Inhoud blog
  • 17/02 Dossin kazerne
  • 16/02 ABC deel 2
  • 16/02 ABC
  • 15/02 De senaat
  • 15/02 Belvue
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kind in de wereld
    Overzicht van de week
    16-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16/02 ABC

    ABC

    Arts Basics for Children


    Algemene info

    De afkorting van ABC staat voor ‘Art Basics for Children’. Het ABC-huis vertelt dat kunst en cultuur iets dagdagelijks is, iets wat je ziet in je eigen wereld. Zij geloven in genieten van schoonheid in wat je dagelijks tegenkomt. Bovendien vinden ze dit erg belangrijk in het eigen ontwikkelingsproces.

    Ze bieden veel boeken aan en veel verschillende materialen die alle zintuigen prikkelen. Ze geloven ook dat de omgeving, meubels, tapijten, stoelen en dergelijke, belangrijk zijn om te inspireren. Deze gaan dan ook steeds mee op verplaatsing als ze elders een workshop gaan geven.


    Het ABC huis wil vooral kinderen aantrekken, maar ook leerkrachten, ouders, studenten en volwassenen zijn zeer welkom in het huis. Iedereen kan er inspiratie komen opdoen en ontdekken wat er te beleven valt. Op woensdagnamiddag is er een vast atelier waaraan 50 kinderen komen meedoen. Er worden ook ateliers voor peuters van 2 jaar georganiseerd. Ook met je familie kun je hier komen om te spelen. Als er familieweekends worden georganiseerd zijn is het huis gratis toegankelijk. Het is dan wel de bedoeling dat de ouders zelf met hun kinderen het huis ontdekken. Er is dan geen gids aanwezig. Ook als leerkracht kun je met de kinderen in het ABC-huis een paar workshops volgen. Heel interessant!


    We starten de dag…

    Bij het toekomen in het ABC-huis,  werden we hartelijk onthaald met water, thee en koffie. In elke hoek van het huis werden we reeds geprikkeld met boeken, zithoeken, spelmaterialen en nog veel meer!

    Na het gezellig momentje samen aan tafel, mochten we in de kleine zogenaamde cinema-zaal gaan zitten. Daar kregen we extra uitleg rond het ABC-huis. De eerste vraag die ons gesteld werd, was: “Wat is kunst voor jullie?”. We zeiden woorden die het eerst in ons opkwamen, zoals experimenteren, schilderen, creativiteit, emoties, mislukken, ontdekken, theater, eigen bedenkingen,...

    We kregen bovendien een filmpje te zien van leerlingen die aan de slag zijn in het ABC. De volgende onderwerpen komen aan bod: architectuur, kamishibai, collage, garden, woodstudio, debrief.

    Na het zien van het filmpje, is het tijd om aan de slag te gaan! We verdeelden ons in 2 groepen en begonnen aan onze tour.


    Stenen atelier:

    Wij (groep A) startten de dag met een kennismaking aan de hand van stenen. In het midden lagen een aantal stenen. We moesten een steen uitkiezen die bij ons paste. Nadien moesten we dan onze naam vertellen en uitleggen waarom we voor deze steen hadden gekozen.

    We kregen nog de vraag wat we met de klas allemaal rond stenen konden doen of bij welke thema’s we allemaal stenen konden gebruiken.Zo kwamen volgende ideeën naar boven: een opstapje om te praten over (moeilijkere) onderwerpen/gevoelens, stenen stapelen, vuur maken, muren→ huizen, rotsen, juwelen, massages, rituelen, vulkanen, …

    Enkele boeken die bruikbaar zijn om rond stenen te werken:

    • een boek geschreven door Bruno Munari

    • Coucou les cailloux: Een steen is steeds een onderdeel van een tekening.

    • A rock is lively


    Hierna namen we onze steen mee om er een opdracht mee te maken. We konden kiezen uit 3 verschillende mogelijkheden:16787964_1388469711195038_360783794_n.jpg

    • tekening maken met wasco

    • tekening maken met zand

    • tekening maken met zand op een projector

    In de tekening moest telkens je steen geïntegreerd worden. De steen moest een onderdeel van je tekening zijn. Als je de steen weg nam, klopte je tekening niet meer en miste er iets.


    Groep B ging net zoals groep A met stenen aan de slag. We zagen de stenen allemaal liggen in het midden van de tafel. We moesten een steen nemen die bij de persoon naast je paste. Op deze manier werd zowel de steen als iemand uit de groep beschreven qua eigenschappen. De gladheid van een steen werd bv. geassocieerd met de vriendelijke, behulpzame persoonlijkheid van iemand.


    Daarna trokken we een kaartje met een woord of een prent op. Hierbij moesten we een steen kiezen die daar volgens ons bij paste. We gingen naar een meer open ruimte om de stenen daar op de grond te leggen en de kaartjes terug af te geven. Een nieuw kaartje mochten we trekken en kregen de opdracht om het nieuwe kaartje bij de juiste steen te leggen. We mochten met elkaar overleggen welk kaartje we waar zouden plaatsen. Het is ons gelukt om de meerderheid van de kaartjes correct te leggen.


    Daarna gingen we zitten in de kring en kregen een A3-blad. Dit A3-blad plooiden we zodanig dat we een soort van boekje kregen. We zetten ons per twee en namen elk een stift. De ene koos in zijn hoofd een steen uit die hij tekende op de rug van de andere. De andere tekende dan wat hij voelde op het net gemaakte boekje. Uiteindelijk moest je raden welke steen er op de rug getekend is. Daarna werden de rollen omgewisseld. Op deze activiteit werd verder gebouwd, want we moesten het boekje met onze getekende steen twee plaatsen doorgeven naar links in de kring. De volgende opdracht was dan om van deze getekende steen iets anders te maken, zoals bv. een schildpad, een monster, een huis,...


    Theater

    Kamishibai is een Japans verteltheater. Het komt van kami: papieren en shibai: theater. Vroeger werd een kamishibai achterop de bagagedrager gezet. Ze reden hier dan zo mee rond. Als ze een goed plekje hadden gevonden, stopten ze. Hier konden ze dan hun verhaal vertellen aan de hand van grote prenten. Mensen konden hier naar komen luisteren. De verteller was echter ook een snoepverkoper. Voor hij startte met het verhaal verkocht hij snoep. De mensen die het meeste snoep kochten, mochten vooraan zitten.

    Vaak werd er op het spannendste moment in het verhaal gestopt. Zo moesten de luisteraars nog eens terugkomen om naar het vervolg te luisteren en werd er opnieuw snoep gekocht.

    Vroeger werden er veel kamishibaiverhalen verteld. Het is stilaan verdwenen toen de cinema en de TV begon op te komen. Tegenwoordig komt het terug. Zowel kinderen van het eerste leerjaar als oudere kinderen zijn vaak heel geboeid aan het luisteren als er zo’n verhaal wordt verteld.

    Wij luisterden naar ‘The Big Orange Splot’. Daarna mochten we zelf een verhaal maken aan de hand van prenten. Deze prenten waren steeds kunstwerken van bekende kunstenaars, bv. Ensor.


    In het theateratelier kan je ook werken met optische illusies. Zo kan je met de kinderen o.a. een flipboekje maken, een potloodfilmpje, thaumatroop, zootroop, .... Dit is voor kinderen van de lagere school wel niet zo evident.


    Schaduwtheater is ook een optie om te doen met kinderen. Om niet zo maar in de wilde weg een verhaal te verzinnen en figuren te maken, kan je dit best met de kinderen als volgt opbouwen.

    1. Alle kinderen krijgen een stuk zwart papier. Hieruit knippen ze 5 à 10 verschillende willekeurige vormen.

    2. Daarna maken je groepjes van ongeveer 2 à 3 kinderen. Je legt per groep alle vormen samen. Je hebt nu een rijk aanbod.

    3. Voor de volgende stappen, geeft de leerkracht/gids telkens een opdracht die de kinderen moeten uitvoeren met de vormen. Bijvoorbeeld: maak een voorwerp met de vormen. (De vormen mogen elkaar raken, je mag meerdere voorwerpen maken). Daarna proberen de andere groepjes te raden welke voorwerpen je hebt gemaakt.

    4. Volgende opdracht: maak een dier met de vormen. Weer hetzelfde verloop als de derde stap.

            Het is interessanter om op die manier tot bijvoorbeeld een boom te      komen. Het is voor kinderen ook gemakkelijker om op deze manier te werken in plaats van een boom uit te knippen.

    1. Nu gaan we echt een verhaal maken. We kijken weer terug naar onze dieren. Deze dieren zijn niet perfect, een olifant bijvoorbeeld heeft een dikkere neus dan normaal, de krokodil heeft zijn poten verloren. We gaan een verhaal maken met de titel ‘Waarom de eekhoorn geen staart heeft?’ of ‘Waarom de olifant ongelijke oren heeft?’, …

    2. Hoe gaan ze te werk? Ze kleven hun vormen op een satéstokje en mogen nog nieuwe vormen knippen en plakken. Er wordt nog gekleurd papier aangeboden.

    3. Laatste fase: verhaal vertellen aan elkaar. We maken gebruik van het kamishibai theater en een lamp zodat we kunnen performen.


