Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in het gastenboek.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Literaire blog
Een blog voor elke lezer, jong en oud!
19-11-2008
Voorleesweek!
Hoi iedereen!
Zoals ik vorige keer al vermeldde heb ik een interview gehouden met een leesbevorderaarster die bij Stichting Lezen werkt. Zij heeft mij in dat interview ook veel verteld over de Voorleesweek die door hen georganiseerd wordt. De Voorleesweek start altijd de derde week van november (ofwel vanaf zaterdag) en daarbij wordt er door bekende Vlamingen overal in België voorgelezen. Ook is er op 21 November een groot Voorleesontbijt! Om de Voorleesweek een beetje te promoten plaats ik hier een artikel dat ik gisteren in de krant Het Nieuwsblad gevonden heb.
Prinses Mathilde leest sprookjes voor
Prinses Mathilde heeft sprookjes ingelezen voor
kinderen met een leesbeperking. Zo promoot ze de Voorleesweek, die
zaterdag begint.
Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar niet alle
kinderen hebben even gemakkelijk toegang tot boeken. Voor blinde en
slechtziende kinderen, maar ook voor kinderen met dyslexie of een
motorische stoornis stelt de Luisterpuntbibliotheek gratis voorgelezen
verhalen ter beschikking. Omdat de bibliotheek wist dat prinses
Mathilde de bekommernis deelt om boeken voor alle kinderen toegankelijk
te maken, heeft de organisatie haar gevraagd om zeven verhalen in te
lezen.
In overleg met de Stichting Lezen heeft de prinses gekozen voor
verhalen van de Vlaamse jeugdauteurs Henri Van Daele en Heide Boonen.
De prinses kende Van Daele al persoonlijk. Hij was eerder op het idee
gekomen om voor de zesde verjaardag van prinses Elisabeth sprookjes te
bundelen uit de landen van herkomst van onze zes Belgische koninginnen.
'Prinses Mathilde was zeer gecharmeerd door het initiatief en op mijn
beurt ben ik nu heel vereerd dat zij vier van mijn sprookjes heeft
uitgekozen voor de opname. Ik ben benieuwd naar het resultaat', zegt
van Daele.
Ook Heide Boonen is heel blij met de
selectie. 'Dit is een belangrijke erkenning van mijn werk. Maar met de
keuze had ik niets te maken. Dat is helemaal buiten mij om gebeurd.'
De verhalen zijn opgenomen met een speciaal systeem, zodat je makkelijk
delen sneller of trager kunt laten voorlezen. Ze zijn vanaf vandaag ook
via het internet te beluisteren. Zelf sprookjes schrijven, zoals
koningin Fabiola, daarvoor heeft prinses Mathilde voorlopig geen
ambitie, zegt de woordvoerder van het paleis. Vrijdag zal de prinses
ook live voorlezen voor kleuters in de multiculturele Kakelbontschool
in Laken. Daarmee vestigt ze de aandacht op de Voorleesweek, die
zaterdag begint. (mte)
Ik hoop dat de Voorleesweek een groot succes wordt en Stichting Lezen er weer in slaagt vele kinderen geïntereseerd te maken in het lezen van boeken!
Ik heb nog een leuke leestip voor de romantische zieltjes onder ons. "A walk in the clouds" is een absolute aanrader, als je je eens volledig wil ontspannen. Het is een supervlot en romantisch boek van Deborah Chiel ! Het boek is ook al verfilmd. Het is een film waar Keanu Reeves in speelt ! Misschien klinkt dat bekender in de oren... Zeker lezen !!!
Ik en Kimberly hebben voor het vak seminaries een interview gehouden met een leesbevorderaarster en een boekhandelaar. Bij mij is het zeer vlot verlopen, ze antwoordde heel enthousiast op de vragen die ik stelde en je zag meteen dat ze zeer gepassioneerd was door literatuur. Op het einde van het interview kreeg ik zelfs een gratis boek mee en een hele boel promotiemateriaal van Stichting Lezen. Ook werd mijn naam genoteerd voor een interview met "De Morgen" ivm de boekenbeurs. Bij Kimberly is het interview iets minder vlot verlopen. De boekhandelaar was niet zo een vlotte spreker en daardoor zat het gesprek soms wat vast. Onze begeleidster van seminaries heeft iedereen aangeraden om naar het programma "Iets met boeken" te kijken op Canvas. Een echte aanrader!Op zondag 16 november waren Herman Brusselmans en Kader Abdolah te gast. Leon en Jan praatten met hen over hun rol als publieke figuur, over de heilzaamheid van het schrijven en over de toekomst van de literatuur
Hallo, als je boekentips hebt, mag je deze zeker laten weten!
Wij plaatsen ze dan op onze blog en zo kan iemand anders misschien wel een leeservaring rijker worden.
Deze week kregen we een
leuke leestip van een leraar op onze school, meneer Thuy.
Hij raadt "De Franse tuinman"
van Santa Montefiore aan omdat het taalgebruik prachtig is en het vlot
leest. Het boek is trouwens van het romantische genre.
