In tegenstelling tot wat minister van Staat Mark Eyskens gisteren beweerde op radio 1, draagt ons land Tom Lanoye dit jaar niet voor als kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur. Dat heeft de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) vandaag laten weten.
De KANTL erkent "de grote kwaliteiten van het schrijverschap van Tom Lanoye, maar wil de suggestie tegenspreken dat zij Lanoye zou hebben voorgedragen voor de Nobelprijs", luidt het.
Begin dit jaar hebben de drie academies - de KANTL, de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) - Leonard Nolens en Cees Nooteboom voorgedragen.
Eyskens zei gisteren in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" dat hij gehoord had dat het de bedoeling was om Lanoye voor te dragen. "Vanuit Vlaanderen, maar eventueel ook vanuit Nederland, wat natuurlijk meer gewicht geeft aan de kandidaatstelling. Een heel goede keuze, want Tom Lanoye is toch uitgegroeid tot een van onze allerbelangrijkste schrijvers."
De KANTL laat nog weten dat ook in januari 2013 zal gestreefd worden naar een gemeenschappelijke voordracht.
Afleiding zou grote rol spelen bij vrachtauto-ongevallen
(18 april 2012)
In haar nieuwste onderzoek 'Afleiding in het verkeer - een overzicht van de literatuur' stelt SWOV dat geschat werd dat in ruim 70% van de vrachtauto-ongevallen afleiding een rol speelde bij het ontstaan ervan. Het betreft hier een literatuuronderzoek, en het onderzoek waar dit percentage aan ontleend is, betreft een Amerikaanse studie uit 2009.
Dat roept al meteen de vraag op of die uitkomsten ook zouden gelden voor de Nederlandse situatie. De 70% slaat op situaties van 'crashes'. Het aantal crashes in de studie - zo zegt het Amerikaanse rapport zelf - is met een aantal van 21 zeer beperkt ('a rare occurence'). Van die 21 hadden er 5 betrekking op een aanrijding met een hert, en 9 met contact met een object op of naast de rijweg zoals een pilon, of een stuk zwerfvuil. Van de overblijvende 7 crashes zijn in het Amerikaanse rapport geen details opgenomen.
SWOV stelt ook zelf dat de gehanteerde definitie van afleiding en de gehanteerde methode om de risico's te schatten een rol spelen. In de Amerikaanse studie is de aard van de afleiding zeer verschillend gedefinieerd en loopt van complexe taken als het smsen tijdens het rijden tot eenvoudige zaken als het aflezen van de snelheidsmeter. Elk van deze taken vormt in het kader van deze studie een vorm van afleiding en kent een ander risico. (RL)
DE VEENHOOP - Schrijver Cornelis van der Wal uit Sneek heeft de Skriuwersarke bij De Veenhoop voortijdig verlaten. Zijn kat is ziek.
Van der Wal heeft een week doorgebracht in het voormalige woonbootje van schrijver Rink van der Velde. Daar mogen schrijvers bij toerbeurt verblijven om in alle rust te werken. Hij zou blijven tot 25 mei, maar is deze week vertrokken om zijn zieke kat bij te staan.
,,Ik kin der no net by wei'', liet de schrijver weten op zijn weblog. Elfjarige Pytsje wilde niet eten. ,,Dan is de kar tusken de literatuer en de kat gau makke... It koe net oars'', zegt Van der Wal. De kat knapt overigens al weer op.
Daniel Radcliffe, de acteur bekend van de 'Harry Potter'-films ambieert een schrijverscarrière. Dat schrijft de Britse krant 'The Telegraph'.
Radcliffe - zelf bekend als een van de bekendste fictiepersonages uit de moderne literatuur - wil nu zelf fictie schrijven. Toch is hij niet overtuigd van zijn eigen talent. "Ik moet nog heel wat oefenen. Meestal ben ik zo kritisch over mijn werk dat het niet lang duurt voor ik alles weggooi", klink het. in 2009 kwam aan het licht dat Radcliffe een portie dichttalent had toen een gedicht opdook dat hij publiceerde onder het pseudoniem Jacob Gershin. Toen zei hij dat hij de gave of het doorzettingsvermogen ontbrak om een boek te schrijven maar dat hij graag korte verhalen en poëzie wou uitbrengen. Deze keer ligt de lat wel hoger. "Misschien moet ik toch maar eens contact opnemen met JK Rowling", aldus een dromende Radcliffe. (Belga / JDH)
Het is een drukke literaire week in Amsterdam. Vanavond zit ik in de Balie bij Aan tafel met Libris - een programma met voordracht en interviews rond de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs.
Donderdag en vrijdag zijn er met Literanita in De Nieuwe Anita en de avond van Henk van Straten in de Zwijger nog twee fijne literaire avonden, maar gelukkig kent u uw prioriteiten: aanstaande vrijdag presenteren Rob Waumans en ik immers de tweede editie van onze maandelijkse Waumans & Victoria's Internationaal Literair Variété Spektakel. Met deze keer Henk Rijks (van De Kostwinner) die in exclusieve première praat over en voordraagt uit zijn tweede roman Incognito die pas na de zomer verschijnt. Daarnaast Philip Huff in onze denderende rubriek De Kutrecensie, Houses-frontvrouwe Ella van der Woude zingt twee liedjes akoestisch, Kaweh Modiri over zijn debuut Meneer Sadek en de anderen, en dichter/slammer/tarotkaartlegger Alexis de Roode met vlammende voordracht.
De Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens (Bree, 11 april 1947) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro.
Dit maakte de voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, de Vlaamse Minister van Onderwijs Pascal Smet woensdagavond bekend in een uitverkochte Bourlaschouwburg in Antwerpen, waar de 65ste verjaardag van Nolens gevierd werd.
'Nolens doet het Nederlands opnieuw zingen', zo stelt de jury onder voorzitterschap van Herman Pleij. De jury noemt Nolens een 'uitzonderlijk dichter en zeer begenadigd voorlezer en kenmerkt zijn werk als een levenslange worsteling in taal en een zoektocht naar de eigen identiteit en die van de ander.
Foto: Ludo Geysels
De laureaat werd woensdagochtend overdonderd door het bericht. Hij zat in zijn werkkamer toen minister Smet belde: Het was of de buitenwereld op een onwezenlijke manier binnenkwam.
Bij de aankondiging in de Bourlaschouwburg zei minister Smet: Leonard Nolens wijdt zich al zijn hele leven aan wat allicht economisch een van de meest nutteloze bezigheden is, en daar heb je in deze tijden uitzonderlijk veel lef voor nodig. Maar zonder taal, gevoed door taalkunstenaars, is er van economie waarschijnlijk helemaal geen sprake.
Nolens heeft sinds zijn debuut in 1969 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn bundel Liefdes verklaringen (1990) werd in Nederland bekroond met de Jan Campertprijs en in België met de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor poëzie. In 1997 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2008 werd hem de VSB Poëzieprijs toegekend.
De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin.
De jury van de Prijs der Nederlandse Letteren 2012 bestaat uit Herman Pleij (voorzitter), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam; Chandra van Binnendijk, publicist, redacteur in Suriname; Leen van Dijck, directeur Letterenhuis Antwerpen; Iris van Erve, docent Nederlands, hoofdredacteur Passionate Magazine, adviseur Nederlands Letterenfonds; Judit Gera, hoogleraar moderne Nederlandse Letteren aan de Universiteit van Boedapest, literair vertaler; Ruth Joos, radiomaker bij de VRT; Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren Universiteit van Amsterdam; Hans Vandevoorde, docent Nederlandse literatuur Vrije Universiteit Brussel.