    Architectuur

    Architectuur heeft een pedagogische meerwaarde, want hier kun je enorm veel mee doen met kinderen.

    We kregen per twee een prent, zoals je hieronder kan zien. Hierbij moesten we nadenken wat dit met architectuur te maken zou hebben.

    Architectuur heeft steeds een functie… We besproken een aantal prenten.

    Wat heeft dan een slakkenhuis met de architectuur te maken? Of een foetus? De natuur heeft eigenlijk ook met architectuur te maken. Het slakkenhuis heeft bv. een beschermende functie.

    Een grondplan heeft met architectuur te maken, want uiteraard zal er een grondplan getekend worden door de architect. Ook een monument hoort hierbij, met als functie de toegankelijkheid.


    We komen tot de volgende conclusie:

    • Er moet nagedacht worden over een ontwerp, concept vooraleer bv. iets gebouwd moet worden.

    • De functie is vaak beschermend, zoals ook in de natuur.

    • Dieren zijn ook architecten.


    Daarna kregen we een uitleg over de verschillende boxen omtrent activiteiten rond architectuur. We vroegen onszelf af waar wij aandacht aan besteden wanneer we een huis zelf mogen inrichten. De volgende prent geeft weer welke boxen er zijn:

    • Stoel: Meubilair

    • Kubussen: Vorm en volume

    • Oog: Kleur

    • Oor: De rust, lawaai,...

    • Zon: Licht

    • Neus: De geur in de buurt

    • Bakstenen: Het materiaal


    Uit deze boxen kregen wij een aantal opdrachten:

    1. 2. 3.

    1. Hier moesten we de architectuur in gebouwen verbinden met de architectuur in de natuur.

    2. Hier moesten we zelf opdrachten verzinnen bij een stapel kleurkaarten.
    A) Rangschik de kleuren. Let op de overgangen van de kleuren.

    B) Welk gevoel krijg je bij deze kleur X?

    C) Welke kleur zou je aan dit monument,... geven?

    3. De kinderen worden geblinddoekt. Ze krijgen van elk blokje twee exemplaren. Ze moeten per vier proberen te raden welke twee blokjes dezelfde kleur hebben door te wegen, te voelen en te overleggen.


    Als laatste opdracht mochten we onze eigen klasindeling bepalen. Dit mochten we vormgeven met blokjes. De resultaten zijn de volgende:

    Bamboleo:16788154_1388469601195049_1288577156_n.jpg

    Bamboleo is een spel. Er is een staander waarop een bol ligt, met daarbovenop een plank. (zie foto) Deze plank ligt dus niet stabiel en kan omvallen.

    Wij hadden ieders 2 blokken/stenen. We moesten al de blokken en stenen op de plank kunnen zetten, zonder dat de plank viel en er dus blokken afvielen. Hierover moet echter goed nagedacht worden. De blokken zijn immers niet allemaal even groot of even zwaar. Nadenken over 2 blokken tegelijk plaatsen, blokken meer naar het midden of meer aan de buitenzijde zetten, is dus zeker van belang. Na enkele pogingen, slaagden we hierin. Daarna moesten we de blokken er weer af halen, zonder dat deze vielen.

    Daarna moesten we een stad bouwen. We dachten na over welke blok welk gebouw kan voorstellen en waar we deze konden neerzetten. Zo bouwden we bruggen, kerken, een zwembad, ...


    Calder: evenwicht


    16780602_1388469537861722_623841475_n.jpg

    Hierna gingen we verder aan de slag met evenwicht. Dit geïnspireerd op de werken van Calder. Je kon een bamboestok of een houten stok op je hand laten balanceren. Een andere mogelijkheid was om het middelpunt van een stok te zoeken. Je legt de stok op 2 vingers en je verschuift je vingers steeds dichter bij elkaar. Als er geen gewicht aanhangt, zullen je vingers in het midden samen komen. Hang je er een gewicht aan langs de ene kant, zullen je vingers bij een ander punt elkaar raken. Je vingers raken elkaar steeds bij het middelpunt.

    Een moeilijkere opdracht was om een kurk te laten balanceren op de rand van een glas door middel van een tandenstokertje en vorken.



    Bewegingsruimte


    Boven is er een bewegingsruimte. We moesten onze schoenen en sokken uit doen. De meesten vonden dit niet zo fijn in het begin, maar naar het einde toe had niemand hier nog problemen mee. De link naar evenwicht werd ook hier gelegd. We moesten per 2 gaan staan. De ene aan de linkerkant van de zaal en de andere daartegenover aan de rechterkant van de zaal. Nu moesten we naar de overkant wandelen. Dit moest voetje voor voetje (hielen moesten de tenen raken) en met de ogen toe! Dit leverde een grappig zicht op. Vaak moesten we onze armen bewegen om ons evenwicht goed te bewaren. Ook waren er enkele onder ons die niet recht naar hun partner liepen, maar bij een andere partner terecht kwamen, omdat ze schuin hadden gelopen.

