Economie
Inhoud blog
  • Europese commissie bezorgd over Franse en italiaanse economie
  • Japanse economie krimpt 0,4 procent in voorbije kwartaal.
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    07-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Bron: De Morgen

     

    Datum: 07/04/2016

     

    Samenvatting: De topmannen van het Duitse automerk Volkswagen weigeren een deel van hun bonus af te staan. Ze gaan ermee akkoord een deel af te staan maar niet het volledige pakket. Dit omwille van het schandaal dat vorig jaar werd ontdekt. Dat beweerd de Duitse krant Der Spiegel. Zij herinnert eraan dat voormalig topman van de groep Martin Winterkorn een jaar geleden een bonus opstreek van meer dan 3 miljoen euro. De woordvoerder van Volkswagen ontkend kennelijk alles. De vakbonden zitten in de tussentijd ook niet stil en eisen een soort van bescherming tegenover de arbeiders van de fabriek. Zij willen dat de werknemers beschermt worden en willen er voor zorgen dat hun job niet verloren gaat.

     

    Verklaring:

    remuneratie: het vergoeden of betalen.

    speculatie: poging om veel geld te verdienen door te speculeren vb: speculeren met aandelen. 

    pact: officiĆ«le overeenkomst tussen vb: twee of meer landen, Rusland en Amerika hebben een pact gesloten.

     

    Eigen mening: Ik ben niet met het artikel akkoord omdat ze het precies normaal vinden wat de topmannen van Volkswagen doen. Bovendien vindt ik het ook heel spijtig dat ze het zelf niet toegeven en alleen maar denken aan geld. Kortom de consument is altijd het slachtoffer van alles en de grote mannen gaan met het geld lopen. Dan ontkennen de woordvoerders van Volkswagen alles wat de conclusie van de Duitse krant Der Spiegel inhoud. Ronduit schandalig.

     

    Verklaring: Ik heb het artikel gekozen omdat we zelf ook een Volkswagen hebben dus dat interesseert me wel. Bovendien heeft het ook de maken met de economie van Duitsland en komt dit onderwerp regelmatig aan bod in de kranten.

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-04-2016, 19:43 geschreven door Jonas Van Aken  
    Reacties (0)
    09-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europese commissie bezorgd over Franse en italiaanse economie
    Bron: NU.nl

    Datum: 09/03/16

    Samenvatting:
    In Frankrijk en Italie gaat het minder goed met de economie en moet dus ingrijpende maatregelen treffen zegt de Europese Commissie. Maar niet alleen deze twee landen maar ook Portugal, Kroatiƫ en Bulgarije moeten de handen uit de mouwen steken luidt het. Dit alles kwam uit in een analyse van de economie in alle achttien EU-lidstaten. Maar ze hebben ook zorgen over nog zeven andere landen waaronder Nederland omdat zij meer aandacht moeten besteden aan de grote schulden van de huishoudens en de huizemarkten. Maar daar zijn de problemen nog minder erg tegenover de andere landen. De conclusie is dat als de landen zoals Frankrijk en Italie niet ingrijpen zullen de andere landen er ook last van krijgen. Italie kampt vooral met een hoge overheidsschuld en werkloosheid en Frankrijk met een afname van de productiviteit en te weinig investeringen en alsook met schulden. Brussel kan boetes uitdelen als de landen niets doen om hun economie te redden.

    Verklaring:
    concurrentievermogen: Is een vermogen om genoeg te verdienen in een markt waarin je concurrenten hebt.
    productiviteit: Is een soort van vermogen hoeveel een bepaald bedrijf of land aankan op vlak van produceren.

    Eigen mening:
    Ik vindt het vanzelfsprekend dat veel landen problemen hebben met schulden en aanverwante omdat er geen geld genoeg meer is om o.a de bevolkingsgroei op te vangen en de pensioenen te betalen. Ook een grote factor is het feit dat veel mensen werkloos zijn en geen geld binnenbrengen. Daar moet de overheid ook veel geld in investeren. Het feit dat landen boetes moeten betalen omdat ze geen hervormingsplannen hebben vindt ik er lichtjes over, het is natuurlijk vanzelfsprekend dat ze hun best moeten doen om de problemen op te lossen. Maar ze doen betalen is te ver, dat zorgt voor nog meer (geld)problemen.

    Verklaring:
    Ik heb het artikel gekozen omdat het in de eerste plaats een opdracht is voor het vak economie en omdat ik het wel intressant vindt om te lezen. Deze onderwerpen zijn ook aanbod gekomen tijdens de les economie (begin maart).

    Jonas Van Aken

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-03-2016, 15:55 geschreven door Jonas Van Aken  
    Reacties (0)
    15-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanse economie krimpt 0,4 procent in voorbije kwartaal.
    Bron: Het Laatste Nieuws
    Datum: 15/02/16

    Samenvatting:
    De Japanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar, van oktober tot december, met 0,4 procent gekrompen in tegenstelling tot het voorgaande kwartaal. Dat maakte de Japanse regering bekend. De oorzaak van de krimp is vooral te danken aan de slechte consumptie van de goederen. Dit hadden zie niet verwacht luidt het. Ze hadden wel een krimp verwacht maar deze was iets groter dan ze dachten. De consumptie zorgt 60% voor de economie, dus als deze verzwakt krijg je zo'n gevolgen als dit. Het is al de tweede keer op drie kwartalen dat de economie in Japan achteruitboert. Bovendien heeft de economie ook te lijden onder de verminderde vraag in China. De voorbije weken werd de yen duurder dat dus ook schade aan de export kan aanbrengen.

    Verklaring economische begrippen:
    kwartaal = Een andere naam voor trimester is een van de vier perioden van drie opeenvolgende maanden waarin het jaar verdeeld wordt. De duur van een kwartaal is een kwart van een jaar, dertien weken, of ook 91 dagen.

    consumptie =  Of verbruik is het gebruik van goederen en diensten voor behoeftebevrediging.

    Eigen mening:
    Het is heel triestig dat je elke keer opnieuw moet lezen dat het niet goed gaat met de economie. Ik vraag me telkens opnieuw af of ze daar geen oplossingen kunnen voor vinden? Ben het wel niet eens met de auteur om dit artikel nu al te plaatsten want het gaat om voorlopige cijfers dus het kan veel erger worden uitgedrukt dat het misschien is! Misschien kan het zelfs nog erger worden want in het artikel wordt vermeld dat ook de export kan aangetast worden door het duurder worden van de Yen. Verder hoop ik dat alles nog goed komt en zulke artikels als deze niet meer hoef te lezen en dat auteurs eerst de theorie verder onderzoeken en afwachten tot er concrete cijfers zijn voor dat ze een artikel publiceren.

    Verklaring:
    Ik heb het artikel gekozen omdat er enkele termen en verbanden kan leggen met de les economie. Zoals, dat de economie aan elkaar hangt, dus als er iets gebeurt dan heeft dat rechtsreeks gevolgen op iets anders. En natuurlijk bepaalde woorden (begrippen) herken ik uit de les zoals consumptie, kwartaal, output, export, etc.





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-02-2016, 18:46 geschreven door Jonas Van Aken  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/iphone8

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    15-02-2016, 17:52 geschreven door  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 04/04-10/04 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs