Het voorjaar is in het land. Het zonnetje schijnt, vogels zingen, het blijft wat langer licht. Het is tijd om de tuin voor te bereiden op de warme dagen die komen.
Op uw to-do lijstje staat zeker het gazon onderhouden. Mits een goede voorbereiding kan u efficiënt aan de slag en snel genieten van een mooi verzorgde groene grasmat.
Stap 1 Verticuteren
Na de winter lijkt het alsof mos en onkruid uw grasveld hebben overgenomen. Zeker op zandgronden en schaduwrijke plekken tiert mos en onkruid welig. Maar laat er geen gras over groeien. Tijd om de ongewenste gasten los te harken of te verticuteren. U kan een verticuteerhark gebruiken maar zeker bij een grotere tuin, is een verticuteermachine een betere optie. Het mos, onkruid en eventueel afgestorven grasplantjes worden op deze manier uitgetrokken waardoor de grond loskomt en zuurstof, vocht en meststoffen weer gemakkelijk tot aan de wortels van de grasplantjes geraken. Eén keer per jaar grondig verticuteren met een verticuteermachine volstaat. Gelukkig!
Stap 2 Bijzaaien
Mogelijks creëert u door het verticuteren kale plekken in uw grasmat. Dat is snel opgelost door bij te zaaien. Zaaien kan vanaf april. Gebruik eventueel extra bemesting en wees niet zuinig met het graszaad. U harkt het zaad lichtjes in, drukt het aan en vergeet het geen water te geven. Klaar is Kees.
Stap 3 Kalk strooien
Een gezond grasveld heeft nood aan een bepaalde zuurtegraad om voedingsstoffen optimaal op te nemen. Er schuilt geen addertje onder het gras. U koopt kalk en verspreidt die evenredig. Eenvoudig toch?
Stap 4 Bemesten
Wanneer u maait, verdwijnen onherroepelijk belangrijke voedingsstoffen uit de grond. In het voorjaar geeft u uw grasperk dus best een zetje door het één keer te bemesten. Hou rekening met de opgegeven dosering, te weinig of te veel bemesten is niet gezond voor uw grasmat. Na het bemesten moet u sproeien, of laat u de natuur haar werk doen wanneer er een echte lente-regenbui losbarst.
Wilt u na al deze stappen uw grasmat in optima forma houden? Tweewekelijks maaien is een must. Zet uw grasmaaier voldoende hoog, dan beschadigt u uw grasveld niet. Maai ook als het droog is, dat voorkomt dat er grasjes samenkleven en hoopjes vormen.
Afrijden maar en ... volhouden.
Het vergt werk en onderhoud maar uiteindelijk ... wordt uw gazon zo groen als grasjes!
13-03-2015, 09:00
Geschreven door android 
|