    Daarna moesten we allemaal 1 blok nemen. Deze was plat aan één kant, maar bol aan de andere kant. We moesten deze even leren kennen. Wat konden we hier allemaal mee doen? Zo kwamen we van het balanceren op 1 voet op de blok tot buikspieroefeningen. Daarna legden we de blokken achter elkaar in een parcours. We mochten dit parcours uiteraard ook uitvoeren. De ene blok ging al wat beter dan het andere.16804073_1431078940268130_5401568850021941193_o.jpg

    In de bewegingsruimte hingen er ook 2 hangmatten. Deze vielen op en er waren enkele leerlingen die deze wel eens wilden uitproberen. Het speciale hieraan was dat deze met de uiteinden bovenaan vasthingen. Zo kan je er op je buik in gaan liggen. (zie foto’s) De studenten kregen een stok waar een spons aan hing. Deze spons werd nat gemaakt, de muziek werd opgezet en er duwde iemand de hangmat. Zo bewoog de hangmat over en weer en maakten de studenten een kunstwerk op de grond met de spons. Ze moesten de beweging van de hangmat volgen, dus ze mochten hun armen niet bewegen. De studenten die dit hebben uitgeprobeerd vonden dit zeer plezant!16819304_1431078493601508_1158543609050881125_o.jpg

    Als laatste activiteit in deze ruimte, sloten we af met een massage. Eerst masseerden we ons voorhoofd en onze slapen. Daarna masseerden we het hoofd. Toen kwam de ‘bakker’, het masseren van de schouders. Verder volgden nog de ‘slang’, de ‘beren’, de ‘schroef’, de ‘harten’, … Allemaal bewegingen die werden gemaakt op de rug. Iedereen genoot van dit moment.


    Papieratelier:

    In het papieratelier kan je allerlei activiteiten doen rond papier. Zo kan je werken rond typografie, collages maken, boekjes maken, werken rond letters, …

    Momenteel zijn ze bezig rond dinosaurussen maken uit karton.


    Inktatelier:

    Inkt maken, schrijven met een fijne pen, … Het kan allemaal in het inktalier! Aan de hand van inktstaafjes kunnen de kinderen hun eigen inkt maken.


    Crèchecafé:

    Iedere maandagochtend kunnen ouders met hun jonge kinderen (peuters en kleuters) naar het crèchecafé komen. De kinderen kunnen spelen in de voorziene ruimte en de ouders kunnen ondertussen een babbeltje slaan en iets drinken. De organisatie Baboush zet zich hiervoor in.

    De ruimte die voorzien is voor de kinderen is heel uitnodigend. Er is een autobaan, knikkerbaan, wielen om aan te draaien, schrijfborden, schaakborden, muziekinstrumenten, … Daarbovenop is er ook nog eens een gigantisch aanbod van boeken in verschillende talen.


    Steam:

    Stem wordt steeds een gekender en belangrijker begrip in het onderwijs waarop ook het ABC huis wil inspelen. Zij vinden art ook nog steeds belangrijk en vandaar de naam stem + art = STEAM. Onder steam valt onder andere het station ‘natuur en esthetiek, waarover later nog meer wordt verteld.

    (Stem = science, technology, engineering, mathematics)


    Tuin:

    ABC beschikt ook over een tuin. In deze tuin werken ze ook met de kinderen en leren ze vooral over het oogsten en zaaien. Je kan van de keuken naar de tuin. Leuk als je verse groenten wilt voor in de keuken.


    Labo ruimte

    Er is een labo ruimte voorzien. Het heeft als doel de leerkrachten te inspireren. Bovendien kan je deze ruimte voor een langere periode ‘ontlenen’. Zo zijn er bijvoorbeeld scholen die om de 14 dagen een hele dag aan het werk gaan in de labo ruimte. Je mag zowel gebruik maken van het lokaal als van de beschikbare materialen. Een echte aanrader!


    Textielatelier

    Dat dit een zeer creatieve en inspirerende ruimte is, kan je wel zeggen. Van knuffels binnenstebuiten draaien tot een amulet maken of zelfs een eigen tatouage creëren. ABC staat achter het werken met eenvoudige materialen en ideeën. Je moet het niet ver gaan zoeken om zo tot geweldige resultaten te komen.




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 13/02-19/02 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs