xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wat
is vloeibare en industriële honing van de supermarkt ?
Honing
in de bijenkast heeft de temperatuur van ongeveer 35 graden Celsius. Als honing
boven de 40-45 graden Celsius verwarmd wordt, worden de voor honing zo
kenmerkende enzymen vernietigd en daarmee vele van de aan haar toegeschreven
kwaliteiten.
Omdat de
industrie alle honing uit de ramen slingert, ook de honing die te veel water
bevat, kan deze honing bederven. De ambachtelijke imker zal enkel die honing
slingeren die door de bijen verzegeld is en gegarandeerd een zeer laag
vochtgehalte heeft.
Wat doet
de industrie nu om dit risico van bederf te voorkomen; de honing wordt
gepasteuriseerd (72 gr.cel.) of erger nog gesteriliseerd. ( >100 gr.cel.)
Dit wil zeggen dat de enzymen en bacteriën doodt die de kwaliteit van echte
honing bepalen.
Natuurlijke
honing zal na korte of langere tijd kristalliseren en een vast vorm aannemen,
afhankelijk van de soort bloemen waarvan de nectar geoogst werd. Vermits
industriële honing behandeld is zal dit proces vertragen of helemaal niet meer
optreden, en kan men dus niet van natuurlijke kwaliteitsvolle honing spreken.
Indien U
van vloeibare honing houdt, gebruik dan ten eerste echte natuurlijke honing, en
plaats deze in een warme lucht oven op 35 gr.cel. ( niet in micro golf oven !), en na ongeveer
een uur hebt U vloeibare honing die enkele weken vloeibaar blijft.
|