Leonard Nolens is sinds de instelling van de Prijs der Nederlandse Letteren in 1956 de twintigste laureaat. De eerdere laureaten waren: Herman Teirlinck (1956), A. Roland Holst (1959), Stijn Streuvels (1962), J.C. Bloem (1965), Gerard Walschap (1968), Simon Vestdijk (1971), Marnix Gijsen (1974), Willem Frederik Hermans (1977), Maurice Gilliams (1980), Lucebert (1983), Hugo Claus (1986), Gerrit Kouwenaar (1989), Christine D'Haen (1992), Harry Mulisch (1995), Paul de Wispelaere (1998), Gerard Reve (2001), Hella S. Haasse (2004),Jeroen Brouwers (2007) en Cees Nooteboom (2009).
Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie bestaat uit Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel (voorzitter); Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur; Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Halbe Zijlstra, Nederlands staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
VR 27 apr 2012 | 11.13 Films, games, reclames, soapseries, literatuur en popmuziek zijn allemaal vindplaatsen van 'het religieuze'. "Niet alleen omdat God reeds als Schepper in de wereld aanwezig is, maar ook vanwege de blijvende betekenis van de christelijke geloofsschat voor onze samenleving".
Dat schrijft de katholieke theoloog Frank Bosman in de brochure God is hier al!, uitgegeven door de Abdij van Berne. Bosman won in 2011 de Nacht van de Theologie Podiumprijs 2011 en mag zich daarmee een jaar lang de meest spraakmakende theoloog van Nederland noemen.
Bosman staat in de traditie van theologen die positief tegenover de omringende cultuur staan. Geen wereldmijders dus: God is te vinden in de cultuur buiten de kerk, al zijn daar natuurlijk ook zaken te vinden die afleiden van God. Bosman noemt zich daarom cultuurtheoloog en al lange tijd wijst hij op de christelijke symboliek in veel films, games en muziek.
In de brochure komt hij met tien voorbeelden, van de animatiefilm Wall-E en de liedjes van Lady Gaga tot games als Fallout 3 en BioShock. Bosman wijst ons op de verwijzingen naar het christendom. Zo moet de robot Eve (Eva) in Wall-E een nieuw paradijs op aarde stichten en moet de speler in Fallout 3 zich opofferen voor de toekomst van de mensheid, vergelijkbaar met het offer van Christus.
"Niet alleen kan de oplettende toeschouwer hierdoor meer begrijpen van onze eigen cultuur en samenleving, maar tevens kan hij of zij er zelf achterkomen dat het Grote Verhaal van het christendom nog lang niet zijn waarde en aantrekkingskracht verloren heeft".
CONCERT, THEATER, OPERA EN OPERETTE, OPERA EN OPERETTE
Net als voor zijn operas Alcina en Ariodante vond Handel de stof voor zijn Orlando in Ludovico Ariostos Orlando furioso. Orlando is smoorverliefd op de heidense prinses Angelica, die echter zelf van een Afrikaanse prins houdt; deze uitzichtloze situatie drijft Orlando tot waanzin, waaruit enkel de magiër Zoroastro hem kan bevrijden.
Vandaag en morgen (7 en 8 mei) verlaagt mijn sympathieke uitgever Anthos de prijs van de iPad app van Gelukkig zijn we machteloos én die van het e-book tijdelijk naar 4,99 euro. Dit ter meerdere eer en glorie van de Libris Literatuur Prijs die maandagavond wordt uitgereikt en waarop ik de eer heb kans te maken.
De e-book prijsverlaging geldt voor ALLE webwinkels die e-books verkopen. De iPad app kan u downloaden via de iTunes store, inclusief de roman, het luisterboek, 13 videocolumns, de niet eerder verschenen novelle K, én onderstaand videodagboek dat wij vanaf vandaag tot en met dinsdag op het wereldwijde web los laten.
Hiba Vink bracht meer dan vier uur materiaal terug tot zeven minuten euforische hoogtepunten en hilarische dieptepunten tijdens het schrijven van Gelukkig zijn we machteloos. Het leven van een schrijver zoals het is, for real.
De nieuwe Titelboom van april 2012 is er! Hierin kan je alle nieuwe aanwinsten van romans, informatieve- en anderstalige boeken uit de volwassenafdeling terugvinden. De boom is het symbool van ons'boekenboomproject' in het kader van de voorbije bibliotheekweek 2011.
