De eerste steen van dit Gotisch monument werd gelegd in 1240, de laatste in 1541. Uit opgravingen is gebleken dat er reeds in de vierde eeuw een vroegchristelijke basilica moet gestaan hebben. De huidige O.L.Vr-kerk kwam tot stand nadat een vorige Ottoonse munsterkerk in 1213 door een brand werd verniel. Na de zware stadsbrand van 1677 werd de kerk een eerste maal grondig gerestaureerd. In de 19 de eeuw werd de mergelstenen toren voorzien van drie ingangsportalen, op de verdieping kwam een open gaanderij, terwijl het schip aan de buitenzijde werd verfraaid en een groots opgevat portaal kreeg.
Bij bulle van 20 februari 1931 werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Tongeren verheven tot basiliek.
Het gebeurt niet zo vaak dat een kerk de titel van basiliek ontvangt. Die onderscheiding krijgt ze rechtstreeks van de Paus omdat de kerk een grote uitstraling heeft op de gelovigen van de eigen parochie maar vooral ook op die van een verre omgeving.
De kenmerken van een basiliek zijn het "canopeum" in de volksmond de paraplu, in de kleuren van de pauselijke wacht en een "titinnabullum", een draagstok met een zilveren belletje. Beide voorwerpen openen samen met het kruis elke Tongerse processie. En basiliek komt van het Griekse woord "basilicus" dat koning betekend. Een kerk met koninklijke allures dus.
De basiliek bezit ook een museum met één van de rijkste kerkschatten van België.
Achter de basiliek ligt de Romaanse kloostergang( deels uit 1150), een U-vormige constructie met ontelbare ronde zuiltjes. Het zijn de overblijfselen van wat eens een rijk klooster moet zijn geweest. Alleszins in de Karolingische tijd, maar vermoedelijk nog eerder ontstond te Tongeren een monasterium dat in 881 door de Noormannen werd verwoest maar later werd herbouwd. Dit bouwwerk werd de kern van het middeleeuwse Tongeren. Wat overblijft is een Romaans atrium aan de oostzijde van de basiliek. Het is indrukwekkend in zijn eenvoud.
Uitgifte van de postzegel Onze-Lieve-Vrouw basiliek op 12 maart 1962 (zegel nr 1207)
24-10-2014, 14:40 geschreven door jean caro 
|