Ik ben Leffelaer Johny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam John beton.
Ik ben een man en woon in Brasschaat (België) en mijn beroep is Rigger-monteur.
Ik ben geboren op 29/11/1961 en ben nu dus 63 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Reizen-duiken-onder water fotografie.
Na vele jaren foto's te hebben gemaakt,met een Motormarine II van Sea&Sea (analoge systeem),ben ik een drietal jaren geleden overgestapt op een digitale camera,namelijk een 7070 Wide Zoom van Olympus,eerst in een Olympus OW-huis,sinds een jaar met een Ikelite OW-huis. Sinds kort heb ik er een externe flits bij gekocht,de DS 51 van Ikelite. En nu maar spelen en proberen hé.;-)
Hier een selectie van foto-opnamen van vissen die je op het rif kunt vinden. Samen met koralen,sponzen,anemonen enz...,zorgen ze ervoor dat de riffen gezond en kleurrijk blijven. Velen hebben hun vaste stekje,hun biotoop waar ze hun voedsel vinden,en hun schuilplaats tegen predatoren. De meeste van deze vissen poseren niet voor ons fotografen,zodat het mogelijk is dat de objecten,niet altijd perfect in beeld werden gebracht,oefening baart kunst natuurlijk. Voor de liefhebbers,geniet ervan.
Iedereen heeft wel eens de mooie gecamoufleerde schorpioenvissen tegengekomen op een duik,de één al beter verstopt dan de andere. Kleuren en vormen,die zo verschillen van soort tot soort. Meestal vrij gemakkelijk te benaderen als fotograaf,omdat ze tot het uiterste vertrouwen hebben in hun schutkleuren ter camouflage. Ziehier een greep,uit de exemplaren,die ik al tegenkwam,bij duiken in de tropen,geniet ervan.
Krabben,kreeften en garnalen,allen behoren ze tot de gategorie van crustacea. Je komt ze tegen in alle kleuren en vormen,vaak verstopt in koralen,in de zandbodem,inspleten en holen,soms zodanig gecamoufleerd,dat je ze haast niet herkend als crustacea. Mijn lievelingetjes zijn de decorator- en spidercrabs,je komt ze bijna uitsluitend tegen,bij nachtduiken en zijn meesters in de vermomming. Bij deze twee reeksen met foto's staan er enkelen tussen,oordeel zelf of het kunstenaars zijn,geniet ervan.
Hier een selectie met opnamen van naaktslakken,die ik tegenkwam tijdens duiken nabij Bunaken en Lembeh Strait,op mijn reis naar Sulawesi in Indonesië. Sommigen had ik al eens gezien,op de Filippijnse archipel,anderen had ik nog nooit gezien. Deze naaktslakken zijn gespot,zowel op wrak-,nacht- en ondiepe duiken,soms met een verschrikkelijke stroming,zeker rond Bunaken. Geniet ervan.
Met snoepjes uit de oceanen,wil ik verschillende levende organismen bedoelen,met soms bizarre kleuren en vormen. Koralen,sponzen,anemonen,zakpijpen,schelpdieren en nog vele anderen,maken de kleurenpracht onder water zo mooi voor ons duikers. Allen spelen ze hun rol,om een gezond en kleurrijk rif in stand te houden. Hier twee reeksen met foto's van deze schepsels,een selectie van vele foto's die ik ervan heb,maar die er voor mij,om één of andere reden uit springen,geniet ervan.
Met snoepjes uit de oceaan,wil ik verschillende levende organismen bedoelen,met soms bizarre vormen en kleuren. Koralen,sponzen,anemonen,zakpijpen,schelpdieren en nog zovele anderen,maken de kleurenpracht onder water zo mooi voor ons duikers. Allen spelen ze hun rol,om een gezond en kleurrijk rif in stand te houden. Hier twee reeksen met foto's,van deze schepsels,een selectie van vele foto's die ik ervan heb,maar om de één of andere reden er uit springen voor mij,geniet ervan.
Anemoonvissen,je komt ze in bijna alle tropische zeeën tegen. Deze vrij zenuwachtige vissen,zijn meestal niet zo makkelijk te fotograferen,door het altijd in beweging zijn. Ze leven in symbiose,in en rond anemonen,soms nog tesamen met garnaaltjes en krabbetjes,die allen hun toevlucht zoeken tussen de tentakels van de anemonen. Als je deze te dicht benaderd,kunnen ze vrij agressief zijn,en vallen andere vissen en zelfs duikers aan,om hun territorium te beschermen.
Sepia's en octopussen,kom je in bijna alle zoute waters tegen,het zijn vrij schuwe wezens,sluwe jagers en hebben de meest uitéénlopende kleuren. Ze spelen met hun kleurpatroon,om hun prooien en vijanden te misleiden,sommigen bootsen andere zeedieren na,om zo korter bij een prooi te geraken,of om zo zelf niet ten prooi te vallen aan hun natuurlijke vijanden.
Hengelaarsvissen of "frogfishes",je vind ze in bijna alle tropische waters. Ze zijn meesters in camouflage(of nét niet),om vanuit hun houding bliksemsnel toe te slaan,en in een fractie van een seconde een prooi te verzwelgen. Ze doen dit door hun bek uit te stulpen,en zo door de onderdruk die gecreëerd wordt hun hapje binnen te slokken. Hier nog een reeks met foto's van deze bizarre schepsels,doch de lievelingen van alle duikers.