Onze aanwinstenlijst van april 2012 kun je alvast hier downloaden (pdf, 0.76 mb) of je bekijkt die gewoon via Scribd, onze handige pdfviewer van dienst:
Boekrecensie: Spontaan, leuk en gezellig - Dominique Haijtema
Sinds ik mijn intrede heb gemaakt in zinderende hoofdstad Amsterdam, ben ik mij op aanraden van een vriendin officieel gaan inlezen hoe het leven er hier als single vrouw aan toe gaat. Het is geen breinbrekende literatuur, maar wel smullen
Het boek Spontaan, leuk en gezellig van Dominique Haijtema gaat over Aurora: een single dertiger, die besluit geen zin meer te hebben dit continu te moeten verantwoorden en daarom besluit de online datingmarkt op te gaan. Door haar diepgewortelde geloof in ware liefde doorstaat zij de meest draakachtige dates, hopeloos hilarische situaties en leugenachtige mannen. Kortom: een feest der herkenning.
De vriendin in kwestie kwam dan ook met dit boek, omdat de hoofdpersoon haar nogal aan mij deed denken. Dit bleek inderdaad al op pagina 14 als zij zichzelf voor haar datingprofiel als volgt omschrijft:
Ik hou van: - Mensen die zichzelf niet al te serieus nemen - Goede muziek - Golfsurfen - Mooie verhalen - Lekker eten
Check, check, check, check en check!
Eigenlijk zou er nog een laatste bij mogen: drinken. Want er wordt nogal wat alcohol weggezet in het boek, wat uiteraard de stap naar misschien niet de allerbeste beslissingen wat vergemakkelijkt. Dit levert dan weer hilarische rendez-vous op met mannen als de Viking met vulpen of de surfbankier. En uiteraard een uitgedroogde mond en een bonkend hoofd vol vragen.
Maar waar ik mij nog wel het meest in kon vinden was het compleet onrealistische beeld wat Aurora heeft van de liefde. Door een overdosis aan romantische komedies en sentimentele muziek smeedt zij bij elk potentieel project direct de meest Disneywaardige verhaallijnen, waardoor de werkelijkheid iedere keer zeer bleekjes afsteekt. Verwachtingen voeden haar teleurstelling.
Ook de frustratie en druk die Aurora voelt als zij haar single bestaan moet verantwoorden tegenover haar gesettelde vrienden en vriendinnen is een gevoel dat veel vrouwen rond de dertig herkennen.
Het boek deed me denken aan klassiekers als Bridget Jones' Diary en Eat, Pray, Lovemet Nederlandse humoristische nuchterheid en soms pijnlijke eerlijkheid. Maar dan wel met een weinig verrassend, maar wel klassiek happy end, zoals een goede romantische komedie betaamt.
Twee Vlamingen in de race voor Libris Literatuur Prijs
Zes schrijvers, onder wie twee Vlamingen, dingen nog mee naar de Libris Literatuur Prijs, een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland.
A.F.Th. van der Heijden (met Tonio), Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Jan Van Loy (Ik, Hollywood), Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen), Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht) en Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos) zijn de auteurs die op de shortlist zijn beland.
Tijdens het tv-programma Nieuwsuur op maandagavond 6 mei maakt juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf bekend wie de winnaar is van de Libris Literatuur Prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van 50.000 euro. De afgelopen drie jaar werd de prijs gewonnen door een Vlaming. De winnaar in 2011 was Yves Petry met zijn boek De maagd Marino. Dit jaar behoren twee Vlamingen tot de kanshebbers: Jan Van Loy en Ivo Victoria.
De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. De jury boog zich over 154 ingezonden titels. (Belga/MS)
Tijdens De Wereld Draait Door werd de naam bekend gemaakt van de presentator van Zomergasten. En voor de eerste keer in de geschiedenis zal een Belg het roer in handen nemen. Meer bepaald: Jan Leyers.
