Is de dagtaak volbracht, geef mij dan onderdak, schoon stro en een ruime box. Spaar mijn gevoelige mond, gebruik geen zweep als ik mijn best doe; wees niet ruw als ik je niet direct begrijp, maar geef mij tijd om te leren. Onderzoek mijn mond als ik niet eet: mogelijk heb ik een zieke tand. Zet me niet te kort vast en coupeer mijn staart niet; ’t is het enigste wapen wat ik heb tegen vliegen. Als ik je niet meer tot nut kan dienen, laat mij dan niet verhongeren of kou lijden. En tenslotte, wees goedhartig en geef mij geen nieuwe baas als ik oud word.
Ik dank je baas, voor al je goede zorgen en al je liefde voor mij
Hier zet ik alle mooie gedichtjes Hier komt het 1é gedichtje: Lieve Kupero
Ik heb veel op je geleerd. Daarom voel ik mij vereerd. Dat ik op zo'n lieverd mocht rijden. Maar toen ging je lijden. En moest je helaas weg. Met het laatste woord dat ik zeg. Ik heb dagen om je gehuild. Het liefste bij jou weg geschuild. Kupero, bij mij heb je een speciale plek. Ik zie nog steeds jou mooie bruine nek. Die plek is in mijn hart. En is voor mij heel apart. Dat ik jou daar bij mij draag. Doe ik voor jou heel erg graag. Het klinkt misschien gek. Maar het is mijn speciale plek. Kupero, ik hou van jou. Dat is iets dat ik nooit vergeten zou.
Ze vinden jou een moeilijk paard en lopen met een grote boog om je heen, je deugt niet, zegt men, en weer sta je alleen. Maar niemand weet dat jij nooit liefde hebt gekend en dat je van binnen heel anders bent.
Hoe kun je ook van mensen houden als je altijd bent geschopt en geslagen? Je kunt hen niet om je heen verdragen. Daarom heb jij een muur om je heen gebouwd, en ben je zover dat je niemand meer vertrouwt. Blijf hopen en geloven dat ooit iemand je hart zal openbreken, dan pas komt het goede in je naar boven en ga je weer in mensen geloven.
het_blogje
De moeite om eens naar te kijken
23-09-2006
De Lusitano
Dit paard met zijn lenige en mooie gangen is een symbool van het hogeschoolrijden. Men komt hem overal in Europa tegen. Sinds een aantal jaren proberen de fokkers de prestaties van het paard te verbeteren om het een betere plek in de dressuur te kunnen geven, geleidelijk aan zullen zijn fijna gangen en soepele gratie zorgen voor een doorbraak in de internationale ringen.
De geschiedenis van de Lusitano is dezelfde als die van het zuivere Spaanse raspaard. Het behoort tot de oudste rassen. De Romeinen roemden reeds de lenigheid, vurigheid en hanteerbaarheid van dit stoere paard. Hij werd voor oorlogen en stierengevechten gebruikt, waar zijn moed en behendigheid permanent op de proef werden gesteld, hij werd tevens het ideale paard voor de klassieke rijkunst.
Uiterlijk:
De Lusitano is evenals zijn neef het zuivere Spaanse raspaard rond gebouwd. Zijn hoofd is mooi getekend en droog met een lang en recht, soms ietwat bol voorhoofd. De ronde, vrij hoog gedragen hals komt uit in een lange schouder en niet al te geprononceerde schoft. De rug is gespierd en lang, het kruis loopt iets schuin af. De gehele achterhand straalt kracht uit. De benen zijn dun, maar heel sterk. De overvloedige zijdeachtige manen worden over het algemeen lang gedragen.
Schofthoogte:
Gemiddeld 1,55m
Kleur:
De meest voorkomende is bruin, in alle mogelijke schakeringen en schimmel
Karakter:
De Lusitano heeft de zachtheid, meegaandheid en moed behouden, die de Iberische fokkers van meet af hebben getracht te behouden. Hij is vriendelijk en meegaand, heeft een aangenaam karakter, is evenwichtig, maar zeker ook vurig. Het is een intelligente en aanhankelijke kameraad, die een baas verdient die zijn gevoeligheid en goede wil weet te waarderen.
Je bent opmerkingen zoals: Luister naar jouw paard en Jouw paard vertelt je ., vast al eens tegengekomen. Dat vraagt om enige uitleg. Ga ik je nu een wollig verhaal voorschotelen? Nee, we gaan proberen het gewoon bij de dagelijkse praktijk te houden!
Zie hier! Deze paarden houden van water. Sommige manegé paarden zijn bang van water. Dwing uw paard(pony) dan niet om er door te lopen maar stappen maar stap af en leid uw paard voorzichtig door de plas. (wat bij mij altijd helpt is ouderwetse omkoping!!!!)
Wat doet een paardenfluisteraar? De paardenfluisteraar heeft de wijze van communiceren van paarden onderzocht en heeft vervolgens een manier gezocht, om deze wijze van communiceren te gebruiken om zo zelf invloed te kunnen uitoefenen op de reacties van paarden. Niets mis mee! Ik vind dat je altijd open moet staan voor mogelijke verbeteringen. Wanneer je eens bij een demonstratie gaat kijken of een cursus volgt, die gegeven wordt door iemand uit een natural horsemanship discipline ga je op zijn minst eens nadenken over een aantal zaken. Eén van de eerste dingen die je mogelijk zal opvallen, is dat er heel nauwkeurig naar de reacties van paarden gekeken wordt. Dit is een belangrijke les voor iedereen, die met paarden omgaat. Het is tot nu toe nog niet gelukt om een paard Nederlands (of een andere mensentaal) te leren spreken, lezen en schrijven. We hoeven er ook niet op te rekenen dat dit ooit lukt. Om toch met hem te kunnen communiceren, is het dan geen rare gedachte om je eens te verdiepen in de wijze waarop paarden praten.
Er zijn mensen, die vele jaren studeren, om te leren begrijpen wat mensen denken en willen. Aannemen, dat paarden wel kunnen begrijpen wat jij denkt, zal dus in de meeste gevallen de kortste weg naar problemen zijn.
Laten we maar eens even in de praktijk gaan kijken.
Ik heb eens een leermeester gehad, die vertelde dat je het s avonds zelfs in een donkere stal moet weten (aanvoelen), dat één van de paarden een klein wondje heeft opgelopen. Dat zal de meeste mensen te ver gaan, maar toch zit er wel iets in. Wanneer je bekend bent in die stal en met die paarden en je hebt daar aandacht voor, kan je het merken dat er iets niet in orde is met een paard. We hebben het nu natuurlijk wel over iets meer, dan een klein wondje. De geluiden, het gedrag van de paarden en/of van dat paard in het bijzonder is dan anders.
Met dag - of kunstlicht is het een stuk eenvoudiger. Een paard laat je altijd zien wat goed of fout is. Het maakt daarbij niet uit, of dat in de stal, weide, of tijdens het paardrijden is. Laten we maar even in de stal beginnen. Iedere vreemde reactie (en zelfs het uitblijven van een reactie) moet jouw aandacht vragen.
Voorbeeld:
Alle paarden in de stal volgen een blijkbaar spannende gebeurtenis, maar 1 paard reageert er niet op? Dan is het goed, om dat paard even een poosje scherp in de gaten te houden.
Een paard laat je vrijwel altijd zien dat hij en waar hij pijn heeft. Op het gevaar af, dat het nu toch even wollig wordt: Ik verbeeld mij wel eens, dat zon paard dat extra duidelijk doet bij iemand, die hij goed kent en die hij vertrouwt.
Iedere ervaren paardenliefhebber heeft (helaas) wel eens meegemaakt hoe een paard naar zijn buik kijkt, wanneer hij koliek heeft. Ook het optillen van een geblesseerd been zal niet onbekend zijn. Een paard wijst dus vaak de plaats aan waar hij pijn heeft. Je moet er alleen wel aandacht voor hebben en een goede luisteraar zijn om het op te merken.
Heb je wel eens het perfecte paardenhooi op stal gehad? Wanneer je een gewone of slechtere soort hooi voert is er altijd onrust tijdens het uitdelen daarvan. Paarden kijken zuur, bijten en slaan naar elkaar. Wanneer je eens een echt perfecte kwaliteit hooi op stal hebt, staan alle paarden bijna doodstil, snuivend, bijna trillend van spanning en vol aandacht te wachten tot zij dat hooi krijgen. Als ze dat hooi eenmaal gekregen hebben, hoor je niets meer dan het kauwen. Zie en hoor hoe tevreden zij dan zijn en bedenk, dat zij je dan verteld hebben wat goed hooi is en wat dat voor hen betekent.
Stel, je doet de boxdeur open en jouw paard draait zn achterwerk naar je toe. Hij vertelt je op dat moment op zn minst 2 dingen:
1)Hij heeft geen zin om samen met jou iets te gaan doen en
2)Hij ziet je niet als de leider, die hij bereid is te gaan volgen.
Het is dan de hoogste tijd om na te denken, hoe je het voor hem interessant kan maken om bij jou te zijn. Afwisselend werk, veel belonen, af en toe een snoepje, maar vooral de leiding nemen en altijd zijn aandacht naar jou toe trekken!
Paardrijden is niet zomaar iets... het is één van de weinige sporten die met dieren wordt gedaan. Daarom is het heel bijzonder...
Maar paardrijden gaat niet zomaar... daar heb je vanalles bij nodig... hieronder vind je een lijst van alles wat je nodig zult hebben...
* Borstels:
Deze heb je nodig om voor en na het rijden je paard even kort maar grondig te borstellen. Het wordt niet alleen gedaan om er voor te zorgen dat je paard mooi schoon wordt maar ook omdat vuil tussen zadel en singel vervelende schuurwonden kan veroorzaken...
* Bodyprotector: Als je erg bang bent... of als je gaat springen is het verstandig om een bodyprotector aanteschaffen. Deze doe je onder of boven je shirt of trui waardoor je lichaam extra beschermt is bij het vallen... Ik weet niet of er maneges zijn waar het verplicht is er een te dragen maar het zou best kunnen...
* Cap:
Een cap heb je natuurlijk nodig als bescherming van je hoofd. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je van je paard valt... maar je weet maar nooit. Bovendien is het op veel maneges ook verplicht een cap te dragen...
* Rijbroek:
Het dragen van een rijbroek tijdens lessen is meestal niet verplicht. Maar toch is het verstandig er een aan te doen. Want ik kan je verzekeren dat rijden met een spijkerbroek niet bepaald lekker zit...
* Rijhandschoenen:
De keus om rijhandschoenen te dragen licht volledig bij jouw zelf. Rijhandschoenen zijn er alleen maar om je handen te beschermen. Sommige paarden trekken namelijk erg aan de teugels waardoor je vervelende schuurwonden aan je handen kunt krijgen. Het dragen van rijhandschoenen vermindert deze kans. Bovendien kan het in de winter lekker warm zijn...
* Rijlaarzen:
Rijlaarzen zijn vaak ook niet verplicht maar ze zitten wel beter dan gewone laarzen bij het rijden... Dat komt denk ik vooral door de punt die wat spits afloopt en de smalle bouw van de laars. Met een gewone laars blijf je daardoor makkerlijker vastzitten in de beugel en dat kan heel gevaarlijk wezen... I.p.v. rijlaarzen kun je ook rijschoenen en chaps gebruiken...
* Zweep:
Een zweep heb je niet altijd nodig. Integendeel er zijn zelfs heel veel paarden waarbij je geen zweep nodig hebt. Maar er zitten altijd van die slome beestjes tussen waarbij het handig is als je een zweep hebt. Natuurlijk is het dan niet de bedoeling dat je hem voortdurend loopt te meppen... Maar als het met alleen aansporen niet lukt mag je hem best een zacht tikje op zijn billen geven...
Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te bedenken maar die komen pas later aan de orde... dit zijn toch wel even de belangrijkste
CONNEMARA De connemara is een echte sportpony. De ponys zijn mooi gebouwd en super slim. Connemaras zijn vaak schimmel, maar je komt ook valken, vossen en bruinen tegen. De connemara is tussen de 1.32m en de 1.47m hoog. De connemara is een handige pony die prima voor zichzelf kan zorgen. Hij is vriendelijk tegen mensen en meestal braaf. Al kunnen ze soms best pittig uit de hoek komen! Ze werken goed met hun baasje mee. De connemara komt uit Ierland. Ze hebben eeuwen door het wilde connemaragebied gezworven. Door het ruwe land zijn ze vast ter been geworden. In de streek waar ze leven is het enige voedsel wat ze daar hebben is taai gras, dus de connemara moest leren op schraal voedsel te overleven. De connemara is een heel veelzijdige pony en kan voor alle taken van de paardensport gebruikt worden, maar hij staat vooral bekend als sportpony. Het zijn uiterste springers en ook in dressuur komen ze prachtig uit. Natuurlijk kan je een connemara ook gewoon voor je plezier rijden. Het zijn echte doorzetters, dus als je met hem een buitenrit wilt maken zeggenze absoluut geen nee! Echte sportpony's!!!!(Dit is een Valk) Schimmel Valk
Ik ben Esther, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Esher'tje.
Ik ben een vrouw en woon in Moorslede (Belgié) en mijn beroep is Leerling .
Ik ben geboren op 25/02/1996 en ben nu dus 29 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Paard(rijden),honden.