Korte inhoud: Miranda Claybourne heeft grootse plannen met de
enorme tuin van het landhuis waar ze met haar man en twee kinderen is gaan
wonen. Ze begint vol enthousiasme, maar moet al snel toegeven dat ze geen
groene vingers heeft.
Dan ontmoet ze Jean-Paul, een Fransman die aanbiedt om de tuin in zijn oude
glorie te herstellen. In ruil zou hij in de leegstaande cottage op het
uitgestrekte terrein willen wonen. Als ze die weer bewoonbaar gaat maken, vindt
Miranda het dagboek van Ava Lightly, de vorige bewoonster. Elke avond leest ze
een stukje in het dagboek, dat ze voor iedereen verborgen houdt. Miranda's man
blijft steeds langer in Londen, haar kinderen zijn naar school en de tuin slokt
al haar aandacht op. Ze raakt steeds meer gefascineerd door de raadselachtige
Jean-Paul - wat is zijn geheim?
Ik ben Kimbely en zit in de jury van de Inktaap. Voor het ogenblik ben ik bezig in het boek 'Het schervengericht'. Persoonlijk vind ik het vrij ingewikkeld. maar het leest wel vlot Zijn er onder jullie nog mensen dit boek aan het lezen? En naar aanleiding van de Inktaap zijn we vorige week vrijdag naar De Nachten in Antwerpen geweest. Dat was echt heel erg leuk. We konden naar optredens gaan kijken, een lezing bijwonen van een schrijver... Ja, het was de moeite!
Gisteren (vrijdag 7 november) trokken we met een deel van de Inktaap juryleden naar De Nachten in Antwerpen. De Nachten is een Belgisch, literair (tweedaags) muziekfestival, oftewel een hangplek voor hedendaagsheid, een salon voor tekst, beeld en klank waar spindoctors van pop en poetry hun gang gaan, waar poëzie en literaire darkrooms een plek hebben. Dit jaar waren er op vrijdag o.a. Kristien Hemmerechts, Herman Brusselmans, Joke Van Leeuwen, Tom Naegels aanwezig. Deze personen zijn allemaal auteurs, maar uiteraard kwam er op dit literair muziekfestival véél meer aan bod! Samen met Sanne, Lopke en Jari ging ik de nacht in! Eerst kwamen we in een zaaltje waar (speciaal voor de mensen van de Inktaap) een lezing werd gehouden door Marc Reugebrink (je weet wel, de auteur van het genomineerde boek voor de Inktaap, "Het grote uitstel"!). Het was een leuke man, die niet uit de weg ging voor een grapje... Zo zei hij dat als je over seks wil schrijven, je vooral niet aan seks mag denken... Na de lezing van Marc Reugebrink riep men Mevr. Schatteman op het podium! Zij geeft de leiding over onze literaire groep op school (waar ze tevens bibliothecaresse is). "Ik doe de bibliotheek," zei ze tegen de man op het podium. "Op een hele leuke school," voegde ze er nog aan toe. En dat konden we natuurlijk alleen maar beamen... (Haha) Hierna gingen we naar de "rode zaal" waar Marcel Vanthilt bezig was met presenteren. Hij kondigde de groep Motek aan (waar we uiteraard naar gingen kijken!). Ik vond het echt mooi, maar Lopke niet echt. Zij kwam op het leuke (?) idee om BV's op te sporen. Zo kwamen we vj Olli van de muziekzender TMF tegen, waaraan ze direct vroeg of ze ermee op de foto mocht. Maar Kristien Hemmerechts, daar wou ze écht mee op de foto :p (wat niet gelukt is, helaas!). De lezing van mevrouw Hemmerechts viel wel mee volgens ons. Daarna was het de beurt aan "Ward/ward", een dansgroep. Dit was volgens ons een ietwat vreemd optreden. Diegenen die geweest zijn, zullen perfect begrijpen wat ik bedoel Heel leuk was dat Studio Brussel aanwezig was. Aangezien ik een "fervente" luisteraar ben van deze radiozender, vond ik het echt boeiend om te zien hoe het er live aan toe ging. We nestelden ons met z'n vieren in één van de sofa's en luisterden geboeid naar o.a. het akoetische optreden van de zangeres Mariee Sioux. Maar waar we allen stiekem naar uitkeken was de komst van Herman Brusselmans! Hij was tot onze verwondering slechts een kwartier te laat. Het was wel grappig toen een fotograaf een foto van hem wou nemen. Hoe geïrriteerd dat meneer Brusselmans keek! Echt hilarisch. Hierna gingen we naar de fotograaf van "De Standaard". Je kon door hem een professionele foto laten maken met je vrienden. Op dit aanbod gingen we natuurlijk in. Kortom, de Nachten lieten ons proeven van wat literatuur en muziek allemaal met een mens kan doen. Dit is zeker en vast een aanrader!!!
P.S.: Ik wil Lopke, Jari en Sanne bedanken voor de leuke avond! :p
Mevr. Schatteman die enkele vragen kreeg van de presentator...
Eén van de gitaristen van Motek.
Kristien Hemmerechts.
Lopke (links) en Sanne (rechts), samen met vj Olli van TMF.
