Boekrecensie: Spontaan, leuk en gezellig - Dominique Haijtema
Sinds ik mijn intrede heb gemaakt in zinderende hoofdstad Amsterdam, ben ik mij op aanraden van een vriendin officieel gaan inlezen hoe het leven er hier als single vrouw aan toe gaat. Het is geen breinbrekende literatuur, maar wel smullen
Het boek Spontaan, leuk en gezellig van Dominique Haijtema gaat over Aurora: een single dertiger, die besluit geen zin meer te hebben dit continu te moeten verantwoorden en daarom besluit de online datingmarkt op te gaan. Door haar diepgewortelde geloof in ware liefde doorstaat zij de meest draakachtige dates, hopeloos hilarische situaties en leugenachtige mannen. Kortom: een feest der herkenning.
De vriendin in kwestie kwam dan ook met dit boek, omdat de hoofdpersoon haar nogal aan mij deed denken. Dit bleek inderdaad al op pagina 14 als zij zichzelf voor haar datingprofiel als volgt omschrijft:
Ik hou van: - Mensen die zichzelf niet al te serieus nemen - Goede muziek - Golfsurfen - Mooie verhalen - Lekker eten
Check, check, check, check en check!
Eigenlijk zou er nog een laatste bij mogen: drinken. Want er wordt nogal wat alcohol weggezet in het boek, wat uiteraard de stap naar misschien niet de allerbeste beslissingen wat vergemakkelijkt. Dit levert dan weer hilarische rendez-vous op met mannen als de Viking met vulpen of de surfbankier. En uiteraard een uitgedroogde mond en een bonkend hoofd vol vragen.
Maar waar ik mij nog wel het meest in kon vinden was het compleet onrealistische beeld wat Aurora heeft van de liefde. Door een overdosis aan romantische komedies en sentimentele muziek smeedt zij bij elk potentieel project direct de meest Disneywaardige verhaallijnen, waardoor de werkelijkheid iedere keer zeer bleekjes afsteekt. Verwachtingen voeden haar teleurstelling.
Ook de frustratie en druk die Aurora voelt als zij haar single bestaan moet verantwoorden tegenover haar gesettelde vrienden en vriendinnen is een gevoel dat veel vrouwen rond de dertig herkennen.
Het boek deed me denken aan klassiekers als Bridget Jones' Diary en Eat, Pray, Lovemet Nederlandse humoristische nuchterheid en soms pijnlijke eerlijkheid. Maar dan wel met een weinig verrassend, maar wel klassiek happy end, zoals een goede romantische komedie betaamt.
Twee Vlamingen in de race voor Libris Literatuur Prijs
Zes schrijvers, onder wie twee Vlamingen, dingen nog mee naar de Libris Literatuur Prijs, een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland.
A.F.Th. van der Heijden (met Tonio), Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Jan Van Loy (Ik, Hollywood), Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen), Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht) en Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos) zijn de auteurs die op de shortlist zijn beland.
Tijdens het tv-programma Nieuwsuur op maandagavond 6 mei maakt juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf bekend wie de winnaar is van de Libris Literatuur Prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van 50.000 euro. De afgelopen drie jaar werd de prijs gewonnen door een Vlaming. De winnaar in 2011 was Yves Petry met zijn boek De maagd Marino. Dit jaar behoren twee Vlamingen tot de kanshebbers: Jan Van Loy en Ivo Victoria.
De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. De jury boog zich over 154 ingezonden titels. (Belga/MS)
Tijdens De Wereld Draait Door werd de naam bekend gemaakt van de presentator van Zomergasten. En voor de eerste keer in de geschiedenis zal een Belg het roer in handen nemen. Meer bepaald: Jan Leyers.
Zomergasten is een televisieprogramma van de VPRO, dat elk jaar in de zomer op zondagavond rechtstreeks uitgezonden wordt. Het programma bestaat sinds 1988 en is bedacht door Krijn ter Braak in navolging van het marathoninterview op de VPRO-radio.
In een avondvullend programma mag elke zondag een bekende of interessante Nederlander (soms een Vlaming of Nederlandssprekende buitenlander) zijn favoriete televisieavond samenstellen. De gast komt meestal uit de literatuur, wetenschap, televisie, bedrijfsleven of politiek. De gekozen fragmenten worden getoond en aan de hand daarvan wordt de gast geïnterviewd door een interviewer/presentator. Ook is er sinds een aantal jaren een 'keuzefilm' die na afloop van de avond wordt uitgezonden.
Schrijver A.F.Th. van der Heijden heeft de Libris Literatuur Prijs 2012 gewonnen voor zijn roman Tonio.
Juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, maakte dat maandagavond bekend in het Amstel Hotel. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro.
De requiemroman Tonio is gebaseerd op het tragische ongeluk van de enige zoon van A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Tonio van der Heijden kwam op de Eerste Pinksterdag van 2010 op 21-jarige leeftijd om het leven toen hij bij het Vondelpark werd geschept door een auto.
De jury roemt de ,,ongeëvenaarde veelstemmigheid'' van het boek. ,,Alle registers die bij dood en rouw horen, worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning, van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorgaande gebeurtenissen ook lijkt.''
De roman van A.F.Th. van der Heijden was vooraf al bestempeld tot de grote favoriet van de prestigieuze literaire prijs. Van de roman zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.
De auteur en zijn vrouw waren maandagavond niet aanwezig in het Amstel Hotel om de prijs en bijbehorende cheque in ontvangst te nemen. Ze wilden liever thuis de heftige en tegengestelde emoties kunnen verwerken die gepaard gaan met het schrijven en het succes van het boek.
Naast A.F.Th. van der Heijden waren vijf andere boeken genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs: Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Jan van Mersbergen met Naar de overkant van de nacht, Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen) en de Vlaamse schrijvers Jan Van Loy (Ik, Hollywood) en Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos).
De afgelopen 3 jaar werd de prijs gewonnen door een Vlaming. De winnaar in 2011 was Yves Petry met zijn boek De maagd Marino. De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. De jury boog zich dit jaar over 154 ingezonden titels.
GENT - De Nederlandse auteur David Pefko heeft met zijn roman Het voorseizoen de Gouden Boekenuil gewonnen, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Pefko ontvangt 25.000 euro en de Gouden Boekenuil-trofee, een kunstwerk van Philip Aguirre.
Pefko debuteerde in 2009 met Levi Andreas. De roman werd vergeleken met het werk van Arnon Grunberg en stond op de shortlist van de Academica Debutantenprijs 2011. Het voorseizoen is de tweede roman van de 28-jarige auteur en gaat over een eenzame Engelsman die een prostituee uit handen van de politie probeert te houden.
'Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn, maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl', aldus de jury.
De vakjury van de Gouden Boekenuil 2012 bestond uit recensenten Wim Brands, Elsbeth Etty, Marc Reynebeau, Roderik Six en Frederick Vandromme. Phara de Aguirre was juryvoorzitter. Samen lazen ze 219 romans, literaire biografieën en literaire essays.
Stephan Enter wint Prijs van de Lezersjury
De keuze van de 100-koppige Lezersjury onder leiding van Lies Lefever viel op Grip van Stephan Enter. Aan die bekroning hangt een geldprijs van 2.500 euro en een pen van Montblanc.
Grip, zijn derde roman, gaat over vriendschap, reizen, zelfinzicht, vergankelijkheid en over de moeilijke en soms pijnlijke vraag of je het leven leidt dat je had willen leiden. 'Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos', vindt de Lezersjury. 'Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt deze meesterlijke roman om.'
De prijzen werden zaterdagavond uitgereikt in de Handelsbeurs in Gent. De andere genomineerden voor de Gouden Boekenuil waren Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Zomerhuis met zwembadvan Herman Koch en Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!