zo 09/07/06 - Sylvain Calzati heeft solo de achtste Tourrit gewonnen. De Fransman van AG2R sprong weg uit een kopgroep van zes. De ploegen van de sprinters schoten te laat in actie, het peloton kwam te laat. Sergej Gontsjar gaat dus in het geel de rustdag in.
Davitamon-Lotto wilde het slim spelen. De ploeg had sowieso geen zin om de hele dag te achtervolgen, dus stuurde het Mario Aerts mee in een vlucht.
David Zabriskie, Kjell Carlström, Sylvain Calzati, Patrice Halgand en Matthias Kessler vergezelden de Belg. De zes kregen maximaal 7'30".
(foto PhotoNews)
Quick-Step wilde zich vandaag ook niet vermoeien en T-Mobile, de ploeg van geletruidrager Sergej Gontsjar, had Kessler voorin.
Dus moest Phonak het vuile werk opknappen. Met de hulp van La Française des Jeux slonk de voorsprong van de leiders.
Het teken voor Calzati, ex-winnaar van de Ronde van de Toekomst, om alleen naar Lorient te rijden. Zijn medevluchters moesten passen.
In het peloton hielden de sprintersploegen de benen te lang stil. En net op het moment dat Quick-Step en Davitamon toch een bescheiden bijdrage wilden leveren, reed Tom Boonen lek. De zege was binnen voor de 27-jarige Calzati.
Ook Carlström en Halgand bleven nog uit de greep van het peloton. McEwen (foto) won de sprint voor het peloton, een enorm ontgoochelde Boonen werd pas negende.
vr 07/07/06 - Het is Gert Steegmans weer gelukt: hij wees Robbie McEwen de weg in de massasprint. Tom Boonen was 3e en blijft leider.
1. R.McEwen 2. D.Bennati 3. T.BOONEN
De zesde etappe bracht het peloton van Lisieux naar Vitré, een tocht van 189 kilometer door Normandië, waar het zwaar bewolkt was.
Vitré was al drie keer de aankomstplaats in de Tour. In 2000 won Marcel Wüst, in 1995 Mario Cipollini, in 1985 was onze landgenoot Rudy Matthijs de snelste.
"Ik schat de kans op een nieuwe massasprint op 50 procent", had Robbie McEwen aan de start gezegd. "Het kan net zo goed een sprint als een lange ontsnapping worden."
En ja, een lange ontsnapping, die kwam er voor de verandering nog eens. In het begin regende het aanvallen. Onder meer Axel Merckx, Philippe Gilbert en Tom Boonen lieten zich daarbij niet onbetuigd.
Maar hun vlucht met zeventien renners was van korte duur. Correctie: van de zeventien bleven er op 115 kilometer voor de finish nog drie over.
De namen: Anthony Geslin (Bouygues), Florent Brard (Caisse d'Epargne) en Magnus Bäckstedt (Liquigas).
En daar komen Steegmans en McEwen weer
Wekt het verbazing dat de drie leiders "goed samenwerkten" en vrij spel kregen van het peloton? Neen, want zo is het tot nu toe in elke rit al gegaan.
Maar op twintig kilometer voor de streep was het peloton tot een minuutje genaderd, het was zo klaar als een klontje dat ook deze vlucht geen goed einde beschoren was.
Vijf ploegen zorgden na kilometer 185 voor een hergroepering: Davitamon (McEwen), Quick-Step (Boonen), Crédit Agricole (Hudhovd), Lampre (Bennati) en Rabobank (Freire).
Boonen begon aan de laatste kilometer in zesde positie, ideaal. Maar hij liet zich insluiten en zag opnieuw de trein-Gert Steegmans voorbijdenderen.
Steegmans piloteerde McEwen op een perfecte manier naar de streep, de Australiër kwam op het gepaste moment uit het wiel en maakte de klus af.
Bennati legde beslag op de tweede plaats, voor Boonen. Tom Boonen blijft in het geel, McEwen vergroot zijn voorsprong in de stand om de puntentrui.
Iedereen kent wel die zinnige zinnen die niemand zint om te bezinnen. Wel hier zijn nog zo een paar van die zinkronkels. Ik zou zeggen, veel plezier!
De herbergier van de herberg hier herbergt hier een herbergier van de herberg daar.
Trillend trippelde tante Tiny tandloos naar de treiterende tandarts toe.
Acht Aardige Aardmensen Aten Achtentachtig Aardappels Achter Allerlei Appelbomen
Als de potvis op de pispot pist dan zit de pispot vol met potvis pis.
Ping en pong gingen pingpongen, ping pingpongde de pingpongbal naar pong en pong pingpongde de pingpongbal naar ping.
nu nog één om af te leren:
Roverovervallen vallen overal voor. Het valt voor dat bij een roveroverval een rover voorover over een roverval valt. Maar een rover heeft het er wel voor over om bij een roveroverval voorover over een roverval te vallen. Want voor een rover schiet er bij een roveroverval altijd wel wat over.
In de vorige post werd er ook al eens gelachen met de blondjes. Deze vragen zich dan af waarom het altijd met hun is dat we lachen. Maar geef toe, dit is toch wel heel duidelijk.
Een blondje belt haar vriend, met de mededeling dat ze een probleem heeft. Wat is er aan de hand?" vraagt hij."Nou, ik heb een legpuzzel gekocht, maar ik vind hem zo moeilijk. De stukjes passen totaal niet en ik kan de randen ook al niet vinden."Wat moet de puzzel voorstellen?" vraagt de vriend."Een grote rode haan," antwoordt ze. Hij besluit even langs te gaan. Bij aankomst neemt ze hem mee naar de keuken, waar de stukjes op de tafel liggen uitgespreid. Hij kijkt er even naar en zegt dan met een diepe zucht: "Nou, stop die cornflakes maar weer in de doos, dan praten we er niet meer over."
Het is nu al een tijdje geleden maar is dan eindelijk terug een mix van DaVyD. Deze keer heeft hij gekozen om jullie te laten meegenieten van een stukje uit zijn houseset die hij afgelopen weekend heeft gedraaid op de "ExtremeSensationChampagneAfterparty" in Lebbeke.
Hij kan het toch mooi zeggen hoor, en dan heb ik het natuurlijk op onze vriend Cruijff. Moest iemand anders deze woorden produceren, wel iedereen zou hem uitlachen. Maar bij Johan niet hoor!
do 06/07/06 - In een nieuwe massasprint stak Oscar Freire Tom Boonen de loef af, terwijl Gert Steegmans zich van bordje vergiste. Boonen verstevigt intussen wel zijn gele trui, hij bouwt zijn voorsprong op Michael Rogers van 1 naar 13 seconden uit.
De vijfde rit voerde de renners van Beauvais naar Caen, over 225 kilometer. Onderweg moest het peloton over vier hellingen, allemaal van vierde categorie.
De laatste beklimming lag wel op ruim 60 kilometer van de finish, de spurtersploegen kregen dus tijd genoeg om de traditionele vluchters tot de orde te roepen.
(foto Belga)
Eén naam ging een hele dag lang over de tongen: Boonen, Boonen, Boonen. Die gele trui, allemaal goed en wel, maar zou de wereldkampioen "eindelijk" een rit winnen?
Van die hysterie trokken Samuel Dumoulin (AG2R) en Björn Schröder van Milram zich niks aan.
Na nog geen uur wedstrijd reden de Fransman en de Duitser weg uit een kopgroepje van acht, op een bepaald moment hadden ze bijna dertien minuten voorsprong.
Een snipperdagje nam het peloton niet, want na een tijdje haalden de ploegleiders hun rekenmachine boven en begonnen de knechten aan de voorsprong van de twee leiders te knabbelen.
Het peloton wacht tot 3 kilometer voor de streep
Terwijl Dumoulin en Schröder de berg- en bonificatiepunten onder elkaar verdeelden, sprong Johan Vansummeren voor Davitamon (en Robbie McEwen) drie keer in de bres.
(foto Belga)
Vansummeren versnelde telkens even uit het peloton en reed naar de laatste punten van de tussenspurten.
Zo kregen we geen vroeg duel tussen Boonen en McEwen, de voornaamste kandidaten voor de groene trui in Parijs.
Onder het motto "je weet maar nooit dat ze zich achter ons misrekenen" bleven Dumoulin en Schröder diep in hun krachtenarsenaal tasten.
Telkens als de vluchters elkaar aflosten, moest de tweede op zijn trappers gaan staan om het tempo te kunnen bijbenen.
Maar hun pech was dat ze maar met zijn tweeën waren, met nog 3,5 kilometer voor de boeg zat hun monsterontsnapping erop.
Op naar een nieuwe massasprint en nu reed Tom Boonen wel in een ideale positie, in het wiel van twee van zijn ploegmakkers. Maar de wereldkampioen kon het niet afmaken.
Oscar Freire koos de andere kant van de weg en hield zijn inspanning vol, Boonen eindigde tweede. Patrick Sercu blijft de laatste Belgische winnaar in Caen (1974), Boonen verstevigt wel zijn gele trui.
Robbie McEwen was vijfde, nadat zijn gangmaker Gert Steegmans zich vergist had van bordje: op 500 meter voor de streep dacht hij dat hij nog maar 200 meter voor de boeg had.
wo 05/07/06 - Davitamon heeft weer prijs: in een sprint liet Robbie McEwen de tegenstand alleen zijn achterkant zien. De Australiër profiteerde van knap werk van Gert Steegmans. Tom Boonen blijft leider, McEwen neemt de groene trui over.
De Tour was opnieuw op bezoek in ons land. Niet in Vlaanderen dit keer, wel in Luik, Namen en Henegouwen.
Geen grote Ardense hellingen echter, wel twee kleine klimmetjes (van derde en vierde categorie), en een vlakke tweede koershelft met daarin drie tussenspurten.
(foto Belga)
De spurtersploegen kregen dus een nieuwe kans om de wedstrijd te controleren, maar alweer lieten ze een vijftal - met toelating - ontsnappen.
Met nog 187 van de 207 kilometer voor de boeg stak Egoi Martinez (Discovery Channel) het vuur al aan de lont.
Hij kreeg het gezelschap van Bradley Wiggins (Cofidis), Christophe Mengin (Française des Jeux), Laurent Lefèvre (Bouygues Telecom) en Cédric Coutouly (Agritubel).
En ja, hoor, de vluchters konden het goed met elkaar vinden en bouwden snel een mooie voorsprong op. Maar niet al te riant, want verder dan 4 minuten en 55 seconden raakten ze niet.
De sprintersploegen zijn op tijd terug
In het peloton nam Quick-Step van gele- en groenetruidrager Tom Boonen het commando waar, later kreeg de Belgische ploeg steun van Lampre (Bennati), Davitamon-Lotto (McEwen) en Crédit Agricole (Hushovd).
Terwijl Martinez alle tussenspurten naar zijn hand wist te zetten (veel strijd was er niet voor, trouwens), voerde het peloton in het slot het tempo op.
De timing was perfect: op 8 kilometer van de streep werden Wiggins en Mengin als eerste bijgehaald door het peloton, 5 kilometer verder stierf Coutouly en nog wat verder was ook het liedje van Martinez en Lefèvre uit.
In volle finale reed Erik Zabel lek, weer een concurrent minder voor de snelle jongens in de massasprint dus.
McEwen had geen pech, was ideaal geplaatst en kwam op het perfecte moment uit het wiel van Gert Steegmans. Hij won met een meesterlijk overwicht.
Dat er veel onverdraagzaamheid bij de mensen is, dat is algemeen geweten. Maar ze moeten de dierenwereld toch ook niet heilig verklaren. Ook daar kan het er erg aan toe gaan!
Momenteel is op het wk voetbal de Duitse Manschaft aan het spelen tegen de Italiaanse Squadra. Bij ons thuis wordt deze wedstrijd heel fanatiek gevolgd. En daarmee bedoel ik dus iedereen!
Zo tijdens de pauze van de halve finalewedstrijd Duitsland-Italië heb ik toch nog een momentje gevonden om jullie nogmaals te trakteren op een sappige Cruijff-uitspraak.
di 04/07/06 - Een vierde plaats in de derde rit levert Tom Boonen de gele én groene trui op. De dagzege ging naar Matthias Kessler, die een ontketend peloton achter zich hield en wraak nam voor zijn nederlaag van maandag.
1. Kessler 2. Rogers 3. Bennati 4. BOONEN
Het peloton kwam vandaag even op het parcours van Luik-Bastenaken-Luik en de Gold Race, met de top van de Cauberg op twee kilometer van de finish. Een etappe van Luxemburg via België naar Nederland om te sprinten of te vluchten?
(foto Belga)
Om te vluchten, dacht Jens Voigt al na een halfuurtje en hij koos snel het hazenpad.
De Duitser van CSC kreeg wat later het gezelschap van Unai Etxebarria (Euskaltel), Christophe Laurent (Agritubel), Jérôme Pineau (Bouygues) en José Luis Arrieta (Ag2R).
De vijf vluchters werkten goed samen en hadden zo'n 100 kilometer voor de finish (intussen waren ze België al binnengereden) meer dan zes minuten voorsprong.
De bergpunten verdeelden ze onder elkaar, net als de punten in de tussenspurten. Zo hoefden Tom Boonen, Thor Hushovd en Robbie McEwen zich niet te vermoeien.
Valverde en Dekker moeten naar het ziekenhuis
Op 55 kilometer van de streep kreeg McEwen trouwens slecht nieuws: door een valpartij in het peloton werd Fred Rodriguez afgevoerd, samen met Erik Dekker. Beiden waren tegen een stoep gebotst.
(foto Belga)
Rodriguez is geraakt aan zijn sleutelbeen, pols en hoofd, Dekker verloor in zijn laatste Tour een paar tanden. Rodriguez was de locomotief van McEwen, Dekker de meest ervaren man in de Rabobank-ploeg.
Nog meer brokken in de laatste twintig kilometer. Terwijl de voorsprong van de vluchters naar beneden ging, smakte Alejandro Valverde in het peloton tegen het asfalt. De Spanjaard, een van de favorieten voor eindwinst, werd weggedragen met pijn aan zijn sleutelbeen.
Voorin werden de vluchters een voor een opgeslokt, op de Cauberg kreeg het spel om de ritzege zijn beslag: de koers ontplofte er.
Weer probeerde Matthias Kessler, net als maandag, het peloton in het ootje te nemen met een snedige versnelling. Philippe Gilbert counterde, maar kreeg de Duitser niet te pakken.
Vielen de sprinters Kessler in rit 2 op 300 meter van de streep nog in de nek, nu hield de Duitser het wel vol tot aan de finish. Tom Boonen eindigde vierde en neemt de gele trui over van Thor Hushovd, die twaalf seconden toegaf op onze landgenoot. Boonen heeft ook de groene trui in zijn bezit.
ma 03/07/06 - Tom Boonen heeft het in de sprint moeten afleggen tegen Robbie McEwen. De Noor Thor Hushovd is de nieuwe leider, Boonen volgt op vijf seconden, McEwen op acht. De rit werd gekleurd door een monsterontsnapping van twee Spanjaarden.
1. R.McEwen 2. T.Boonen 3. T.Hushvod
Een massasprint lag niet voor de hand in deze tocht van 228,5 kilometer, die het peloton van Obernai via de uitlopers van de Vogezen naar Esch-sur-Alzette in Luxemburg bracht.
(foto Belga)
Na twee klimmetjes van derde categorie in de beginfase zat het venijn in de staart, met nog eens drie bergjes van vierde categorie.
Ideaal om een ontsnapping op touw te zetten, dachten Aitor Hernandez van Euskaltel en David De La Fuente uit de Saunier Duval-ploeg.
De twee Spanjaarden gingen er al in de eerste kilometer vandoor en kregen van het peloton een maximale voorsprong van 11 minuten en 20 seconden.
Achter de vluchters spurtten eerst Tom Boonen en daarna Thor Hushovd naar de twee bonificatieseconden. Beiden hadden zo te zien nog maar weinig last van de incidenten in de sprint van zondag.
Deze middag is een geschikt moment om even stil te staan bij de begrafenis van Nathalie & Stacy. En dit liedje vertelt heel goed wat ik voel bij die gedachte!