Inhoud blog
  • Karper en bijvangsten
  • karperbeurs zwolle
  • stekken
  • boilies maken
    Zoeken in blog

    KARPERVISSEN
    alles over karpervissen
    15-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stekken

    Het kanaal

    Veel kanalen nodigen niet uit om te vissen. Lange, uitgestrekte, kale kanten.Toch zijn er nog kanalen te vinden in Nederland die dwars door een lommerrijke omgeving hun weg vinden. Meestal heeft een kanaal dezelfde dieptes en is er geen glooiinkje te vinden. Het maken en onderhouden van een voerstek is dan de enige aangewezen manier om karper te verschalken. Bij sommige kanalen vind je nog wat oude houten schoeiingen, rietkragen, of overhangende bomen. Probeer daar je geluk uit. Zijn op je visfinder kuilen of lichte obstakels te vinden, probeer daar je kans.

     De rivier

    Rivieren zijn aantrekkelijker vanwege hun diversiteit aan mogelijkheden om een visplek te maken en te onderhouden. De bodemstruktuur is veel gevarieerder, de stroomnaad speelt een rol, de ondiepe plekken tussen de kribben, de “koppen” hiervan, de verschillende dieptes, de planten en rietkragen in het water, de zandplaten, de mosselbanken en de vaargeul.Ik ga hier niet vertellen wat de betere plekken zijn, dat moet je zelf uitzoeken. Een ding is zeker, mij trekt de rivier meer vanwege zijn vele mogelijkheden. Riviervissen is grilliger en brengt oergevoelens naar boven van het primitieve jagen in de oudheid.

     De poldersloot

    Bij uitstek en eigenlijk alleen maar geschikt om met de pen te vissen. Geen vastloodvisserij, dat doe je maar op andere wateren. Struinen langs de waterkant, elk rimpeltje en aasbelletje in je opnemend, op zoek naar waterplanten, een aardappeltje laten zakken langs de kant, een broodkorst tussen de waterlelies of gele plomp. Eigenlijk zou iedereen op deze manier met karpervissen moeten beginnen. De ouderen onder ons kijken met nostalgie terug naar deze tijd en pakken soms de oude penhengel weer uit de schuur. Niks statisch vissen, sluipen langs de waterkant elke beweging van het water in je opnemen en dan de explosie van een aanbeet vlak onder de kant. Nee, geen 30+ karpers, maar wel….. sluimerend dynamiet.

     Het meer

    Voor het vissen op een meer gelden eigenlijk dezelfde zaken als op een rivier. Zoek de bodemstruktuur af. Mosselbanken en zandbanken zijn dikwijls ingrediënten voor succes evenals kuilen en richels, overhangende bomen. Meren nodigen uit tot ver van je vandaan vissen, maar vergeet de kanten niet. Soms liggen de mooiste plekken en de grootste karpers onder je neus. Soms moet je op druk beviste meren honderden meters uitvaren omdat de karper zich van de kanten heeft weggetrokken. Zoek en blijf zoeken. Probeer juist het tegenovergestelde te doen wat de hele meute doet als de vangsten achterwege blijven. Experimenteren en zelfontplooiing zijn formules die leiden tot betere vangsten. Meelopen met het gros van de karpervissers geeft uiteindelijk geen bevrediging, tenzij je van luiheid houdt. Blijf zoeken en jagen

    15-01-2011 om 13:19 geschreven door carpfishing  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boilies maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat zijn boilies?

    Boilies zijn kleine bolletjes deeg, die worden gebruikt bij het vissen op voornamelijk karper. Deze bolletjes deeg bestaan hoofdzakelijk uit meel, eieren en water. Soms worden er aan boilies conserveringsmiddelen en/of flavours (geurstoffen) toegevoegd, zodat deze een grotere aantrekkingskracht hebben op de vissen. We zullen nu gaan beschrijven hoe het maken van boilies in zijn werk gaat. We gaan uit van natuurlijke boilies zonder conserveringsmiddelen of flavours. Vissen doe je namelijk in de natuur en het is dan ook de uitdaging om de vis met natuurlijke middelen te vangen!

    Het maken van boilies

    Door zelf boilies te maken kun je eigenhandig bepalen welke bestand-delen er in je boilies terecht komen. Hierdoor worden je boilies niet alleen uniek (wat erg belangrijk is op water met dressuur), het is ook nog precies zoals jij denkt dat het goed is! bedenk wel voordat je gaat beginnen dat je het in eerste instantie niet moet doen om kosten te besparen (dit is namelijk slechts bij grote hoeveelheden het geval). De aanschaf van alle ingrediënten en de tijd dat je met het draaien bezig bent, maken het fabriceren van boilies niet echt winstgevend, om het nog maar niet over alle zooi in de keuken te hebben!!! Nu volgt wat uitleg over het maken van je eigen boilies;

    Het deeg

    Het deeg van een boilie-mix bestaat uit eieren, water en een combinatie van meerdere soorten melen. deze combinatie/verhouding kun je zelf bedenken! Wel is het belangrijk dat je uiteindelijke deeg een beetje een geur heeft (we gebruiken namelijk bij voorkeur geen geurstoffen, we zijn immers in de natuur bezig!), hiervoor kun je vismeel of gemalen pellets gebruiken. Enkele voorbeelden van te mengen melen zijn: koekjesmeel, griesmeel, polenta, maismeel, vleesmeel en tarwemeel. Het belangrijkste bij het maken van de boilies is dat je deegklomp één goed geheel is en niet afbrokkeld. Dit kun je voorkomen door het toevoegen van eieren en water aan je droge mix. per 100 gram (droge) mix moet je ongeveer (iets minder dan) één ei rekenen. Een klein scheutje water is voor 1 kg mix al genoeg. dus op één kilogram mix (melen e.d.) heb je 9 á 10 eieren nodig en een klein scheutje water. Met deze verhoudingen komt het in de praktijk niet zo nauw, als het voer te droog is kun je er altijd naar eigen gevoel een eitje bij doen (dit maakt het plakkeriger) of wat water (dit maakt het alleen vochtiger). Wanneer je voer te nat/plakkerig is, kun je er zelfs weer wat meel bij doen!

    Het rollen

    Na het maken van het deeg moet je deegklomp veranderen in boilies. Hiervoor maak je gebruik van een boiliespuit en een boilieplank. Zorg er wel goed voor dat de doorsnee van je spuitdop 2 tot 3 mm kleiner is dan die van de boiliesplank. Bij een plank van 20 mm moet je bijvoorbeeld een spuitstuk van 17 mm gebruiken. De rede hiervan is dat het deeg na het spuiten erg uitzet (2 tot 3 mm)!
    tip: Zet tijdens het rollen van de boilies alvast het water aan wat je gaat gebruiken om je boilies te koken, dit voorkomt lang wachten.

    Het koken

    Het koken van je boilies is erg eenvoudig. Het princiepe is dat je je boilies zo'n 3 minuten in kokend water moet laten liggen waardoor ze een harde buitenkant krijgen (het eiwit van de eieren die je hebt gebruikt stolt dan namelijk). Het koken mag ook best iets langer duren, bijvoorbeeld een minuutje of 4-5. Leg je boilies na het koken ongeveer 12 uur te drogen op een theedoek. Dit mag ook iets langer zijn (bijv. 24 uur), maar let er wel op dat hoe langer je ze laat drogen, hoe harder ze worden. Na het drogen leg je je boilies in de vriezer waardoor je ze lang kunt bewaren. Leg je boilies 12 uur vóór je sessie uit de vriezer en je kunt ze gebruiken!

    15-01-2011 om 13:14 geschreven door carpfishing  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)

    Archief per week
  • 10/01-16/01 2011

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs