KIPPENPRAAT EN FOTO'S VAN MIJN KIPPEN BIJ DE GARAGE in deze blog wil ik mijn ervaringen delen over omgaan en verzorgen van kippen
05-09-2010
de haan is baas
een haan is nodig als je wilt voortplanten natuurlijk maar probeer dan een haan met een goed karakter te zoeken. ik heb zelf 3 brahma's gekocht om mee te kweken waar ik een haan bij kreeg maar al snel werd duidelijk dat hij nood had aan veel meer kippen want er heerste heel veel onrust in het kippenhok. toch maar even afwachten en een eerste nest ervan gekregen met 10 prachtige kuikens maar had toch het gevoel dat hij zich hier niet thuis voelde.
toen op een mooie dag reed ik met men wagen voorbij kennissen die ook brahma's hebben en zag daar een prachtige haan zitten(zitten aan de straatkant) en ben dan even gestopt en gaan vragen of ze hem niet weg deden. bleek dat het een jong haan was van nog geen jaar en dat ze hem eigenlijk wilden slachten omdat ze al een haan hadden wat natuurlijk een goeie reden was om hem mee te krijgen.
eens thuis heb ik de ene haan bij de brahma's gezet en de andere bij de legkippen. een scheiding met draad was echter niet voldoende voor men eerste haan en deze ging dadelijk zijn terein beschermen wat zelfs tot bloedens toe werd bevochten.
na even na te denken dan besloten de 1e haan weg te geven aan iemand met veel plaats en kippen. en ja je gelooft het niet, nu zit hij in Frankrijk waar hij de koning is van ong. 100 kippen en fazanten en kalkoenen en hij is daar helemaal op zijn plaats.
nu is natuurlijk onze nieuwe haan hier de baas en hij doet dat geweldig. hij roept de kippen als hij eten vind maar wacht altijd tot ze allen gegeten hebben voor hij begint, roept ze het hok in om te gaan slapen, is super vriendelijk tegen de kuikens en andere kippen en komt zelfs uit de hand eten.
we zijn er echt trots op dat hij voor zo veel rust zorgt in het kippenhok en op de foto kan je zien wat een mooie haan hij is.
vers keuken afval mag altijd maar ruim op wat de dag erna niet op is om ongedierte en bedorven eten te voorkomen.
brood mag ook maar laat het eerst uitdrogen(hard worden) want mals brood kan voor kropverstropping zorgen.
graanmengeling dagelijks als bijvoeder en dit moet je dan wat bekijken hoeveel je geeft (bekijken hoeveel ze in een 10 min eten is ong een goeie maat, het mag er zeker een uur erna niet meer liggen) ikzelf geef graanmengeling waar gebroken mais, zonnebloempitten en kiezelgrid(belangrijk voor de vertering en stevigheid van de eierschelp) in zit. als snoepje s'avonds nog een potje gewone mais. geef zeker niet te veel want ze worden er dik van en te dikke kippen leggen weinig eieren.
bij mij staat er ook steeds een pot legkorrel ter beschikking in het hok omdat hier alle nodige voedingsstoffen in zitten die ze nodig hebben wat zorgt voor gezonde kippen en een goede leg.
zorg dat er steeds vers drinkwater aanwezig is want dit hebben kippen zeker nodig. ik geef het in drinkklokken omdat dit een kleine goot heeft waardoor het water niet snel vuil wordt.
tot slot, bewaar het eten vochtvrij is gesloten tonnen want nat eten is zeker niet goed.
eigenlijk is het voor een kip niet zo belangrijk waar ze moet wonen zolang het maar droog en winddicht is. ook een goed onderhoud is belangrijk waarmee ik bedoel dat je toch zeker elke maand de legnesten moet verschonen en 2 maal per jaar het hele hok moet uitkuisen en schrobben.
ikzelf heb al men creativiteit bij elkaar gezocht en zelf hokken gebouwd. daar ik ook met de kippen kweek zorg ik er natuurlijk ook voor dat ik de kippen kan scheiden tijden het voorjaar.
foto 1 is men brahma hok gewoon gebouwd van een oude aanhangwagen dus makkelijk te verplaatsen indien nodig.
foto 2 is eigenlijk men kleine kippenhok van toen ik nog maar 4 kipjes had. zoals je zien kan zelfs een afgedankt auto nog dienen mits je er wat mee knutseld (in mijn geval in 2 geslepen).
foto 3, 4 is men garage deels afgemaakt voor men legkippen volledig ingericht met recuperatiematerialen
foto 5, 6 zijn men 4 moederhuizen gemaakt van afgedankte bureautjes die mits een kleine aanpassing prefect dienen voor een kloek met kuikens. deze hebben elk hun eigen prive tuintje volledig afgespannen met netten om vijanden tegen te houden.
dan heb ik ook nog een appart hok om eventuele zieke dieren in afzondering in te plaatsen.
je ziet, ik heb men best gedaan
moest je ook een origineel hok hebben laat maar iets weten met een foto erbij
binnekort ook brahma kippen te koop maar deze zijn nog te jong maar je ma alvast komen kijken en je keuze maken als je wil te koop per trio(2 kippen + 1 haan)
jonge haan geboren 26 april 2010 prachtige tricolor kleuren kruising brahma haan en grijze bleu de landes legkip
VERKOCHT!!!!!!
deze is nog aan het groeien natuurlijk
binnekort ook brahma kippen te koop maar deze zijn nog te jong maar je ma alvast komen kijken en je keuze maken als je wil te koop per trio(2 kippen + 1 haan)
dit is de makkelijkste en goedkoopste manier om eitjes uit te broeden. eenmaal de haan zijn werk gedaan heeft en de hen voldoende eitjes gelegd heeft zal ze plots beginnen broeden. wil je graag kuikentjes dan is dit de moment om er aan te beginnen.
-neem het aantal eitjes dat je wil uitbroeden (overdrijf niet een kleine kip max. een 8 tal eitjes en een grote max. een 12 tal eitjes). -plaats ook alle eitjes ineens onder de kip. -markeer deze met een nummer of kruis.doe dit met een potlood want inkt van stiften kan door de schelp dringen en giftig zijn voor de embryo. -en nu aftellen 21 dagen. -elke dag even de kip opheffen om eitjes zonder markering weg te halen.
help geen kuikens uit het ei op want deze zullen bijna altijd sterven. op het eind van dag 23 of als de kip vroeger het nest met haar kuikens verlaten heeft verwijder je de overige eieren. let wel op als je ze opengooid want er kan natuurlijk een niet volgroeid kuiken inzitten of een ei kan rot zijn.
een kuiken heeft de eerste 24 u geen eten of drinken nodig want heeft nog voldoende aan de opgenomen eidooier
best ook niet meer broeden na eind juni want het kan dan zijn dat de kuikens niet voldoende sterk zijn tegen de winter.
indien iets niet duidelijk stuur me gerust een mailtje.
trefwoorden: kippen vlaams brabant, kippen boortmeerbeek, kippen haacht, kippen tussen mechelen en leuven, haan, hanen, kippen, hennen
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!