Orkanen kunnen gewassen vernielen, bomen met wortel en al uit de grond rukken, in een klap boomgaarden en eeuwenoude bossen verwoesten, overstromingen veroorzaken, en rivieren door hevige regenval nuiten hun oevers laten treden. Door de overstromingen worden akkers vernield door het hoeveelheid zout van het water. Ook komen hierdoor heel veel dieren om. Voor de lokale bevolking die leeft van de landbouw veroorzaakt dit hongersnood en verlies van inkomen. Ook kan de grond minder vruchtbaar worden door dat de bovenlaag in de rivier terechtkomt. Hoe ondieper een rivier hoe meer kans op een nieuw overstroming.
Vervuiling
Door een orkaan kunnen fabrieken en olieraffinaderijen verwoest worden, tankschepen lek raken waardoor ze de lading verliezen, en kan er allemaal troep over het land verspreid worden. Dit kan een grote vervuiling veroorzaken en moet dus snel schoongemaakt worden.
Tropische stormen ontwikkelen zich boven zee op plekken waar equatoriale winden uit verschillende richtingen bij elkaar komen. Warme lucht beweegt zich spiraal gewijs omhoog, warmte en vocht uit zee wordt met zich meevoerend en neemt gaandeweg in kracht toe.
Een Atlantische orkaan begint als een onweersbui. Dat is een systeem van wervelende wolken en regen, met windsnelheden van onder de 62 km/uur van het zee oppervlak stijgt warme, vochtige lucht op, waardoor de waterdamp in de wolken condenseert en regenwolken vormt, en de wind in kracht toeneemt. Door de warmte uit het condenserende water worden hogere luchtlagen opgewarmd, waardoor de lucht gaat stijgen. Zo ontstaat er een cyclus van warme lucht die wordt opgenomen op zee, warmte afstaat aan wolken en zo nog meer lucht verwarmt. De opstijgende kolom warme lucht onttrekt steeds meer warmte en water aan het oppervlak op.
Winden uit verschillende richtingen botsen op elkaar en gaan om de kolom opstijgende vochtige lucht draaien. Door de hoge luchtdruk boven de storm wordt de onderkant waar de luchtdruk laag is nog meer lucht aangezogen. De windsnelheid neemt toe. Eerst naar een tropische storm van 55-118 km/uur en later tot een orkaan boven de 118 km/uur.
De United continent of ook wel de United Airlines heeft afgelopen kwartaal flink last gehad van de orkanen die Texas en Florida, maar ook het Caribisch gebied hebben getroffen.
In totaal werden er 8000 vluchten geschrapt. Dit had duidelijk negatief effect op de prestaties. United Airlines heeft een belangrijke basis op de luchthaven van Houstan, die eind augustus werd getroffen door de orkaan Harvey.
Een orkaan is een woest kolkende tropische stom die huizen als kaarten laat instorten.
In een Orkaan kunnen windstoten van 250 kilometer per uur voorkomen. De storm gaat samen met hevige regenval en zware onweersbuien. Boven land neemt de snelheid snel af.
Tropische stormen worden in Amerika hurricans genoemd naar de Maya god van de wind, de stormen en verwoesting, Hurakan.
In het verleden zijn er al heel wat Orkanen geweest rond het Caribisch gebied.
In de link onderaan staat een artikel over een aantal studenten van de Hanzehogeschool die op het moment van de orkaan in Sint Maarten verbleven. De studenden maakte bange uren mee op het moment van de orkaan.
Orkaan Irma richtte gisteren een grote ravage aan op het eiland Sint - Maarten. Naast Irma razen er nog twee orkanen over de Atlantische Oceaan.
Het Amerikaans National Hutticane center (NHC) heeft de tropische storm Jose en Katia als orkaan geclassificeerd. Volgens het NHC haalt de orkaan Jose een snelheid van 120 km/h.
Dit is daarom een orkaan van de categorie 1. Irma was een orkaan van de vijfde categorie.
Orkaan Katia
Daarnaast is nog een orkaan onderweg van de eerste categorie. Katia heeft zich gevormd op de Atlantische Oceaan en bevindt zich in de buurt van de Golf van Mexico.
Orkaan Irma gaat nu af op Florida. Dit met windsnelheden van 298 km/h. Irma was tegelijkertijd de zwaarste orkaan.
Orkaan Irma was de vierde tropische cycloon van het Atlantisch orkaanseizoen. De orkaan was de krachtigste sinds Wilma in 2005 en had de laagste luchtdruk sinds de orkaan Dean in 2007.
Het was de eerste keer dat een orkaan van categorie 5 de noordelijke Bovenwindse eilanden trof.
Het dodental liep op tot 34, de schade alleen al in Florida liep op van 20 tot 40 miljard doller.
De orkaan ontstond op 30 augustus en loste op op 15 september. De orkaan haalde op 1 minuut 295 km/h en de windstoten werden gemeten op 360 km/h.
De orkaan had een luchtdruk van 914 hPa en is langs de gebieden van de bovenwindse eilanden, Cuba en Florida gegaan.
Een team van Unicef heeft op een groot aantal scholen psychosociale hulp ingezet. Dit voor leerkrachten en de leerlingen. Hier kan iedereen zijn ervaringen delen over de orkaan in een groepssessie. Dit is een groot belang voor slachtoffers.
De meeste reageren heel open over hoe ze de orkaan beleeft hebben. Een jongen verteld hoe ze met zijn alle in de badkamer zaten te wachten terwijl de rest van het huis vol liep met water.
Bij de meeste helpt het om weer terug naar school te gaan. Zo hebben ze een hou vast in de grote chaos thuis.
De afgelopen week bezocht Unicef verschillende scholen. Veel was al terug opgebouwd. Iemand verteld dat de omgewaaide en geplunderde gebouwen er het zelfde uitzien als de kapotgeschoten scholen in Syrie.
Vooral de oudere leerkrachten die de orkaan Luis hebben meegemaakt zijn erg angstig. Het is daarom heel goed om hier over te praten binnen de scholen.
Na de eerste ronden psychosociale sessie is meer hulp nodig aan de kinderen. Sommige hebben extra begeleiding nodig. Het is daarom belangrijk dat de leerkrachten dit leren geven aan deze kinderen.
Daarnaast moet er extra uitleg gegeven worden over orkanen om de kinderen beter voor te bereiden op een volgende orkaan.
Een orkaan laat veel schade achter verteld het meisje Tefari (10).
Tijdens de orkaan zag het meisje van alles door de lucht vliegen. De kamer was al helemaal nat geworden door dat de ramen die niet dicht konden. Deze zijn later ook kapot gebarsten, maar dit was nog niet het ergste verteld het meisje.
Na de orkaan begon iedereen van elkaar te stelen. Zo werd de chaos nog groter. Er liepen mensen met messen op straat om andere te bedreigen om zo eten en drinken te kunnen krijgen.
Het meisje en haar moeder bleven de dagen erna binnen. Ze maakte vuur om zo regenwater te koken om het als drinkwater te gebruiken.
Een paar weken later zorgden de moeder dat het meisje naar Nederland kon komen. Waar dat ze nu bij de oma verblijft en hier ook naar school gaat. De moeder is een week later pas gekomen. Ze is school juf en wilde nog wat helpen.
Het meisje verteld het zal nooit meer worden zoals vroeger. De schade gaan altijd herinnerd worden en het blijft in ons hart.
Alsof er een maaimachine over het eiland was geweest zo een chaos was.
Collega`s kwamen melden hoeveel zeilboten ze van de weg hadden gehaald en waarbij masten waren doorgezaagd om de weg vrij te maken.
Na 3 weken hulp zijn ze weer terug thuis. Zo een 100 mariniers van de marine Spearhead Task unit, 18 militairen van de landmacht, 18 van de luchtmacht, medisch specialisten en marechaussee.
Het misverstand wat ze eerder vertelde in Nederland dat er geen goede hulp was gegeven om de plunderingen tegen te houden werd bij thuiskomst al snel de kop ingedrukt. Ze hebben hun werk zo goed mogelijk gedaan en kunnen doen.
We wisten al snel wie de touwtjes op trok in Sint - Maarten. Na een paar dagen was er orde gesteld en konden ze meteen goed aan de slag. De veerkracht van de bewoners wordt benadrukt. De puin hoop was enorm en het zal nog lang duren voor het eiland er helemaal boven op komt, maar de eerste blaadjes zitten al weer aan de bomen verteld een marinier.
Den Bosch denkt aan adopteren scholen in door orkaan verwoeste gebied Sint - Maarten.
Hulp op korte en lange termijn. Op verzoek hebben ze een aantal mogelijkheden op een rij gezet voor hulp te bieden aan het verwoeste eiland.
Sint - Maarten is het hardst getroffen. Bij een van de bijdrage denken ze aan een school adopteren.
Op korte termijn wil Den Bosch vooral de acties van het rode kruis in zetten zoals voedsel, water enzovoort. Zo willen ze hiervoor een opslagruimte voor gaan gebruiken.
Voor de subsidieregeling Duurzame Ontwikkelingsdoeleinden is afgesproken dat projecten voor de wederopbouw als eerst worden beoordeeld en voorrang krijgen bij toewijzingen.
Door de orkaan gisteren in Ierland en de bosbranden in Portugal is er heel de dag een gele zon te zien.
Dit komt door de combinatie van de saharastof en roetdeeltjes van de bosbranden. Het is geen uniek verschijnsel maar wel heel opvallend. De zon heeft veel weg van een zonsondergang.
London In London kleurde de lucht zich gisteren zelfs geel en konden ze in Frankrijk de straat verlichting aansteken door de hoeveelheid stofdeeltjes in de atmosfeer.
Ik ga het vandaag hebben over orkanen, maar waarom nu orkanen?
Begin september heeft orkaan Irma een grote ravage op Sint Maarten veroorzaakt. Dit heeft mij heel erg gegrepen en ik wil nu weleens de actualiteit volgen hoe dit nu eigenlijk komt.
Waar begon het nu eigenlijk?
De orkaan Irma heeft een grote ravage op het Nederlands-Franse eiland veroorzaakt.
Vreselijke eerste berichten meldt de premie van Nederland. Irma gaat met een snelheid van 300 km per uur over het eiland. Dit is de snelste orkaan ooit gemeten op de Atlantische oceaan.
Op dit moment wisten we nog niks van de slachtoffers, maar we kunnen wel zeggen dat de impact hard en wreed zal zijn. Er zullen slachtoffers zijn en grote materiele schade op beide eilanden.
Door de moeizame verbinding zijn er op het Nederlandse eiland nog geen melding van slachtoffers. Nederland heeft op dit moment honderden mariniers en specialisten van de genie gestuurd voor te gaan helpen.
Op de langst gehoorde radio kwamen berichten van mensen dat er veel was verwoest als gevolg van harde windstoten.
Op bewakingscamera`s die op Facebook opgedoken zijn gaat het over weggewaaide daken en elektriciteitspalen, omgevallen bomen en zelfs brandjes in huizen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!