Einde van het feest.
Bhaktapur is puur. Wij krijgen de kans om anderhalve dag rond te wandelen. Deze koningssite lijkt ons de best bewaarde. Rijkelijk op de handelsproute India-Nepal. De tolheffingen brachten veel op. Vandaar de magnifieke paleizen en tempels. Veel tempels. Bhaktapur, de stad der vromen.
Vanuit ons hotelkamer kijken wij uit op de prachtige tempel Nyatapolate, gewijd aan de godin van het geluk,Sidi laxime. Een stoetengang van beelden. Twee krijgers, twee olifanten, twee leeuwen, twee griffioenen en afsluitend twee godinnen. Elk duo is tien keer sterker dan het koppel eronder. Het leidt ons stijl naar de heilige tempel.
Wij zien zulke trappengalerijen met soortgelijke dieren veelvuldig in deze stad. Sommige boventempels zijn door de aardbevingen vernietigd.
Wij wandelen door de winkelhoofdstraat naar het Dattatraylein. De gelijknamige tempel siert dit plein. Dattatraya is drieeenheid van Shiva, Brahma en Vishnu. Waar hebben wij dat nog gehoord, drie- eenheid.
Wij gaan op dak van het Travellerscafe genieten van koffie en een lekker taartje. Wij genieten van het volk en het rumoer op het plein.
Later zullen wij het straatje vinden met het fameuze Peacock raam. Het houtsnijwerk is verbluffend. Trouwens het heel gebouw 50 m en 100m om de hoek is met gesculpteerde ramen versierd. Wij gaan tegenover de Peacock een handgeschept papierbedrijf binnen. Een doolhof van zalen, zaaltjes, trappenhuizen, gestut door balken met het fijnste houtwerk, mooie beelden, een gesculpteerd schommelpaard. Een onverwacht en verborgen parel, een museum waard. Vanop het dak hebben wij een overzicht op de tempel op het plein en op de stad.
's anderdaags zullen wij hier in de buurt een rustig binnenpleintje vinden om onze lunch te nemen, lekker rustig. De zon is heerlijk en de momo's smaken.
Wij vinden nog een crematieplaats waar twee mensen bij twee priesters rituelen uitvoeren voor hun overleden vader. Deeg wordt gekneden. Bloemen gestrooid. Kaarsjes aangestoken.
Dit ritueel zit verscholen in een labyrint van tempels en tempeltjes. Een reuze Lingam en Yoni. Een naakte Vishnu. Geslacht tonend aan de wereld.
Trouwens de erotiek spat af van elke tempel, de lateien en ander houtwerk geeft veel bloot. De Kama Sutra in hout. Velen vertonen dan ook houdgrepen. Waarom die alles zo vrij openlijk gesculpteerd is, is nog gissen. De godin van de bliksem zou nogal preuts geweest zijn en dus zij zou de tempels sparen. Ze kon er niet naar zien. En ging aan de tempels voorbij.
Andere verklaring : plaatjes kijken en nadoen. Doel : bevolkingsgroei. Staaltje geboorteplanning.
Andere mogelijkheid : het lichaam kan in al zijn uitingen tot geluk leiden. Lichaam en geest : een sacrale eenheid in het hindoeïsme.
Wij struinen verder door dit museumstadje. De Durbar square is grandioos. Ruimte en koninklijke paleizen en tempels. Een koning zit hoog geknield op een zuil tevreden neerkijkend op zijn gouden poort, ingang van zijn paleis. De binnenkoeren met gesculpteerde ramen en deuren volgen elkaar op, Ze brengen ons naar een Hindoe tempel waar alleen Hindoe gelovigen binnen mogen. De wachter gunt ons blik op het binnenplein; wij zien kleurrijke afbeeldingen op de verschillende muren rondom om. Verder hebben wij zin om in het grote badplaats een bad te nemen. Wij zijn niet bang van de slangen die dik en parmantig de badruimte van 10 op 20m omzomen. In het midden een opgerichte slang alsof een fluitspeler haar permanent naar de hemel doet rijken. Bij het afdalen naar de badplaats een andere opgerichte slang. Heilige bewakers genoeg bij het baden van de koninklijke familie. Het water voor deze badplaats komt via een ingenieuze buizensysteem met fonteintjes onderweg van 10 km verder.
De tempels krijgen de lachers op de hand met hun erotische afbeeldingen.
Even buiten de square. Een tempeltje met allerlei dieren en ook mensen in verschillende vrijstijlen. Wij kijken geamuseerd naar de vrijende olifanten. Werkelijk, ware missionarissen.
Wij slurpen lekkere koffie op het dak van café Traditional met zicht op de square. Ware koningskinderen zijn wij. Met de zon op ons hoofd, mensjes kijken. Chinezen die van elke steen fotootjes nemen. Lachende spleetoogjes.
De potterij-square lijkt aan scherven te liggen. Wij zien nauwelijks gebakken potten en de open ovens zijn gedoofd. Gesloten omdat het nieuwjaar was?
Maar niet getreurd, de winkeltjes krijgen onze aandacht. De laatste cadeautjes.
Einde van het feest. Einde van onze fantastische reis.