Sinds kort heeft de Juliaan Claerhout-kring een eigen webstek www.juliaanclaerhoutkring.be, met dank aan nieuw bestuurslid Frederik Vynckier. Vanaf heden kan je daar alle informatie terugvinden. De laatste nieuwtjes lees je via onze Facebook-pagina.
Welkom op de blog van de Juliaan Claerhout-kring. De Juliaan Claerhout-kring, opgericht in 1981, is de heemkundige kring van Sint-Baafs-Vijve, Wielsbeke en Ooigem. De heemkring is genoemd naar de sociaal bewogen en christen-democratische priester, leraar-opvoeder, directeur en (onder)pastoor Juliaan Claerhout (1859-1929), afkomstig van Wielsbeke. Claerhout werd vooral bekend door zijn archeologische opgravingen in Pittem (het Heidens Kerkhof, 1896) en Dentergem (eerst ontdekte paaldorp, 1899-1903). Het leverde hem de bijnaam de pastoor met de spade op. Het buitenprofessionele leven van de priester kenmerkte zich door zelfstudie, vele binnen- en buitenlandse studiereizen, opgravingen, het schrijven van studies en het redigeren van talrijke tijdschriften. De heemkring van Groot-Wielsbeke probeert met eenzelfde inzet de eigen geschiedenis te ontsluiten. De Juliaan Claerhout-kring geeft het tweejaarlijkse Leiesprokkels-Jaarboek en het halfjaarlijkse fotoboek 'mijn dorp' uit. De Wielsbeekse heemkring won in 2011 de Juliaan Claerhoutprijs, de cultuurtrofee van de gemeente Wielsbeke. Op deze blog ontdek je alles over onze publicaties, nieuwtjes en de activiteiten van de heemkring. Veel leesplezier!
Krijgt hondenzwemming erkenning als cultureel erfgoed?
'Krijgt hondenzwemming erkenning als cultureel erfgoed?' Onze heemkring gaat er in elk geval - samen met de Sint-Bavovrienden en de gemeente Wielsbeke - voor!
De voorzitterswissel en de verdere vernieuwing van onze heemkring kreeg flink wat aandacht in de pers. Je vindt hieronder een artikel uit De Streekkrant (bovenaan) en de Weekbode Tielt (Krant van West-Vlaanderen - onderaan).
27-jarige Bert De Smet nieuwe voorzitter van onze kring
Tijdens de algemene vergadering van 29 juni 2013 werd de 27-jarige Bert De Smet uit Sint-Baafs-Vijve als nieuwe voorzitter verkozen van de Wielsbeekse Juliaan Claerhout-kring, de vereniging voor lokale geschiedenis. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Monique Claerhout, die de heemkring de 21ste eeuw binnenloodste. De Smet die ook coördinator van het André Demedtsmuseum is - wil alvast de kaart van vernieuwing trekken.
Bert zal ongetwijfeld een bekwame, maar in middens van heemkundige verenigingen misschien wel erg jonge voorzitter zijn, vertelt Monique Claerhout die zaterdag aftrad. Claerhout tekende gedurende acht jaar samen met Bert De Smet en redactieverantwoordelijke Michaël Delange de krijtlijnen van de vernieuwing van de heemkring. Een eigentijdse werking en enkele nieuwe en jonge vrijwilligers zijn het resultaat. De opvolging en goede werking van onze heemkring zijn verzekerd. Het is fijn om in schoonheid af te ronden, zeker als ik zie dat de jonge garde het effectief ook overneemt. Met de vijf nieuwkomers die we recent mochten verwelkomen zit het alvast goed.
De kersverse voorzitter heeft er zin in. Bert De Smet: Het is fantastisch om de voorzittershamer van deze dynamische heemkring over te nemen. De laatste jaren hebben alle vrijwilligers samen sterk geïnvesteerd in een opfrissing van onze uitstraling en onze werking. Het is fijn om die dynamiek verder te versterken en nog meer uit te bouwen. De Smet wil vernieuwen met respect voor de traditie. Onze Leiesprokkels-Jaarboeken blijven de klassieke sterkhouders, zegt de jonge heemkundige, maar ik wil tegelijk ook meer inzetten op sociale media om onze werking niet alleen bekender maar ook laagdrempeliger te maken.
De eerste stappen van de verjongingsoperatie van de Juliaan Claerhout-kring lichtte De Smet in 2011 nog toe tijdens de nationale studiedag Heemkunde Actueel ten overstaan van de verzamelde heemkunde- en erfgoedsector. De 27-jarige Sint-Baafs-Vijvenaar is namelijk ook voortrekker van de nationale jongerenwerkgroep van koepelorganisatie Heemkunde Vlaanderen, waar hij het jongste nationaal raadslid ooit is.
Juliaan Claerhout-prijs 2013 naar Wielsbeekse folkgroep Folgazan
Elke twee jaar reikt de Wielsbeekse cultuurraad de Juliaan Claerhout-prijs uit, genoemd naar de Wielsbeekse priester en amateurarcheoloog Juliaan Claerhout (1859-1929). De cultuurtrofee gaat telkens naar mensen die zich - net zoals de pastoor met de spade - verdienstelijk maken door cultuur naar een breed publiek te brengen. In 2013 valt die eer te beurt aan Folgazán. Proficiat!
Nieuwe foto's op Facebook-pagina 'Wielsbeke van weleer'
"De Cijnsmolen (ook wel Plaatsemolen, Dorpsmolen of Molen Tack) op de hoek Bavikhoofsestraat/Kloosterdreef. Een staakmolen met open voet. 1ste keer geplaatst voor 1450, in 1580 door oorlog verwoest, daarna rond 1640 opnieuw geplaatst en uiteindelijk in 1920 gesloopt."
Nog meer foto's van het '(Groot-)Wielsbeke van weleer' vind je terug via onze Facebook-pagina. Stuur gerust ook je eigen foto's door via e-mail.
ZOEKERTJE! We zijn voor ons archief dringend op zoek naar degelijke, afsluitbare kasten om waardevolle, oude documenten op te bergen. Kasten met legborden, met hangmappen, met laden kunnen bruikbaar zijn . Belangrijk is wel dat ze kunnen afgesloten worden.
Indien u, als particulier, firma, school of vereniging over zulke degelijke metalen kasten beschikt en deze niet meer gebruikt, gelieve ons te contacteren. U kunt er onze vereniging een grote dienst mee bewijzen.
De Juliaan
Claerhout-kring is voor hun volgend jaarboek en voor hun archief dringend op
zoek naar allerlei zaken rond wereldoorlog 1 in onze gemeente:
- * documentatie over oorlogsslachtoffers,
voornamelijk uit de eerste oorlog zowel militaire als burgerlijke, inwoners
of vreemden die in Wielsbeke omkwamen
* * bidprentjes, krantenknipsels, oorlogsbrieven in
verband met Wielsbeke, Ooigem en
Sint-Baafs-Vijve;
* * fotos van oorlogstaferelen, beschadigde
gebouwen, verwoeste monumenten e.d.;
* * soldatenfotos en anekdoten van oudstrijders uit
Groot-Wielsbeke
Als u iets bezit
wat nog niet verscheen in onze publicaties, dan zouden wij dit ten zeerste
appreciëren mocht u contact opnemen. De documenten/fotos worden ingescand
zodat de originele stukken terugbezorgd kunnen worden. Ons bestuurslid Rudy
Verbrugghe is vooral geïnteresseerd in oorlogsslachtoffers uit de Eerste
Wereldoorlog.
Samen met Davidsfonds Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve bezocht gisteren de Juliaan Claerhout-kring in het kader van de 11de Nacht van de Geschiedenis - in teken van vakmanschap - de kunstsmeden Dujardyn in Oostrozebeke. Het werd een bijzonder geslaagde avond waaruit bleek dat een historisch ambacht een eigentijdse invulling hebben. Een klasse-activiteit met 28 tevreden deelnemers.
Leiesprokkels gaat internationaal dankzij wielerartikelen
Dankzij de bijdragen van Jan de Smet en Marc Fourneau krijgt ons laatste heemkundig jaarboek veel belangstelling vanuit Nederland. We krijgen dan ook regelmatig positieve reacties en bestellingen van onze noorderburen. Zie o.a. ook deze link.
Ondervoorzitter Bert De Smet (26 jaar) is verkozen tot Krak van Wielsbeke 2012. Bert is sinds zeven jaar een actieve vrijwilliger in ons bestuur. Zijn overwinning draagt hij onder meer op aan zijn collega-vrijwilligers in de Juliaan Claerhout-kring. Na het verkrijgen van de Wielsbeekse cultuurtrofee Juliaan Claerhout-prijs is ook dit een mooie erkenning voor het werk dat onze vrijwilligers de afgelopen jaren hebben verricht. Proficiat, Bert!
