Ik ben jolien
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is student.
Ik ben geboren op 13/05/1992 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: muziek beluisteren.
Als je wilt tennissen, kan je lid worden van een tennisclub, bijvoorbeeld T.V. Het Nieuwe Land. Daar organiseren ze ook vaak feesten of een kamp. Als je veel getraind (geoefend) hebt, kun je meedoen aan een competitie. Dat betekent dat je wedstrijden gaat spelen. Binnen je club of tegen een andere club.
Kleding Als je gaat tennissen, moet je kleding niet strak zitten en ook niet te zwaar zijn. Tenniskleren waren vroeger altijd wit, maar tegenwoordig mogen andere kleuren ook. Het is het beste als je schokdemping hebt in je schoenzolen. Dat zorgt ervoor dat je enkels en benen minder trillen als je rent en springt. Badstof sokken en polsbandjes nemen zweet op als je tennist. Tennis je buiten en is het mooi weer, zet dan een pet op om je te beschermen tegen de zon.
Racket De eerste tennisrackets waren van hout. Voor de snaren gebruikten ze de darmen van een schaap. Tegenwoordig worden de snaren van kunststof gemaakt. Het handvat is meestal bedekt met leer of rubber. Als je je racket heel veel of lang gebruikt, kan het nodig zijn om de greep te vervangen door een overgrip. Over het leer of rubber komt dan een nieuw laagje.
Tennisballen De bal moet van stof zijn en wit of geel gekleurd. Tijdens belangrijke wedstrijden komen er na elke zes games nieuwe ballen in het spel. Om dat aan de tegenstander te laten zien, steekt de serveerder de bal even omhoog.
De drie belangrijkste ondergronden voor buitentennis zijn: gras, gravel en kunststof.
Grasbanen bestaan het langst, maar er zijn er steeds minder van. Je moet het gras namelijk goed verzorgen en dan nog wordt het snel kaal. In Rosmalen is een groot tennispark met grasbanen, maar dat is één van de weinige in Nederland. Ook op Wimbledon tennissen de spelers op gras. De bal springt het snelst op gras. Het gras mag tijdens het spelen niet nat worden, want dan wordt het te glad. Er bestaan ook kunstgrasbanen. Daar kun je ook in de winter op spelen, als het tenminste niet vriest.
Gravel (zeg: greffel) is een ander materiaal voor tennisbanen. Ook gravelbanen hebben veel onderhoud nodig. Het moet gesproeid, geveegd en gerold worden. Gravel wordt gemaakt van gemalen baksteen en is rood-bruin van kleur. Als het vriest of regent, kun je niet op gravel spelen. Als het hard waait, stuift er gravel in je ogen. Op gravel gaat de bal behoorlijk langzaam. Daardoor hebben tennissers meer tijd om te kijken hoe ze de bal het beste kunnen slaan.
Kunststof: Er zijn ook tennisbanen die gemaakt zijn van beton met kunststof. Die zijn superhard! Daarom worden ze ook 'hardcourt' (hard veld) genoemd. Hier hoeft niet zo veel zorg aan besteed worden. Voor sommige mensen is deze baan te hard. Ze krijgen er pijn van aan hun knieën.
Vroeger kon je alleen buiten tennissen. Tegenwoordig willen veel mensen ook in de winter tennissen. Daarom vind je in veel sporthallen tegenwoordig één of meer tennisbanen. Binnenbanen zijn altijd heel snel. De bal springt er hoog op.
Kim Clijsters steekt eerste toernooi van 2006 op zak
Kim Clijsters heeft de 31e enkeltitel uit haar carrière behaald. In de finale van het WTA-toernooi van Warschau versloeg ze de Russin Svetlana Kuznetsova met 7-5, 6-2 in 1 uur en 24 minuten. Clijsters verloor in het volledige toernooi geen enkele set. Het is bovendien de eerste toernooizege van Clijsters dit jaar. De laatste eindwinst dateerde al van oktober 2005 in Hasselt. Een opsteker alvast voor Clijsters, enkele weken voor het begin van Roland Garros.
De wedstrijd ging in de eerste set heel gelijk op. Clijsters liep een eerste keer uit tot 3-1, maar de Russische won daarop drie games op rij (3-4). Bij 5-5 lukte Clijsters echter opnieuw een break, en in het daaropvolgende game haalde ze de set binnen bij haar derde setbal: 7-5 in 49 minuten. In die eerste set sloeg Kuznetsova twee keer zoveel directe fouten als Clijsters (22 tegen 11).
Regen van breaks In de tweede set liep Clijsters vlug uit tot 4-1. Kuznetsova, die haar 300e WTA-wedstrijd afwerkte en dit seizoen in Miami haar 6e WTA-zege behaalde, kwam nog terug tot 4-2, maar daar bleef het bij. De Russische slaagde er in de hele tweede set niet in ook maar één keer haar service te behouden. Clijsters bleef weinig directe fouten maken (18 tegen 35 in de hele wedstrijd), en won de finale na 1 uur en 24 minuten.
Door de zege van Clijsters komt er een einde aan de Russische hegemonie in 2006. De laatste vier WTA-toernooien (Tier I en Tier II) gingen telkens naar een Russische speelster: Nadia Petrova in Doha (Qat), Maria Sharapova in Indian Wells (VST), Kuznetsova in Miami (VSt), en Petrova (Amelia Island en Charleston (VSt)).
Een tennisracket met een goede bespanning is essentieel voor een tennisspeler. Wanneer de bal op het racket stuitert gaat er een deel van de kinetische energie verloren aan wrijving. Karin en Tinri hebben onderzocht hoeveel kinetische energie er precies verloren gaat bij een middelmatige bespanning. Ze verwachten dat het energieverlies groter is bij een hogere snelheid van de bal, omdat de wrijving dan groter is.
Om het verband tussen de snelheid en het energieverlies te onderzoeken, hebben Karin en Tinri de snelheid gevarieerd d.m.v. een veer (snelbinder). De bal wordt van een bekende hoogte loodrecht naar beneden op het racket, die op de grond ligt, afgevuurd. Voordat de bal afgevuurd wordt, bestaat zijn totale energie uit zwaarte-energie en veerenergie:
Etot, voor = mgh + ½cu2(2)
Hierin is: m = de massa van de bal g = de valversnelling = 9.81 m/s2 h = de hoogte van de bal voordat hij afgevuurd wordt c = de veerconstante u = de uitwijking van de veer.
De massa, de hoogte en de uitwijking kunnen makkelijk gemeten worden. De veerconstante is bepaald door verschillende gewichten aan de veer te hangen en de uitwijking te meten.
Wanneer de bal het racket raakt, zijn de zwaarte-energie en veerenergie omgezet in kinetische energie:
Etot, voor = Etot, na → mgh + ½cu2 = ½mv2(3)
De snelheid v van de bal op het moment dat hij de racket raakt, is dan m.b.v. formule (3) te berekenen. Tijdens de botsing wordt de kinetische energie van de bal omgezet in veerenergie van de bal (de bal deukt in), veerenergie van de bespanning (de bespanning wordt uitgerekt) en kinetische energie van het racket (het racket gaat trillen). Een deel van de veerenergie wordt omgezet in iarmte, de rest wordt weer omgezet in kinefische energie van de bal.
Wanneer de bal weer omhoog stuitert van de racket, dan wordt de kinetische energie omgezet in zwaarte-energie. Op het hoogste punt is alle kinetische energie omgezet in zwaarte-energie. Dus door deze hoogte te bepalen, kan bepaald worden hoe groot de kinetische energie van de val direct na de botsing is. Omdat het moeilijk is om de hoogte tijdens een val te meten, hebben Karin en Tinri met een stopwatch de tijd t gemeten tussen de botsing en het moment dat de bal de grond raakt. De bal doet er ½t over om op de hoogste punt te komen. Voor deze hoogte geldt dan:
htop = ½g(½t)2(4)
Nu kan de kinetische energie voor de botsing en na de botsing bepaald worden. Hieruit kan de energieverlies door wrijving berekend worden. De energieverlies in procenten is uitgezet tegen de snelheid. Hieruit volgt dat de energieverlies inderdaad toeneemt met de snelheid. Deze toename is echter niet lineair. Dit komt doordat de wrijving niet lineair toeneemt met de snelheid. Helaas hebben Karin en Tinri geen formule kunnen vinden voor dit verband.
Iedere goede tennisser droomt ervan om de wereldranglijst aan te voeren. Daarop staan de beste tennissers van de wereld. Om op de wereldranglijst te komen, moet je een proftennisser zijn. Dat betekent dat tennis je beroep is. Om hoog op die lijst te staan, moet de spelers zo veel mogelijk toernooien per jaar winnen. Bij de mannen heet de wereldranglijst het ATP-klassement en bij de vrouwen het WTA-klassement.
Grand Slam De vier belangrijkste tennistoernooien van de wereld heten samen de Grand Slam (zeg: kren slem). Het zijn Roland Garros (Parijs), Wimbledon (Londen), US Open (Flushing Meadows) en Australian Open (Melbourne).
Roland Garros wordt op gravel gespeeld. Dit toernooi (ook wel de Open Franse Kampioenschappen genoemd, is ieder jaar in mei en juni.
Wimbledon is het beroemdste grastoernooi. Het is ieder jaar in Londen, vanaf eind juni. In 1877 heette Wimbledon nog 'The First Lawn Tennis Championships'. Er waren toen alleen nog maar heren enkelspel wedstrijden. Vanaf 1884 mochten ook vrouwen meedoen op het 'heilige gras'. Zo wordt het gras van Wimbledon vaak genoemd.
US Open betekent de Open Amerikaanse Tenniskampioenschappen. Dit toernooi vindt plaats in augustus en september. The US Open worden altijd op hardcourt gespeeld, net als de Australian Open in januari.
De Davis Cup en de Fed Cup: De Davis Cup werd voor het eerst in 1900 gehouden. Het was de eerste internationale teamcompetitie. Jarenlang deden alleen Groot-Brittanië, Frankrijk, Australië en Amerika mee. Tegenwoordig doen er ieder jaar meer dan honderd landen mee aan de Davis Cup. De Davis Cup is voor de mannencompetitie. De Fed Cup (dat is een afkorting van Federation Cup) is de belangrijkste teamcompetitie bij het damestennis. Ieder jaar van april tot november strijden meer dan tachtig landen voor de Fed Cup.
Een balletje slaan kan op een heleboel manieren. Voor iedere slag bestaat een aparte naam:
De service: Dat is de eerste bal die je slaat. Dat heet serveren. Je moet deze bal schuin naar de overkant slaan in het servicevak.
o
X
De eerste service van iedere game wordt genomen vanaf de rechterkant van de baan. Als iemand een punt gescoord heeft, wissel je bij de service van de rechter- naar de linkerkant. Om beurten zijn de spelers een hele 'game' aan service.
De forehand: Als je rechtshandig bent, is dit de slag aan de rechterkant van je lichaam. De binnenkant van je hand komt naar voren als je slaat.
De backhand: Als je rechtshandig bent, is dit de slag aan de linkerkant van je lichaam. De buitenkant van je hand komt naar voren als je slaat. Dit betekent dat je bijvoorbeeld met je rechterhand een bal slaat die links van je aankomt. Je kunt je racket dan ook met twee handen vasthouden om harder te kunnen slaan. Dat heet een dubbelhandige backhand.
De volley: Dit is een bal die je terugslaat voordat hij de grond raakt. De bal stuitert dus niet eerst een keer op de grond.
De smash: Dit is een bal die je in één keer uit de lucht van boven naar beneden slaat. Ook deze bal stuitert dus niet eerst een keer op de grond.
De lob: Een lob is een bal die je zo hoog over je tegenstander heen slaat, dat die er niet meer bij kan.
Kim Clijsters na felle strijd naar finale Warschau
Kim Clijsters (WTA 2) heeft zich zaterdag als eerste geplaatst voor de finale van het WTA-graveltoernooi in het Poolse Warschau (600.000 dollar). Het eerste reekshoofd rekende in de halve finales in twee felbevochten sets af met de als derde geplaatste Russin Elena Dementieva (WTA 9): 7-5 en 6-4. De wedstrijd duurde 1 uur en 39 minuten.
De Limburgse verloor twee weken terug, op de Fed Cup-ontmoeting in Luik, nog met 6-4 en 6-3 van Elena Dementieva. In hun onderlinge duels leidt Clijsters nu met 10-3. In de finale neemt Clijsters het zondag op tegen de winnares van het duel tussen twee andere Russinnen: Svetlana Kuznetsova (WTA 10) en Anna Chakvetadze (WTA 34).
Voor Clijsters is het haar tweede finale van het jaar, na die in Antwerpen. Toen verloor ze in drie sets van de Française Amélie Mauresmo. Haar laatste titel dateert van oktober 2005, toen ze de beste was in Hasselt. Er staan 30 toernooizeges op haar palmares.
De halve finale van de Fed Cup tennis tussen België en de Verenigde Staten, op 15 en 16 juli, zal gespeeld worden in de Sea'arena in Oostende, maakten organisatoren VTV en Octagon CIS bekend. Normaal gezien wordt op hard court gespeeld, maar dat is nog niet officieel. De Sea'arena is de gloednieuwe thuishaven van basketteam BC Telindus Oostende en beschikt over 5.000 zitplaatsen. De ticketverkoop start op 15 mei.
In de eerste ronde won België (met Kim Clijsters en Justine Henin) met 3-2 van Rusland, terwijl de Verenigde Staten met dezelfde cijfers Duitsland uitschakelden. In de andere halve finale staan Spanje en Italië tegenover elkaar. Als de Belgen winnen, wordt de finale eveneens in België gespeeld.
Kim Clijsters start als eerste reekshoofd aan het WTA-graveltornooi van Warschau. De meeste tegenstand mag ze verwachten van Patty Schnyder, Elena Dementieva en Svetlana Kuznetsova.
De Limburgse nummer twee van de wereld is vrijgesteld in de eerste ronde. In de tweede ronde ontmoet ze een kwalificatiespeelster. Titelverdedigster Justine Henin-Hardenne liet vorige week verstek gaan voor het tornooi.
Clijsters twijfelt nog over deelname aan Fed Cup tegen VS
Tennisster Kim Clijsters weet nog niet of ze op 15 en 16 juli meespeelt wanneer België thuis de Verenigde Staten partij geeft in de halve finales van de Fed Cup. "Ik zou er graag bij willen zijn, alleen valt die datum heel wat moeilijker, vlak na Wimbledon en meteen voor Stanford", zegt Clijsters op haar website.
"Als er voor de Fed Cup op hardcourt gespeeld zou worden, zou dat de overgang wel makkelijker maken en is het meteen een voorbereiding op de hardcourt-zomer", aldus de Limburgse. Tegen Rusland won België vorige week in de kwartfinales op de gravel van Luik, de favoriete ondergrond van Justine Henin-Hardenne. (lim)
Justine Henin is op de vandaag gepubliceerde nieuwe WTA-ranking opnieuw een plaatsje gezakt. Ze staat nu vijfde. Henin verloor een pak punten omdat het toernooi van Warschau, waar ze vorig jaar won, toen in de laatste week van april gespeeld werd. Dat toernooi begint dit jaar op 1 mei. Vorige week werden geen toernooien gespeeld. De vorige ranking dateerde van 17 april, en toen zakte Juju al van plaats 3 naar 4. Haar 4e stek wordt nu overgenomen door de Russische Nadia Petrova. De Française Amélie Mauresmo blijft op plaats 1, voor Kim Clijsters en de Russin Maria Sharapova.
In de 11e eeuw werd in Frankrijk het spel "jeu de paume" gespeeld. Daarbij sloegen de spelers met de hand een bal naar elkaar toe. In de vijftiende eeuw werd dit spel in heel Europa gespeeld. De Nederlanders noemden het "kaatsen" en de Engelsen "tennis". De rijken speelden in prachtige gebouwen, de kaatsbanen. In 1873 werd het rubberen balletje uitgevonden. Vanaf toen kon ook op een grasveld gespeeld worden. Inmiddels met rackets in plaats van met de blote hand. In 1877 werd voor de eerste keer de beroemde tenniswedstrijd in Wimbledon gespeeld
Voor het begin van de wedstrijd wordt door loting uitgemaakt wie met serveren begint en wie de kant kiest. Degene die de loting wint, mag kiezen tussen serveren of ontvangen en zijn tegenstander mag dan de kant kiezen, aan welke hij de wedstrijd wil beginnen. Kiest de winnaar kant, dan mag de ander kiezen tussen serveren of ontvangen. Ook kan de winnaar van de loting bepalen dat zijn tegenpartij de eerst keus doet. Zie ook: Baanwissel Serveren Voor het begin van de opslag moet de serveerder met beide voeten achter de achterlijn staan, en wel afwisselend aan de rechter- en aan de linkerkant van het midden van de baan. Bij het begin van elke game begint de serveerder van rechts. Hoe men serveert, moet men grotendeels zelf weten, als de bal maar eerst in de lucht wordt gegooid en via het racket geslagen wordt, voordat de bal de grond heeft geraakt. De bal mag dus niet stuiteren, maar een onderhandse service mag wel. Men heeft geserveerd, zodra het racket de bal geraakt heeft. Zie ook: Serveerfouten, Serveerrichting Serveren in de dubbel De serveervolgorde wordt in een dubbelspel bij het begin van elke set bepaald. Het paar dat begint, moet uitmaken wie van de twee het eerst serveert. Het andere paar beslist, zodra zij aan de eerste serveerbeurt toe zijn. In de 3e game serveert de partner van de eerste serveerder, in de 4e game de partner van de tweede serveerder. Zolang de set duurt, gaat het in deze volgorde verder, maar bij het begin van de volgende set mag men, als team, (bijv. om tactische redenen) van de volgorde van de vorige set afstappen.
Ongeldige opslag
De opslag is ongeldig als: de geserveerde bal het net raakt maar wel "in" geslagen is, de geserveerde bal het net raakt en daarna de ontvanger of diens racket, de opslag is afgeleverd op een moment, waarop de ontvanger nog niet spelklaar was. In al deze gevallen moet de service worden herhaald.
Tie-break
De tie-break regeling gaat in werking, zodra een gelijke stand van 6-6 is bereikt. Deze beslissende fase van een set verloopt als volgt:
Tie-break in het enkelspel
De speler die het eerst 7 punten bezit (met een voorsprong van twee punten) heeft een tie-break en daarmee de set gewonnen. Wordt er in die tie-break een 6-6 stand bereikt, dan moet men zo lang doorgaan, totdat een van beide spelers een voorsprong van 2 punten behaald heeft. Men telt in de tie-break niet 15-0, 30-0 enz., maar 1-0, 2-0 enz. De speler die de tie-break met de opslag begint, serveert voor één punt, maar zijn tegenstander daarna voor het tweede en derde punt. Vervolgens serveren beide spelers voor twee punten achtereen, totdat vaststaat wie gewonnen heeft. Vanaf het eerste punt wordt er afwisselend vanaf de rechter- en de linkerkant geserveerd. Er moet van kant gewisseld worden na elke 6 punten en ook nadat de tie-break ten einde is.
Tie-break in het dubbelspel
In de tie-break wordt het dubbelspel op dezelfde manier gespeeld als het enkelspel. De speler die met serveren begint, serveert voor het eerste punt. Daarna geldt voor iedere speler die aan de beurt is dat hij voor twee punten achtereen serveert. Dat gaat zo door tot vaststaat wie de tie-break, en dus ook de set, gewonnen hebben.
Opslag-volgorde
De speler die (het duo dat) in de tie-break met serveren is begonnen, ontvangt de service in de eerste game van de volgende set.
Sets
Setwinst
Een speler die 6 games heeft gescoord, heeft de set gewonnen op voorwaarde dat er een verschil is van tenminste 2 games. Dat betekent dus dat als de set niet uit is, als iemand met 6-5 de leiding heeft genomen. Het kan na een 6-5 stand, 6-6 worden (tie-break) of 7-5 (winst). Hoeveel sets? In het algemeen is die speler winnaar van de partij, die 2 sets heeft gewonnen. Er zijn echter toernooien, waaronder de Davis Cup en de Grand Slam toernooien (Australian Open, US Open, Rolland Garros, Wimbledon), waarin bij herenpartijen diegene de winnaar is, die 3 sets heeft gewonnen. Bij dames wordt nooit om meer dan 3 sets gespeeld ("best of three"), maar bij de heren kan een partij die om 3 gewonnen sets gaat, maximaal 5 sets duren. Dit systeem noemt men "best of five".
Kim Clijsters won op dag 2 van de Fed Cup-interland in Luik makkelijk van Maria Kirilenko. Later op de dag haalde Justine Henin-Hardenne het van Elena Dementieva. België naar de halve finale!
Niet de aangekondigde Nadia Petrova, maar Maria Kirilenko werd de tegenstreefster van Kim in het eerste duel van de tweede dag. De Russische kapitein Schamil Tarpischev wilde (volgens de officiële versie) Petrova sparen voor het mogelijk beslissende dubbelspel.
Geen goede zet. Kirilenko, die voor het eerst in haar leven een Fed Cup-match mocht spelen, was onder de indruk van de omstandigheden en bakte er niets van in de eerste set. Kim maakte veel minder fouten dan zaterdag tegen Elena Dementieva en pakte set 1 met 6-1.
In de tweede set kwam Kirilenko beter in de match, maar Kim bleef op niveau acteren. Enkel de match uitserveren verliep moeizaam, maar het liep goed af: 6-4.
Daarna klopte Justine Henin-Hardenne Elena Dementieva. Dat bracht de stand in de interland België-Rusland op 3-1. België mag naar de halve finale en daarin wordt de Verenigde Staten de tegenstander.
Justine Henin-Hardenne boet deze week een plaatsje in op de wereldranking bij de vrouwen na haar uitschakeling in de halve finales van het WTA-toernooi in het Amerikaanse Charleston. Onze landgenote, die er vorig jaar nog de beste was, zakte maandag van drie naar vier. De Russin Maria Sharapova sprong over haar.
Sharapova's landgenote Nadia Petrova doet ondertussen goede zaken. In Charleston won ze haar tweede toernooi op rij (na Amelia Island begin april). Ze klom van zeven naar vijf op 163 punten van Henin-Hardenne (2693 ptn).
De eerste plaats is nog steeds in handen van de Française Amélie Mauresmo (3511), voor Kim Clijsters (2941). Sharapova telt 2753 punten
Henin-Hardenne heeft al enkele wedstrijden op gravel achter de rug dit seizoen. Voor Clijsters ligt dat anders. Zij kwam niet meer in actie sinds ze er in Miami in de tweede ronde uitging tegen de Amerikaanse Jill Craybas. "Dat is nu eenmaal tennis", vertelt de Limburgse. "Fysiek ben ik in orde. Ik heb goed getraind en voel me goed, maar dat zei ik ook in Miami. Ik zal wat tijd nodig hebben om te wennen aan het gravel tijdens de eerste wedstrijd, maar het voordeel aan de Fed Cup is dat ik hier al een week heb kunnen trainen."
Het was een ontspannen Belgische ploeg die donderdag vooruitblikte op het Fed Cup-duel met titelverdediger Rusland, komend weekend in de Country Hall van Luik. Inzet van de confrontatie: een plaats in de halve finales tegen Duitsland of de Verenigde Staten. België komt serieus gewapend aan de start van het duel. Voor de eerste keer sinds 2003, en de met 5-0 gewonnen kwartfinale tegen Slovakije, kan de Belgische kapitein een beroep doen op zijn twee sterkste pionnen: Kim Clijsters (WTA 2) en Justine Henin-Hardenne (WTA 4). Het was met hen dat ons land in 2001 de Fed Cup kon winnen. In de finale toonde België zich toen te sterk voor... Rusland. Clijsters en Henin-Hardenne moeten België samen met Kirsten Flipkens (WTA 161) en Caroline Maes (WTA 370) opnieuw voorbij Rusland loodsen.
Een makkelijk duel wordt het geenszins, want de Russische kapitein Schamil Tarpichev kan eveneens mooie kaarten voorleggen. Hij selecteerde Nadia Petrova (WTA 5), Elena Dementieva (WTA 9), Dinara Safina (WTA 18) en Maria Kirilenko (WTA 22). De Belgische meisjes rekenen op de steun van het publiek om hen voorbij de sterke Russinnen te schreeuwen.
Het was een ontspannen Belgische ploeg die donderdag vooruitblikte op het Fed Cup-duel met titelverdediger Rusland, komend weekend in de Country Hall van Luik. Inzet van de confrontatie: een plaats in de halve finales tegen Duitsland of de Verenigde Staten. België komt serieus gewapend aan de start van het duel. Voor de eerste keer sinds 2003, en de met 5-0 gewonnen kwartfinale tegen Slovakije, kan de Belgische kapitein een beroep doen op zijn twee sterkste pionnen: Kim Clijsters (WTA 2) en Justine Henin-Hardenne (WTA 4). Het was met hen dat ons land in 2001 de Fed Cup kon winnen. In de finale toonde België zich toen te sterk voor... Rusland. Clijsters en Henin-Hardenne moeten België samen met Kirsten Flipkens (WTA 161) en Caroline Maes (WTA 370) opnieuw voorbij Rusland loodsen.
Een makkelijk duel wordt het geenszins, want de Russische kapitein Schamil Tarpichev kan eveneens mooie kaarten voorleggen. Hij selecteerde Nadia Petrova (WTA 5), Elena Dementieva (WTA 9), Dinara Safina (WTA 18) en Maria Kirilenko (WTA 22). De Belgische meisjes rekenen op de steun van het publiek om hen voorbij de sterke Russinnen te schreeuwen.