Het was pakjesavond. Op dat moment lopen er in diverse huishoudens Vaders verkleed als Sinterklaas rond, vergezeld van een aantal nichten die verkleed als Zwarte Piet met een zak op hun rug cadeautjes brengen. In andere huishoudens zitten nu mensen met ijzerzagen dichtgelaste uitlaten doormidden te zagen, omdat het leuk is daarin een cadeautje te verbergen. Het rijmt en dicht dat het een lieve lust is en afgelopen donderdag brak de chagrijnigheid uit bij mensen die weken zijn bezig geweest met een leuk cadeau in een fantastische verpakking vergezeld van poëzie en zelf een balpen in een emmer stijfsel hebben moeten uitpakken onder het voorlezen van: De sint heeft zitten denken Wat hij Jan nu eens moest schenken.
Ik kreeg overigens vandaag de norm NEN0512 (nl) onder ogen. Deze norm beschrijft de Leidraad voor de viering van het Sint-Nicolaasfeest. Ten aanzien van surprises zijn hierin de volgende artikelen opgenomen:
10.7 Surprises
10.7.1 Thema en materialen Surprises hebben bij voorkeur een thema. Het uitsluitend verpakken van het geschenk in voorhanden zijnde kartonnen dozen met krantensnippers teneinde eindelijk eens van dit afval te worden verlost zonder enig verband met de inhoud van het gedicht dient te worden vermeden. Bij het gebruik van materialen in enige surprise dient bij voorkeur geen gebruik te worden gemaakt van herkenbare materialen, zoals lokale kranten die de producent van de surprise kunnen identificeren. Surprises dienen voorts duidelijk herkenbaar te zijn als nepgeschenk, daar zij mogelijk anders niet verder worden uitgepakt.
10.7.2 Ontmantelen Het uitpakken dient met normaal in het huishouden aanwezig gereedschap mogelijk te zijn. Het noodzakelijk gebruik van elektrisch gereedschap voor het ontmantelen van de surprise is niet toegestaan. Het bijvoorbeeld ingieten van het geschenk in gewapend beton en het daarbij noodzakelijk gebruik van een pneumatische boorhamer is niet toegestaan. Suggesties hoe te handelen bij het uitpakken door de overige aanwezigen dienen te worden beperkt tot praktische aanwijzingen en zich niet te richten op plaats en positie van eventuele geschenken, tenzij er meerdere geschenken in de surprise aanwezig zijn en de uitpakker op het punt staat de restanten van de surprise terzijde te leggen. Eventuele schade aan kleding, meubelen, vloerbekleding, medeaanwezigen, veroorzaakt door de uitpakker van de surprise dient te worden vergoed door de ontvanger van het geschenk. Bij grove opzet en zogenoemde voorbedachte rade dient Sint-Nicolaas de ontstane schade te vergoeden.
|