Gemeente naar Raad van State als Peeters vergunning geeft aan Remo
De gemeente Houthalen-Helchteren overweegt sterk om naar de Raad van State te stappen, als minister van leefmilieu Kris Peeters (CD&V) een vergunning geeft voor het Remo stort. Eerder gaf de gemeente al een negatief advies voor het stort.
Enkele omwonenden van het stort brachten het punt door middel van een petitie donderdagavond op de agenda van de gemeenteraad. Volgens het nieuwe gemeentedecreet kunnen inwoners een punt toevoegen aan de dagorde, als ze minstens evenveel handtekeningen verzamelen als één procent van de bevolking. Het actiecomité in Houthalen-Helchteren was trouwens de eerste die daar gebruik van maakte in onze provincie. Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) feliciteerde hen met die pioniersrol, en gaf initiatiefnemer Wim Bordeyne symbolisch een bel cadeau. "Het is goed dat inwoners de rol van klokkenluider op zich nemen," zo vond hij.
Nadien mochten de actievoerders hun vragen toelichten. Ze vroegen onder meer duidelijkheid over het standpunt van het bestuur over het stort. Ze wilden weten welke afvalstoffen er gestort worden op Remo, en hoe lang er nog gewacht moet worden op de beslissing van Minister Kris Peeters (CD&V). Hij moet de knoop doorhakken of het stort al dan niet een nieuwe vergunning krijgt. Ze vroegen ook om een gezondheidsonderzoek en meer metingen in de buurt van de stortplaats.
"Wij blijven alleszins consequent in onze visie over het Remo stort," zo luidde het antwoord van schepen van leefmilieu Veronique Mertens (Open VLD). "We hebben destijds een negatief advies gegeven over Remo. De provincie heeft dat negatief advies naast zich neergelegd, waarna er beroep werd aangetekend bij de bevoegde minister Kris Peeters. Die heeft nog altijd geen beslissing genomen. Beslist hij binnenkort toch om een vergunning af te leveren, dan rest ons de enige mogelijkheid nog om naar de Raad van State te stappen. We moeten dan als gemeente aantonen dat er procedurefouten gemaakt zijn, of dat er onherstelbare schade wordt aangericht. Eenvoudig zal het niet zijn, maar we zullen toch al het mogelijke proberen."
"Of we ingaan op de vraag van de bewoners naar een gezondheidsonderzoek? Dat kunnen we als gemeente moeilijk op onze schouders nemen," aldus schepen Mertens. "Dat vraagt een grootschalige aanpak, met heel wat proef- en referentiepersonen. Anderzijds is het wel belangrijk om te weten of er mogelijke gezondheidsrisico's verbonden zijn aan het stort. In die zin willen we wel aan de minister van Volksgezondheid vragen, om zo een onderzoek in onze gemeente te houden. Metingen rond fijn stof gebeuren nu al in Hasselt en Lommel, maar we vragen aan de Vlaamse Milieumaatschappij en de minister om voortaan ook dichter bij het stort te meten."
De CD&V oppositie maakte bij monde van fractieleider Maurice Vanoevelen bekend dat zij contact hadden opgenomen met het kabinet van minister Kris Peeters. "Momenteel wordt er kennelijk een convenant uitgewerkt over het Remo stort. Dat moet voor alle partijen, zowel Ovam, Remo als de natuurverenigingen verteerbaar zijn. De onderhandelingen over dat convenant lopen nog."
Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) besloot dat zijn gemeente genoeg heeft van het integraal storten en verbranden van afval. "We moeten een signaal geven dat het anders moet, en dat er nieuwe technieken gebruikt moeten worden."
25/04Kandidaten voor verkiezingen 10 juni in uw gemeente
Zowat alle partijen hebben een gemeentelijke kandidaat op de lijst staan, zij het op - in theorie - onverkiesbare plaatsen. Burgemeester Yzermans is 6de opvolger op de Kamerlijst van de sp.a. Coalitiegenote Veronique Mertens (Open Vld) prijkt op de Senaatslijst, Tony Ventura neemt de 3de plaats in op de Groen!-Kamerlijst.
Bij de oppositie is Jules D'Oultremont de meest opvallende kandidaat: de ex-sp.a'er trekt de Kamerlijst van het Comité Andere Politiek (CAP). Vera Micska krijgt bij CAP de 5de plaats op de Senaatslijst. Jill Dupont zal op de Kamerlijst staan. CarolineGoddeeris (CD&V) krijgt de 8ste plaats op de Kamerlijst. John Vrancken is daar lijstduwer bij Vlaams Belang. Roger Saeys staat op de Senaatslijst voor de PVDA
Houthalen-Helchteren stelt werkgroep noord-zuid voor
De gemeente Houthalen-Helchteren heeft vandaag haar werkgroep voor de Noord-Zuid verbinding voorgesteld.
Daarin zetelen naast alle fracties uit de Regenboogcoalitie van SP.A, Om-Nu!, Groen! en Open VLD ook heel wat professoren die mee willen dokteren aan een oplossing voor de Grote Baan. Het gaat onder meer om Professor Paul Stryckers die gespecialiseerd is in milieuwetgeving en Professor en verkeersdeskundige WillyMiermans.
Gedaan met het lanceren van allerlei plannen vanuit Brussel om de Noord-Zuid in Houthalen-Helchteren op te lossen. De Regenboogcoalitie wil nu zelf het heft in handen nemen en een oplossing uitwerken die voor alle partijen aanvaardbaar zijn, en die wel kunnen rekenen op een lokaal draagvlak.
"We benaderen dit thema vanuit een 'regenboog denken'," aldus burgemeester AlainYzermans (SP.A) "Dat wil zeggen dat we een sterk onderbouwde oplossing willen vinden waarin iedereen zijn zeg heeft, en waarin iedereen zich terugvindt. Niet overhaast maar doordacht en voldoende snel om op korte termijn met een goede oplossing voor de dag te komen."
"Alle argumenten van zowel voor- als tegenstanders worden naast elkaar geplaatst, gewikten gewogen," zo klinkt het in een persbericht. "Op basis van duidelijke, realistische en onderbouwde argumenten wordt geleidelijk naar een voorstel gewerkt dat voor iedereen aanvaardbaar is." Specialisten zoals professor Paul Stryckers, tevens directeur van het Centrum Milieu-Educatie, en docent Milieurecht te Antwerpen, Professor en verkeersdeskundige WillyMiermans, NAL voorzitter Gust Feyen en Professor Jorissen in luchtkwaliteit van de Universiteit Gent hebben hun medewerking al toegezegd.
"De werkgroep start met een open geest, waarin élk scenario ter discussie ligt. De huidig geplande uitvoering van Fase 1 mag op geen enkele wijze de toekomstige keuze voor een tunnelscenario of omleidingsweg in Fase 2 beïnvloeden," besluit burgemeester Yzermans.
Het gemeentebestuur heeft de werkgroep Noord-Zuid voorgesteld, die voor de regenboogcoalitie een afweging van sterktes en zwaktes zal maken over de mogelijke oplossingen voor de Noord-Zuid.
Het is niet de bedoeling om met een gezamenlijk standpunt naar buiten te komen, zegt burgemeester Yzermans. Wel willen we enkele richtlijnen meegeven voor de opmaak van het milieu-effectenrapport (MER).
Het gemeentebestuur heeft de werkgroep Noord-Zuid voorgesteld, die voor het regenboogcollege een afweging van sterktes en zwaktes zal maken over de mogelijke oplossingen voor de Noord-Zuid.
Het is niet de bedoeling om met een gezamenlijk standpunt naar buiten te komen, zegt burgemeester Yzermans. Wel willen we enkele richtlijnen meegeven voor de opmaak van het MER.
We pretenderen niet dat we het ei van Columbus gaan uitvinden, met een heel nieuwe oplossing voor de Noord-Zuid, legt burgemeester AlainYzermans uit. De werkgroep moet alle argumenten van voor- en tegenstanders afwegen, om zo een aantal randvoorwaarden te scheppen die meegenomen moeten worden in het milieu-effectenrapport dat tegen de zomer van 2008 opgemaakt zou worden. De coalitie wil een oplossing niet in de weg staan, we willen er juist constructief aan meewerken.
Elke meerderheidspartij vaardigt twee mensen af in de werkgroep. Opvallend is dat vanuit Groen! gekozen wordt voor StamatiaGoygogiannis, de voortrekster van actiegroep Om-Nee!. Maakt dat alles niet nog moeilijker? De werkgroep is een verhaal van uitersten, maar we zullen zoeken naar een consensus, zegtYzermans.
We laten alle opties open, ook de minister maakte nog geen definitieve keuze tussen een tunnel of omleiding. Wel stellen we nu al duidelijk dat de afwerking van de eerste fase (ontdubbeling in Helchteren, nvdr) geen hypotheek mag leggen op het vervolg. De werkgroep zal zoeken naar voorwaarden in het belang van de hele bevolking, die moeten meespelen in de uiteindelijke beslissing. Voorlopig zit er niemand van de oppositie in de werkgroep, maar dat kan nog komen.
Het schepencollege van Houthalen-Helchteren heeft gisteren beslist over de toekomst van de oude sporthal in Houthalencentrum. Bedoeling is om een privé-investeerder te vinden die er een fitnesscomplex in wil onder brengen.
Uit ons citymarketingplan bleek dat er nog nood was aan bijkomende ontspanningsmogelijkheden in de gemeente, zegt burgemeester AlainYzermans. Verschillende kandidaten boden zich al aan om er een fitness in uit te baten. We zullen nu eerst de criteria opstellen waaraan zon fitness moet voldoen. Het project moet passen binnen de sociale en sportieve context van de gemeente. Later zullen we dan onderhandelen met mogelijke kandidaten. Het staat nog niet vast of we de hal verhuren, dan wel verkopen of in erfpacht geven.
Vorig jaar was er lange tijd sprake van dat de sporthal omgevormd zou worden in een provinciaal trainingscentrum voor judokas. Dat project is afgesprongen omdat er te veel onduidelijkheid bleef hangen rond de financiering ervan. We stonden achter het idee, maar de initiatiefnemers konden geen realistisch businessplan voorleggen.
31/03CD&V-Limburg legt modellijst voor 10 juni vast
Het bestuur van CD&V-Limburg heeft zaterdag de modellijst voor de verkiezingen van 10 juni goedgekeurd. Lijsttrekker wordt partijvoorzitter Jo Vandeurzen (49), gevolgd door kamerlid Liesbeth Van der Auwera (39) en GeraldKindermans (49), burgemeester van Heers en gewezen Vlaams parlementslid. Johan Sauwens (56), burgemeester van Bilzen en Vlaams parlementslid, duwt de lijst.
Met de lijst kiest CD&V-Limburg naar eigen zeggen voor een mix van ervaring en vernieuwing. Na Vandeurzen, Van der Auwera, Kindermans is de vierde plaats voorzien voor een N-VA'er. De kogel is nog niet helemaal door de kerk, maar verwacht wordt dat het zal gaan om Vlaams parlementslid Jan Peumans.
Op plaats vijf staat de 34-jarige RafTruyens, burgemeester van Hechtel-Eksel, op zes de 24-jarige Marijke Jordens uit Hasselt en op plaats zeven de 27-jarige An Christiaens uit Tongeren.
Eerste opvolger wordt RafTerwingen (34) uit Maasmechelen. Voor de Senaat brengt CD&V-Limburg de kandidatuur van Wouter Beke (32) uit Leopoldsburg in. Beke, de "huisideoloog" van de partij, is nu nog senator en is eerste schepen in Leopoldsburg.
De overige plaatsen worden de komende weken verder ingevuld.
De natuurreservaten Hengelhoef en Ten Haagdoornheide zijn voortaan via een wandeltraject met elkaar verbonden. Via infoborden en een wandelfolder is het nu mogelijk om wandelroutes door bossen, heide, moerassen, beekvalleien en langs beken en plassen uit te stippelen.
Limburgs Landschap, Regionaal Landschap Lage Kempen, de gemeente Houthalen, en het Agentschap Natuur en Bos.
Maandenlang is er gewerkt aan het opkalefateren van de wandelroutes in beide natuurreservaten, zegt MathildeBartels van Agentschap voor Natuur en Bos. Daarbij hebben we meteen ook een nieuw traject uitgewerkt dat beide gebieden met elkaar verbindt.
Toch bevat de route nog één gevaarlijk punt. En dat is de oversteek op de Donderslagse Weg, maakt Bartels duidelijk. Maar op termijn komt er op die plaats een rotonde en een veilige oversteekplaats voor voetgangers. Bovendien komt er langs de weg een vrijliggend fietspad. Dat gaat het in de toekomst toch allemaal een stuk veiliger maken.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.