Coetzee is een meester in het mooi verwoorden van dingen. Hij kan aan zinnen vaak nog dat tikkeltje extra geven waardoor een mooie verwoording een genot wordt om te lezen. Niet meer dan normaal denk ik voor iemand die de Nobelprijs voor literatuur heeft gewonnen.
Of ik Coetzee daarom een goede schrijver vind, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik ben zijn genre van boeken ook niet gewoon om te lezen. Ik heb pas In ongenade gelezen,één van zijn bekendste werken, dat ondertussen ook verfilmd is. Het verhaal gaat over professor David Lurrie die door een relatie met één van zijn studentes in ongenade valt. Hij blijft met tegenslag geconfronteerd worden. Hij en zijn dochter Lucy worden overvallen op Lucys boerderij. Lucy wordt verkracht en is daarna niet meer de oude. Naarmate het verhaal vordert wordt steeds duidelijker dat Lucys hulp Petrus, een zwarte man, stilaan de macht over de boerderij overneemt. Na de afschaffing van het apartheidsregime in Zuid-Afrika zijn Petrus kansen gekeerd en is het David die steeds meer onderdrukt wordt.
Mijn mening over het boek is dubbelzinnig. Langs de ene kant vind ik het zeer interessant om te lezen over Zuid-Afrika dat nog steeds te kampen heeft met de nasleep van het apartheidsregime, maar langs de andere kant ontbreekt het mij aan spanning. Het enige spannende moment in het boek is de overval op de boerderij. De schrijver schetst een zeer goed beeld van de veranderingen die de personages doormaken en dat is zeker een pluspunt.
Conclusie: Voor een tweede boek van Coetzee te lezen ben ik nog niet verkocht maar ik denk dat ik nog moet wennen aan dit soort boeken. Het is alvast een verrijking om eens iets te weten te komen over Zuid-Afrika wat op het eerste zicht een rustig land lijkt maar in feite barst van de problemen. Een aanrader voor iemand die hierin geïnteresseerd is.