Wegens meermaals aandringen van een kennis heb ik me laten verleiden om me blindelings in te schrijven voor een viertal sessies hangmatyoga. Dat geeft me de tijd om een redelijk zicht te hebben op wat het met mij doet.
Als kind kon er me niemand plezieren met een ritje op de kermismolen, gezien ik steevast een paar dagen samen met de horizon aan een droge zeeziekte leed, als after effect. Tijdens de wandeling langs de laatste Halfvastfoor heb ik dan ook besloten dat het mijn laatste wandeling door dit tijdelijk attractiepark was, gezien ik de dag nadien nog aan het tollen was.
Toch heb ik iets met upside-down effecten. Een yogahangmat behoort tot mijn praktijkuitrusting, afdeling speelkamer, waar naast de hangmat ook nog 2 andere hangsystemen de ruimte ontsieren wegens hun hoog Gravensteengehalte, afdeling folteringen. Vijftien jaar terug heb ik mezelf zo van mijn kermiskinderziekte bijna genezen door gedurende 2 jaar regelmatig in mijn hang-up toestel ondersteboven te gaan hangen. Misschien is daar wel mijn passionele interesse in het intra-uteriene upside down leven ontsproten.
Maar om terug te komen op de hangmatyoga, die eerste les ging ook niet over yoga. Achteraf gezien bleek volgens het programma het meer een trainingssessie te zijn geweest om zelf spelend, zoekend op ontdekking te gaan. Ik ergerde me blauw! Wat ik eruit geleerd heb, is een paar houdingen die mits beter uitwerken wel zouden kunnen dienen in m'n eigen dagelijks trainingsprogramma. Ook werd ik pijnlijk geconfronteerd met het feit dat mijn sixpack aan het afnemen is en ik daar dringend iets wil aan doen. "De leeftijd slaat toe" is een flauw excuus om niet aan het werk te gaan. We waren met 4 of 5 deelnemers en het was de zwaarste les van de hangmatyogaweek werd ons meermaals aanmoedigend verzekerd. Ik zet mijn joker in op morgen voor bekken- en onderrugyoga, gezien het toch wel dichtbij huis is en yoga mijns inziens best thuis hoort in de dagelijkse flow van het leven. Jawel ik voelde mijn buikspieren de dag nadien, en geen klein beetje.
Lesje nummer twee! We beginnen met - u leest het goed- diepe torsies van de volledige wervelzuil in zit. Alsjemenou! Ik dacht bij mezelf : ik ga niet te ver, gezien ik niet opgewarmd ben en het lokaal er niet uitnodigend warm is. Maar onze lerares was zo attent dat ze me een extra duwke kwam geven opdat ik toch wel tot op mijn grens zou gaan. De verschillende houdingen lieten me steeds weer perplex staan ( lees hangen ) over de diepte waarmee die hangmatyoga tot in het fasciaal systeem haar werk doet. Ik voelde voor het eerst mijn uitwendige en inwendige longvliezen ten opzichte van elkaar verschuiven bij elke ademhalingsbeweging. Sindsdien kan ik met mijn linker long weer volop diep ademen, wat me in maanden niet meer lukte. Ook mijn buikvlies kwam aan de orde en het ophangingssysteem van mijn inwendige organen werd op zijn elasticiteit getest. Dit alles omdat de hangmat houdingen toelaat waarin ik anders niet zou geraken of op eigen krachten het helemaal niet volhoud in die vreemde kronkels. Mooie ontdekking !
De les eindigde voor mij in een langdurig hangende houding waarbij ik niet doorhad dat ik de enige was die tot op het eind van de les blijven hangen was als een vleermuis, in plaats van in savasana te komen liggen. Toch had ik geen rust gevonden, ik kom met een warrig onrustig hoofd thuis.
De derde hangmatyogasesie was een écht "verrassingslesje" zo stond goed aangekondigd in het programma. Bij het binnenkomen in de yogatempel hingen de mooi gekleurde hangmatten niet in de smalle schommelstand maar in de breede hangmatstand op ons te wachten. We kregen eerst een paar "oefeningen", ja zo werden ze toch genoemd, om beter in de Kameelhouding en de Beer te komen.
Bij de Kameel bvb. kon ik me niet volledig laten doorhangen maar was verplicht om alle "corespieren" te blijven aanspannen om niet tegen de vlakte te gaan. Niet slecht dus voor zij die zeer soepel zijn en meer op spierkracht en evenwicht moeten oefenen.
Verder overliepen we in volgorde enkele aspecten uit de zonnegroet 1 en 2. Ik kon eens zalig diep in de Utkatasana of stoelpose "hangen", daarbij de opening van de borstkast voelend zonder te moeten opgeven vanwege de zwaartekracht of brandende bovenbenen.
Tijdens de Triangel voelde ik me diep vanbinnen roteren, mijn romp ondersteund door de hangmat, om zo met een liftende arm extra ver hemelwaarts te reiken. Vanuit een vrij correcte pose voelde ik de energie langs de meridianen stromen, zonder dat deze stroming verloren ging in een teveel aan spierkracht. Fijn! Want yoga is bedoeld om met een bepaald gemak en glimlach te doen. Het is maar als de asana's echt door en door gekend zijn, en alzo niet al teveel spierkracht meer nodig is, dat de energie kan stromen.
Bij de neerwaartse hond begint plots een van ons vier stevig te boeren en liet merken dat het niet zo vlotjes ging in de maag. Kort daarop maakte een tweede yogini haar maagoprispingen bekend. Dadelijk kwam de juf ter plaatse om erger te voorkomen. Zo had ze wel haar werk met ons om iedereen te corrigeren, voortdurend heen en weer rennend tussen de hangmatten door.
"De rups" mij tot nu toe onbekend in de yoga, is echt een zalige houding in de hangmat. Liggend op de rug worden handen en voeten in de rand van de hangmat vastgerold en met een stevige zwier draait de coccon dan om zijn lengteas, om zo in een heerlijke extentie de buik lekker naar voor te kunnen strekken en de ademhaling tot in alle hoekjes te voelen wervelen. Het was een foto waard! Ondertussen meldt zich een derde slachtoffer aan met draaiingen in het hoofd. Dan maar de superman-houding! Heel mooi om zien is die pose; als een echte superman door de lucht klievend. Maar dan gebeurt het, we mochten even als een slechtvalk een neerwaartse duik nemen en als vierde en laatste speelvogel moet ik dan ook openlijk toegeven - weer een overwinning op mezelf- dat ik deftig zeeziek geworden ben. Ik word stevig in de watten gelegd voor de rest van de les, die in feite hierbij ophoudt. Het programma werd aangepast en we kregen voor het eerst in 3 lessen 5 minuten absolute stilte. Toch was dit niet voldoende om een terugkomgevoel te creeëren en annuleer ik dan ook mijn laatste lesje ; de yinyogahangmatsessie. Van een verrassing gesproken!
Om te stretchen vanuit een staande positie vind ik de hangmat iets minder geschikt als hulpmiddel, gezien er steeds spieren moet blijven aanspannen om de hangmat stil te houden. Hangend gebruik makend van de zwaartekracht, en als ondersteuning om beter in bepaalde asana's te komen is de hangmat een meerwaarde waard! Om diep op het fasciaal systeem in te werken ( inwendige littekens losmaken of na een zware verkoudheid ) is de hangmat mits correct gebruik een dankbare gereedschap.
Andere noemenswaardige criteria : Men vraagt om een hangmatje te reserveren wegens beperkt aantal (10). Gelukkig zijn er 4 a 5 parkeerplaatsjes voor de deur, want in de straat is er zeer weinig plaats.
Thuisgekomen is onze kater en computerspecialist Suske tussen mijn armen komen liggen aan het bureau en heeft me aan de hand van enkele knuffelasana's en bijhorende mantra's helemaal weer tot zen gebracht. Wat is hij toch een bijzondere leraar!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Met vriendelijke groeten, Bloggen.be-team
08-07-2014, 00:46 geschreven door
07-07-2014
Iyengar Yoga in Yoga-On-Call
Voor vandaag maandag
7/7/2014 heb ik mijn zinnen gezet op het yogalesje van Eva Kamala in
Yoga-On-Call.
Het is mijn eerste rit naar
de Oudescheldestraat en ik parkeer me in Parking Zuid ( 4 euro ) en wandel
richting mijn bedevaartsplek van het moment. Even moest ik buiten staan wachten
gezien de vorige les nog bezig was, want je valt er met de deur in huis, wat ik
toch iets minder vind in die buurt Maar ik word er vriendelijk en compleet
onthaald met kus en al van Giel, me welbekend. Eva erkent ook mijn snoet en
nadat ik een 10 beurtenkaart koop en de dagprijs van 1 lesje betaal ( samen 107 euro ) mag ik mezelf een matje uitkiezen. Ik tracht even op de mat te landen
maar word gestoord door het getater van 2 dames.
We zaten met 12 mensen op
een matje en ik had helemaal niet het gevoel dat we met teveel of te weinig
waren. Een ruim yogalokaal gevuld met allerlei attributen geven niet zoveel
rust vanbinnen.
De opbouw van de les was
mooi uitgedacht: we zouden tot elleboogstand komen. OMG daar ben ik in mn leven
nog nooit in geslaagd, zo op mn kop of handen staan. De turnles-stress van in
mn puberjaren bekruipt me weer. Ik voel me lichtelijk begluurd, gevolgd. Bij
het inoefenen van de verschillende fasen om tot zover te komen, voel ik dat mijn
schouders die niet aankunnen en dat ik mijn kontergewicht niet naar boven krijg
op eigen manskracht. Maar de opbouw was bijzonder goed en toch krijg ik dan 1
keer assistentie van Eva en het was zo goed dat ik op mijn ellebogen steunend
mijn voeten hemelwaarts kon strekken. Dank!
Ook de asanas daarop volgend
waren goed bedacht qua volgorde: het openen van onderrug en heupen, hoewel ik
dit als niet yogalerares- eerder voor de elleboogstand zou gedaan hebben, om
maar iets te zeggen. Zalig om de tijd te krijgen voor elke oefening. Het had
zeker ook een Yin kantje die Iyengar Yoga.
Ik had bij regelmaat moeite
met wat de lerares zei. Ben ik hardhorig? Ze gebruikte -professioneel correct-
de Sanskriet namen van de asanas , wat als niet reguliere student mijn
oogbollen doet uitwijken naar de uiterste hoeken om zo onopmerkzaam mogelijk te
weten wat er verwacht wordt. Gelukkig toont Eva de oefeningen mooi voor. Ik
hoorde iemand zeggen dat ze na elke oefening zichzelf een oud meetje voelt. Ik
had het net andersom, ik voelde me per asana jonger worden, en langer, en
energieker, en soepelder en sterker. En ook was ik tevreden over de les die
anderhalf uur duurde. Ik kon er maar niet genoeg van krijgen. De uitdaging was
om toch maar upside down te staan, wat ik trachtte te ontvluchten. Maar Eva
heeft me vol vertrouwen de lucht ingestuurd. Héérlijke overwinning op mezelf!
Vooral de Paschimottanasana van Eva, met 4 op een rij, gaf de groepsgeest leven
en de vele attributen in de klas ( kussens, touwen, dekens, hangsystemen tegen
de muur, yogablokken, edm) geven dan toch een meerwaarde aan de les. Het is een
uitwendige kracht die je kan aanwenden om tot grenzen te komen waar je anders
niet gemakkelijk bij kan.
We eindigen met een drievuldige
Ohm in groep.
Bij het naar huis rijden was
ik zeer rustig in mezelf. Heel wat gewrichten gingen spontaan loskraken, vooral
mijn nek en overgang naar schouders; de hardnekkige zone van C 5 tot D 3, waren
onverwachts los als nooit tevoren. Het zalige gevoel dat mijn schouders
spontaan naar beneden vallen is iets wat ik haast niet ken. Het was er! Ik voel
voor het eerst mijn schouderkapsel en schoudergewrichten openen. Ik voel mijn
linker sacro-iliacaal gewricht weer opengaan na lange compressie, L4-L5-S1
rekken zich uit. Enfin , ik verwacht beterschap morgen, van mijn linker heup (
die spontaan openviel op het einde van de les) en knie en van de bloedsomloop
naar mijn dierbare armen en hoofd.
Nu het vakantie geworden is en mijn yogalerares en vriendin Eveline op bijscholing vertrokken is vanwege die eeuwige yogabacterie -waarvoor ze allemaal steeds weer in therapie moeten naar het verre oosten- is het pad vrij om eens een scheve schaats te zetten in de wijde wereld van de yoga in de grote Stad van Artevelde.
Een paar weken voordat ze vertrok wist ik nog van niets, kwestie van de studenten niet te ontmoedigen. Maar bij haar voorlaatste lesje int Rietveld kwam ik te weten dat Eveline ons weer achterlaat om haar passie aan te wakkeren en ik mijn goede voornemens om minstens 2 keer en minstens 3 uur per week getuige te zijn van wat yoga met een menselijk lichaam doet, op eigen wilskracht zal moeten waarmaken deze zomer.
Natuurlijk zou ik naar de Osteopaat kunnen gaan, om me bij tijd en wijlen eens goed los te wrikken. Maar aangezien ik een ware 'doe het zelver' ben: Genezer, genees jezelf! en Gezondheid is de grootste doe het zelf zaak ter wereld en ook om het grote voorbeeld te geven en de eeuwige onderzoeker in mezelf aan de levende lijve te laten ondervinden wat yoga met me doet. Verder is het toch steeds fijn om een patiënt de meest geschikte oefening te kunnen meegeven om ook aan zichzelf te werken, dag na dag.
Waar beginnen we mee? Ik noem even mijn klachtjes op een rijtje: Ik heb sinds een paar maanden een krakende knie, sinds een paar weken een geblokkeerde kloppende linker heup ( art. coxae), al 40 jaar gespannen schouders, een stijve onderrug ( ik heb nog nooit zelfstandig een kopstand, handenstand of elleboogstand kunnen uitvoeren), bij regelmaat een stijve nek en moet heel nauw letten op mijn lichaamsgewicht gezien ik zeer gemakkelijk in gewicht bijkom. Verder heb ik nog een paar kwaaltjes die ik hier niet zal bij naam noemen, maar al onder lijd sinds mn 11de levensjaar ( probleem A) en een ander inwendig lijden sinds een paar maanden (probleem B). Voor de rest ben ik redelijk normaal en gezond. J
Toen kwam er plots via Lets Gent een aanbod voor een gratis week yoga bij Shambho Gent en vond ik die email terug over de hangmat yogaweek hier vlakbij huis, en zo gaat de bal aant rollen en komt het bij me op om eens een yoga pelgrimstocht te maken door de stad, van het ene kapelleke naar het andere, en er een getuigenis over neer te schrijven.
Gisterennacht printte ik dus 6 uurschemas af van de meest gekende yogacentra in de buurt van Gent: Shambho Gent, Hot Yoga Gent, Yoga-On-Call, Hangmatyoga, Yogi*ni Yoga en Studio Groene Vallei.
De criteria:
Vindbaar zijn op internet met uurrooster en adres.
Dadelijk instappen moet mogelijk zijn.
Gemakkelijk bereikbaar van thuis. ( Ik vertrek pas een half uur voor de start van de les)
Binnen mijn eigen uurrooster passen , dus vanaf 19 u s avonds en in het weekend.
Items waarop ik zal letten :
Bereikbaarheid met de wagen
Parkeermogelijkheid
Het onthaal
De prijs
Het lokaal
Het taalgebruik en de verstaanbaarheid van de lesgever