Zoals elk jaar heb ik gisteren de boekenbeurs samen met Tessa bezocht. Het was een lange dag (we zaten er al van 10 u 's morgens), maar zeker de moeite waard. Zoals altijd was er veel volk. En we hebben natuurlijk ook enkele schrijvers gezien, zoals Herman Brusselmans, Peter Verhelst enz. We hebben ook de twijfelachtige eer gehad om Piet Huysentruyt te zien Alleen waren we wel teleurgesteld toen we de Humo-stand niet vonden, en uiteindelijk bleek dat Humo dit jaar niet op de boekenbeurs stond. Jammer, aangezien we elk jaar uitkijken naar de filmpjes die je daar kunt bekijken.
Net zoals Evelyn ben ik ook zeer blij dat mijn boekbespreking van het boek "De laatste keer" van Kristien Hemmerechts af is. Dat is nu inderdaad echt eens een boek waar je je door moet "sleuren". Maar het is dus gelukt.
Ik heb me gisteren eens achter mijn boek voor de Inktaap (het schervengericht) gezet en ik zit inmiddels aan pagina 300. Als je erover nadenkt nog niet eens de helft Maar het leest inderdaad wel vlot. Hopelijk geraakt het snel uit, want er wachten nog twee boeken!
Vandaag bracht ik met mijn vriend een bezoekje aan de boekenbeurs, zoals jullie in vorig bericht konden lezen. Het was heel leerrijk, maar er was wel véél volk! In de namiddag kreeg ik de kans om Veerle Moureau van de uitgeverij Davidsfonds te interviewen. Na een tijdje bereikten we de stand van Davidsfonds. Alles had ik mee: notablok, pen, fototoestel, dictafoon, ... Maar de vragen voor het interview - waaraan ik toch minstens enkele uren gewerkt had - waren spoorloos verdwenen! In alle paniek belde ik mijn mama op. Zij vond gelukkig het afgeprinte dubbelexemplaar. Zo kon het interview toch plaats vinden. En Veerle Moureau, amai, zo'n toffe madam! Zelfs met zo'n druk werkschema, vond ze toch een halfuur de tijd om te antwoorden op mijn vragen. Verder zagen we ook nog Jan Van Rompaey, Ivan de Vadder, Jan Leyers, Jelle Cleymans en de zogenaamde "schrijver" Piet Huysentruyt. Al bij al was het dus een geslaagde dag!
Vrijdag 31 oktober gaat de boekenbeurs van start. Ikzelf zal aanwezig zijn op zaterdag 1 november. Ik ga daar Veerle Moureau van de uitgeverij Davidsfonds interviewen voor het vak seminaries. Spannend, spannend!
"Het schervengericht" lezen was wel een hele uitdaging voor mij! Nog nooit eerder las ik een boek van 1051 pagina's... Maar het boek leest wel vlotjes, dus dat komt goed!
Het is lekker herfstvakantie en ik moet toegeven dat ik al flink heb gelezen ! Ik heb bovendien deze middag mijn boekbespreking gemaakt over Kristien Hemmerechts "De laatste keer"... Man man man, misérie Ik weet niet wat jullie van K.Hemmerechts vinden, maar ik heb mij echt door dat boek moeten sleuren ! No more Hemmerechts for me zenne
Ondertussen schiet ik al redelijk op met het eerste boek van de inktaap ! Ik ben bezig in het "schervengericht" ... Ik heb mezelf verplicht om dagelijks 100 pagina's uit te lezen... Ik wil dat het boek uit is tegen de herfstvakantie ! Of ik zal slagen in mijn opzet, zal ik nog wel meedelen
De nieuwe editie van Inktaap is weer van start gegaan!
De Inktaap is een wedstrijd waarbij je jóuw favoriete boek kunt kiezen uit de titels die onlangs een 'grote' literaire prijs hebben gewonnen.
Voor de Inktaap 2009 zijn de winnaars van De Gouden Uil, De Gouden Uil Prijs van de Lezer, de Libris Literatuur Prijs en de AKO Literatuurprijs genomineerd. En dat zijn:
A.F.Th.: Het schervengericht (winnaar AKO Literatuurprijs) D. Hooijer: Sleur is een roofdier (winnaar Libris Literatuurprijs) Marc Reugebrink: Het grote uitstel (winnaar Gouden Uil)
Welk boek zal de Inktaap ontvangen...? Dat komen we op dinsdag 24 maart 2009 te weten! Zit je in een schooljury, dan kun je zelf bij de uitreiking van de Inktaap zijn! De slothappening met de prijsuitreiking vindt plaats in de Singel in Antwerpen. Op deze dag zijn er debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en vertegenwoordigers van de vakjurys van de literaire prijzen.
Je bent niet noodzakelijk een boekenverslinder, maar je kan wel eens wegzinken in een goed boek of ronduit genieten van een weekblad.
Je kan wegdromen bij een prachtig verhaal en misschien wel zin hebben om zelf wat te schrijven. Je ziet het wel zitten om leeservaringen uit te wisselen...
Herken je jezelf hier in? Dan ben je bij onze blog aan het juiste adres!