Het feest van het licht : Laxmi puja
Het is nieuwjaar voor de Newar. Dieren worden vereerd. Wij zagen zelfs honden die een rode Tika kregen. De huizen worden versierd met oranje bloemenkransen. Slingers sieren de buitenkant van de huizen.
Aan de voordeur onderstrepen mooie kleurrijke Mandala's de feestvreugde. Vanaf de mandala loopt er een rood patroon tot aan de voordeur. Geluk voor de inwoners.
Een Mandela is een geometrische en astrologische belichaming van het pad van verlichting. De vorm is een cirkel en daarin worden cirkelgewijs verschillende types van ornamenten ingebracht. Hat is een ware verfijnde, secure, kunstzinnige en ambachtelijke kunst. Soms ook belegd met (blad) goud.
Voor de huizen in de dorpen zijn ze natuurlijk niet van dit niveau. Maar er zijn schitterende exemplaren bij van volkse kunst. De cirkel is een gegeven. Daarbinnen is er een variatie van kleurvlakken. Bvb. is er in het midden een rood bolletje wit en bruin omzoomd. Vandaaruit vertrekken naar de buitenkant acht drie hoeken; kleuren : Paars, lila, grasgroen, oranje, rood, geel, blauw.
Wij wandelen door de dorpjes naar beneden. Een nieuwe ervaring. Op onze trektocht waren er geen dorpjes. Enkel hotelletjes en lodges.
De manadala's volgen elkaar op.
Er wordt een buffel geslacht. Wij zijn fotografisch niet welkom. Wij worden onvriendelijk doorgestuurd.
De geiten, de kippen ze lopen vrij. Dorpelingen vegen schoon of zitten te kaarten of trappelen op koren of zitten op hun krukje af te wachten, wachten voor hun winkeltje op klanten, wandelen langzaam de bergflank op. Dorpsleven.
Wij bezoeken twee Hindu tempels. Offers zijn gebracht. Bloemen en roodsel op de beelden. Lingam en Yoni. Veelarmige goden.
De wandeling zet zich voort op een bredere weg, lommerrijk, uitzichten op de brede diepe vallei. Mooi wandelen.
Wij komen aan in Changu. De weg naar boven geflankeerd door souvenirwinkeltjes leidt naar een tempel, een van de oudste. De Narayan tempel. Beelden en symbolen, houtwerk, houtsnijwerk....de symbolen en goden van het hindoeïsme zijn nog altijd moeilijk te begrijpen, evenals de rituelen.
Wij zakken af naar Bhaktapur en verkennen rustig de onrustige stad. Een eerste verkennning. Het nieuwe jaar 1139 wordt op alle mogelijke manieren gevierd. Brommers, vrachtwagens volgeladen met uitgelaten mensen toeterend en zingend en met blauwe vlaggetjes zwaaiend. Blauw voor geluk. Gelukkig nieuwjaar.
Voor ons is het nog eventjes wachten.