Inhoud blog
  • 17/02 Dossin kazerne
  • 16/02 ABC deel 2
  • 16/02 ABC
  • 15/02 De senaat
  • 15/02 Belvue
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kind in de wereld
    Overzicht van de week
    16-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15/02 De senaat

    De senaat

    Woensdag 15 februari

    Ontstaan:

    Wanneer België onafhankelijk werd, wilden de Katholieken een koning maar de Liberalen een Republiek. Daarom koos men voor het volgende: een koning (die eigenlijk niets te zeggen heeft) en een parlement (die wel iets te zeggen heeft, de wetgevende macht).

    Het gebouw:

    Het gebouw werd gebouwd in 1779, op vraag van keizerin Maria-Theresa van Oostenrijk. Het gebouw is gebouwd in neoklassieke stijl.

     

    De functie van dit gebouw evolueerde doorheen de tijden. Het gebouw werd als eerste gebruikt als bestuurslichaam van het hertogdom Brabant. Onder het Franse regime (1796-1815) werd het echter meer gebruikt als rechtbank. Tijdens het Hollandse regime (1815-183) vergaderde de wetgevende vergadering (de Staten-Generaal der Nederlanden) om de beurt in Den Haag en in dit gebouw.

    In 1830 vestigden het Voorlopig Bewind (de eerste Belgische regering) en het Nationaal Congres zich in dit gebouw. Sinds 1831 vergadering hier de Kamer en de Senaat. Vanaf 1831 heet dit gebouw ook het Paleis der Natie.

     

    Het gebouw is opgedeeld in twee delen. Links bevindt zich het deel van de kamer en rechts het deel van de Senaat. De delen door middel van een gekleurd tapijt te onderscheiden. De Kamer heeft een groen tapijt, de Senaat een rood tapijt.

     

    In de gangen van het gebouw staan heel erg veel beelden van vorige eerste ministers. We vinden ook schilderijen en beelden van onze koningen en koninginnen en schilderijen van de voorzitters van de kamer en de senaat.

     

    Leden:

    In de Kamer zetelen 150 verkozen volksvertegenwoordigers. De Senaat telt 60 leden.

     

    De kamer:

    In de Kamer zetelen 150 mensen waarvan S. Bracke de Kamervoorzitter is. Hier wordt gestemd voor gewone wetten (helft +1) en bijzondere wetten (100/150). De regering mag niet stemmen. Het is telkens één persoon en één stem. De Kamer is verdeeld in fracties zowel Nederlandstalig als Franstalig (steeds 2 ‘dezelfde’ partijen). Ook de oppositie krijgt hier een plaatsje zodat ook zij de regering kunnen controleren. In een plenaire vergadering krijgen zij het vragenuurtje om de regering op de rooster te leggen.

    Er zijn ook commissies waar vakmensen of getuigen komen spreken over bepaalde onderwerpen. Dat gebeurt tijdens de hoorzittingen (ook deze zijn publiekelijk)

    Functies

    ·       wetten maken

    ·       een regeringsmeerderheid vormen

    ·       geeft het vertrouwen aan de regering en controleert hen

    ·       bespreekt de begrotingen en stemt hierover

    ·       neemt deel aan internationale parlementaire vergaderingen

    ·       kan onderzoekscommissies oprichten over maatschappelijke problemen

     

    De senaat:

    De Senaat is rijkelijk versierd met 18 karaat bladgoud. Vroeger werden de mensen betaald om senator te mogen zijn, dat is nu niet meer het geval. In de Senaat vinden de vergaderingen van de deelstaten (de gemeenschappen en de gewesten) plaats. Zij beslissen over een algemene regel, stemmen over de grondwet (wanneer nodig), buigen zich over informatieverslagen en kijken of de Europese wetten de onze niet overspoelen. De 60 senatoren komen samen wanneer er iets gebeurt. De zaal wordt ook gebruikt voor ander gebruik zo als herdenkingen, … Tijdens Wereldoorlog I werd de Senaat gebruikt als rechtbank waar een aantal mensen ter door zijn veroordeeld.

    Functies

    ·       Stelt informatieverslagen op over thema’s waarbij de bevoegdheden van de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen elkaar raken

    ·       Bemiddelt bij conflicten

    ·       Stemt bij wetten rond de grondwet


    Ons bezoek

     Inkomsthal Hier konden we onze jas en onze rugzak kwijt. Voor we echt naar binnen konden gaan, moesten we een controlepost door.


     Interview: Tijdens onze aankomst was er een interview aan de gang met een volksvertegenwoordiger. Dit interview werd afgenomen door de VRT.


     Trappenhal richting de kamer. Opvallend: groene kleur.


     Boven aangekomen is dit het beeld dat je ziet. Er hangen schilderijen omhoog. Op elk kunstwerk staat een vertegegenwoordiger van de kamer afgebeeld (doorheen de geschiedenis).


    De kamer. Hier nemen alle leden van de kamer plaats. Er is ook plaats voorzien voor de ministers en de voorzitter. 


     In de kamer heeft elk lid een eigen zitplaats. Deze werd gepersonaliseerd met een naamkaartje. De  zitplaats heeft ook een microfoon en knoppen om te stemmen: voor, tegen en onthouding. 


    Bij stemming verschijnt er op dit bord wie reeds gestemd heeft en of die persoon voor of tegen heeft gestemd (of zich heeft onthouden). 


    Dit is de plaats van de voorzitter. 


     De leeskamer. Hier kan men alle kranten van die dag terugvinden. 


       Imigratie. De volgende zaal stond in het teken van imigratie. Een project dat daar op dit moment loopt. 


       Dit is de senaat. Hier staat de rode kleur centraal. Deze zaal lijkt op het eerste zicht veel ouder maar is eigenlijk jonger dan de kamer. Dit komt omdat men in deze zaal meer aanzien wilde creëren. 





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 13/02-19/02 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs