Palacsinta Gundel módra (gevulde pannenkoek volgens Gundel)
Ingredienten voor het deeg: 3 eieren 250 g meel 2 dl melk 1/4 ltr. sodawater of Spa Rood 1 theel. suiker snuifje zout boter
Eieren, meel, melk, suiker en zout tot een glad beslag roeren en 2 uur laten rusten. In een grote koekenpan wat boter verhitten. Terwijl de boter smelt de Spa door het beslag roeren. Een pollepel beslag in de pan scheppen en deze zo schudden dat het beslag over de hele bodem verdeeld wordt. Wanneer de pannenkoek blaasjes krijgt, omdraaien en de andere kant bakken. Warm houden op een omgekeerde soepbord in een oven van net onder de 100 graden.
Ingredienten voor walnootvulling: 1/8 room 200 g walnoten 50 g rozijnen 120 g suiker scheutje witte rum geraspte schil van 1 sinaasappel
Eerst de sinaasappel opeten, want als je hem bewaart wordt ie kei en kei hard. Alles behalve de room in de blender. Room aan de kook brengen en de gemalen vulling toevoegen, 1 minuutje laten pruttelen. Op elke pannenkoek wat vulling doen en dichtrollen of opvouwen.
Ingredienten voor chocolade-rumsaus 2 grote repen pure chocolade 2 dl melk 3 eidooiers 2 eetl. cacaopoeder 1 eetl. gesmolten boter 2 eetl. suiker een scheut witte rum.
Chocolade in warme melk laten smelten. Pan van het vuur (of au bain- marie) en er de eidooiers en vervolgens cacao, boter, suiker en rum door roeren. Het mengsel glad roeren en eventueel met wat melk verdunnen of met chocolade verdikken. De saus over de pannenkoek gieten.
Ingredienten voor 4 personen 2 kleine uien 30 g reuzel 40 g bloem 2 eetlepels water 1 1/2 theelepel paprikapoeder (mild) suiker 1 liter bouillon (van tablet mag) 1 theelepel peper zout 3-4 eieren 1 eetlepel citroensap 4-5 eetlepels zure room 3 eetlepels fijngehakt bieslook
Bereiding:
Snipper de gepelde uien. Verhit de reuzel in een braadpan en zeef er de bloem over. Roer langzaam, onder toevoeging van water, tot een donkere roux op laag vuur. Voeg de gehakte ui hieraan toe met de paprikapoeder en een mespuntje suiker. Giet er de bouillon bij en breng op smaak met de versgemalen peper en zout (alleen als u geen bouillon maakt van tabletten). Laat afgedekt op laag vuur 20 minuten pruttelen. Breek de eieren boven de pan en klop voorzichtig, maar geleidelijk tot het eiwit begint te stollen. Voeg al roerende het citroensap toe en dan - van het vuur af - de zure room. Bestrooi ten slotte met fijngehakte bieslook.
Snipper de gepelde uien en knoflook. Ontdoe de paprika's van zaad en zaadlijsten en snijd ze in vierkantjes van 1 1/2 cm. Kerf de tomaten met een scherp mesje kruiselings in aan de onderkant. Leg ze 30 seconden in kokend water en meteen daarna in ijskoud water. Daarna laten ze zich gemakkelijk ontvellen. Hak ze daarna fijn. Verhit in een braadpan de reuzel tot deze licht begint te roken en fruit uien en knoflook goudgeel. Voeg al roerende toe paprikapoeder, de stukjes paprika en tomaat, zout naar smaak en de versgemalen peper. Schenk hierbij de bouillon of wijn en voeg de tomatenpuree toe. Dek de pan af en laat het geheel 20-30 minuten smoren. Snijd de Hongaarse worst in dunne plakjes, voeg deze toe en laat afgedekt 1/2 uur pruttelen. Serveer met een stukje stokbrood.
Ingredienten voor 4 personen 1 kg kippen-vlees: borst, pootjes, vleugels, rug 50 gr braadvet 2 halfgrote uien, in schijfjes een paar teentjes knoflook, geperst 1 tl paprika-poeder 1 kg groene langwerpige paprika's, in stukjes gesneden ongeveer 4 tomaten, in stukjes gesneden 1 tl bloem 100 ml zure room zout zwarte peper 200 ml water
Bereiding:
Smelt het vet in een pan met dikke bodem en bak ui en knoflook totdat ze goudbruin zijn.
Haal de pan van het vuur en strooi de paprikapoeder er al roerend in. Doe de kip in de pan, zet de pan terug op het vuur en hussel de kip goed door.
Voeg de groene paprika's en tomaten toe, plus wat zout en zwarte peper. Leg het deksel op de pan en laat alles zachtjes garen in het eigen vocht. Na ongeveer een uur zal het vlees mals zijn.
Haal het kippenvlees uit de pan, strooi het meel erin en roer totdat deze lichtjes begint te kleuren. Voeg het water toe en blijf roeren totdat de saus pruttelt. Leg de kip terug in de pan.
Roer de zure room er pas door vlak voordat het gerecht wordt opgediend. Serveer met pasta (gnocci) of rijst.