Inhoud blog
  • gevaren sociale media.
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    smoelenboek

    01-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gevaren sociale media.

    Gevaren sociale media.

    “Yow , heb je het al gelezen op Facebook?” is een  van de zinnen die je tegenwoordig regelmatig te horen krijgt. En niet alleen Facebook, maar ook Twitter instagram en snapchat zijn niet meer weg te slaan uit ons dagdagelijkse leven. We kunnen berichten delen, genante foto’s en video’s herbekijken, aankondigen waar we zijn (locatie voorziening)… kortom: we kunnen op ieder moment van de dag sociaal zijn. Maar zijn sociale media zo onschuldig als ze lijken? Wij zochten een paar dingen het uit!

    Privacy – Alles wat je post op sociale media is openbaar en kan dus door iedereen bekeken worden. Denk daarom goed na vooraleer je iets online zet! Je weet nooit wie er meeleest en hoe snel het nieuws zich verspreidt. Het laatste wat je wil is dat je leerkracht of zelfs toekomstige baas al je ‘gênante’ momenten terug kan vinden.

    Verslaving – Online netwerken is verslavend, want het is leuk en er is altijd wel iemand die reageert op je berichten. Ik zou dus maar opletten! Je profiel ieder uur checken, zo goed als alle posts van anderen ‘liken’ en vlak voor het slapengaan nog even checken of er toch iets gepost werd, zijn onheilspellende signalen van verslaving.

    Tijdsintensief – Sociale netwerksites (instagram, facebook, snapchat,…) nemen vaak meer tijd in beslag dan je zou willen. En dat ten koste van andere dingen die je moet doen bv: je huiswerk, klusjes,… Focus en discipline zijn daarom onmisbaar! Want deze eigenschappen zorgen ervoor dat je op tijd weer met beide voeten in de offline wereld staat.

    Onpersoonlijk – Een trend bij sociale netwerksites is dat je zoveel mogelijk contacten (en dus vriendjes) verzamelt. Want wie veel vrienden heeft, is bijgevolg ook populair. Bovendien streelt het ook je ego wat. Maar geen kat die gelooft dat je al je 450 (of 560, 720 of zelfs 810) vrienden allemaal kent. No way! Daarom is het citaat ‘less is more’ hier absoluut op z’n plek.

    Facebook - Wat is het: Facebook is een wereldwijd netwerk om mensen met elkaar in contact te brengen. Gebruikers kunnen er chatten, filmpjes en foto’s op zetten en elkaar op de hoogte houden van wat hen bezighoudt. Jongeren zitten er al snel een uur per dag op. Facebook heeft wereldwijd één miljard gebruikers.Voordeel: Je kunt gemakkelijk mensen zoeken met dezelfde interesses, kennis en ervaringen. Je kunt groepen maken. In een seconde zijn al je ‘vrienden’ op de hoogte van wat je meldt. Je kunt met iedereen gesprekken voeren en het is een uitstekend medium om humor te delen. Gevaar: Je mag pas op Facebook als je dertien jaar bent, maar kunt dat omzeilen door in te vullen dat je ouder bent. Als je een open account hebt, kan iedereen lezen wat je er op zet. En wat eenmaal op internet staat, gaat er nooit meer af. Niet iedere vriend is een vriend: sommigen maken een account aan onder een andere naam. Advies: Scherm je Facebookpagina af en laat alleen mensen toe die je kent. Wordt iemand vervelend dan kun je hem alsnog blokkeren (zonder dat hij/zij het merkt). Overigens: Het doel van het bedrijf Facebook is om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ze hopen daarom dat je zoveel mogelijk informatie over jezelf achterlaat, zodat ze je gericht advertenties kunnen sturen. Het bedrijf heeft psychologen in dienst om gebruikers lang online te houden. Want hoe langer iemand online is, hoe meer advertenties ze verkopen.

     

    Instagram – Wat is het: Gebruikers kunnen er foto’s mee maken, bewerken en koppelen aan sociale netwerksites.Voordeel: Je kunt foto’s bewerken en deze gemakkelijk delen (Twitter, Facebook, Flickr, Tumblr) met je ‘vrienden’. Gevaar: Ook hier geldt: het is en blijft een openbaar netwerk. Wat je er op zet, blijft vindbaar. Advies: Hou hun privacybeleid in de gaten. Instagram dreigde alle foto’s voor advertenties te willen gebruiken. Overigens: Instagram is een dochterbedrijf van Facebook. Het heeft meer dan honderd miljoen gebruikers, met een database van meer dan vijf miljard foto’s.

     

    What’s App - Wat is het: What’s app is eigenlijk hetzelfde als een sms versturen, maar dan gratis. Je kunt ook groepen aanmaken (bijvoorbeeld van je sportclub, vrienden) en alleen hen berichten sturen. Voordeel: Je kunt elkaar (gratis) berichten sturen en bent snel op de hoogte van iets. Je kunt er gemakkelijk foto’s, plaatjes en audioberichten mee verzenden.

    youtube- Wat is het: Op YouTube staan miljoenen filmpjes. Van muziek en sport tot en met onderwijs, kunst en techniek. Je kunt er ook zelf films op zetten.Voordeel: Je kunt er alles op vinden en op zetten. Wil je gitaar of viool leren spelen, een dans onder de knie krijgen, lachen om iemand die iets doms doet, zoek je nieuws of wil je informatie over zweefvliegen, luchtdruk, je meest favoriete sporter of wil je weten hoe je ‘een bom’ maakt met azijn en bakpoeder? Echt: je vindt het allemaal op YouTube. Advies: Als je iets tegenkomt wat volgens jou niet door de beugel kan, kun je dat melden.

    Regels voor sociale media

    • Ik doe niks in de digitale wereld wat ik ook niet in real life zou doen.
    • Ik zet geen persoonlijke gegevens online, zoals mijn naam, adres, telefoonnummer of e-mailadres.
    • Ik gebruik op websites of chatboxen (verschillende) nicknames in plaats van mijn echte naam.
    • Ik zet niet zomaar foto’s en gegevens van mezelf en anderen online.
    • Ik weet dat alles wat ik schrijf en plaats op internet in de toekomst terug te vinden zal zijn. Wat eenmaal op internet staat, gaat er nooit meer af.
    • Ik spreek nooit af met iemand die ik online heb leren kennen.
    • Ik Google mezelf regelmatig. Zo zie ik wat er online over mij te vinden is. (Bron: Biblionet)

    01-12-2015 om 11:56 geschreven door rik.jenna  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs