Water voor Later
Integrale Opdracht 3STW
Inhoud blog
  • Het uitgedroogde Alarmeer, is de schuld van Jozef Stalin! Jolien Depoorter Io-groep:3
  • Het opgeslokte meer: Het Aralmeer; Thibault Nelis
  • Slachtoffer of stichter van klimaatverandering? Annelies Hilrop
  • de opwarming van de aarde
  • de opwarming van de aarde, een probleem voor iedereen!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    21-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het eerste bericht!
    Beste leerlingen

    Op deze blog zullen jullie dus jullie eigen tekst uploaden. Dit wordt dan ook de manier om alle teksten te verzamelen en ook om feedback op elkaars tekst te geven. 

    Meer uitleg vinden jullie in jullie IO-bundel en bij de begeleidende leerkracht.

     

    Veel succes! 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    21-04-2014, 17:30 geschreven door IO3STW  
    14-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het uitgedroogde Alarmeer, is de schuld van Jozef Stalin! Jolien Depoorter Io-groep:3

    Het uitgedroogde Alarmeer, is de schuld van Jozef Stalin!

    Jolien Depoorter Io-groep:3

    Het Aralmeer is voor een groot deel uitgedroogd en dit komt doordat Jozef Stalin hoorde dat zijn legers uniformen droegen die werden gemaakt van westers, lees kapitalistisch katoen. Hierdoor besloot hij in Sovjetunie een immense katoenteelt op te zetten.

    De streek rond het Alarmeer leek voor hem  heel geschikt. Hij bouwde er een uitgebreid irrigatiesysteem om het land vruchtbaar te maken. Het water voor deze irrigatie haalde hij uit de Syr Darja en de Amu Darja rivieren. Daardoor slonk hun debiet enorm  tegen dat ze in het Alarmeer uitmonden.

    Het natuurlijke gevolg was dat het water dat uit het meer verdampte door de zon niet genoeg werd bijgevuld.  (omdat het water naar de irrigatiesystemen ging) Hierdoor droogde het meer langzaam uit.

    De helft van wat ooit het Alarmeer was is nu een dor en woestijnachtig gebied. Hierdoor is de scheepvaart zo goed als verdwenen. Dit maakt de bevolking werkloos en zaait armoede. Door deze armoede en de vervuiling is de gezondheid van de lokale bevolking bijzonder slecht geworden. Er werden miljoenen liters water uit der rivieren rond het Alarmeer gepompt, en hierdoor is het natuurlijk zoutgehalte van dit water enorm toegenomen. Wat ooit een zoetwater meer was is nu een zoutwatermeer geworden. Vele planten-en diersoorten zijn hierdoor verdwenen. En het vasteland dat ontstaan is daar het uitgedroogde Alarmeer is totaal onvruchtbaar, het is met een laag zout bedekt. De grote verdamping en het rondvliegende stof zorgt voor een klimaatwijziging.

    Naast de lokale bevolking leidt de rest van de wereld hier ook onder want de ramp breidt uit. Het nieuwe land is bedekt met een dikke laag zand en zout. Door de hevige winden in deze openvlakte wordt dit zout kilometers ver meegesleurd en land het op landbouwgronden. Die kunnen hierdoor op hun beurt ook onvruchtbaar worden. Er zaten pesticiden in het ex-Alarmeer en nu worden deze met de wind wereldwijd verspreid.

    En dit is nog niet alles er is nog een grotere potentiële ramp! Op een eiland in het Alarmeer hadden de sovjets fabrieken staan voor biologische wapens. Er liggen nog tonnen antrax ondergronds opgeslagen en nu kan iedereen deze vrij bereiken, mensen en dieren. Het gevaar is groot dat iemand  opzettelijk of onopzettelijk deze biologische wapens over de wereld gaat verspreiden.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 21:18 geschreven door IO3STW  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het opgeslokte meer: Het Aralmeer; Thibault Nelis

    Het opgeslokte meer: Het Aralmeer

    Thibault Nelis

                                                                                                                          Groep:3

     

    Het Aralmeer was een van de grootste meren in Azië. Om het u grafisch voor te stellen: Het Aralmeer was zo groot als Ierland of de Benelux. Nu, anno 2014 is het Aralmeer al met de helft verkleind. Wat is de oorzaak hiervan? U journalist ter plaatste zocht het voor u uit.

    •     Thibault Nelis

              In Azië

    Oorzaak

    Maar wat is nu de oorzaak dat het Aralmeer in toch wel redelijk korte tijd zo drastisch “gekrompen” is als het ware?

    Een zekere Jozef Stalin (een Sovjet-Russische politicus) Had gehoord dat zijn legers uniformen droegen van katoen. Natuurlijk moest je daarvoor genoeg katoen hebben. Hij besloot een grote katoenteelt op te zetten, rond de streek van het Aralmeer. Er werd een heus irrigatiesysteem gebouwd om het land vruchtbaarder te maken. Het water voor deze irrigatie werd uit 2 andere rivieren gehaald die uitmondden in het Aralmeer. Maar het debiet slok enorm tegen en belandden ze algauw in het Aralmeer. Het water werd algauw verdampt en niet bijgevuld waardoor het Aralmeer nu  al met de helft ‘gekrompen’ is.

    De gevolgen

    Omdat het meer al zoveel ingekort is, is de scheepsvaart helemaal verdwenen dit was nochtans heel belangrijk in de woestijn. Hierdoor is er ook meer werkloosheid ontstaan.

    Door de verdamping van al dat water is het meer heel zoutig geworden. Daardoor verdwijnen iedere dag meer en meer planten- en dierensoorten. Zo zijn er nog veel meer gevolgen,..

    Bevolking in gevaar?

    Misschien nog het ergst van al. De mens loopt ook gevaar. Uit tabellen kunnen we besluiten dat de gezondheid van de lokale bevolking er zeer sterk op achteruit gaat. De kindersterfte verdubbelt met het jaar. Ook stellen we vast dat er jaar bij jaar meer tuberculose patiënten zijn. Ook meer mensen krijgen kanker, Long -en vaatziekten.

    En wij, westerlingen kijken alleen maar toe…

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 20:49 geschreven door IO3STW  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slachtoffer of stichter van klimaatverandering? Annelies Hilrop

    De opwarming van de aarde kan verschrikkelijke gevolgen hebben op moeder aard. Deze beelden kan je zien op het

    het nieuws en je weet dat het geen lachertje is. De opwarming van de aarde is het gevolg door uitgestoten broeikasgassen.

    Dit komt door menselijke activiteiten zoals rijden met auto's. Vandaag geef ik jullie 3 voorbeelden prijs die een gevolg hebben

    van de opwarming van de aarde.


    Overstromingen

    Vele eilanden krijgen het hier te pakken, doordat het zeeniveau stijgt loopt het land onder. Dit allemaal door de opwarming van de

    aarde. Het ijs begint te smelten waardoor er veel meer water in de zee terecht komt. Dit kunnen we voorlopig tegenhouden door

    hoge dijken te bouwen en mensen die dicht aan water wonen verzoeken om te verhuizen naar een hoger gelegen gebied.


    Honger

    Warme landen krijgen te maken met hongersnood. Akkers drogen uit en er is te weinig water aanwezig. Dit allemaal door

    de hoge temperaturen die boven het land dreigt. Boeren kunnen niet goed overweg met hun land en inwoners moeten steeds

    verder trekken voor wat water.


    Rampen

    Er komen ook meer rampen voor zoals aardverschuivingen, vulkaanuitbarstingen, bosbranden, stofwolken, overstromingen,

    orkanen maar ook dergelijke rampen als besmettelijke ziektes als diarree, cholera en dengue.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 19:53 geschreven door IO3STW  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de opwarming van de aarde

    de opwarming van de aarde

     

    het eerste  gevolg van de opwarming van de aarde is de vele overstromingen meestal in kuststeden zoals bijvoorbeeld  Bangkok.  Vele mensen moeten hun huizen verlaten of werden al getroffen door de overstromingen.  Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel.   Dit heeft twee oorzaken, het landijs en gletsjers smelten dit  water komt allemaal in de zee terecht, waardoor de zeespiegel stijgt.  De tweede oorzaak is dat water uit zet bij verwarming waardoor er nog eens zoveel water is.  Er worden naar oplossingen gezocht, zo worden er bijvoorbeeld in vele gebieden dammen gebouwd of breiden ze de rivieren uit waardoor ze meer ruimte krijgen. Veel kunnen de mensen niet doen tegen overstromingen je bent er nooit helemaal op voorbereid.  

    Een van de volgende gevolgen van de opwarming van de aarde zijn honger  vele mensen in vooral warme en droge gebieden lijden aan ernstige honger.  Boeren in Afrika hebben het moeilijk omdat het  er veel droog. Een oplossing kan zijn om te irrigeren maar sommige boeren hebben niet geld om te doen.  

     

    Een oorzaak die niet  zoveel aandacht krijgt is de biodiversiteit, door de opwarming van de aarde neemt de biodiversiteit af. Wat is dit precies? Biodiversiteit  zijn de verschillende levende wezens. In het zuiden en in Afrika zijn er meer verschillende soorten levensnormen dan langs onze streken. Door de opwarming van de aarde sterven sommige diersoorten uit waardoor de biodiversiteit afneemt.  Wat kan men daar tegen doen? De Europese unie heeft een actieplan ingeschakeld. In het actieplan wordt onder andere verteld aan de mensen dat door de opwarming van de aarde de biodiversiteit afneemt , sommige mensen beseffen niet hoe belangrijk de biodiversiteit is voor de mens, als de mensen beseffen hoe belnagerijk het is zullen ze er dan op letten?

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeespiegelstijging

    http://greenwoodtravel.wordpress.com/tag/wateroverlast-thailand/

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hongersnood

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Biodiversiteit

    http://europa.eu/legislation_summaries/environment/nature_and_biodiversity/l28176_nl.htm


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 19:28 geschreven door IO3STW  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de opwarming van de aarde, een probleem voor iedereen!
    De opwarming van de aarde, een probleem voor iedereen! 
                                                                                                                                                                             Margot Van der Straeten      2

    Stilletjes aan maken wij de aarde kapot. Door wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, warmt de aarde op. De gevolgen hiervan zijn dat de ijsblokken smelten, klimaatrampen slaan vaker toe zoals aardbevingen, gletsjers en vulkaanuitbarstingen. Hoe zullen wij dit probleem aanpakken? 

    • Overstromingen
     Doordat de aarde opwarmt, stijgt onze zeespiegel. Door de verwarming van de aarde smelten er elke dag opnieuw weer ijsblokken. zo stijgt onze zeespiegel. en verdwijnen er steeds meer eilanden door de golven. Dit is een groot probleem voor de inwoners van dat eiland.

     • Rampen
    Volgens klimaatwetenschappers zullen er na enkele jaren meer overstromingen en stormen zijn. Wetenschappers gaan er ook van uit dat er stijgingen van de zeespiegel en een toenemend aantal aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zullen zijn. 

    • Gletsjers verdwijnen
    Door hogere temperaturen zal het ijs op de bergen binnen enkele jaren allemaal smelten. Zo zal de zeespiegel zo een 7 meter stijgen. Maar gletsjers zijn belangrijk zij vormen een zoetwatervoorraad in tropische gebieden. De ijskappen op de Himalaya kunnen binnen 30 jaar al verdwijnen.

    Hoe kunnen we deze problemen oplossen? 
    Als eerste is het zeer belangrijk om zuinig te zijn met energie. Laat dus niet onnodig lichten aan. Ook in plaats van de verwarming hoger te zetten doe een extra trui aan of neem een dekentje. Probeer zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen zoals de trein of de bus. Probeer dus minder de auto te nemen. Je kunt ook overschakelen naar groene energie. Al vele mensen letten op deze punten. Jij ook?! 

    dus als we niet vlug beginnen te letten op de opwarming van de aarde zal dit in de toekomst een groot probleem zijn voor iedereen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 19:16 geschreven door IO3STW  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Water... kunnen we nog zonder? Marie Vanbosseghem

    Water… kunnen we nog zonder?

     

    Marie Vanbosseghem

    2

     

    Er is over de hele wereld water te vinden. Op de ene plaats is er al wat meer dan op de andere. Het water is ongelijk verdeeld. Er zijn plaatsen in de wereld die door bepaalde omstandigheden heel weinig water hebben. Als je er dan te veel gaat verbruiken, kan het zijn dat het water opraakt. Zo kunnen er rivieren zijn die op een bepaald moment leeg komen te staan. Dat zou een ramp zijn voor de hele wereld. Wanneer je geen water hebt, kan je ook onvoldoende kweken en oogsten. Het brengt je leven in gevaar.

    Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van een watervoetafdruk, maar wat is dat nu precies?  Een watervoetafdruk van een persoon is de hoeveelheid water die nodig is geweest om al de goederen/ producten te maken die je koopt in de winkel.

    Producten die ervoor zorgen dat onze watervoetafdruk hoog is, zijn onder andere brood. In een brood zit ongeveer 1 600 liter water. Ook in koffie zit heel wat water, zo’n 10 000 liter.  

    Vegetariërs hebben een 36% lagere voetafdruk dan andere mensen. Dat komt omdat er in vlees heel wat water zit bijvoorbeeld rundvlees. In rundvlees zit zo’n 15 000 liter water. Vegetariërs eten geen vlees dus besparen ze heel wat water in vergelijking met de andere mens. Zo is hun watervoetafdruk veel lager dan het onze.

    Het is opvallend dat de watervoetafdruk het hoogst is in gebieden waar er aan export wordt gedaan. Bijvoorbeeld gebieden die chocolade produceren zullen een veel grotere voetafdruk hebben. Ze hebben zeer grote hoeveelheden water nodig om hun product te kunnen maken. 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 19:06 geschreven door IO3STW  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Jana Devolder groep:2 http://nl.wikipedia.org/wiki/Opwarming_van_de_Aarde http://www.hln.be/hln/nl/2656/Global-Warming/article/detail/1033960/2009/11/25/Tien-gevolgen-van-de-opwarming-van-onze-planeet.dhtml De opwarming van de aarde heeft heel wat gevolgen voor onze samenleving. Het eerste grote gevolg voor de opwarming van de aarde is de stijging van de zeespiegel. Hierdoor ontstaan veel overstromingen. Waardoor kleine eilanden helemaal worden overspoeld door water. Deze natuurrampen komen vaak voor in de tropen. De mensen in deze landen hebben daardoor ook grote problemen om te overleven. Want deze gebieden kennen van nature weinig klimaat variantie vanwege de zwaktes van de seizoenen. Kleine eilanden kunnen helemaal in de golven verdwijnen; in dichtbevolkte rivierdelta’s wordt het grootste aantal mensen getroffen. Men probeert van alles te doen om dat probleem wat tegen te houden. Daarom heeft men een aantal maatregelingen ondernomen. Zoals mitigatie. Dit hulpmiddel minimaliseert de milieuproblemen. Door bv; het verminderen van energie verbruik. Bosbranden zijn een tweede gevolg van de opwarming van de aarde. Doordat het zo warm is staan de bossen zeer droog en ontstaan er bosbranden. Het aantal bosbranden stijgt als maar meer. Dit is niet goed voor de natuur. En zeker niet voor de dieren die hen schuilhouden in het bos. Hierdoor sterven ook als maar meer dieren&planten uit.Men kan dit probleem beter aanpakken door af en toe te gaan irrigeren in de bossen. Honger is een derde gevolg. Doordat het warm blijft en zeer weinig neerslag valt komt de landbouw in grote problemen. Dit is natuurlijk heel slecht voor de boeren want zij hebben geen inkomsten. En kunnen niet oogsten omdat er geen vruchtbare grond is. Waardoor er minder en minder voedsel voorzien is. Het land die het meeste last heeft van dit probleem is Afrika en ook het Midden-Oosten daar sterven dagelijks veel mensen aan voedseltekort. Men probeert dit probleem al op te lossen door naar deze landen voedselpakketten te brengen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 18:16 geschreven door IO3STW  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het drama van het Aralmeer door de mens veroorzaakt Helena Vndekerckhove
    Het Aralmeer ligt in Azië ten oosten van de Kaspische zee. Het noordelijke deel van het meer ligt in Kazakstan en het zuidelijke in Oezbekistan. Het meer word omringd door twee grote rivieren: de Syr Darja in Kazakstan en de Amu Darja in Oezbekistan.

    Ze vonden het Aralmeer een zeer geschikte plaats om een katoenteelt op te zetten. Er werd een zeer uitgebreid irrigatiesysteem opgebouwd om het land vruchtbaar te maken. Het grote gevolg hiervan was, dat het water iedere dag uit het meer langzaam uitdroogde. Er gaat maar een klein deeltje van het water dat aan de rivier onttrokken wordt door naar de velden, het gaat hier om 10% van het water. De rest verdampt of loopt weg uit verouderde irrigatiekanalen. In 2005 is er met behulp van de Wereldbank een dijk aan gelegd die water uit de Syr-Darja opvangt, dat is een kleine hulp om het meer te doen redden. Zo kan er weer gevist worden.

    De grote economische ramp voor de mensen is dat de scheepvaart bijna helemaal verdwenen is, er is geen transport per schip meer mogelijk in een woestijn. zo is er een groot deel van de bevolking werkloos en komt terecht in armoede.

    De grote ecologische ramp hiervan is dat het zoutgehalte enorm is toegekomen. Omdat het water blijft krimpen, zou dat gehalte gestegen zijn naar 16%. Plant- en diersoorten zijn hierdoor verdwenen. Het vasteland is onvruchtbaar geworden, want het is met een laag zout bedekt.

    Door de vervuiling en armoede is de gezondheid van de lokale bevolking erg achteruitgegaan. Op sommige plaatsen is de kindersterfte verdubbeld. Veel mensen lijden aan armoede, maar ook TBC, kanker, lever- en nierziekten zijn heel erg toegekomen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 17:07 geschreven door IO3STW  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emile Withoeck: Het aralmeer: een uitgedroogd panorama.

    Het aralmeer: een uitgedroogd panorama.
    Emile Withoeck, 3stw2, 2

    Het aralmeer was ooit voledig gevuld met water. Het meer is gelegen in Azië en oosten van de Kaspische zee.  Het diepste punt van het meer was 69 meter diep. Maar helaas is dit prachtige meer uitgedroogd.

    De oorzaak hiervan is dat er een zeer uitgebreid irrigatiesysteem aan het meer ligt om de grond vruchtbaar te houden. Omdat het meer niet meer bijvulde verdampte er telkens meer en meer water. Dit zorgde voor de verzilting van het water.

    Het droge land is nu bedekt met een zand -en zoutlaag. De schepen die er ooit de katoenhandel staande hielden liggen nu op de bodem zonder een druppel water in de buurt. Ook is het zoutgehalte enorm toegenomen.

    Door de vervuiling is de armoede rond deze streek sterk toegenomen en gaat de gezondheid ’s  toestand van de bevolking achteruit. De ziekte TBC is dan ook sterk toegenomen.

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2014, 15:34 geschreven door IO3STW  
    Archief per week
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs