Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
28-11-2006
Voordelen van cohousing
Cohousing heeft heel wat voordelen: * Maaltijden betekenen heel wat tijdswinst. Je moet minder vaak koken als je een beurtrol instelt. * Kinderopvang is makkelijk te regelen. Er is altijd wel een buur bereid even op de kinderen te passen. * Infrastructuur en (dure) middelen kunnen gedeeld worden: keuken, recreatieruimte, sauna, allerlei toestellen,... * Het is een antwoord op de toenemende individualisering in onze maatschappij. Er zijn meer spontane ontmoetingen zonder de privacy te schaden. * Er is een spontane uitwisseling van kennis en vaardigheden. * Volwassenen en kinderen leren spontaan respect opbrengen voor publieke voorzieningen. * Er wordt rekening gehouden met anderen. * Democratisch beslissen wordt spontaan aangeleerd. * Ieder individu wordt gestimuleerd zichzelf te ontwikkelen. * Er is een veiligheidsgevoel zoals dat vroeger in kleine dorpen bestond. * De groep biedt een sociaal opvangnet voor spanningen in een relatie of gezin. * Door hulp van medebewoners kunnen ouderen langer in hun huis blijven wonen. * Door het gebruik van gedeelde ruimtes kan de individuele woning kleiner gebouwd worden. * De gemeenschappelijke tuin is veel groter dan een individueel tuintje. * Heel wat kleiner gerief kan met anderen gedeeld worden: speelgoed, kledij, fietsjes,... * In groep wonen stimuleert tot milieuvriendelijker gedrag. * Alternatieve transportmogelijkheden worden makkelijker overwogen: autodelen, carpooling, fietsenstalling,... * Efficiënter afval-, water- en energiebeheer is mogelijk.
Bewust en eenvoudiger leven Onze jachtige maatschappij, gebaseerd op prestatiedrang en consumeren, kent het onderscheid niet meer tussen de essentie en de bijzaak. De rollen lijken wel omgedraaid. Kinderen worden groot met rages en vluchtig genot terwijl velen niet meer kunnen genieten van de kleine dingen des levens. Wij vinden niet het aantal spullen belangrijk maar de kwaliteit van je leven. Vrijwillig eenvoudig leven gaat niet zozeer over leven met minder maar om leven in balans met een doel. Materiële omstandigheden pas je aan jouw levensdoel aan terwijl nu voor veel mensen de materiële omstandigheden hun levensdoel zijn. Op die manier heb je oog voor de details die het leven de moeite waard maken maar waar je anders door alle andere, materiële, afleidingen overheen kijkt.
Innerlijk en uiterlijk willen we streven naar een leven in balans. De innerlijke aspecten (spiritualiteit) en de uiterlijke aspecten (duurzaamheid) helpen om eenvoudiger maar gelukkiger te leven. Meer spiritualiteit kan pas door stil te staan bij de dagdagelijkse, kleine dingen. Door te genieten van rustig in de zon te zitten, van de wind in je haar, van het spelend kind aan je voeten, van de knipoog van je partner of van het idee dat je als persoon voor iemand van betekenis bent geweest. Duurzaam leven kan pas door oog te hebben voor de overconsumptie en de gevolgen daarvan voor de aarde.
Ontplooiing van elke bewoner: We willen elkaar ten volle steunen bij het ontwikkelen van elkeen zijn talenten. Pas wanneer ieder mag zijn wie hij echt is, kun je ten volle leven. Wij willen met onze gemeenschap mekaars hobby's en beroepsbezigheden steunen. Ieder krijgt ruimte en tijd op Hoeve Sien om dit te doen zolang het gedragen wordt door alle bewoners en niemand er hinder van ondervindt.
Meer contact met de natuur We willen een manier van leven die dicht bij de natuur staat. Zelf biologische groenten kweken, geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en het houden van dieren zijn voor ons heel belangrijk. We kunnen genieten van de poes op onze schoot, de kwispelende hond, de pauwstaartduifjes op het dak, het voederen van de kippen of de meesjes aan de vetbol.
Oog voor elkaar De prijs die velen betalen voor de overvloed is een gevoel van leegheid en vervreemding van het eigen innerlijk. De ratrace zorgt dat er geen tijd meer is voor de mens rondom ons. Door onze fysieke nabijheid willen we onze medebewoners ook emotioneel bijstaan en steunen. Er zijn voor elkaar
Respect voor moeder aarde We willen kiezen voor een manier van bouwen die oog heeft voor moeder aarde zonder daarom fanatiek te worden. Aandacht voor isolatie, gezonde bouwmaterialen, milieuvriendelijke verwarming en het zuinig omspringen met water. Door het samenhuizen zijn er ook meer mogelijkheden met betrekking tot autodelen e.d. We willen ook aandacht schenken aan producten die duurzaam zijn en milieuvriendelijk geproduceerd zijn.
