Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie
interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.
mijn kweektoom van 2007 en 2008
kweektoom 2009
jonge dieren 2010
haan van voorjaar 2010
jonge dieren 2010
POULE DE BRESSE
Oorsprong
Het leefgebied van de Bresse is al meer dan 400 jaar een strook in oostelijk Frankrijk van zo'n 100 km lang en 40 km breed. In het noordoosten beschermd door de bergkammen van de Jura en in het zuidoosten door de Alpen. Dit leefgebied, een stukje van een gebied dat van oudsher de Bourgogne genaamd is, wordt in het oosten begrensd door de rivier de Saône en in het zuiden door de kleine waterloop de Chaleronne. De grond in de streek is overal bijzonder vruchtbaar, overal is water in overvloed. Liefhebbers weten dat de wijnen, die in de wijde omgeving worden gebotteld, ook wereldwijd bekend en geroemd zijn. Zo ook de poule de Bresse; wie hem eenmaal geproefd heeft wil niets anders meer, volgens de mensen uit de Bresse streek. Al voor 1500 kwamen hier hoenders voor van het landhoentype; de boeren hadden daar een sterk ruilmiddel: de goede bourgogne wijnen. De verkregen hoenders kwamen uit verschillende landstreken en waren verwant aan de Middellandse zeerassen, de Brakel en het Campinehoen. Later, vooral eind 19de eeuw, zijn er Brahmas, Cochins en Langshans in gekruist, zoveel zelfs dat het zuivere ras bijna verdwenen was. Gelukkig heeft men op tijd de fout ingezien en is men weer met de oude bloedlijnen verder gegaan.
Beschrijving
Een Bresse is een kip in zijn meest oorspronkelijke vorm zonder veel toeters en bellen.
Kop
Kam
Fiere rechte kam die bij de hennen charmant aan de achterkant mag omvallen
Staart
Forse sierlijke staart
Poten
Staat op een paar stevige niet te lange blauwe poten
Nut
Deze hoenders blinken uit in vitaliteit en groeisnelheid; met 4 maanden uitgegroeid en al aan de leg! Dit wordt nog al eens vergeten tegenwoordig, het feit dat de Bresse veel en grote eieren legt voor een vleesras.
Eieren en productie
Volwassen hennen leggen eieren van minstens 65 gram. Zoals zijn type al verraadt, zijn het dieren met een geweldige legwaarde, het zijn echte eierenpoepers. Deze eieren zijn zeer groot en zuiver wit van schaal; de moderne nut-Bresse heeft vaak getinte eieren. De eikleur verraadt dat er een ander ras is in gekruist. Zomer of winter, het maakt niet uit, de Bresse legt haar zware grote eieren.
Ringmaat
In onze standaard staan de volgende advies ringenmaten: haan 16 mm, hen 15 mm. Voor de witte Bresse mag deze 18 mm voor de hanen zijn en 16 voor de hennen, deze maten adviseert men in Frankrijk voor alle types.
Gewicht
Het gewicht van de Bresse zoals in onze standaard omschreven is, 2,25 tot 2,75 kg voor de hanen, en 1,75 tot 2,25 kg voor de hennen.
Karakter
Vertrouwelijk, wie ze los wil laten lopen moet over een grote ruimte beschikken, want ze nemen een groot foeragegebied.
Vlieghoogte
2m
Bijzonderheden
Dit al eeuwen oude ras dankt zijn dubbele naam aan het feit dat de naam Bresse beschermd is. Alleen hoenders die aan bepaalde eisen voldoen, mogen onder deze naam commercieel verkocht worden. De 'poulet de Bresse' is het enige gevogelte met een appellation contrôlée!
De Bresse is een heel bijzonder en heel oud kippenras. Het heeft niet voor niets model gestaan voor het symbool van Frankrijk; siert niet zijn beeltenis bijna elke kerktoren?
Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie
interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.
De kip met de gouden eieren...
De foto's staan in chronologische volgorde en probeer dan ook elk jaar de dieren met de beste eigenschappen te selecteren.
Mijn kweektomen doorheen de jaren 2009-2010:
Enkele hennen van 2009
Foto van de stamvader 2010 (wel zonder staart wegens rui)
jonge dieren 2010:
en uit deze selectie verscheen mijn kweektoom voor 2011
Mijn kweektoom 2010-2011
MARANS KOPERZWART
Oorsprong
De Marans is aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan in een gelijknamig vissersdorpje, nabij La Rochelle in de Charente-Maritime in Frankrijk. Het ras is ontwikkeld als legras. Het is niet exact bekend welke rassen aan de oorsprong stonden maar mogelijk maken onder de meer de Faverolles en de CroadLangshan er deel van uit. Officieel erkend sinds 1931.
Beschrijving
Vrij sterk hoen van gemiddelde grootte dat een zware en robuuste indruk geeft.
Kop
Gemiddelde grootte, eerder sterk, niet te breed en verlengd.
Rug
Lang, vlak en enigszins schuin aflopend naar de achterkant.
Lichaam
Sterk en breed (vooral aan de schouders) ; vrij hoog gedragen schouders.
Vleugel
Vrij kort, strak tegen het lichaam gedragen.
Staart
Sterk aan de basis en vrij kort. De staart mag een hoek van 45 ° niet overschrijden.
Poten
Van wit-roze kleur voor alle variëteiten behalve bij de zwarte, de roodkoperzwarte en de zilverzwarte, waar zij een grijze aanslag mogen vertonen. Witte of hoornkleurige nagels. De buitenzijde van het loopbeen en de buitenste teen dienen licht bevederd te zijn.
Pluimen
Kam
Eenvoudige middelgrote kam met diepe en scherpe afzonderlijke tanden (min. 5 en max. 7 kampunten) ; de kamhiel komt niet tot aan de nek.
Koplellen
Middelgroot, van mooie rode kleur en met een fijne textuur.
Oren
Middelgroot, verlengd, en van mooie rode kleur.
Gezicht
Van rode kleur, zonder of met lichte dons.
Ogen
Levendig met een oranje tot oranjerode iris.
Snavel
Vrij fors en hoornkleurig.
Hals
Lang en sterk, tendens om de top naar de kop te beïnvloeden. Op de hals dienen overvloedig lange veren aanwezig te zijn die de schouders bedekken.
Zadel
Breed en volbevederd.
Borst
Sterk en breed.
Buik
Goed ontwikkeld.
Dijen
Sterk
Nut
Het betreft een nutsras oorspronkelijk gefokt voor zowel het vlees als de eieren.
Ringmaat
22 mm voor de haan en 20 mm voor de hen
Gewicht
De haan: 3,5 tot 4 kg
De hen: 2,6 tot 3,2 kg
Jonge haan: 3 tot 3,5 kg
Jonge hen: 2,2 tot 2,6 kg.
Eieren en productie
Zeer grote eieren van ongeveer 65 gram bij de jonge hennen tot 70 à 80 gram bij de volwassen hennen. Hennen leggen soms meer dan 150 stuks per jaar. De eieren hebben een zeer donkere schaal van extra bruine kleur.
Karakter
Wanneer de dieren goed verzorgd en rustig benaderd worden zijn ze vrij vertrouwelijk van aard. Ze worden echter zelden handtam. Het zijn meestal vriendelijke dieren die zelden of nooit agressief zijn. Ze zijn zowel geschikt voor een vrije uitloop als voor de ren. De slechts licht bevederde poten heeft als voordeel dat ze ook met slecht weer buiten kunnen lopen. Marans zijn sterke en vitale vogels die goed leggen en vlot opgroeien.