitleg en verhalen van onze gidsen! Bedankt voor de toffe rondleiding!
Een dagje naar school, zoals het vroeger was! Schrijven met lei en griffel, borduren, schoonschrift met de kroontjespen en inktpot, punniken, oude spelletjes en versjes, een lesje stillezen, werken met de catechismus,... En dat allemaal onder leiding van zuster Elisabeth, die klaar stond met regel, ezelsoren, lange tong en pechvogel om iedereen bij de les te houden!
We haalden vandaag een oud ganzenbordspel vanonder het stof! Alle opdrachten hadden te maken met het schilderij 'Kinderspelen' van Pieter Bruegel: zoekopdrachten, een moderne versie maken met onze speelplaatsspelletjes, jager en wild, getallenspel, negen heeft er gelegen (dobbelspel), sleutelbosspel (ouder versie van onze stoelendans), touwspringen,... We leerden heel wat nieuwe 'oude dingen'. Maar, we moeten het toegeven: af en toe gebruikten we wat moderne middelen tijdens de opdrachten (een rekenmachine bijvoorbeeld)...
Zuster Magdalena stond ons op te wachten voor een turnles met liedjes en dansjes 'van vroeger'. Maar, de les kon niet beginnen zonder een grondige inspectie van de turnkledij: t-shirt in de broek, kousen zo hoog mogelijk optrekken, haren uit het gezicht en... klaar! Jongens en meisjes moesten ver van elkaar een afzonderlijke turnrij maken.
Dinsdagnamiddag speelden we oude spelletjes in de klas. Een heleboel volksspelen, knikkeren, bikkelen tollen, ... Het werd een leuke namiddag! Telkens je een spelletje won, mocht je 'een bank vooruit'. En, op het einde, dan volgde de welverdiende 'kus van de juf'.
Onze school bestaat 100 jaar! We startten maandag ons project samen met het eerste leerjaar. Met het leesplankje oefenen we woorden. Geen maan, roos, vis, maar woorden als teun en mies. Zuster Kristella, zuster Antoinette en zuster Elisabeth hielden een oogje in het zeil!
Tijdens de week van het bos - met als thema 'In geuren en kleuren' - mocht een uitstap naar het bos zeker niet ontbreken! We trokken naar het Castelhof voor enkele doe-opdrachten: kunstige detailfoto's maken voor onze poëzieles, verschillende soorten verstoppertje spelen, een boskwis (met moeilijke vragen ) en natuurlijk veel bosplezier. We puzzelden in groepjes ook de affiche van de week van het bos bij elkaar.
Ik word, hij wordt, wij worden,... een kei in werkwoorden vervoegen We oefenden de tegenwoordige tijd in groepjes in. Warrige werkwoorden, sorteerdozen, computeropdracht, rad van fortuin en dobbelspel: tijdens de doorschuif maakten we alle opdrachten!
We denken allemaal wel eens: oef, gered door de bel! Tijd om te spelen, gedaan met leren! Maar... heb je er al eens bij stilgestaan dat heel wat kinderen niet naar school kunnen gaan? En omdat elk kind recht heeft op onderwijs, namen wij vandaag (5 oktober, op de dag van de leerkracht) deel aan de actie Saved by the bell.
In de klas werkten we tijdens de computerles aan opdrachten rond de actie. Om 15 uur kwamen we met de hele school samen op de speelplaats. We kleurden er een grote bel met krijt, zongen ons bellied en lieten van ons horen met allerlei soorten bellen. Ook onze schoolbel rinkelde mee! Tenslotte gingen we met z'n allen in de getekende bel staan.