Gemeenschappelijke maaltijden? Hoewel elke individuele unit zijn eigen keuken heeft, is er een gezamenlijke keuken en eetkamer voorzien in het gemeenschappelijke deel. Deze ruimte is beschikbaar voor gezamenlijke maaltijden en speciale gelegenheden zo vaak als men dit wenst. Je hebt steeds de keuze om in je eigen huis te eten.
Heb ik mijn voldoende privacy? Zeker! We hechten evenveel belang aan sociaal contact als aan privacy. Een eigen huis en private ruimte is belangrijk voor iedereen. Het ontwerp van zal dus zoeken naar een optimale balans tussen privacy en gemeenschap. In de praktijk wordt vastgesteld dat cohousing meer privacy biedt aangezien de gemeenschappelijke voorzieningen kansen bieden als ontmoetingsplaats, speelplaats, feestzaal, gastenruimte,... enz terwijl de individuele units een eigen private plek vormen.
Juridische organisatie Ons project zal qua juridische structuur in niets verschillen van een klassiek appartementsgebouw. Dit betekent dat elke eigenaar zijn eigen huis in eigendom heeft, plus een deel van de gemeenschappelijke delen en er dus bij aankoop en verbouwing ook voor betaalt. Zoals bij appartementsgebouwen zal de vergadering van eigenaars beslissen over onderhoudswerken en eventuele investeringen aan de gemeenschappelijke delen. Elk betaalt zijn bijdrage volgens de afgesproken verdeling.
Wat als ik wil of moet verhuizen? Elke bewoner die de cohousing verlaat, kan zijn eigendom verkopen of verhuren wanneer hij wil. De gemeenschap behoudt zich bij verkoop evenwel het recht op eerste koop voor. Dit betekent dat de verkoper zijn eigendom eerst aan de cohousing gemeenschap of aan de personen binnen de gemeenschap te koop moet stellen alvorens naar de markt te stappen. Er kan eventueel een wachtlijst opgesteld worden van mensen die geïnformeerd willen worden indien een huis beschikbaar komt.
Moet ik met iedereen evengoed overweg kunnen? Zoals in elke gezonde groep verwachten we dat de bewoners verdraagzaam en respectvol zijn ten opzichte van elkaar. Een aantal vriendschappen kunnen al bestaan voordat je de cohousing opstart, ander groeien stilaan tijdens de opstart of de bewoning. En natuurlijk zijn sommige mensen meer gesloten dan anderen, zodat sommigen zich beter voelen met enkele vriendschappen, terwijl anderen kennis wensen te maken met zoveel mogelijk leden van de groep. Zoals op andere vlakken in het leven, zal elk daarin zijn eigen weg vinden.
Hoe worden beslissingen genomen? De bewoners beslissen. Beslissingen worden genomen met consensus. Dit vraagt open communicatie. Enkel als dit echt niet kan, wordt bij meerderheid beslist.
Welke inzet wordt van mij verwacht? De financiële engagementen moeten natuurlijk worden vervuld, de kosten voor aankoop en verbouwing worden gedeeld in functie van de oppervlakte van de eigen woonst. Ook de maandelijkse kosten voor nutsvoorzieningen en onderhoud worden later volgens dezelfde formule gezamenlijk betaald (net zoals in een appartementsgebouw). De hoofdbrok van deze maandelijkse bijdrage wordt gevormd door de verwarmingskosten. Kookbeurt: Elke volwassene die de maaltijden gebruikt in de gemeenschappelijke eetruimte/keuken, neemt deel aan de kook-beurtrol. Onderhoud : Alle bewoners nemen deel of betalen mee aan het onderhoud van de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes.
Cohousing is een vorm van gemeenschappelijk wonen met volgende kenmerken :
* De bewoners zorgen zelf voor de oprichting, het ontwerp en het dagelijks beheer bij de bewoning.
* De inrichting zorgt voor zoveel privacy maar stimuleert gelijktijdig het gemeenschapsgevoel.
* Ieder heeft een eigen privé-unit. Daarnaast zijn er ook gemeenschappelijke voorzieningen.
* Het geheel wordt democratisch uitgebouwd. Er wordt steeds gestreefd naar consensus. Pas als dit echt niet lukt, wordt er beslist bij meerderheid van stemmen.
* Iedere inwoner zorgt voor zijn eigen inkomen.
* Er wordt gezorgd voor regelmatige warme maaltijden voor de gemeenschap. Elke bewoner draait mee in een beurtrol voor het koken.
* Iedereen is welkom in de bewonersgroep. Er is respect voor ieders politieke en filosofische overtuiging.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.