Inhoud blog
  • 17/02 Dossin kazerne
  • 16/02 ABC deel 2
  • 16/02 ABC
  • 15/02 De senaat
  • 15/02 Belvue
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kind in de wereld
    Overzicht van de week
    16-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15/02 Belvue

    BELVUE

    democracity



    Groep A werd om 13:30 uur verwacht aan het BELvue museum. We werden vriendelijk onthaald door Olivier, een sympathieke man die voordien ook in het onderwijs stond. Hij informeerde ons kort over de educatieve dienst van het Brusselse museum aan de hand van een PowerPointpresentatie. Sinds november 2003 is de educatieve dienst een feit in het BELvue-museum. Zij staan in partnerschap met de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap maar ook met het Vlaams, Federaal en Europees parlement. De Vlaamse gemeenschap mag van geluk spreken want het museum biedt voor hen een detachering van 2 leerkrachten aan voor hun school.

     

    Wil je met je klas naar BELvue dan kan je vanaf 15 mei je online inschrijven. Let op: max. 2 animaties per school en 24 deelnemers per animatie.

     

     

    De educatieve dienst van Belvue heeft een groot aanbod.

    ·       Zo organiseren zij daganimaties rond democratie, justitie en geschiedenis.

    ·       Op de website (http://www.belvue.be/nl/education)  is pedagogisch materiaal beschikbaar.

    è Als voorbereiding op bezoek of als naverwerking. (driedeling)

    è Ook autonoom te gebruiken in klasverband.

    ·       Pedagogisch materiaal voor bezoek aan permanente en tijdelijke tentoonstellingen BELvue.

     

    Hieronder een voorbeeld van een animatie: (workshop over democratie en justitie)

    Reporters zonder/met montage (3de graad van het basisonderwijs en secundair onderwijs)

     

    De groep wordt in 4 groepen verdeeld en werken rond 4 aspecten van de werking van het federaal parlement. Elke groep maakt dan kennis van het onderwerp via een dossier. Nadien wordt de kennis vertaald naar een draaiboek. Dan filmen de 4 groepen in het parlement in aanwezigheid van een parlementariër en tenslotte wordt de ruwe versie van de film opgestuurd of gemonteerd.

     

    Na het luisteren naar Olivier werden we in drie groepen (of mochten we toen al van drie politieke partijen spreken?) verdeeld. We kregen individueel een lijst met politieke thema’s waaruit iedereen elk 10 thema’s selecteerde waarvan hij/zij vond waar de politiek zich mee moest bezighouden. Het was een top 10 die niet eenvoudig was om op te stellen. Wat vind ik écht belangrijk en in welke mate? Nadien bespraken we in groep onze eigen top 10 en zochten we naar 5 gemeenschappelijke thema’s. Het werd al snel duidelijk dat iedereen zijn/haar eigen mening had maar dit was een interessant gegeven om samen als een politieke partij aan de slag te gaan. We schreven een kort partijprogramma uit met 5 partijpunten waarin we duidelijk maakten wat wij belangrijk vonden en wat wij wilden doen voor de mensen én hoe we dit zouden aanpakken.

     

     

    Spel : democracity

    Democracity is een leuk rollenspel: in groepjes vormen de deelnemers een politieke partij en stellen hun programma op. De kinderen leren al doende over de ‘werking’ van de politiek. Door te discussiëren met andere partijen en argumenten aan te brengen, bouwen de deelnemers aan een stad. Zij moeten hun prioriteiten verdedigen en rekening houden met de realiteit van de begroting. Terwijl zij allemaal de beperkingen en de uitdagingen van de representatieve democratie ervaren, leren zij meer over de werking van onze instellingen.


    In elke politieke partij had men 5 verschillende mensen met hun eigen rol:

    -        De architect;

    -        De voorzitter;

    -        De secretaris;

    -        Het commissielid;

    -        De woordvoerder.




    Er is ook een speldoos …

    Al het nodige (de werkbladen voor de leerlingen, de handleiding voor de leerkracht) om zelf Democracity in de klas te spelen.

    "Democracity" is een inleefspel. De leerlingen vormen politieke partijen, zij verdedigen hun standpunten en prioriteiten bij het bouwen van een democratische stad. De leerlingen ervaren dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving en dat ieders stem telt. Het spel kan gespeeld worden met minimum 12 en maximum 28 spelers.

     

    Duur: tussen de 80 en 150 minuten.

     

    Bij het maken van de doos werd er rekening gehouden met eindtermen van het basisonderwijs en met de vakoverschrijdende eindtermen van het secundair onderwijs.

    De speeldoos kan ook gebruikt worden bij verenigingen van het middenveld (vakbonden, VZW's, socio-culturele organisaties), jeugdhuizen en jeugdbewegingen.

    De doos wordt geleverd met een handleiding in de drie landstalen.

    "Democracity" kan besteld worden aan 45€.

     

     

     Permanente tentoonstellingen zonder gids (autonoom bezoek voor 2de, 3de graad LO en 1ste graad SO)

     

    Er zijn nieuwe thematisch en interactieve tentoonstellingen over België die zowel de jonge als de oude bezoekers zal verrassen.

     

    De nieuwe parcours laat u kennismaken met België en zijn geschiedenis aan de hand van zeven actuele maatschappelijke thema’s: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. U kunt die thema’s eerst verkennen vanuit een hedendaags oogpunt en vervolgens komt u meer te weten over hun historische context.

     

    De tentoonstelling is ontworpen om een breed publiek, en vooral jongeren te bereiken. Het werkt met verschillende media en biedt op die manier zowel de mogelijkheid om te kijken, te luisteren als te voelen.

    Een hedendaagse en interactieve aanpak om zich te verdiepen in de geschiedenis van het land en onze huidige samenleving beter te begrijpen.

     

    Enkele nieuwe permanente tentoonstellingen zijn.

    -        Mimi & Momo

    -        Ik ben de minister!

    -        Op stap met zeno

    -        Koninklijke missie

    -        De ronde van belvue

    Deze tentoonstellingen kunnen jullie raadplegen op de website en de folder.

     

    Mening van Belvue 

    Het rollenspel ‘Democracity’ is een leuk gegeven. De kinderen ervaren hoe het er in de poltiek aan toe gaat. Ze richten zelf een partij op en debateren over hun mening. Ze ervaren dat het niet altijd eenvoudig is om elke partij tevreden te stellen en hun mening te argumenteren.






    Rani, Yannick, Elien en Laiza 



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 13/02-19/02 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs