Ik ben Leffelaer Johny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam John beton.
Ik ben een man en woon in Brasschaat (België) en mijn beroep is Rigger-monteur.
Ik ben geboren op 29/11/1961 en ben nu dus 63 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Reizen-duiken-onder water fotografie.
Na vele jaren foto's te hebben gemaakt,met een Motormarine II van Sea&Sea (analoge systeem),ben ik een drietal jaren geleden overgestapt op een digitale camera,namelijk een 7070 Wide Zoom van Olympus,eerst in een Olympus OW-huis,sinds een jaar met een Ikelite OW-huis. Sinds kort heb ik er een externe flits bij gekocht,de DS 51 van Ikelite. En nu maar spelen en proberen hé.;-)
Beoordeel dit blog
Zoeken in blog
John beton's blog
Droog blijven is geen optie,nat,natter,natst.
05-11-2011
Tropical nudibranches.
Hoi beste mensen,nog eens een update van mijn blogje,heb er wel een probleempje mee,was namelijk van plan bij de foto's in bijlage,de Latijnse benamingen bij te voegen bij de naaktslakken. Hmmm,om de één of andere reden worden de namen er niet bij gepubliceerd,strange. Het is steeds een leeuwenwerk,als je een terugkomt van een tropische reis,en je hebt een berg foto's genomen,er dan de namen bij te zoeken en eventueel bij te publiceren,ik loop er steeds mateloos mee achter. Nu voor mij het duiken hier in onze wateren stil ligt,ik ben namelijk zo'n watje welke zich niet kan opladen,om in deze koude temperaturen in zijn blootje aan de waterkant te staan,is dit één van de bezigheden,waar ik me tijdens deze wintertijd mee bezig houd,namen zoeken bij de foto's die ik heb genomen. Zoals ik al zei,het duiken hiér ligt wel stil,wil niet zeggen dat het ophoud voor dit jaar hé,we gaan namelijk binnen twee weken weer eens een tropisch reisje maken,meer bepaald naar Indonesië op het eiland Bali. We gaan verblijven in het dorpje Tulamben,bekend van het wrak de "Liberty",wat we natuurlijk uitvoerig gaan beduiken én verkennen,alsook de duikstekken in de buurt. Zo kunnen we onze batterijen weer opladen,voor de mogelijk strenge winter die er weer zit aan te komen én een héél bewogen jaar mee af te sluiten. Het aantal duiken dit jaar zal toch nog een dikke 120 stuks zijn,wat toch nog behoorlijk is,ondanks mijn meer dan gevulde kalender,de afgelopen periode,we blijven ervan genieten,dus doen we graag nog wat voort hé. Bij de foto's,zijn er al eerdere geplaatst hier op mijn blogje,doch wilde wat uitpakken met de Latijnse benamingen die ik erbij had gevonden,sneu natuurlijk,probeer er toch wat van te genieten,groetjes,Johny.
Beste blogbezoekers,weer eens een update van mijn blog,met als bijlage wat foto's,genomen tijdens duiken de laatste weken. Wegens verhuisperikelen is augustus een vrij sombere duikmaand geworden,maar een verhuis drong zich al jaren op,en ben nu blij dat we toch de stap hebben gezet én dat het allemaal achter de rug is. Terug duiken dus,duikstekken die ik onlangs toch bedoken heb zijn,Den Oesterdam 2x (trouwens met een tropische zichtbaarheid),St.Annaland 2x,Stavenisse vissteiger en twee duiken op de Zeelandbrug. Berichten over de aanwezigheid van de zeer fraaie naaktslak Polycera quadrilineata,in het Nederlands wordt harlekijnslak gebruikt,brachtten me er toe deze op te gaan zoeken en te proberen er foto's van te nemen. Zowel in Burghsluis als aan de Zeelandbrug werden er meerdere gezien,deze laatste duikstek leek mij een goede optie,om mijn geluk te beproeven. Bingo,alhoewel deze slakjes betrekkelijk klein zijn (ca. 2cm.),heb ik er toch meerdere gevonden,heel leuk. Natuurlijk ook andere macro-modellen zijn de lens gepasseerd,getuige de foto's. Nu de watertemperatuur stilletjes wat terug daalt (vorig weekend 16°),richten we ons vizier weer op een volgende tropische reis,ditmaal doen we Bali in Indonesië aan,ik kijk er echt al naar uit,van 18 november tot en met 5 december wil ik er toch weer behoorlijk wat duiken doen. Tot zover,geniet van de foto's die ik hier bij plaats,en dikke groetjes,Johny.
Beste mensen,ondanks de soms gure en minder aangename weersomstandigheden,toch redelijk wat gedoken. Duikstekken die ik de laatste maand heb bezocht zijn onder meer,Anna Jacoba (4x),St. Annaland (4x),De Punt-Gorishoek,Stavenisse vissteiger (2x),Klein Stelle-Wemeldinge,Vlietpolder-Wissekerke en zeker ook de Bergse-Diepsluis (3x). Over deze laatste stek hoor je dikwijls negatieve commentaren,niks te zien,veel slib,veel te veel volk dus ook slecht zicht,kan allemaal waar zijn natuurlijk. De laatste duiken die ik er maakte,waren voor mij zo mogelijk de mooiste van dit jaar. Bij aankomst op de parking,een tiental wagens aldaar,dit betekent eerder rustig onder water. Met een zichtbaarheid van 3 à 4 meter,was het op het platvorm genieten van,de vele zeebaarzen,steenbolken en harders,die soms rustig,dan weer als de bliksem voorbij komen gezwommen. Ze kunnen je ook beloeren,alsof ze willen poseren,een fotootje nemen daarentegen is niet altijd zo simpel. Ook botervisjes,donderpadden,grondels en kreeften zitten er genoeg rond het platvorm. Als je dan ook nog op dezelfde duik een grote zeenaald(vele kleintjes ook),meerdere kleine sepiaatjes,een sepiola,tientallen groene wierslakjes,vele paardeanemonen en een dahlia ziet,vraag ik me af welke andere duikstek in de Oosterschelde meer biedt?? Nee,krijg er niet genoeg van,vrij kort bij huis als het effe kriebelt. Natuurlijk is het ook lekker duiken op de andere stekken,hierbij vind ik dat we best verwend worden,met de stekken rond Tholen,mooi én rustig. Wat me dit jaar opvalt(tegenover ander jaren)is dat het sepia-seizoen niet écht stabiel verloopt zoals eerder. Zelfs vorige week,zag ik nog een koppeltje van hen,waar er nog gretig eitjes werden afgezet,terwijl ik wat verder al kleine,nieuwe sepiaatjes zag die pas geboren waren,is me nooit eerder zo opgevallen,vreemd. Bij deze update,weer wat fotootjes,modellen genoeg,geniet er van,groetjes,Johny.
Beste mensen,wat een rare bokkesprongen maakt het weer toch de laatste weken. Terwijl ik zaterdag laatstleden,op Anna Jacobapolder,de hele dag regen had en een temperatuur van maar 14 graden,is het nu terwijl ik deze update doe binnen een zwoele 31 graden,en dit om 20.30.s'avonds,ongelooflijk. De laatste weken heeft er ook behoorlijk wat wind geweest,wat een ruwe zee (lees golfslag) en dus ook slechte zichtbaarheid meebrengt. Ben zelf,bij een duik op St.Annaland,na 20 minuten terug uit het water gekomen,vanwege de erbarmelijke zichtbaarheid,dit was écht lang geleden hoor. Mooie duik-momenten had ik zeker bij de laatste GODD,twee mooie duiken op Anna Jacoba en op Stavenisse vissteiger,met als gelegenheidsbuddy Ann,thanks,het was heerlijk duiken. Ook zeker nog een mooie duikdag was op St.Annaland,afgesproken met heel wat duikforumdeelnemers (tiental) ter plaatse,aan allen thanks voor deze leuke dag. Als mooiste momenten onder water waren onder meer,een uurtje vertoeven bij sepia's en pijlinktvissen,die hun liefdesspel bedreven en eieren afzetten,op St.Annaland. Bij de GODD-duik op Stavenisse zag ik én Ann een grote wulk,die zich rond een nog grotere krab aan het stulpen was,mooi om zien. Ook de bruine plooislakken waren hier alom tegenwoordig. Bij de bij deze update geplaatste foto's,moet je eens letten (niet op de kwaliteit van de foto's),op de garnaal mét eitjes,en bv. op de manier hoe een dahlia zich vasthecht op de ondergrond,heel leuke details,geniet er van,groetjes, Johny.
Beste blogbezoekers,het is weer volop genieten van het duikseizoen in Zeeland. Duikstekken die ik de voorbije maand heb bedoken zijn,Burghsluis(2x),Zoetersbout,Dreischor,Zeelandbrug,Oesterdam(2x),Strijenham,Stavenisse vissteiger en Sint Annaland(2x). Krijg er nooit genoeg van,het prachtige onderwaterleven,tesamen met de rust en stilte,het is soms een voorrecht om deze leuke hobby uit te oefenen. Minder leuk is het natuurlijk,als je het slachtoffer bent van een auto-inbraak in je wagen,terwijl je aan het genieten bent van een duik. Op duikstekken zoals Goesse sas,Wemeldinge,Oesterdam en Strijenham,zijn regelmatig auto-krakers actief,enkele kennissen van me kunnen er over meespreken,jammer. Bij deze update,heb ik twee reeksen foto's bijgevoegd,van mooie dingen die ik de laatste weken tegenkwam,de ene foto al iets meer gelukt dan de andere natuurlijk,omstandigheden zijn niet altijd perfect. Zo lukt het me tot nu toe niet,om de kleine snotolfjes op foto te krijgen,moet er nog eens een duikje aan wagen. Ook de foto van het zelden geziene harnasmannetje,was een gevecht tegen de omstandigheden,haast geen zicht,scherpstellen op stofdeeltjes,zenuwachtig visje enzovoort.... Heel leuke momenten waren er dan weer op bv. Stavenisse vissteiger,niet minder dan vijf galatea's op één duik,die zich gewillig en niet te schuw lieten fotograferen. Het begin van de sepia-gekte heb ik wat laten overwaaien,hier ga ik nu een paar duiken aan besteden. Voorts wil ik iedereen waarschuwen,zeer aandachtig te zijn op de duikstekken ivm. de auto-inbraken,hoop dat het jullie niet overkomt. Voor de liefhebbers van kiekjes,enjoy,groetjes,Johny.
Met deze update,kunnen de Filippijnen-gangers,nog eens terug mijmeren,over de leuke en mooie diertjes die ze er onder water tegen kwamen. Deze twee reeksen foto's zijn uitsluitend genomen in Panagsama/Moalboal,op het eiland Cebu op de Filippijnen,voor de liefhebbers,enjoy it,groetjes,Johny
Hallo mensen,met nog een paar woorden,en wat foto's van onze laatste tropische reis naar de Fillies,kijk ik alweer uit naar de volgende reis,eind dit jaar. Natuurlijk verheug ik me ook alweer op het nieuwe duikseizoen in onze wateren,en dan meer bepaald de duikstekken in Zeeland in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. de watertemperatuur bedraagt nu zowat 6 à 7 graden,dus nog een weekje of twee geduld,en we kunnen weer het sop in,om het mooie onderwaterleven te aanschouwen. Terwijl de snotolven nog niet helemaal uit beeld verdwenen zijn,kondigt het sepia-seizoen zich al vlug aan. Horden duikers zullen weer de parkings in Zeeland innemen,de dijken beklimmen,om al zo het water te betreden en deze mooie diertjes te bewonderen. Wederom zullen de discussies ontstaan,over goed uittrimmen ivm. stof maken,té veel duikers op hetzelfde moment op dezelfde duikstek,over het nodeloos verontrusten van deze sepia's voor wat stoffige foto's enz.... Ook langs deze weg wil ik iedereen oproepen,respect te hebben voor mens én natuur,wees verdraagzaam in het gebruik van de parkings nabij duikstekken,weet dat de sepia's zich over heel de Oosterschelde verspreiden dus vermijd overvolle duikstekken,laat geen troep achter op parkings en/of dijken en neem afval desnoods terug mee naar huis wanneer de vuilbakken overvol zitten. Laat ons proberen,te genieten van de leuke tijd die we weer gaan beleven,bij het uitoefenen van onze hobby,in goede verstandhouding met andere duikers,maar zeker ook met de vissers al dan niet beroeps-,denk ook aan de landbouwers die ten allen tijde op hun weiden moeten kunnen met hun tractors en dergelijke. Ik wens aan allen,een mooi en veilig duikseizoen toe. De liefhebbers van het tropische marine-leven kunnen nog even genieten,van foto's die ik nam bij onze laatste reis naar de Filippijnen,bekijk ze even,groetjes,Johny.
Terug thuis,na drie weekjes vakantie op de Fillies. Wederom een prachtige trip naar Zuid-Oost Azië,waar we weer heerlijk gedoken hebben. Voor de leek misschien een beetje eigenaardig,reis je helemaal naar de andere kant van de wereld,duik je ginds in de inmense oceaan,en ga je op zoek naar de kleinste wezentjes van amper enkele centimeters groot,waar je vervolgens een foto van probeert te maken. Macro-leven vindt je genoeg op de Filippijnen,getuige alweer de twee reeksen bijgevoegde foto's bij deze update. Je komt bij deze vorm van fotografie merkwaardige dingen tegen,zoals bv. bij twee hengelaarsvisjes,deze waren maar twee centimeter groot,oog voor details heb je dus niet zo direct,tot dat je het resultaat nadien bekijkt,en je zo vaststelt dat bepaalde vlekken- en perforatie-patronen op het lichaam van deze visjes,overéénkomt met dat van de specifieke spons,waar ze zich op bevinden,héél raar maar ook héél mooi. Ook mooie garnaaltjes,krabbetjes,naaktslakken enz.....,het blijft me steeds verbazen. Het Bartel's pitvisje dat zich heel gewillig liet fotograferen,of het vaststellen dat je een foto nam van een zwangere harlekijn spookfluitvis,of het nét zien dat het geen blaadje,maar een zeegras spookfluitvis was,zo'n mooie momenten. Helaas is dit weer voor een tijdje achter de rug,en moet ik me tevreden stellen met het bekijken,en het beetje bewerken van mijn foto's die ik maakte. Ik weet dat het geen wereld-opnamen zijn,toch wil ik jullie mee laten genieten van deze mooie diertjes,geniet er van en tot een volgende keer,Johny.
Beste mensen,eindelijk nog eens een update van mijn blog,dit keer weer vanuit Malatapay/Negros op de Filippijnen,waar we zijn aanbeland na een tiental dagen verblijf in Moalboal op Cebu. Nadat het zowat de gehele maand januari geregend had,het water viel met bakken uit de lucht,is het nu weer wat normaal voor deze periode,paar dagen bloedheet,en dan weer een dag bewolkt met wat regen,tja de tropen hé. Ik aanhoorde de verhalen over het duiken van de afgelopen weken,niet veel soeps,slechte zichtbaarheid,soms nog geen 10 meter,oorzaak van regen en wind,die de zee in een woest kluwen veranderde. Boten die toch uitvaarden met het slechte weer,omdat ze niet konden weerstaan aan de druk van duikcharters en groepen,die betaald hadden voor een duikvakantie en dus wilden duiken,met alle gevolgen vandien,net geen dodelijke slachtoffers,wel alle duik- foto- en filmapparatuur kwijt,dikke pech dus. Nog meer slecht nieuws,coral bleaching heeft nog eens serieus huis gehouden,vele harde koralen zijn zwaar beschadigd,anemonen zijn verbleekt. Ook is er weer een plaag geweest op Pescador van "de doornenkroon",ondertussen zijn er een hele hoop verwijderd,maar het blijft een wankel evenwicht. Het meest verschrikkelijke nieuws dat ik vernam was,er werd een visser gearresteerd,nadat hij op Pescador een voshaai had geharpoeneerd,hij werd beboet met 5000 peso. Heel jammer,net nu het laatste jaar,heel veel duikers gecharmeerd werden door de aanwezigheid van de voshaaien,die de school sardienen gebruikten,om hun dagelijkse hapjes,gebeurt dit. Natuurlijk is er wat beroering in de duikgemeenschap,immers al jaren worden er toch behoorlijk wat sommen geld binnen gehaald,door middel van een toelage per geleverde duik. Deze dienen om bv. het rif te beschermen dmv boeien te gebruiken ipv ankeren op koraal,ook worden zo de vissers vergoed om het afstaan van stukken visgrond voor recreatie. Zoals overal op deze aardkloot,politiekers en geld,blijft een vreemde combinatie,de centen worden wel opgehaald,maar waar ze in worden geïnvesteerd weet niemand. Nu,de duiken hier blijven steeds verbazen hoor,de school sardienen bij Pescador is weer vrij groot,er wordt op gejaagd door grote scholen makrelen en tonijnen. We werden zelfs vergast op een schouwspel,waarbij deze dan weer op hun beurt belaagd werden door een geelvin-tonijn. Het zien van voshaaien nabij Pescador zal niet voor velen zijn,het is weer al even geleden dat er gezien werden,toch blijft het schouwspel met de sardienen en de jagende meute wondermooi. Verder naaktslakken,hengelaarsvissen,bladvissen,schildpadden en zo veel meer,maar vooral het feit dat de zichtbaarheid terug verbetert,nu al weer tussen de 15 en 20 meter. Inmiddels zijn we aangekomen op Negros,waar we voor het tweede deel van onze reis verblijven in Malatapay,met uitzicht op Apo-Island,waar we gisteren al drie duiken hebben gedaan,mooi hoor. Zo,dat was het weer voor deze keer,hierbij een paar foto's,enjoy it en tot kijks,Johny.
Beste mensen,deze update,inclusief de bijgeplaatste reeksen met foto's,gaat over de duikstek St. Annaland. Sinds ik deze duikstek een drietal jaren geleden heb leren kennen,is deze stek mijn lievelingsplaatsje geworden. Als je deze zeer ruime duikstek bekijkt,kan je vanaf de kop in het noord-westen,langs heel het strand,tot bijna bij de ingang van de jachthaven duiken. Op de kop,kan je bij hoog water,een diepte van ongeveer een twintig meter halen,het is een mooie helling met blokken. De rest van de duikstek,is bij hoog water ongeveer een tiental meter diep op het diepste punt. Alles is zeer mooi begroeid,er valt een schat aan onder water fauna en flora te ontdekken,getuige hierbij zijn mijn hierbij geplaatste foto's,bij deze en eerdere updates. Een beetje vreemd is het feit,dat je hier heel wat dahlia's kunt zien in meerdere kleuren,sommigen verdwijnen of verplaatsen zich,anderen vindt je terug,op plaatsen waar je ze voorheen nooit zag. Verder kom je redelijk wat pauwkokerwormen,altijd mooie verschijningen voor op de foto. Nu,rond deze tijd,kom je er massaal veel bruine plooislakken tegen,het is een soort,die je pas in de late zomer tegenkomt. Andere mooie verschijningen zijn,vele garnalen,zeenaalden,hooiwagenkrabben,donderpadden,grondels enz... enz...,ik zou zeggen,neem de proef op de som en kom er eens een kijkje nemen. De stek is niet echt moeilijk te beduiken,dus ook te doen voor minder ervaren duikers. Meestal is de zichtbaarheid bij hoog water,opmerkelijk beter dan bij laag water. Het te water gaan,kan bij hoog water ruim een uur voor de kentering. Zo,geniet alvast van de diversiteit onder water,door het bekijken van de drie reeksen foto's die ik hier bij deze update plaats,groetjes,Johny.