Zomergasten is een televisieprogramma van de VPRO, dat elk jaar in de zomer op zondagavond rechtstreeks uitgezonden wordt. Het programma bestaat sinds 1988 en is bedacht door Krijn ter Braak in navolging van het marathoninterview op de VPRO-radio.
In een avondvullend programma mag elke zondag een bekende of interessante Nederlander (soms een Vlaming of Nederlandssprekende buitenlander) zijn favoriete televisieavond samenstellen. De gast komt meestal uit de literatuur, wetenschap, televisie, bedrijfsleven of politiek. De gekozen fragmenten worden getoond en aan de hand daarvan wordt de gast geïnterviewd door een interviewer/presentator. Ook is er sinds een aantal jaren een 'keuzefilm' die na afloop van de avond wordt uitgezonden.
Schrijver A.F.Th. van der Heijden heeft de Libris Literatuur Prijs 2012 gewonnen voor zijn roman Tonio.
Juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, maakte dat maandagavond bekend in het Amstel Hotel. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro.
De requiemroman Tonio is gebaseerd op het tragische ongeluk van de enige zoon van A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Tonio van der Heijden kwam op de Eerste Pinksterdag van 2010 op 21-jarige leeftijd om het leven toen hij bij het Vondelpark werd geschept door een auto.
De jury roemt de ,,ongeëvenaarde veelstemmigheid'' van het boek. ,,Alle registers die bij dood en rouw horen, worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning, van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorgaande gebeurtenissen ook lijkt.''
De roman van A.F.Th. van der Heijden was vooraf al bestempeld tot de grote favoriet van de prestigieuze literaire prijs. Van de roman zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.
De auteur en zijn vrouw waren maandagavond niet aanwezig in het Amstel Hotel om de prijs en bijbehorende cheque in ontvangst te nemen. Ze wilden liever thuis de heftige en tegengestelde emoties kunnen verwerken die gepaard gaan met het schrijven en het succes van het boek.
Naast A.F.Th. van der Heijden waren vijf andere boeken genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs: Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Jan van Mersbergen met Naar de overkant van de nacht, Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen) en de Vlaamse schrijvers Jan Van Loy (Ik, Hollywood) en Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos).
De afgelopen 3 jaar werd de prijs gewonnen door een Vlaming. De winnaar in 2011 was Yves Petry met zijn boek De maagd Marino. De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. De jury boog zich dit jaar over 154 ingezonden titels.
GENT - De Nederlandse auteur David Pefko heeft met zijn roman Het voorseizoen de Gouden Boekenuil gewonnen, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Pefko ontvangt 25.000 euro en de Gouden Boekenuil-trofee, een kunstwerk van Philip Aguirre.
Pefko debuteerde in 2009 met Levi Andreas. De roman werd vergeleken met het werk van Arnon Grunberg en stond op de shortlist van de Academica Debutantenprijs 2011. Het voorseizoen is de tweede roman van de 28-jarige auteur en gaat over een eenzame Engelsman die een prostituee uit handen van de politie probeert te houden.
'Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn, maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl', aldus de jury.
De vakjury van de Gouden Boekenuil 2012 bestond uit recensenten Wim Brands, Elsbeth Etty, Marc Reynebeau, Roderik Six en Frederick Vandromme. Phara de Aguirre was juryvoorzitter. Samen lazen ze 219 romans, literaire biografieën en literaire essays.
Stephan Enter wint Prijs van de Lezersjury
De keuze van de 100-koppige Lezersjury onder leiding van Lies Lefever viel op Grip van Stephan Enter. Aan die bekroning hangt een geldprijs van 2.500 euro en een pen van Montblanc.
Grip, zijn derde roman, gaat over vriendschap, reizen, zelfinzicht, vergankelijkheid en over de moeilijke en soms pijnlijke vraag of je het leven leidt dat je had willen leiden. 'Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos', vindt de Lezersjury. 'Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt deze meesterlijke roman om.'
De prijzen werden zaterdagavond uitgereikt in de Handelsbeurs in Gent. De andere genomineerden voor de Gouden Boekenuil waren Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Zomerhuis met zwembadvan Herman Koch en Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!