Traditiegetrouw sluiten we het tweede trimester af met een leuke paaseierenzoektocht voor het eerste en tweede leerjaar.
Hierbij staan de kinderen voor een heuse zoektocht verbonden aan allerlei opdrachten zoals nepeitjes zoeken, eitjes versieren, raadsels oplossen om zo te komen tot de vindplaats van de echte chocolade paaseieren! En ook dit jaar heeft paashaas Pluk het de kinderen niet gemakkelijk gemaakt!!! Maar wie zoekt, die vindt! De buit was overheerlijk en dik verdiend na al dit speurwerk!!!
Tijdens de jeugdboekenweek in maart werden we uitgenodigd naar de bib. Daar mochten we kennismaken met schrijver / illustrator Frank Daenen.
Hij vertelde ons eerst over Laps, een konijntje. Dit konijntje speelt de hoofdrol in het boek Wow, wat een wolf van Stefan Boonen.
De tekeningen van dit boek werden door Frank Daenen gemaakt.
Hij wist dus als geen ander heel boeiend en spannend te vertellen over de avonturen van Laps.
Na het vertelkwartiertje leerde Frank ons hoe wij zelf Laps konden tekenen. Het leek ons op het eerste zicht onbegonnen werk, maar met de trucjes van Frank, lukte het ons zeer voortreffelijk om een mooie Laps op papier te zetten!
Bij het vertrek, kregen we nog wat boekjes mee die Frank Daenen zelf getekend en / of geschreven had. Zo konden we in de klas nog wat verder nagenieten van het werk van Frank Daenen.
Wie nog meer wilt te weten komen over Frank Daenen: www.frankdaenen.be.
Op dinsdag 9 maart 2010 stond er voor L1 en L2 een theaterbezoek in cultuurcentrum De Stringe gepland.
Daar mochten we met volle teugen genieten van de toneelvoorstelling Olifant en Krokodil gebracht door theater Annas Steen.
Om het theaterbezoek nog wat beter te begeleiden, werkten we vooraf in de klas een mini-project Theater mijn ding uit (i.s.m. Kunst en Cultuur West-Vlaanderen).
Op een speelse maar educatieve manier kwamen de kinderen te weten hoe theater wordt gemaakt, voelden ze hoe het is om zelf op een podium te staan en leerden ze hoe een publiek naar theater kijkt (emoties).
Het toneelstuk zelf was prachtig!
Het was een kijk- en luistervoorstelling.
De voorstelling deed beroep op de fantasie van de kinderen.
De muziek speelde een belangrijke rol. Twee muzikanten brachten de muziek live tijdens de voorstelling. De acteur vertelde drie verhalen over een sluwe krokodil en een vriendelijke olifant. De verhalen werden niet letterlijk uitgebeeld, maar door de combinatie van muziek, geluiden, attributen, taal en beweging werden de verhalen levend.
Zowel de kinderen als de juffen werden van de eerste tot de laatste minuut in vervoering gebracht door het wondermooie stuk.
Op vrijdagmorgen, net voor de krokusvakantie, zag de speelplaats er toch wel eventjes anders uit! Het liep er vol met leuke snoeten, gekke gezichten, enge griezels, sprookjesfiguren, Power Rangers en nog veel andere helden, !Het kon niet anders of daar was weer het jaarlijkse gekke feest CARNAVAL!!!Een leuke tijd voor zowel de kinderen als hun juffen! Ook het andere personeel feestte lekker mee!
Eerst eventjes lekker gek doen om daarna welgemutst de krokusvakantie in te gaan!
De leerlingen van de eerste graad brachten het grappige toneeltje "Wat is het fijn een vuilnisbak te zijn!" Wat ze opgestoken hadden in de klas i.v.m. afval en sorteren, zetten ze om in een leuk toneelstukje. Ze genoten van het spelen en brachten het stukje met heel veel overtuiging!
Op maandag 25 januari ging ons tweejaarlijks project rond Afval van start. Om de kinderen warm te maken voor dit project, werd s morgens gestart met een leuk toneeltje, opgevoerd door gans ons lerarenteam.
Het project werd per graad uitgewerkt, ook de kleuters namen deel.
In de eerste graad lag vooral de klemtoon op sorteren.
De tweede graad werkte vooral rond recycleren.
Composteren kwam dan voornamelijk in de derde graad aan bod.
Het doel van dit project is kinderen bijbrengen hoe ze milieubewuster kunnen leven, door enerzijds afval goed te sorteren om daarna het afval te kunnen recycleren. Anderzijdswerd gezocht naar - voor hen haalbare-manieren om de afvalberg te verminderen (zoals brooddoos drinkbus koekjesdoos familieverpakkingen i.p.v. individuele verpakkingen).
Om de slaagkans van zon project nog te vergroten, werd de leerstof niet enkel theoretisch aan de man gebracht.
Leerrijke bezoeken en ervaringsgerichte activiteiten stonden nog meer dan anders op het programma.
Naargelang de klemtoon van de leerstof die aan bod kwam per graad, werden bezoeken gebracht naar het containerpark van Anzegem, het sorteercentrum IMOG te Harelbeke, de kringloopwinkel te Beveren-Leie, de stortplaats en composteringsinstallatie te Moen. Om de kinderen nog beter te laten ervaren wat composteren is, kwam de compostmobiel langs op onze school, samen met twee compostmeesters.
Ook het muzische aspect werd niet vergeten!
Op het einde van het project staken alle kinderen van groot tot klein een prachtig afvalfeest in elkaar waarbij op een muzische manier (drama beeld muziek powerpointvoorstelling )een synthese werd neergezet van gans het project!
Op naar een groene samenleving met milieubewuste Groene riddertjes!!!
Jean-Baptiste mocht op 24 januari ll. zeven kaarsjes uitblazen! Hiep, hiep, hoera!!! Proficiat, Jean-Baptiste en nog drie dikke kussen!!! XXX Juf Sonia en de vriendjes van L1
Koning winter heeft zich de laatste tijd echt laten gelden!
De vogeltjes zullen het geweten hebben! Niet alleen de koude maar ook de honger moeten ze elke dag trotseren.
Gelukkig zijn de groene ridders van het eerste leerjaar in actie geschoten! Ze maakten samen met een paar mamas lekkere smulkettingen voor onze lieve en dierbare bosvogeltjes. Er werd ook aan vers drinkwater gedacht. Zo knutselde juf een drinkfles uit een lege plastic fles. De pindasnoeren en de fles werden aan takken of ergens aan het hek dicht bij onze klas gehangen. Er werden ook broodkruimels gestrooid.
Zo kunnen we nog elke dag genieten van die mooie koolmeesjes, pimpelmeesjes en merels die komen smullen aan de snoeren of kruimeltjes pikken op de grond.
Gewoonlijk lezen wij op vrijdag in groepjes o.l.v. een leesouder of helper uit de zesde of vijfde klas.
Op vrijdag 15 januari had de juf voor ons iets anders in petto. We mochten namelijk onze leeskunsten tonen tijdens het spelen met taalspelletjes. We speelden met een letterkwartet, een letterlotto en een woordpuzzelspel. Hierbij kregen we ook begeleiding van onze leesouders Yvette en Carla en van onze juf natuurlijk! Het was een leuke en tegelijk leerrijke activiteit!
Alle spelletjes sluiten aan op onze leesmethode Veilig leren lezen.
Nu we de spelregels onder de knie hebben, kunnen we de spelletjes zelfstandig verder spelen tijdens hoekenwerk.
Meng de suiker met de boter. Voeg het ei toe en kneed goed. Zeef er beetje bij beetje de bloem bij en meng tot een gladde massa.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak.
Duw met vormpjes koekjes uit. Leg je koekjes op een licht beboterde bakplaat of op bakpaier. Laat ze 15 minuutjes op 160° bakken in een voorverwarmde oven.
Tip: Koekjes kan je - als je ze droog houdt - nog een hele tijd bewaren. Smakelijk! De bakpieten van L1
Op donderdag 3 december kwamen Sinterklaas en twee van zijn zwartepieten op bezoek.
Er stond ons eerst nog een lekker sinterklaasontbijt, met heerlijke klaaskoeken en chocolademelk, te wachten.
Na het ontbijt kleedden we ons vlug om in zwartepietjes.
Vermomd als pietjes, trokken we dan naar de kleuterspeelplaats, waar we de Sint en zijn pieten opwachtten.
Ze zouden daar landen met een luchtballon.
Maar plots kwam een tractor aangereden met de Sint en twee pieten achterop.
De luchtballon was middenin een hooiberg geland i.p.v. op onze speelplaats! Gelukkig was de boer zo vriendelijk geweest om Sinterklaas en de pieten naar onze school te brengen.
Daarna werd het echt spannend: klop, klop, klop, daar werd op onze klasdeur geklopt Sinterklaas en zijn gevolg brachten een bezoekje aan onze klas.
De Sint was heel tevreden over de kapoentjes van het eerste leerjaar! Dit kon niet gezegd worden over zijn zwartepieten!
Tijdens een nachtelijk bezoekje, enkele dagen voordien, hadden zij onze klas helemaal op haar kop gezet!
Sinterklaas kon er niet mee lachen en ze kregen een flinke uitbrander!!!
Na het voordragen van ons versje Vieze pietjes, kregen we elk een lekker zakje snoepgoed.
Op woensdag 18 november werden de omas en opas uitgenodigd om samen met hun kleinkinderen leuke gezelschapsspelletjes te spelen.
Er werden eerst spelletjes uit de kindertijd van oma en opa gespeeld zoals paardjesspel, ganzenbord, mikado, Zowel de grootouders als hun kleinkinderen gingen er helemaal in op. De vreugde- en jammerkreten galmden afwisselend bij winnen of verliezen, door de zaal.
Na de oude spelletjes kwamen de hedendaagse spelen aan de beurt. En dat was af en toe lachen geblazen!
Zo kregen de oma s van Arnoud een masker van Piet Piraat of één van zijn vrienden, op hun snoet en dat was al pret op zich!
De kikkers van het kikkerspel van Emani vlogen in het rond, zo bleef er zelfs ééntje hangen aan de bril van de oma van Jelka, de kinderen kwamen niet meer bij van het lachen!
Vervolgens zorgden spelletjes zoals o.a. Dokter Bibber, Bunny Hop, het Krokodillenspel, Vallende Aapjes, voornog heel veel plezier!
Na het spelletjesfeest werden de omas en opas nog eens in de bloemetjes gezet met een fijn liedje, een tof diploma en nog een leuk cadeautje!
Als afsluiter van deze toch zeer aangename voormiddag stond nog een kopje heerlijke, dampende soep voor onze grootouders klaar.
Na een dikke afscheidskus van hun lieve kleinkinderen, vertrokken onze grootouders voldaan en zeer vreugdevol terug naar huis!
Op stap naar het Kluisbos met K3 (integratie K3 - L1)
Om de overgang van K3 naar het eerste leerjaar op een vlotte manier te laten verlopen, worden er op regelmatige basis integratiemomenten voorzien (1ste trimester 2x, vanaf 2 de trimester maandelijks).
Het is de bedoeling dat de kleuters van K3 op een speelse manier de juf van het eerste leerjaar leren kennen. Daarnaast leren ze geleidelijk aan het klaslokaal kennen, het materiaal, de lees-, reken- en schrijfmethode. De kleuters gaan letterlijk op verkenning in het eerste leerjaar en dit in een ongedwongen sfeer.
Ook de kinderen van L1 genieten op hun beurt van deze integratiemomenten. Zo zien ze hun kleuterjuf, klaslokaal en kleutervriendjes nog eens terug en kunnen ze nog eens "heerlijk (maar niettemin "leerrijk") spelen"!!
Er zijn gezamenlijke en wisselende integratiemomenten.
De uitstap naar het Kluisbos was één van die gezamenlijke momenten.
Naast de hierboven beschreven doelstellingen van integratie, was het bezoek aan het Kluisbos ook een prachtige gelegenheid om de kinderen het bos, de planten en de dieren in het bos, de schoonheid en het mysterie ervan, te laten ontdekken. De kinderen werden er op een speelse manier onderwezen in de liefde voor de natuur en het leven.
Ook het actief en sportief "gezond" samenspelen in openlucht, kwam tijdens deze uitstap ruimschoots aan bod.
Kortom de kleutertjes van K3 en de kapoenen van het eerste leerjaar hebben samen met hun juffen, superactief en met veel plezier en verwondering genoten van deze prachtige uitstap! Juf Sonia