Inhoud blog
  • terug thuis
  • De laatste dagen
  • even toeristisch
  • Leven met de grillen van de natuur
  • Niet aflatende modder
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    11.11.11 inleefreis Indonesië 2012

    04-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indonesie helemaal anders

       

    Dat het ook koud kon zijn in Indonesie
    ̈ hebben we aan de levende lijve ondervonden. In het gebergte van Timor bezochten we OAT, een organisatie die drie stammen cultureel met elkaar bindt in Centraal-Timor.  We maakten er kennis met Aleta die de organisatie coördineert. De band met de natuur is iets wat de organisatie sterk uitdraagt. Waar OAT voor 2008 zich vooral concentreerde op de strijd tegen de mijnbouw (marmer) is ze nu ondermeer actief rond weven, landbouw en veeteelt. De plaats waar we verbleven is een centrum voor het uitwisselen van kennis en ontmoeting. Aanvankelijk was deze plek een heilige plaats. Maar in de jaren 90 begon de mijnbouw. Na protest van de lokale gemeenschappen pakte het bedrijf zijn biezen en liet hier en daar nog wat marmerblokken achter. De littekens in het landschap blijven.


    De leden van OAT verwelkomden ons met een ceremonie waar het kauwen betelnoot een essentieel deel van uitmaakte. Gezien dat goedje niet voor niets ook bitternoot heet, waren we blij dat we het goedje mochten uitspuwen. (Dit is sowieso de bedoeling)



    Gedurende ons tweedaagse verblijf bezochten we een aantal van hun boeren- en vrouwengroepen. In hun atelier en op het veld discussieerden we over hun werking,teelten en het milieu.

    Gezien de kille avonden en koude nachten beperkten velen zich tot kattenwasjes.

    Dekens bleken er schaars. Dus iedereen dook tot op de bodem van zijn valies om warme kleren te vinden en zo toch nog een beetje te kunnen slapen.

    Ons verblijf werd afgesloten met een ceremonie waarbij ter plaatse een varken voor de voorvaderen werd geslacht.

    Onder de indruk van de sterke leiding van de organisatie en de waarden die ze uitdragen vertrokken we terug richting Kupang.

     













     

    04-08-2012 om 00:00 geschreven door veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    01-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vormingswerk in West-Timor

    In Kupang (West-Timor) maken we kennis met de organisatie Pikul.Omdat Timor het imago van armste en meest achtergestelde eiland had,kozen zij om de levenssituatie van de bevolking te bevorderen met de methode van het bewustmakend vormingswerk. Vertrekkend van concrete problemen en behoeften van gemeenschappen geven zij vorming om hun problemen tot een oplossing te brengen . Zo geloven ze weer meer in hun eigen capaciteiten en zelfwaardering,krijgen ze meer weerstand en groeit hun energie en hoop op beterschap. Hun prioritaire werkterreinen zijn milieu, voedselveiligheid, genderproblematiek en preventieprogramma’s.

    Daarna bezochten we twee van hun gemeenschappen in Kupang: Gang MotorImut Community en Koar.



     
     
    De eerste groep specialiseerde zich in afvalverwerking,meer bepaald de productie van biogas met dierenmest. Met hun motorfietsen verspreiden ze hun eenvoudige installatie (gemaakt van recyclagemateriaal) tot in de dorpen bij de boeren. De tweede organisatie werkt o.a. met straatkinderen en probeert hen te wapenen om via hun eigen creativiteit hun levenssituatie weer in de hand te nemen. Een boerderijproject,een democratieschool,een recyclageproject, vredesopvoeding maar evengoed dans-,fotografie- en computerclubs worden hierbij ingeschakeld.

     

     

     





    01-08-2012 om 00:00 geschreven door veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    31-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet iedereen blij met ons bezoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    30 juli

    Na een bezoek aan de mijnen op zondag bekeken we de volgende stappen in de keten van de steenkoolindustrie : het laden van de steenkool in de laadbakken en het vervoer per ponton over de rivier. Op weg naar Tenggarong stopten we nog even bij een mijn die vlak bij een school lag. Niet iedereen kon ons bezoek waarderen. Na amper 5 minuten kwamen een politieman en veiligheidsagent ons ijverig wegjagen en noteerden de nummerplaten. Gezien de negatieve impact van de mijnen ook wel eens in de pers verschijnt is de security er stevig opgedreven.

    Na een uitgebreide buffetlunch vertrokken we richting Tinga Lawing,een Dayak dorp op anderhalf uur hobbelen van de hoofdweg. We genoten van en namen zelf ook deel aan de openingsceremonie met traditionele gamelanmuziek.

    Het onthaal in het dorp was hartelijk. We aten er bij mensen thuis.

    In het longhouse spreidden we de gevlochten matten uit op de houten vloer voor de komende “harde” nacht.







    31-07-2012 om 00:00 geschreven door veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    30-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geld kan je niet eten,steenkool evenmin


                   



    Zondag 29 juli

    Kalimantan,Samarinda.

    Jatam is een van de partners van 11.11.11 die strijd voert tegen de open steenkoolmijnen in Oost-Kalimantan.De impact van deze mijnactiviteiten op de lokale bevolking is dramatisch. Onlangs richtten modderstromen nog veel schade aan rijstvelden en dorpen aan.Een groot deel van de steenkool blijkt voor export bestemd .Naast Japan is ook Europa een afnemer. Op zondag organiseerde Jatam de toxic tour voor onze groep in Samarinda zelf.In de voormiddag was dit een heuvelachtig tochtje op de mountainbike.Op een paar kleine details na (een stuur dat loskwam,een ketting die brak,een platte band en een zadel dat niet vast te krijgen was)bolden de fietsen goed. Af en toe was zelfs een stofmasker  nodig.

    Fietsen in een dergelijke hitte zorgt wel voor meer zweet en overhitting dan normaal. Maar iedereen wilde de impact van de mijnen zien en zette door tot het einde.

    In de namiddag werden we met de auto bij een grotere mijn afgezet.

    De ontzetting was groot bij het zien van de verwoesting van het landschap.

    Twee boeren getuigen over hun verminderde opbrengsten, de slechtere kwaliteit van het drinkwater en de sombere toekomst van hun kinderen door de uitbating van de mijn.

    Uit de mijn geraken in het donker leek niet zo simpel. We reden verloren en kwamen tussen de graafmachines terecht. Uiteindelijk kwamen we met heel wat vertraging toch veilig thuis.

     

     







    30-07-2012 om 00:00 geschreven door veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)

    Archief per week
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs