Debat naar aanleiding van de cursus pedagogiek. Debat over de thema's: hoofddoekenverbod, identiteit van het katholiek onderwijs en van het openbaar onderwijs, levensbeschouwelijk onderwijs, actief pluralisme en gelijke onderwijskansen.
02-04-2009
Vragen over het hoofddoekenverbod - Robby, Lies, Karen, Nathalie
1
Is het hoofddoekenverbod niet tegenstrijdig met het diversiteitbeleid dat de scholen moeten hanteren?
In de kleuterklassen moeten er poppen zijn die een beeld weergeven van de buurt/leefwereld. Terwijl de diversiteit in het lerarenkorps wordt beperkt.
Brusselse scholen hadden/hebben het moeilijk om islamleerkrachten te vinden. Is dit d.m.v. het hoofddoekenverbod geen groter probleem geworden?
Is het mogelijk om de uitvoering van het hoofddoekenverbod te controleren?
Wat als een directie/schoolteam een andere visie heeft? (leefwereld/verbintenis school buurt?)
3
Jacky Goris zegt: En ik geloof niet dat het dragen van een hoofddoek echt bijdraagt tot het integratieproces. Waarom verhindert een stuk stof het leren van een andere taal, cultuur, omgang met elkaar, ? Past iemand met een kruisje rond de hals dan ook niet in onze maatschappij?
(bron: interview met ontslagen islamleerkracht en met de directeur vande scholengroep, 17 augustus 2006, www.indymedia.be)
Vragen m.b.t âIdentiteit katholiek onderwijsâ An, Axel, Ines, Katrien
1
Wij stellen vast dat, terwijl de kerken leeglopen, de katholieke vrije scholen toch zeer druk bezocht worden: zowel door katholieken, anders-gelovigen als niet-gelovigen.
Is katholiek dan een kwaliteitslabel, zoals de titel van uw boek vermeldt?
2
Kunnen katholieke scholen in deze situatie nog blijven volhouden om eerste communie, kerkdiensten en vieringen te verplichten?
3
Zijn de feestdagen voorbijgestreefd?
Er zijn katholieke feestdagen waarvan de betekenis niet meer duidelijk is.
Moslims hebben twee extra gewettigde verlofdagen voor suikerfeest en offerfeest.
In De verlichting vandaag van Ludo Abicht wordt gesproken over positieve discriminatie.
Is het hele concept rond GOK geen vorm van positieve discriminatie?
Bewaakt de overheid wel of ALLE kinderen krijgen wat hen toekomt?
2
Om preventief te kunnen werken aan het realiseren van gelijke kansen, is er vaak eerst een diepgaande remediëring nodig van de taalachterstand. Is taalvaardigheid geen voorwaarde om een evenwicht te krijgen tussen de behoeften van de leerlingen enerzijds en de draagkracht van de leerkracht anderzijds? Worden de problemen hierrond niet onderschat?
Zou taalvaardigheid niet beter een BASISVOORWAARDE zijn, structureel voorzien door de overheid in het kader van gelijke startkansen i.p.v. een GOK-thema?