Elk jaar organiseert De Krant van West-Vlaanderen een Krak-wedstrijd voor de meest verdienstelijke vrijwilliger van dat jaar. Voor 2012 is ondervoorzitter Bert De Smet (26) genomineerd omwille van zijn inzet voor onze heemkring en voor de vernieuwing van het André Demedtsmuseum, de permanente infopanelen langs het Demedtspad (waar ook voorzitter Monique aan meewerkte) en het André Demedtsweekend (met medewerking van onze heemkring). Bert is historicus-archivaris van opleiding, werkt bij Davidsfonds Evenementen als coördinator van de nationale geschiedenisevenementen en is als vrijwilliger - afkomstig van Sint-Baafs-Vijve - actief in de Juliaan Claerhout-kring, het Davidsfonds, het André Demedtshuis en nationale koepel Heemkunde Vlaanderen (o.a. raad van bestuur en jongerenwerkgroep).
Stemmen kan via www.kw.be, doorklikken naar 'Krak van je gemeente' => 'Wielsbeke' aanklikken => kiezen voor 'Bert De Smet'.
Het moet voor de familie De Brabandere
en ook voor de bewoners van Ooigem en Wielsbeke een grote eer geweest zijn om
een bisschop in hun midden te mogen verwelkomen.
Pieter De Brabandere kon zijn taak als
bisschop echter niet lang uitoefenen, omdat hij .
Valeer
Blomme, koster te Wielsbeke
Van mensen die Valeer goed gekend
hebben, en hem dikwijls aan het werk hebben gezien in de kerk, vernamen we van
verschillende mensen dat hij volledig in zijn werk opging, en zo tijdens de
misvieringen dikwijls de aandacht trok Wat bleek?
Met volle overgave stortte hij zich
op .
Meester Brys,
onderwijzer en koster te Ooigem
Zijn muzikaal talent kon hij
overbrengen als geen ander. Hij was zelf een groot liefhebber van gregoriaanse
gezangen en volksmuziek. Overtuigd dat muziek de zeden verzacht, wilde hij deze
passie ook aan zijn leerlingen doorgeven. En hoe kon dit beter dan met
Wielergoden
van bij ons en de Flandriens van Sint-Baafs-Vijve
Een Flandrien is een wielrenner die een
wielerwedstrijd hard maakt door voortdurend te kiezen voor de aanval en te
blijven rijden totdat hij oververmoeid de streep bereikt. De term is ontstaan
tijdens de Vlaamse wielerkoersen van het interbellum toen de wielrenners een
voortdurend gevecht moesten leveren tegen .
Mielke Pauwels, meer dan een klusjesman
We ontdekten ook hij niet alleen een
bekwaam vakman was, maar eveneens een fijn artiest op doek; voor zijn hobby
maakte hij ook prachtige schilderijen. Geliefkoosde onderwerpen waren o.a.
landschappen uit zijn eigen dorp. We konden 2 schilderijen terugvinden en ze
getuigen van inzicht in het perspectief en een correcte kleurencombinatie. Op
een van de schilderijen zien we
Wilt u meer te weten
komen over deze en andere markante figuren uit Groot-Wielsbeke? Dan moet u
zeker de nieuwste Leiesprokkels aanschaffen
Het
Leiesprokkels-jaarboek kan je nog bestellen door 26 euro over te maken op de
rekening van de Juliaan Claerhout-kring: IBAN BE89 068-2003593-85 (adres en
aantal exemplaren vermelden). Tegen inruiling van uw persoonlijk genummerde
kaart is het jaarboek beschikbaar bij volgende personen:
=> Jacob
Hobbel Oostrozebeeksestraat 14, 8710 Ooigem
=> De
Jaarboeken zijn eveneens te koop aan 26 euro bij Vandy Rijksweg Wielsbeke
en De Klok/Delhaize Hulstersestraat 41 - Ooigem
Het 12e
jaarboek bevat een schat aan heemkundige publicaties, een gevarieerde inhoud en
meer dan tweehonderd nooit eerder verschenen fotos in verband met onze drie
deelgemeenten.
Misschien een idee om
dit prachtig lees- en kijkboek als geschenk te geven... en om uw collectie aan
te vullen zijn er diverse vorige uitgaven beschikbaar.Ongetwijfeld een aanrader !
De jaarlijkse studiedag van Heemkunde Vlaanderen vindt dit jaar plaats op zaterdag 17 november 2012 in Huis Bethlehem in Leuven.
Heemkunde Actueel II, studienamiddag voor heemkunde vandaag, richt zich op iedereen die wil nadenken, debatteren en ideeën opdoen over de uitdaging om het heemkundig landschap te diversifiëren. Hoe kan je door samenwerking, inhoudelijk diverse themas te behandelen en diverser rekruteren, een ruimere achterban opbouwen en een breder publiek bereiken?
Ben je geïnteresseerd? Wil je graag je mening kwijt of heb je goede ideeën over hoe heemkunde vandaag en in de toekomst een succes is en kan zijn door diverser te werken? Schrijf je dan zeker in!
PROGRAMMA
12u Onthaal met broodjeslunch 13u Welkomstwoord 13u15 Lezing Tips en praktijkvoorbeelden i.v.m. samenwerken met andere sectoren voor heemkundige kringen en lokale erfgoedverenigingen door Floortje Vantomme, tapis plein vzw 13u45 Lezing Samenwerken met migrantenverenigingen. Tips en mogelijkheden voor heemkundige kringen en lokale erfgoedverenigingen door Piet Creve en Karim Ettourki, project Stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed in Vlaanderen en Brussel (1830-heden) van Amsab-ISG en KADOC 14u15 Keuze uit 3 workshops: per workshop zullen telkens een aantal sprekers de discussie inleiden door te vertellen over hun ervaringen m.b.t. het thema
* Workshop 1: Heemkunde en culturele diversiteit; inleiding o.a. door Ferdi Geerts (Erfgoed Lommel) i.v.m. tentoonstelling 5 jaar Turkse en Marokkaanse migranten in Lommel
* Workshop 2: Heemkunde en jeugdverenigingen; inleiding o.a. door Janna Lefevere (Erfgoedcel k.ERF) i.v.m. 75 jaar Chiro Nationaal en begeleiding plaatselijke projecten
* Workshop 3: Heemkunde en gender; inleiding door Els Flour (Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis) i.v.m. vrouwengeschiedenis en gender als thema voor heemkundige kringen
15u45 Afsluitend plenum 16u15 Receptie
INSCHRIJVEN
Inschrijven kan tot en met 14 november via http://www.heemkunde-vlaanderen.be/heemkunde-actueel-ii/. De deelnameprijs van 10 euro per persoon mag overgeschreven worden op rekeningnummer: IBAN: BE79 0682 2185 9033 BIC: GKCCBEBB met vermelding Heemkunde Actueel II. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijving en de betaling.
LOCATIE
Huis Bethlehem, Schapenstraat 34, 3000 Leuven Parkeermogelijkheid in de omliggende straten of ondergrondse parking Heilig Hart (Naamsestraat 102c) Bereikbaarheid met openbaar vervoer: Vanuit NMBS-station Leuven: bus 1 of 2 (richting Heverlee halte Sint-Michielskerk)
Op zondag 7 oktober 2012 werd het nieuwe heemkundige Leiesprokkels-Jaarboek van de Juliaan Claerhout-kring uit Wielsbeke voorgesteld aan zo'n 150 geïnteresseerden. Met zijn 625 exemplaren (en 450 verkochte exemplaren) betekent het vernieuwde jaarboek opnieuw een schot in de roos van de verjongde heemkring.
Voorzitter Monique Claerhout omschreef het jaarboek als volgt: 'Niet het zoveelste glamourmagazine, maar een voortreffelijk uitgekiend naslagwerk, dat zich hoofdzakelijk richt tot iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Groot-Wielsbeke. We blijven streven naar aandacht voor kwaliteit, respect voor het verleden en oog voor originaliteit. Dit laatste komt ook tot uiting met een nieuw ontwerp voor de buitenkaft. Enkeleaanpassingen drongen zich op wat de lay-out betreft, een nieuw logo werd met zorg ontwikkeld, ontworpen door de jonge grafische vormgever Benjamin Wemel, talent van eigen bodem. Dit resulteert in een frisse uitstraling. Na dertig jaar werking konden we wel een facelift gebruiken.'
De vernieuwing en opfrissing van de Juliaan Claerhout-kring werden ook gebruikt als praktijkvoorbeeld voor andere heemkringen: 'We hebben de laatste jaren moeite gedaan om onze vereniging te profileren op het vlak van de (West-)Vlaamse Heemkunde, niet onverdienstelijk door onze jonge ondervoorzitter Bert De Smet, die ook nationaal de werkgroep jongeren en heemkunde trekt. Onze heemkring was zo nationaal praktijkvoorbeeld voor een intergenerationeel bestuur tijdens de studiedag Heemkunde Actueel en diende als insteek voor een vormingsartikel in Bladwijzer van Heemkunde Vlaanderen. Ik meen dat we trots mogen zijn op datgene wat we intussen bereikten: een hedendaagse uitstraling, positieve klanken in de wereld van de lokale heemkunde, vooruitstrevende medewerkers en een steeds grotere bereikbaarheid via moderne kanalen zoals e-mail, blog, facebook en zelfs twitter', zo zei voorzitter Monique Claerhout tijdens haar voorwoord.
Burgemeester Jan Stevens kreeg het eerste exemplaar van redactieverantwoordelijke Michaël Delange. De burgemeester hield een lofrede voor het vele vernieuwende werk van de heemkring en motiveerde de vrijwilligers om blijvend werk te maken van de studie van de geschiedenis van Groot-Wielsbeke, ook met de uitbouw van een archief- en documentatieruimte die de gemeente Wielsbeke sinds kort beschikbaar heeft gemaakt voor de heemkring. Tot slot gaf hij ook nog een vrijblijvende tip mee om in het volgende jaarboek ook eens de geschiedenis van de met uitsterven bedreigde duivensport in Wielsbeke onder de loep te nemen.
Ondervoorzitter Bert De Smet brak tot slot in zijn dankwoord nog een lans voor het vrijwilligerswerk: 'Als eerste wil ik alle auteurs, vaak losse medewerkers, ontzettend danken voor hun schrijfijver, voor hun noeste arbeid om ons Leiesprokkels-Jaarboek te vullen met waardevolle artikels met een zeer diverse insteek. Maar ook iedereen die fotomateriaal of andere illustraties uitleende voor ons jaarboek verdient onze waardering. Dankzij jullie vrijwillige medewerking kunnen we elke twee jaar een prachtig heemkundig jaarboek uitgeven. Geen evidentie in tijden waarin het vrijwilligerswerk steeds meer onder druk komt te staan. Het doet mij dan ook veel plezier dat we bij de Juliaan Claerhout-kring steeds kunnen rekenen op flink wat vrijwilligers.' Afrondend bedankte hij ook nog alle sponsors en de gemeente Wielsbeke die een oplage van 100 jaarboeken afnam om als relatiegeschenk te gebruiken. Een mooie waardering voor het werk van de heemkring.
Tijdens de receptie werd 450 euro opgehaald om de archief- en documentatieruimte van de Juliaan Claerhout-kring in te richten. Veel dank aan de mensen die dat toekomstige project ook steunden.
Wie zijn boek zondag niet kon afhalen tijdens de voorstelling, kan dat doen bij voorzitter Monique Claerhout (Tarwestraat 8, Wielsbeke), apotheek Debeuckelaere (Molenstraat 72, Wielsbeke), Jacob en Renate Hobbel-Vanhoutte (Oostrozebeeksestraat 14, Ooigem) of Lucien Delange (Loverstraat 126, Sint-Baafs-Vijve). Nieuwe boeken kunnen ook bij die bestuursleden verkregen worden. Of bij Spar Vandy (Rijksweg 185, Wielsbeke). Veel kijk- en leesplezier!
In de Weekbode (Krant van West-Vlaanderen) van 13 juli 2012 stond er een mooie aankondiging van ons Leiesprokkels-Jaarboek. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen. Let wel: het juiste e-mailadres is leiesprokkels@gmail.com.
De eerste voorinschrijvingen voor het nieuwe Leiesprokkels-Jaarboek 2011-2012 hebben ons al bereikt. Koop jij binnenkort ook je eigen exemplaar?
Voorintekenen op het Leiesprokkels-Jaarboek kan nog tot en met 20 augustus 2012. Intekenprijs is 23 euro (na 20 augustus is de prijs 26 euro). Betalen kan via IBAN BE89 068-2003593-85 met vermelding ( ) ex. Leiesprokkels 2011-2012'.
Praktijkvoorbeeld van het intergenerationeel bestuur van onze heemkring, van de hand van ondervoorzitter Bert De Smet. Alle opmerkingen en/of reacties blijven uiteraard welkom! En wie weet spreekt onderstaande tekst je wel aan om onze rangen te vervoegen ...
De Juliaan Claerhout-kring,
opgericht in 1981, is de heemkundige kring van Sint-Baafs-Vijve, Wielsbeke en
Ooigem. De Juliaan Claerhout-kring geeft het tweejaarlijkse Leiesprokkels-Jaarboek en het halfjaarlijkse fotoboek 'mijn dorp' uit. Laureaat Juliaan Claerhout-prijs 2011.
Alle info & bestellingen via leiesprokkels@gmail.com.
Info & bestellingen
Via onderstaande knop kan je contact opnemen met de Juliaan Claerhout-kring.